Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Spirit
  4. Raul nu exista. Raul este doar absenta lui Dumnezeu.

Raul nu exista. Raul este doar absenta lui Dumnezeu.

Intr-o sala de clasa a unui colegiu, un profesor tine cursul de filozofie… - Sa va explic care e conflictul intre stiinta si religie… Profesorul ateu face o pauza si apoi ii cere unuia dintre noii sai studenti sa se ridice in picioare - Esti cresti

Intr-o sala de clasa a unui colegiu, un profesor tine cursul de filozofie…

- Sa va explic care e conflictul intre stiinta si religie… Profesorul ateu face o pauza si apoi ii cere unuia dintre noii sai studenti sa se ridice in picioare

- Esti crestin, nu-i asa, fiule?
- Da dle, spune studentul
- Deci crezi in Dumnezeu?
- Cu siguranta
- Dumnezeu e bun?
- Desigur, Dumnezeu e bun.
- E Dumnezeu atotputernic? Poate El sa faca orice?
- Da
- Tu esti bun sau rau?
- Biblia spune ca sunt rau.
Profesorul zambeste cunoscator. Aha! Biblia! Se gandeste putin. Uite o problema pt tine. Sa zicem ca exista aici o persoana bolnava si tu o poti vindeca. Poti face asta. Ai vrea sa il ajuti? Ai incerca?
- Da, dle. As incerca.
- Deci esti bun.
- N-as spune asta.
- Dar de ce n-ai spune asta? Ai vrea sa ajuti o persoana bolnava daca ai putea. Majoritatea am vrea daca am putea. Dar Dumnezeu, nu…
Studentul nu raspunde, asa ca profesorul continua.
- El nu ajuta, nu-i asa? Fratele meu era crestin si a murit de cancer, chiar daca se ruga lui Isus sa-l vindece. Cum de Isus e bun? Poti raspunde la asta?
Studentul tace.
- Nu poti raspunde, nu-i asa? El ia o inghititura de apa din paharul de pe catedra ca sa-i dea timp studentului sa se relaxeze.
- Hai sa o luam de la capat, tinere. Dumnezeu e bun?
- Pai…, da, spune studentul
- Satana e bun?
Studentul nu ezita la aceasta intrebare:
- Nu
- De unde vine Satana?
Studentul ezita.
- De la Dumnezeu.
- Corect. Dumnezeu l-a creat pe Satana, nu-i asa? Zi-mi, fiule, exista rau pe lume?
- Da, dle.
- Raul e peste tot, nu-i asa?Si Dumnezeu a creat totul pe lumea asta, corect?
- Da
- Deci cine a creat raul? Profesorul a continuat. Daca Dumnezeu a creat totul, atunci El a creat si raul. Din moment ce raul exista si conform principiului ca ceea ce facem defineste ceea ce suntem, atunci Dumnezeu e rau.
Din nou, studentul nu raspunde.
- Exista pe lume boli? Imoralitate? Ura? Uratenie? Toate aceste lucruri groaznice, exista?
Studentul se foieste jenat.
- Da
- Deci cine le-a creat?
Studentul iarasi nu raspunde, asa ca profesorul repeta intrebarea. Cine le-a creat? Niciun raspuns. Deodata, profesorul incepe sa se plimbe in fata clasei. Studentii sunt uimiti. Spune-mi, continua el adresandu-se altui student. Crezi in Isus Cristos, fiule?
Vocea studentului il tradeaza si cedeaza nervos.
- Da, dle profesor, cred.
Batranul se opreste din marsaluit. Stiinta spune ca ai 5 simturi pe care le folosesti pt a identifica si observa lumea din jurul tau. L-ai vazut vreodata pe Isus?
- Nu, dle. Nu L-am vazut.
- Atunci spune-ne daca l-ai auzit vreodata pe Isus al tau?
- Nu, dle, nu l-am auzit.
- L-ai simtit vreodata pe Isus al tau, l-ai gustat sau l-ai mirosit? Ai avut vreodata o experienta senzoriala a lui Isus sau a lui Dumnezeu?
- Nu, dle, ma tem ca nu.
- Si totusi crezi in el?
- Da.
- Conform regulilor sale empirice, testabile, demonstrabile, stiinta spune ca Dumnezeul tau nu exista. Ce spui de asta, fiule?
- Nimic, raspunde studentul. Eu am doar credinta mea.
- Da, credinta, repeta profesorul. Asta e problema pe care stiinta o are cu Dumnezeu. Nu exista nicio dovada, ci doar credinta.
Studentul ramane tacut pt o clipa, inainte de a pune si el o intrebare.
- Dle profesor, exista caldura?
- Da
- Si exista frig?
- Da, fiule, exista si frig.
- Nu, dle, nu exista.
Profesorul isi intoarce fata catre student, vizibil interesat. Clasa devine brusc foarte tacuta.
Studentul incepe sa explice.
- Poate exista multa caldura, mai multa caldura, super-caldura, mega-caldura, caldura nelimitata, caldurica sau deloc caldura, dar nu avem nimic numit “frig”. Putem ajunge pana la 458 de grade sub zero, ceea ce nu inseamna caldura, dar nu putem merge mai departe. Nu exista frig.
