Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Boli si remedii
  4. Zaharul favorizeaza bolile de inima si cancerul

Zaharul favorizeaza bolile de inima si cancerul

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că zahărul ne îngraşă şi ne distruge dinţii. Medicii au tras un semnal de alarmă, afirmând că această plăcere dulce reprezintă mai mult decât „calorii goale”, fiind de fapt un veritabil pericol pentru sănătate şi întâia cauză a afecţiunilor grave ale lumii industrializate.

In prezent, bolile de inima sunt cauza principala a mortalitatii pentru ambele sexe. Cancerul vine pe locul doi insa urca vertiginos.In ciuda masivelor progrese tehnologice din ultima jumatate de secol, medicina occidentala este inca pierduta in ceea ce priveste modul in care ar trebui micsorata dominatia acestor doua boli extrem de mortale.

Devine tot mai clar ca multe dintre strategiile conventionale, de la diagnostic la tratament, sunt pline de presupuneri si abordari gresite care, in multe cazuri, fac mai mult rau decat bine. Ceea ce este si mai rau, practic niciuna dintre strategiile conventionale nu se adreseaza cauzei-radacina a problemei, o dieta defectuoasa cu inalt continut de zaharuri si alimente procesate.

De fapt, recomandarile dietare conventionale pentru preventia bolilor de inima sunt diametral opuse fata de ceea ce ai nevoie pentru o sanatate optima. Pentru mai mult de 60 de ani, grasimile saturate au fost blamate ca fiind cauza bolilor de inima, rezultand o promulgare a dietei periculoase cu continut scazut de grasime si inalt continut de zahar.

In realitate, o dieta care ajuta sanatatea este plina de grasimi sanatoase si un foarte, foarte scazut continut de zahar si de carbohidrati nevegetali. Cercetari provenind de la unele dintre cele mai respectate institutii confirma acum ca zaharul (mai putin cel din fructe) este factorul alimentar principal ce propulseaza dezvoltarea bolilor cronice.

Zaharul a fost si este implicat ca vinovat in dezvoltarea atat a bolilor de inima, cat si a cancerului, si daca posezi aceasta informatie, esti pus pe locul soferului cand vine vorba de preventie.

Citeste si articolul: Efectele consumului exagerat de zahar rafinat

Cat de mult zahar este in dieta ta?

Inca de cand am inceput acest website, am tot avertizat lumea despre pericolele consumului mare de zahar. Este important de realizat ca si daca nu adaugi zahar la alimentele pe care le consumi, zaharul ascuns, de obicei sub forma siropului de porumb cu inalt continut de fructoza (SPICF) exista practic in toate alimentele procesate, de la iaurturi si sosuri si pana la paine si bauturi carbogazoase.

Multe alimente de baza preferate de majoritatea oamenilor sunt de asemenea bazate pe cereale, precum ar fi painea , sau cerealele pentru micul dejun. Toate aceste cereale sunt si ele transformate rapid in corpul tau in zahar, adaugand astfel la povara zaharului.

Teste clinice au aratat ca cei care consuma SPICF tind sa dezvolte factori de risc inalt ai bolilor cardiovasculare dupa numai doua saptamani, asa ca daca ar fi sa aleg cel mai rau vinovat dintre zaharuri, acesta ar fi  siropului de porumb cu inalt continut de fructoza.

Alte studii indica cum ca daca ti-ai limita cantitatea de zahar consumata, necontand ce forma ingurgitezi, micsorezi efectiv sansele de a dezvolta cancer – inclusiv cancerele la san si colon.

 

Bautorii de carbogazoase au un risc sporit de cancer

Potrivit unor cercetari recente, (3, 4) femeile mai in varsta care beau multe bauturi carbogazoase sau alte bauturi zaharate, ar putea avea un risc semnificativ sporit de cancer endometrial (ovarian) – un tip de cancer dependent de estrogen care afecteaza mucoasa uterului femeilor.

Acest studiu a inclus date de la mai mult de 23 000 de femei aflate dupa menopauza, care au fost monitorizate timp de 14 ani.
Femeile care au avut cel mai inalt aport de bauturi zaharate au avut un uluitor procentaj cu 78% mai inalt de cancer endometrial, si riscul a parut a fi dependent de doza; ridicandu-se in mod direct proportional cu consumul de astfel de bauturi. Autoarea studiului, Maki Inoue-Choi, nu a fost surprinsa de rezultate, si nici eu nu sunt.

