meniu
Boli si remedii

Ce știm până acum despre Coronavirus: ce este, cum se transmite, ce simptome are, metode de prevenție și tratament

Ce știm exact despre acest coronavirus? Cum se transmite și ce simptome are? Iată ce ne recomandă medicii.

Update 10.02.2020

Peste 900 de persoane au murit și mai mult de 40.000 sunt infectate cu coronavirus.

 

În decembrie 2019, un nou tip de coronavirus a fost descoperit în orașul Wuhan din China, provocând simptome respiratorii severe similare cu cele ale SARS. Deoarece au fost depistate cazuri de coronavirus și în afara Chinei, Organizația Mondială a Sănătății recomandă statelor lumii să se pregătească pentru o creștere a numărului de cazuri și să ia măsuri de prevenție cât mai rapid, se arată într-un comunicat al instituției.

Ce știm exact despre acest virus? Cum se transmite și ce simptome are? Iată ce ne recomandă doctorul Eric D'Ortenzio, medic epidemiolog și coordonator științific la Inserm (instituție publică de cercetare biologică, medicală și de sănătate umană, subordonată Ministerului Sănătății și Cercetării din Franța).

Cuprins:

 

Ce este Coronavirus?

Acest tip de coronavirus a fost botezat 2019-nCoV și îngrijorează o lume întreagă. La jumătatea lunii decembrie, autoritățile chineze au fost alertate cu privire la prezența unui nou tip de coronavirus, care infectase 41 de persoane în orașul Wuhan. Numărul persoanelor afectate până în prezent este de 6000, iar cel al persoanelor decedate a crescut la 132.  Dar problema nu se mai limitează la China, deoarece au fost raportate deja primele cazuri în Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Taiwan, Australia și Statele Unite, crescând astfel temerile că ar putea izbucni o epidemie globală. Este aceasta o teamă justificată? Iată tot ce știm astăzi despre coronavirus.

 

De unde provine coronavirusul?

Public Health France dezvăluie că majoritatea celor 41 de cazuri inițiale de îmbolnăvire identificate în Wuhan lucrau sau au vizitat frecvent piața din Huanan , o piață de pește și fructe de mare din oraș, unde sunt vândute și animale vii. Acest fapt indică probabilitatea ca sursa contaminării să fie de origine animală.  Unitatea a fost închisă și dezinfectată la 1 ianuarie 2020, dar nu a fost identificată sursa infecției. Intervievat de Doctissimo, doctorul Eric D'Ortenzio, epidemiolog și coordonator științific la Inserm, confirmă: „ Nu știm mai mult de atât, investigațiile sunt încă în curs. Coronavirusul este o boală care se transmite de la animale la oameni. Au fost prelevate probe de la mai multe animale și trebuie să așteptăm rezultatele acestor probe.

Un studiu publicat pe 23 ianuarie sugerează că șarpele ar putea fi sursa virusului. Șerpii, dar și liliecii și marmotele au fost într-adevăr vândute în piața din Wuhan.

 

Cum se transmite coronavirusul?

Pe 20 ianuarie, autoritățile chineze au anunțat că a fost confirmată transmiterea interumană, adică virusul poate fi transmis de la persoană la persoană, în acest caz prin tractul respirator (prin aer sau salivă). Problema cea mai importantă pe care și-o pun medicii este dacă trasmiterea virusului de la o persoană la alta este limitată sau dacă virusul poate produce mutații, care vor permite o  contaminare mai ușoară în rândul populației.

Această problemă se pune în contextul în care pe 21 ianuarie au existat în China 291 de cazuri de îmbolnăvire și 9 decese, în timp ce pe 22 ianuarie numărul de cazuri a crescut la 440, iar cel al deceselor la 17. 

La 27 ianuarie, autoritățile chineze au raportat peste 2.700 de cazuri și 56 de decese. În săptămâna trecută, numărul infecțiilor confirmate a fost mai mult decât triplu și au fost descoperite cazuri în 13 provincii, precum și în municipalitățile din Beijing, Shanghai, Chongqing și Tianjin. Virusul a fost confirmat și în afara Chinei, în Hong Kong, Macau, Japonia, Nepal, Singapore, Coreea de Sud, Taiwan, Thailanda, SUA și Vietnam. 

 

Care sunt simptomele infectării cu coronavirus?

Dr. D'Ortenzio explică că tabloul clinic pentru 2019-nCoV este similar cu cel al sindromului respirator sever acut sau SARS , o formă de pneumonie  care a provocat 774 decese la nivel mondial în perioada epidemiei, 2002-2003, care de asemenea a început în China. „De cele mai multe ori, formele sunt ușoare, cu febră, tuse și o ușoară  dificultate de respirație. Există însă și cazuri severe care se manifestă prin complicații respiratorii acute și pneumonită severă. Diagnosticul se bazează pe o probă de sânge pentru depistarea virusului.

Cu excepția cazului în care ai călătorit recent în China sau ai luat contact cu cineva infectat cu acest virus, nu trebuie să te îngrijorezi dacă tușești sau ești răcit. Se recomandă consultul medicului dacă tuse devine persistentă și apar și alte simptome, precum durere în piept, dificultăți la respirație și stare de rău

 

De ce este coronavirusul mai periculos decât gripa normală?