– daca ar exista, am avea temperaturi mai scazute decat minimul absolut de -273,15 de grade. Fiecare corp sau obiect e demn de studiat daca are sau transmite energie, si caldura e cea care face ca un corp sau material sa aiba sau sa transmita energie. Zero absolut ( -273,15 C ) inseamna absenta totala a caldurii.
Vedeti, dle, frigul e doar un cuvant pe care il folosim pentru a descrie absenta caldurii. Nu putem masura frigul. Caldura poate fi masurata in unitati termice, deoarece caldura este energie. Frigul nu e opusul caldurii, d-le, ci doar absenta ei.
Clasa e invaluita in tacere. Undeva cade un stilou si suna ca o lovitura de ciocan.
- Dar intunericul, profesore? Exista intunericul?
- Da, raspunde profesorul fara ezitare. Ce e noaptea daca nu intuneric?
- Din nou raspuns gresit, dle. Intunericul nu e ceva; este absenta a ceva. Poate exista lumina scazuta, lumina normala, lumina stralucitoare, lumina intermitenta, dar daca nu exista lumina constanta atunci nu exista nimic, iar acest nimic se numeste intuneric, nu-i asa? Acesta este sensul pe care il atribuim acestui cuvant. In realitate, intunericul nu exista. Daca ar exista, am putea face ca intunericul sa fie si mai intunecat, nu-i asa?
Profesorul incepe sa-i zambeasca studentului din fata sa. Acesta va fi un semestru bun.
- Ce vrei sa demonstrezi, tinere?
- Da, dle profesor. Vreau sa spun ca premisele dvs filosofice sunt gresite de la bun inceput si de aceea concluzia TREBUIE sa fie si ea gresita.
De data asta, profesorul nu-si poate ascunde surpriza.
- Gresite? Poti explica in ce fel?
Lucrati cu premisa dualitatii, explica studentul… Sustineti ca exista viata si apoi ca exista moarte; un Dumnezeu bun si un Dumnezeu rau. Considerati conceptul de Dumnezeu drept ceva finit, ceva ce putem masura. Dle, stiinta nu poate explica nici macar ce este acela un gand. Foloseste electricitatea si magnetismul, dar NIMENI nu a vazut sau nu a inteles pe deplin vreuna din acestea doua. Sa consideri ca moartea e opusul vietii inseamna sa ignori ca moartea nu exista ca lucru substantial. Moartea nu e opusul vietii, ci doar absenta ei. Acum spuneti-mi, dle profesor, le predati studentilor teoria ca ei au evoluat din maimuta?
- Daca te referi la procesul evolutiei naturale, tinere, da, evident ca da.
- Ati observat vreodata evolutia cu propriii ochi, dle?
Profesorul incepe sa dea din cap, inca zambind, cand isi da seama incotro se indreapta argumentul.
Un semestru foarte bun, intr-adevar.
- Din moment ce nimeni nu a observat procesul evolutiei in desfasurare si nimeni nu poate demonstra ca el are loc, dvs. Nu predati studentilor ceea ce credeti, nu? Acum ce sunteti, om de stiinta sau predicator?
Clasa murmura. Studentul tace pana cand emotia se mai stinge.
- Ca sa continuam demonstratia pe care o faceati adineori celuilalt student, permiteti-mi sa va dau un exemplu, ca sa intelegeti la ce ma refer. Studentul se uita in jurul sau, in clasa. E vreunul dintre voi care a vazut vreodata creierul profesorului? Clasa izbucneste in ras. E cineva care a auzit creierul profesorului, l-a simtit, l-a atins sau l-a mirosit? Nimeni nu pare sa fi facut asta. Deci, conform regulilor empirice, stabile si conform protocolului demonstrabil, stiinta spune – cu tot respectul, dle – ca nu aveti creier. Daca stiinta spune ca nu aveti creier, cum sa avem incredere in cursurile dvs, dle?
Acum clasa e cufundata in tacere. Profesorul se holbeaza la student, cu o fata impenetrabila. In fine, dupa un interval ce pare o vesnicie, batranul raspunde. Presupun ca va trebui sa crezi, pur si simplu….......
- Deci, acceptati ca exista credinta si, de fapt, credinta exista impreuna cu viata, continua studentul.
- Acum, dle, exista raul?
- Acum nesigur, profesorul raspunde: sigur ca exista. Il vedem zilnic. Raul se vede zilnic din lipsa de umanitate a omului fata de om. Se vede in nenumaratele crime si violente care se petrec peste tot in lume. Aceste manifestari nu sunt nimic altceva decat raul.

