Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. 10 beneficii dovedite ale radacinii de astragalus

10 beneficii dovedite ale radacinii de astragalus

Ati auzit vreodata de astragalus? Daca nu, ar trebui sa o cautati, pentru ca radacina de astragalus este una dintre cele mai puternice plante de pe planeta, ce ajuta la intarirea imunitatii.

Aceasta planta adaptogena reduce cortizolul, adica hormonul de stres si combate bolile in acelasi timp. Iar efectul? Pe langa faptul ca stimuleaza imunitatea, studiile arata ca este vitala pentru sanatatea cardiovasculara.

In plus combate si chiar ucide tumorile si amelioreaza simptomele chimioterapiei! Radacina de astragalus mai are si alte proprietati, dintre care multe par de-a dreptul incredibile, de aceea aceasta radacina ar trebui sa fie nelipsita din cura de sanatate a oricarei persoane.

Ce este astragalus?

Astragalus este o planta din familia Leguminoaselor (care contine toate tipurile de fasole), binecunoscuta din vechime ca tonic imunitar si un aliat in lupta contra bolilor. Este folosita in Medicina Traditionala Chineza ca adaptogen, de mii de ani — pentru a inlatura stresul si a combate bolile. In ziua de azi astragalus este folosit in tratamente medicinale pentru o gama larga de boli si afectiuni.

Planta perena, numita si radacina de milkvetch si Huang-qi, poate atinge o inaltime de la 41 la 92 de cm si este nativa in regiunile de nord si de est ale Chinei. A mai fost identificata si in Mongolia si in Coreea.

Radacinile de astragalus se culeg cand plantele ajung la varsta de 4 ani si doar aceasta parte a plantei se foloseste in scop medicinal. Doar doua din cele peste 2.000 de specii de astragalus, astragalus membranaceus si astragalus mongholicus, sunt folosite in scop medicinal.

Astragalus contine trei componente datorita carora planta are un impact atat de puternic si benefic asupra sanatatii umane: saponine, flavonoide si polizaharide, toate fiind compusi activi, prezenti in anumite plante, inclusiv anumite fructe si legume. Saponinele sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a reduce colesterolul, de a imbunatati sistemul imunitar si preveni cancerul. 

Flavonoidele, prezente in astragalus, furnizeaza beneficii pentru sanatate prin transmiterea informatiilor la nivel celular. Acestea au calitati antioxidante, controleaza si ucid radicalii liberi si pot preveni bolile cardiace, cancerul si virusii care cauzeaza imunodeficienta. Polizaharidele sunt cunoscute pentru capacitatile lor antimicrobiene, antivirale si antiinflamatorii, printre alte beneficii pentru sanatate.

 

Beneficii furnizate de astragalus

In Medicina Traditionala Chineza planta este apreciata pentru protectia oferita contra factorilor de stres, atat mentali cat si fizici. Astragalus imbunatateste multe sisteme din corp si ajuta in multe afectiuni. Desi trebuie efectuate mai multe studii pe oameni, pentru a dovedi stiintific eficienta sa, succesul obtinut pe sobolani, soareci si alte animale au incurajat cercetarile asupra acestei plante.

Datorita succesului deosebit obtinut in urma numeroaselor studii si teste,  apar constant informatii noi despre astragalus. In general, acestea fac referire la capacitatea sa deosebita de a preveni si proteja celulele  de moartea celulare si elementele daunatoare,  precum radicalii liberi si oxidarea.

Conform studiilor de cercetare, iata cateva dintre beneficiile radacinii de astragalus:

Este antiinflamatoare

Inflamatia sta la baza celor mai multe boli. De la artrita si pana la bolile cardiace, de cele mai multe ori, aceasta este cauza principala. Multe studii arata ca datorita saponinelor si polizaharidelor, astragalus poate reduce reactia inflamatorie ce apare in cazul multor boli si afectiuni, de la vindecarea ranilor si a leziunilor, la reducerea inflamatiei in boli renale asociate cu diabetul.

Stimuleaza sistemul imunitar

Stimularea imunitatii este motivul pentru care astragalus este atat de faimos. Acesta este motivul pentru care a fost folosit mii de ani. Un studiu din Beijing a dovedit abilitatea sa de a controla celulele Th 1 si 2, care regleaza raspunsurile imunitare ale corpului. Desi potentialul maxim al plantei inca nu este pe deplin cunoscut, sunt suficiente dovezi care arata ca astragalus, folosita ca terapie adiacenta, va putea intr-o buna zi sa vindece multe boli.