“Alte studii au aratat ca un consum sporit de bauturi indulcite cu zahar a avut ca paralela o sporire a obezitatii. Femeile obeze tind sa aiba nivele mai inalte de estrogeni si insulina decat femeile cu greutate normala [si] nivelele sporite de estrogeni si insulina sunt stabilite ca factori de risc pentru cancerul endometrial”, a spus ea. (5)
Cercetari anterioare au mai aratat ca fructoza din dieta poate favoriza cresterea canceroasa intr-un numar de moduri diferite, incluzand:

Studiile au aratat ca diferitele zaharuri sunt metabolizate utilizandu-se diferite trasee metabolice, iar acest fapt are consecinte MAJORE cand vine vorba de hranirea cancerului si proliferarea acestuia. Acum trei ani, cercetatorii au publicat descoperiri aratand ca fructoza este usor de folosit de catre celulele canceroase pentru a-si spori proliferarea (6). Celulele canceroase nu raspund in aceeasi maniera glucozei.

In acest caz, celulele canceroase utilizate au fost de la cancerul pancreatic, care este privit in mod tipic ca cel mai universal si  rapid ucigas dintre toate formele de cancer. Potrivit autorilor:
“In mod traditional glucoza si fructoza au fost considerate ca substraturi monozaharide intersanjabile (interschimbabile) care sunt metabolizate in mod similar, si a fost acordata putina atentie altor zaharuri in afara glucozei. Totusi aportul de fructoza a sporit dramatic in ultimii zeci de ani, iar aportul celular de glucoza si fructoza utilizeaza transportatori distincti.

Aici raportam ca fructoza furnizeaza un substrat alternativ pentru a induce proliferarea celulelor canceroase pancreatice. Un lucru important este ca metabolismul fructozei si glucozei este destul de diferit; in comparatie cu glucoza, fructoza... este metabolizata preferential prin traseul fosfat pentozei neoxidative spre a sintetiza acizi nucleici si a spori producerea de acid uric.

Primăvară Verde Vie blog
 

Aceste descoperiri arata ca celulele canceroase pot cu usurinta sa metabolizeze fructoza pentru a spori proliferarea

Studiile confirma vechea zicala ca zaharul hraneste cancerul, fiindca ei au gasit ca celulele tumorale prospera datorita zaharului (glucozei). Totusi celulele au utilizat fructoza pentru diviziunea celulara, accelerandu-si cresterea si raspandirea cancerului. Aceasta diferenta este clar ca are o consecinta majora, si ar trebui luata in considerare cu mare atentie de oricine care primeste tratament anticanceros sau cauta sa previna cancerul.

Aceasta nu inseamna ca ar trebui sa eviti fructele, a caror majoritate poseda beneficii care contrabalanseaza orice griji cauzate de fructoza. As sugera ca sa nu transformi in suc fructele si sa le consumi intregi. Una dintre probleme este ca in ultimii ani s-au creat fructe mult mai bogate in fructoza decat erau ele in mod original. Fructele de astazi sunt de cateva ori mai dulci decat au fost ele in mod istoric, si ar trebui consumate cu moderatie. Problema reala este ca siropul de porumb cu inalt continut de fructoza este adaugat in practic orice aliment sau bautura procesata pe care le vezi.

 

Aminteste-ti: exercitiile fizice sunt un aliat puternic impotriva cancerului si bolilor de inima

Controlarea nivelelor de glucoza si insulina din sange – prin dieta, impreuna cu un program cuprinzator de exercitii fizice – poate fi unul dintre componentele cruciale ale unui program de recuperare canceroasa. Acesti factori sunt deosebit de importanti in prevenire. Dieta si exercitiile fizice – in special intervalele de antrenament de mare intensitate – constituie un duet dinamic care te va ajuta sa stavilesti bolile de inima.

O recenta meta-analiza care a trecut in revista 305 de teste controlate aleator (randomizate), nu a gasit nici un fel de diferenta detectabila statistic intre exercitiile fizice si medicatia pentru bolile de inima, inclusiv statinele si betablocantele. (Cercetari anterioare au mai aratat ca doar exercitiile fizice singure pot reduce riscul de boli cardiovasculare cu pana la de trei ori (7), ceea ce nu este deloc rau). Exercitiile fizice sunt de fapt atat de puternice, incat cercetatorii au sugerat ca producatorilor de medicamente ar trebui sa li se ceara sa le includa pentru comparatie atunci cand efectueaza teste clinice pentru noi medicamente.(8)

“Analizele au sporit dovezile aratand beneficiul abordarilor medicamentoase in cazul bolilor prin schimbari comportamentale si ale stilului de viata... ‘In cazurile in care optiunile pentru medicamente ofera doar beneficii modeste, pacientii merita sa inteleaga impactul relativ pe care activitatea fizica l-ar putea avea asupra afectiunilor lor’, au spus Naci si Ioannidis in documentul publicat. Intre timp, ‘interventiile prin exercitii fizice ar trebui deci considerate ca o alternativa viabila la terapia medicamentoasa, sau ca mijloc terapeutic suplimentar’”.