La asta, studentul a replicat: Raul nu exista, dle, sau cel putin nu exista in sine. Raul e pur si simplu absenta lui Dumnezeu. E ca si intunericul si frigul, un cuvant creat de om pentru a descrie absenta lui Dumnezeu. Nu Dumnezeu a creat raul. Raul este ceea ce se intampla cand din inima omului lipseste dragostea lui Dumnezeu. Este ca frigul care apare cand nu exista caldura sau ca intunericul care apare cand nu exista lumina .
Profesorul s-a asezat tacut.......

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Din pacate, uitam de multe ori ca noi, oamenii suntem fiinte nobile, superioare, inteligente, suntem creati dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Din pacate ne limitam de multe ori doar la simturile noastre fizice, materiale, uitandu-le pe cele spirituale.

Avem nevoie de dovezi, trebuie sa vedem sa atingem pentru a crede. Dar de multe ori lucrurile pe care le simtim sunt mai adevarate decat cele pe care le vedem sau le atingem.

Aerul de exemplu, nu-l vedem, nu il putem atinge, dar il simtim si stim ca fara aer nu am rezista mai mult de cateva minute. Asta nu inseamna ca el nu exista, pentru ca daca nu ar exista am fi disparut ca specie. La fel cu gandurile, la fel cu sentimentele si emotiile. Fiti siguri ca sunt multe alte lucruri in jurul nostru pe care nu le vedem si nici nu stim de existenta lor, asta nu inseamna ca nu sunt acolo.

Dragostea este combustibilul sufletului nostru, nu o poti vedea sau atinge, dar oricine a simtit vreodata dragoste iti va spune ca este sursa de energie cea mai puternica din lume. Din dragoste omul a cucerit mari si tari, a construit monumente, temple, imperii. Din dragoste pentru Dumnezeu, milioane de oameni in diferite secole au renuntat la tot cea aveau si si-au dat viata fara a clipi, fara sa-L vada sau sa-L atinga.

Va las cu o intrebare, meditati in sufletul vostru, ce va aduce mai multa fericire in viata ... un lucru material sau unul spiritual? ... si cand spun spiritual nu ma refer la ceva „bisericos” sau „religios”... ma refer la lucruri ce genereaza sentimente de genul dragoste, compasiune, generozitate, curaj, recunostinta ... etc.

Asteptam parerile voastre. Aici invatatm impreuna.

#credinta #Dumnezeu #Isus #profesor #stiinta

Ce au mai parcurs alti cititori...

La frizer
Crede in Dumnezeu si leaga-ti camila bine
Ce este rugaciunea?

Ce spun cititorii despre "Raul nu exista. Raul este doar absenta lui Dumnezeu."

Cristian01 May 2015 12:52Raspunde

Sa crezi ca NIMIC a creat totul e o nebunie. Sa crezi ca lucrurile au evoluat de la Simplu la Complex, fara o influenta inteligenta e stupid. Sa crezi ca o explozie a ordonat o materie care nu exista in formele complexe de azi guvernat de legi imuabile care pastreaza ordinea e dovada de Prostie. Nu. Nu exista dovezi care sustina evolutia, nici cea biologica nici cosmica. Ar trebui sa existe miliarde de forme intermediare in fosile. Nu exista. Intrebati orice curator de muzeu sau profesor de universitate unde sunt formele intermediare pentru toate forme de viata existente. Si timpul indelungat- miiarde de ani- nu ajuta. Broscoiul se transforma in print numai in povesti. Daca l lasi un miliard de ani tot broscoi o sa fie.

marius30 April 2015 11:27Raspunde

Mai cerceteaza tinere. S-ar putea si nu doar s-ar putea ci este f.posibil ca sa te intilnesti cindva cu CEL pe care azi il renegi si iti spun eu, iti va parea rau, dar va fi prea tirziu.