Încă nu știm cât de periculos este noul coronavirus - și nu vom ști până când nu vor veni mai multe date. 132 de decese din 6000 de cazuri raportate ar însemna o rată a mortalității de nici 2.5%. Cu toate acestea, este probabil să fie o supraestimare, deoarece poate exista un grup mult mai mare de oameni care au fost infectați de virus, dar care nu au suferit simptome destul de severe pentru a se prezenta la spital și astfel nu au apar în datele oficiale. Prin comparație, gripa sezonieră are de obicei o rată a mortalității de sub 1% și se crede că ar provoca aproximativ 400.000 de decese în fiecare an la nivel global. Sars a avut o rată a decesului mai mare de 10%. O altă cheie necunoscută, despre care oamenii de știință ar trebui să-și facă o idee mai clară în următoarele săptămâni, este cât de contagios este coronavirusul. O diferență crucială este că, spre deosebire de gripă, nu există niciun vaccin pentru noul coronavirus, ceea ce înseamnă că este mai dificil pentru membrii vulnerabili ai populației - persoanele în vârstă sau cei cu probleme respiratorii sau de imunitate - să se protejeze. În cazul în care nu simți bine, spălarea frecventă a mâinilor și izolarea sunt importante. Un pas sensibil ar putea fi vaccinarea împotriva virusului gripal, care va reduce povara pentru serviciile de sănătate dacă focarul se va transforma într-o epidemie mai largă.

 

Coronavirusul poate fi mortal?

Nu, deoarece, până în prezent, din cazurile raportate rata mortalității este de doar 3%. Pe de altă parte, ne putem întreba care sunt factorii de risc potențiali. Mulți dintre pacienții decedați erau în vârstă sau sufereau de afecțiuni cronice, relevă Public Health France. „ Avem foarte puține informații, dar victimele au avut cu siguranță antecedente medicale, cum ar fi diabetul sau altele. Simptomele coronavirusului sunt adesea ușoare, dar la persoanele cu risc, pot pune viața în pericol. " explică dr. D'Ortenzio. 

 

Există un tratament pentru coronavirus?

Pentru moment, nu există un tratament specific pentru acest tip de coronavirus. Persoanelor afectate li se prescriu medicamente obișnuite pentru combaterea simptomelor. 

 

Ce măsuri s-au luat pe plan internațional pentru oprirea răspândirii coronavirusului?

China și celelalte țări afectate au instituit pentru prima dată măsuri de screening pe aeroporturi, la sosirea zborurilor. Călătorii pot fi supuși în special unui control termic: cei cu febră trebuie apoi să treacă prin mai multe teste suplimentare. Însă aceste măsuri sunt discutabile, poți să nu ai stare febrilă și să nu prezinți niciun simptom și, prin urmare, nu vei mai fi supus unor teste suplimentare. 

Pe 23 ianuarie, trei orașe chineze, inclusiv Wuhan, au fost puse în carantină. Niciun tren sau avion nu are permisiunea să părăsească Wuhan. Beijing a anunțat, de asemenea, anularea festivităților de Anul Nou.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat pe 23 ianuarie că virusul din China nu este o urgenţă de nivel global. Didier Houssin, preşedintele comitetului de urgenţă al OMS, a declarat că s-au înregistrat foarte puţine cazuri în afara Chinei şi nu există dovezi că virusul s-a transmis de la o persoană la alta în afara acestei ţări.Ce poți face pentru a evita contaminarea cu coronavirus?

Organizația Mondială a Sănătății recomandă oamenilor să ia măsuri de precauție simple pentru a reduce expunerea și transmiterea virusului, pentru care nu există un remediu sau un vaccin specific.

Agenția ONU recomandă următoarele măsuri de prevenire a răspândirii acestui virus:

 

 

Așa cum am văzut, majoritatea cazurilor grave și a deceselor provocate de coronavirus s-au înregistrat la persoane în vârstă sau care sufereau de boli cronice. Orice virus poate deveni foarte periculos pentru sănătate în momentul în care sistemul imunitar este slăbit și nu poate funcționa corespunzător.

O altă măsură preventivă atât împotriva coronavirusului, cât și împotriva virusului gripal, care își face de cap în această perioadă în țara noastră, este întărirea sistemului nostru imunitar. Poți face acest lucru printr-o alimentație sănătoasă, mișcare, odihnă, dar și prin consumul unor remedii naturale pentru creșterea imunității.

 

Remedii naturale pentru întărirea imunității organismului împotriva virusurilor

 

Mierea de Manuka - cel mai puternic antibiotic natural și singura miere medicinală din lume, având proprietăți antibacteriene și antivirale deosebite,

Vitamina C lipozomală - absorbție maximizată datorită metodei dovedite științific de incapsulare lipozomală a vitaminei C,

Tonice apicole - mixuri de produse apicole cu conținut optim de vitamine, minerale, antioxidanți și substanțe antivirale și antimicrobiene,

Argint coloidal - soluție de apă care conține particule nanometrice de argint suspendat, cu puternice efecte antivirale, antibacteriene și de stimulare a imunității,

Plasma Quinton - supliment alimentar remineralizant și modulator imunitar natural, conține apă de mare micro filtrată la rece, ce conține toate mineralele necesare pentru buna funcţionare şi regenerarea celulelor noastre,

Superfoods Latte Mix - amestec de ingrediente exotice benefice pentru întărirea imunității și prevenirea afecțiunilor virale,

Descoperă remediile pentru imunitate din magazinul nostru verde viu sau alege pachetele promoționale pentru imunitate, gata pregătite!


Aboneaza-te la newsletter. Gratuit.

Fii la curent cu noutatile Viata Verde Viu.
Articole privind un stil de viata sanatos, retete si multe altele.

SURSE

https://www.theguardian.com/science/2020/jan/27/coronavirus-how-to-protect-yourself-from-infection

https://www.doctissimo.fr/sante/news/coronavirus-chinois-epidemie-ce-que-l-on-sait

#coronavirus #coronavirus simptome #ce este coronavirus #coronavirus tratament
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal
inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale
acces la tombole și concursuri exclusive...
Copyright 2020 Viata Verde Viu. Toate drepturile rezervate.