Pe scurt, a avea o greutate normala si a practica exercitii fizice in mod regulat creeaza o bucla de feedback sanatoasa care optimizeaza si ajuta la mentinerea sensibilitatii receptorilor pentru insulina si leptina. Si, dupa cum am mentionat mai inainte, rezistenta la insulina si leptina – determinata in mod principal de consumul de zahar si cereale rafinate, impreuna cu lipsa de exercitii fizice – sunt factorii ce stau la baza aproape a tuturor bolilor cronice.

Unind punctele: Fructoza—acid uric—risc de cancer si boli cronice

Teoria cum ca zaharul hraneste cancerul s-a nascut de fapt acum aproape 80 de ani. Socant, majoritatea programelor conventionale anticancer inca nu se adreseaza in mod adecvat dietei si nevoii de evitare a zaharurilor. Laureatul premiului Nobel pentru medicina din 1931, germanul Otto von Warburg, a descoperit pentru prima data ca celulele canceroase au un metabolism energetic fundamental diferit comparativ cu celulele sanatoase. Tumorile maligne tind sa utilizeze un proces in care glucoza este folosita ca si combustibil pentru celulele canceroase, creând acid lactic ca produs secundar (9).

Marea cantitate de acid lactic produs de aceasta fermentare a glucozei de la celulele canceroase este apoi transportata catre ficatul tau. Aceasta conversie a glucozei in acid lactic genereaza un pH mai scazut, mai acid, in celulele canceroase, ca si oboseala fizica generala datorita acumularii de acid lactic. (10, 11)

Acesta este un traseu foarte ineficient pentru metabolismul energetic, traseu ce extrage doar circa cinci procente din energia disponibila in sursa de hrana. In termeni simpli, cancerul „iroseste” energie, ceea ce te face sa devii atat obosit, cat si subnutrit, iar pe masura ce ciclul vicios continua, va duce la epuizarea corpului pe care atat de multi pacienti cu cancer o resimt. In plus, carbohidratii glucozei si sucrozei micsoreaza semnificativ capacitatea neutrofilelor de a-si indeplini misiunea. Neutrofilele sunt un tip de celule albe care ajuta celulele sa invaluie si sa distruga invadatori precum cancerul.

Desi toate formele de cancer sunt daunatoare sanatatii in general si favorizeaza cancerul, dar in moduri usor diferite si intr-o masura diferita, clar fructoza pare sa fie unul dintre cele mai daunatoare in general. Asa cum a fost mentionat mai sus, metabolismul fructozei duce la o productie sporita de acid uric, impreuna cu proliferarea celulelor canceroase (12). Din nou,fructoza (nu glucoza) sporeste nivelul acidului uric.

Acum conexiunea dintre fructoza, acid uric si rezistenta la insulina este asa de clara, ca nivelul acidului uric poate de fapt sa fie utilizat ca marker (marcator, indicator) pentru toxicitatea datorata fructozei. Ceea ce inseamna ca daca nivelul acidului uric este inalt, ai un risc sporit al tuturor pericolelor de sanatate asociate cu consumul de fructoza – inclusiv ambele tipuri de boli, cele de inima si cancerul.

Reducerea consumului tau de fructoza ar putea fi cea mai importanta schimbare a stilului de viata pe care o poti face

Richard Johnson, unul dintre expertii in acest subiect, a scris una dintre cele mai bune carti de pe piata despre pericolele pentru sanatate ale fructozei, numita The Sugar Fix/Rezolvarea problemei zaharului. Cartea explica modul in care fructoza cauzeaza hipertensiune, boli de inima, obezitate, diabet si boli de rinichi. Este de asemenea sigur de spus ca multe cancere sunt si ele pe lista bolilor puse in legatura directa cu consumul excesiv de fructoza. In plus pe langa studiile mentionate, s-a mai descoperit despre fructoza ca favorizeaza metastaza cancerului la san, (13) si arata efectele genotoxice asupra colonului la cercetarile efectuate pe animale.(14)

Fructoza mai favorizeaza si o afectiune numita ateroscleroza intracraniana – o ingustare si intarire a arterelor din craniu – si contrar parerii populare, zaharul/fructoza din dieta ta este cea care iti sporeste riscul de boli de inima, NU numai grasimile animale saturate.