Dan17 December 2014 21:19Raspunde

Dar spiritual trebuie sa fie legat de un zeu imaginar, oricum l-am numi? Nu poate sa fie spiritual si atat? Si pentru aer avem dovezi, pentru Dumnezeu nu. Si studentul respectiv a purtat o discutie cu un profesor care nu avea asa multe cunostinte apropo de natura inconjuratoare. Cauta, nu crede si atat. Spiritualitate exista fara zei imaginari, si daca e necesar un zeu imaginar, de ce sa fie tocmai ala din tara in care te-ai nascut? Si sa ii raspund studentului la intrebari: - are dreptate cand spune ca frigul e opusul caldurii, si ca nu exista frig ca sens empiric, dar exista cald si frig in sens relativ. E cald caloriferul si este frig afara. Deci exista si frig. Caldura e doar miscarea atomilor mai rapia sau mai inceata, deci emanarea de energie, cum a spus studentul, dar asta nu inseamna ca nu exista frig, ci ca este doar o notiune data de noi oamenii pentru a explica temperatura in termeni relativi la ceva. - cu intunericul e acelasi fenomen. - creier avem cu totii, l-am vazut pe al meu la medic. Poate oricine sa-l vada, deci nu e un argument bun - evolutia e demonstrata si momentan e cea mai buna explicatie a existentei noastre. Daca vreti dovezi, primul muzeu e un bun inceput. Recomand Antipa, dar daca nu sunteti din Bucuresti, orice muzeu judetean arata traseul speciilor prin diverse etape ale evolutiei. Nu o vedem cu ochii nostri pentru ca omul traieste foarte putin si nu avem timp sa observ trecerea, dar asta nu inseamna ca nu se intampla. Consider ca subiectul asta nu ar trebui dezvoltat mai mult deoarce pana si mai marii bisericii au recunoscut veridicitatea teoriei evolutiei. Deci il contrazic pe profesor, nu trebuie sa crezi pur si simplu, nu a stiut el sa explice, cum poate nici eu nu pot acum in totalitate, intrucat si eu sunt un student inca. Dar puteti sa va interesati singuri, nu trebuie sa va zic eu. Ah, si am uitat sa mentionez, pentru orice fel de zeu, nu doar cel abrahamic, nu exista absolut nici o dovada. E treaba fiecaruia in ce crede, dar sa nu se minta singur ca ce crede el e adevarat. E doar ce isi doreste sa fie adevarat. Nu va mai fie frica de moarte, traiti viata la maxim, universul e atat de frumos incat nu stiu de ce ti-ai pierde timpul asteptand dupa o viata viitoare pentru care nu ai nici-o dovada.

Stefan15 December 2014 02:13Raspunde

Unul dintre cele mai frumoase articole. Toate articolele dvs sunt interesante si pline de informatie. Dar acesta este un articol frumos...

io io15 December 2014 02:05Raspunde

O fi ceva asa zic si eu dar nicidecum cea ce vedem , sau suntem invatati ;) mai degraba sustin ideea prin care se intelege a fi propiul dumnezeu atat timp cat nu incerci sa convingi pe cineva de ideile tale sau sa il contrazici fa bine si nuastepta nimic ;)

Johnny14 December 2014 14:40Raspunde

http://creationresearchmd.hol.es/

nastase14 December 2014 12:10Raspunde

Va multumesc ca existati in viata noastra! Sunteti minunati! Va multumesc

roxana14 December 2014 09:22Raspunde

Felicit?ri pentru argument!

Ciupa22 August 2014 20:52Raspunde

Am mai auzit (citit) aberatia asta. Oricum o iei, oricum o intorci, religia e cea mai veche si cea mai buna metoda de manipulare. Eu stiu ca se panicheaza ca incep sa piarda controlul dar dupa 1000 de ani de stat pe loc ar fi cazul sa o lase balta. Moralitatea nu vine odata cu credinta ci in ziua de azi cel putin din contra, cei mai imorali oameni sunt asa zisi oameni cu credinta.

Zaharie Paul14 December 2014 14:47Raspunde

Salut Ciupa, respect pentru opinia ta. DAR, ai putea demonstra ca cei mai imorali oameni sunt asa zisi oameni cu credinta?

Dan17 December 2014 21:59Raspunde

Da, vezi: inchizitia, arsul pe rug, atacurile romanilor asupra crestinilor, teroristii musulmani, sacrificile culturilor antice pentru zei, genocid, convingerea ca cineva de alta religie nu ajunge sa guste nemurirea etc. Astea sunt doar semne de ura, nu de iubire. Da-mi ceva ce vine din religie si nu poti sa iti rationezi singur. In acelasi timp pot sa iti dau eu lucruri rele ce vin din religie, ce singur nu ai putea sa iti inchipui.

14 December 2014 13:30Raspunde

Daca sunt imorali automat nu au credin?a . Mai întâi de toate afla?i ce e credin?a ca sa vede?i un om credincios. Si eu ma pot declara doctor, dar nu lucrez intr-un spital.

enci22 August 2014 14:10Raspunde

Evrei, 11:1 - ?i credin?a este o încredere neclintit? în lucrurile n?d?jduite, o puternic? încredin?are despre lucrurile care nu se v?d.

Adina Muresanu22 August 2014 07:28Raspunde

Frumos :)

Simona22 August 2014 05:31Raspunde

Problema oamenilor este ca Il umanizeaza prea mult pe Dumnezeu si au diverse asteptari de la El. Se vaicaresc atata ca nu face ce vor ei, dar noi, oamenii, ce Ii oferim? Mereu vrem, mereu cerem, dar ce daruim? Pe planeta asta, in toata complexitatea si frumusetea ei, omul aduce haos, suferinta, lacomie, coruptie, indiferenta, este o fiinta care distruge. Este o fiinta competitiva, orgolioasa si egoista. Vrea cat mai multe teritorii ocupate, alte fiinte nu mai au loc de "maretia" omului si autoritatea lui iluzorie. Dumnezeu este Insasi Energie. Energia este pretutindeni. De ce o umanizam asa de mult si complicam lucrurile? Ma gandesc la o faza dintr-un film cu un geniu care parea nebun cand intreba: - Cate degete vezi? El arata 4 si toti spuneau 4. Geniul a zis ca oamenii vad doar ceea ce vor sa vada, dar nu observa esentialul. Putini sunt aceia capabili sa priveasca dincolo de aparente, sa caute altceva. Privind fix cele 4 degete, un om observa ca vede 8. Si-a dat seama ca poate privi dincolo de aparente. Asa si cu Dumnezeu. Il percepem cum vrem noi, ne luam dupa biblie, dar nu cautam sa vedem dincolo. Nu cautam profunzimea Sa. El este Energie si e pretutindeni. Nu e un mos cu barba, nu e ceva uman. Cum ne putem astepta ca Energia creatoare cu design inteligent sa intervina de fiecare data cand avem necazuri? Energia respecta legile cauzalitatii, efect si cauza. Sa zicem ca efectul este suferinta anumitor oameni, dar care e cauza? Orice efect are o cauza, dar cu siguranta nu Dumnezeu provoaca raul oamenilor. Cauza raului o reprezinta chiar oamenii. E simplu. Uitati-va in lume ce fiinta face cel mai mult rau planetei si altor fiinte. Daca nu mai vreti raul in lume, doriti-va doar lumina si iubire. Daca niciun om nu ar mai fi rau, ar mai exista raul pe planeta?

Dragos22 August 2014 01:56Raspunde

Fara un aparat radio undele radio trec pe langa noi ca si cum nu ar exista!!

Rawman15 November 2011 23:19Raspunde

wow....curs de miracole ..suna fascinant :). Interesanta opinie oricum. Ajungem sa intelegem ca desi vrem ca lucrurile sa para logice, intelegem de multe ori mai bine cu sufletul decat cu mintea .

Ostoros Ioan15 November 2011 14:10Raspunde

Ce exista si ce nu exista? Asta-i intrebarea. Un raspuns posibil am gasit intr-Un curs de miracole. Si suna asa: ""Nimic real nu poate fi amenintat, Nimic ireal nu exista."" Parerea mea personala este ca nici macar ""lipsa de ceva/cineva"" nu poate exista. Dumnezeu nu poate sa lipseasca nici de aici, nici de altundeva. Dumnezeu nu-Si ""intoarce fata"" de la tine, si nici tu nu te poti ""desparti"" sau""indeparta"" de El. Daca te vezi pe tine (sau pe altcineva) intr-o asfel de pozitie, inseamna ca vezi ceva ce nu exista. Multumesc.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101