La nivelul fundamental al dietei, strategiile de prevenire a bolilor de inima si a cancerului sunt identice. Mai intai si mai intai, trebuie sa abordezi rezistenta ta la insulina si leptina, care este rezultatul unei diete prea bogate in zaharuri si cereale – din nou, nu in grasimi, cu exceptia grasimilor trans din uleiurile vegetale partial hidrogenate, care au fost puse in legatura, chiar si in mici cantitati, cu risc major de boli de inima. Pentru a reversa in mod sigur si eficient rezistenta la insulina si leptina, trebuie sa:

Restrictionarea consumului de fructoza este o parte importanta a unui stil de viata sanatos

Fie ca vorbim despre bolile de inima sau despre cancer, reducerea (sau de preferat eliminarea) fructozei si a altor zaharuri adaugate, cât si limitarea carbohidratilor din cereale in cadrul dietei tale este o strategie fundamentala daca ai rezistenta la insulina si leptina. Aceasta modificare a dietei ar trebui de asemenea sa fie parte a planului tau cuprinzator de tratament, daca ai fost diagnosticat fie cu cancer, fie cu vreo boala de inima.

Consumul excesiv de fructoza duce la rezistenta la insulina, iar rezistenta la insulina pare sa fie radacina multora, daca nu a majoritatii bolilor cronice, inclusiv a bolilor de inima si a cancerului. Pana acum studiile stiintifice au pus in legatura consumul excesiv de fructoza cu circa 78 de boli si probleme de sanatate diferite.(16).  

Prin reducerea severa a aportului tau de fructoza si carbonati din dieta, ajuti la stavilirea oricarei cresteri canceroase potentiale si „infometezi” tumorile pe care le ai actualmente. Pe deasupra, prin reducerea consumului de zahar adaugat impulsionezi puternic sistemul imunitar, deoarece se stie ca zaharul ingreuneaza functionarea sistemului imunitar.

SURSE

http://www.cancer.org/research/cancerfactsstatistics/cancerfactsfigures2013/index
http://www.cdc.gov/heartdisease/facts.htm
http://cebp.aacrjournals.org/content/early/2013/11/13/1055-9965.EPI-13-0636.abstract
http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=175359
http://cancerres.aacrjournals.org/content/70/15/6368.abstract
http://www.livescience.com/10211-temporary-heart-damage-explain-marathon-deaths.html
http://www.bloomberg.com/news/2013-10-01/exercise-may-be-as-effective-as-drugs-in-treating-heart-disease.html
http://www.greenmedinfo.com/toxic-ingredient/fructose
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/12/11/sugar-heart-disease.aspx- fructoza

#boli de inima #cancer #fructoza #glucoza #zahar

Ce au mai parcurs alti cititori...

Zaharul este combustibilul principal pentru majoritatea cancerelor
10 beneficii dovedite ale radacinii de astragalus
Un „val gigantic” de cancer la orizont, avertizeaza OMS

Ce spun cititorii despre "Zaharul favorizeaza bolile de inima si cancerul"

George Onțanu09 January 2016 16:05Raspunde

Trebuie să înțelegem prin aceasta să renunțăm să consumăm fructe care conțin fructoză ? Nu mai înțeleg nimic,trebuie explicat dacă fructoza din fructe consumate ca atare mărește riscul de cancer și HTA sau care fructoză.mai consumăm fructe sau nu ori care fructe au mai puțină fructoză.Trebuie clarificat aceasta ,altfel renunțăm la fructe ? Aș dori un răspuns pe e-mail dacă se poate,eu fiind un consumator constant de fructe. mulțumesc pentru precizările pe care le voi primi.

Alex07 May 2014 17:58Raspunde

Multumim pentru articol! Exista totusi un mod de a afla daca avem aceasta rezistenta la leptina si insulina (analize de sange)? Pentru ca in functie de acest lucru se pot crea diete adaptate. De exemplu, citeam intr-un alt articol ca pentru cei cu rezistenta la leptina se recomanda consumarea de proteine dimineata (oua, carne). Multumesc pentru raspuns.

alina rusu17 April 2014 07:47Raspunde

am inteles foarte bine faptul ca fructoza si glucoza (zaharuri amandoua) au, de fapt, metabolizari diferite, si fructoza "hraneste" tumorile...insa nu mi-e foarte clar alimentele care contin glucoza si cele care contin fructoza! am nevoie de lamuriri! foarte bun articolul....

Alec Blenche17 April 2014 08:54Raspunde

Fructoza este in fructe iar glucoza vine din restul alimentelor excluzand carnea care nu are carbohidrati deloc

luca dan11 February 2014 17:45Raspunde

EXCELENT articol. MULTUMIM foarte mult pentru articol. Cu siguranta el este rezultatul unei MUNCI serioase,RESPONSABILE, de documentare. El va zdruncina, din temelii, credintele false ale unui mare numar de cititori. SPERAM sa realizati UN NOU ARTICOL, PE ACEEASI TEMA, pentru ca ea este mult prea VASTA, mult prea IMPORTANTA, pentru SANATATEA OAMENILOR. FELICITARI si SANATATE DEPLINA va dorim !

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101