Incetineste si previne dezvoltarea tumorilor

Multe investigatii imagistice au aratat rezultate promitatoare in ultima vreme, cu privire la succesul obtinut de saponinele, flavonoidele si polizaharidele din astragalus in reducerea sau eliminarea tumorilor. In cazuri de chimiorezistenta, in tratarea cancerului la ficat, astragalus a dovedit ca are potentialul de a reduce rezistenta la medicamente si poate fi folosit ca tratament adiacent pentru chimioterapie, conform unui studiu publicat in Revista de Farmacie si Farmacologie.

 

Protejeaza sistemul cardiovascular

Flavonoidele prezente in astragalus sunt antioxidanti care previn acumularea de placa pe arteresi ingustarea peretilor vaselor de sange, protejand peretele interior al acestora. In plus, un studiu din 2014, publicat in Revista Chineza de Medicina Integrativa propune utilizarea injectiilor cu astragalus, combinate cu un tratament conventional pentru miocardita virala (inflamatia stratului mijlociu al peretelui inimii), pentru sanse mai mari de succes in bolile de inima.

Alte studii au demonstrat abilitatea acestuia de a reduce tensiunea si nivelul trigliceridelor. Un nivel ridicat de trigliceride poate mari riscul de dezvoltare a unor boli de inima, cum ar fi atacul cerebral, atacul de cord si intarirea peretilor arteriali.

In timpul unui atac de cord, muschiul inimii se deterioreaza din cauza lipsei de sange si oxigen. In acel moment, surplusul de calciu cauzeaza o deteriorare si mai mare, ca efect secundar. Astragalus poate preveni deteriorarea suplimentara a muschiului cardiac prin reglarea homeostazei de calciu in inima.

Regleaza si previne diabetul si bolile asociate

Astragalus a fost studiat si ca produs antidiabetic. Studiile demonstreaza abilitatea acestuia de a inlatura rezistenta la insulina si de a trata diabetul in mod natural. Colectia de saponine, flavonoide si polizaharide a plantei este eficienta in tratarea si reglarea diabetului de tip 1 si 2. Acestea pot mari sensibilitatea insulinei, pot proteja celulele beta pancreatice (celulele de la nivelul pancreasului care produc si elibereaza insulina) si pot actiona ca antiinflamatoare in zone asociate cu simptomele de diabet.

Afectiunile renale sunt frecvente in diabet, iar astragalus este folosit in tratarea rinichilor de ani de zile. Studii mai recente arata ca astragalus poate incetini progresul afectiunilor renale la diabetici si protejeaza sistemul renal.

Are calitati antioxidante si anti-imbatranire

Oxidarea cauzata de radicalii liberi este componentul principal al oricarei boli si al procesului de imbatranire si multe elemente prezente in astragalus combat deteriorarea cauzata de radicalii liberi si stresul oxidativ. Polizaharidele din planta au efecte pozitive asupra sistemului imunitar si imbunatatesc functionarea creierului, ambele contribuind la prelungirea sperantei de viata.

Vindeca rani

Datorita calitatilor sale antiinflamatorii, astragalus are un lung istoric de vindecare a ranilor. Radix astragali, o alta denumire pentru radacina uscata de astragalus, a fost folosita in Medicina Traditionala Chineza pentru repararea si regenerarea organelor si tesuturilor afectate.

Intr-un studiu din 2012 efectuat de Institutul Farmaceutic al Universitatii din Zhejiang, pentru ranile tratate cu astragalozida IV (ingredientul activ din radacina uscata de astragalus), acesta a marit ratele de vindecare de doua si chiar de trei ori, in decurs de 48–96 de ore. Concluzia a fost ca astragalus este un produs natural promitator pentru vindecarea ranilor si cicatricilor.

astralagus
Astralagus membranaceus - sursa foto : https://goo.gl/pqg560

Amelioreaza simptomele chimioterapiei

Astragalus a demonstrat ca poate ajuta pacientii sa se recupereze mai repede dupa chimioterapie si le prelungeste speranta de viata. In cazuri de simptome grave provocate de chimioterapie precum greata, voma, diaree si suprimarea maduvei spinarii, astragalus a fost administrat intravenos si in combinatie cu alte amestecuri de plante chinezesti. Studii mai vechi il recomanda pentru abilitatea acestuia de a reduce aceste simptome si de a mari eficienta tratamentelor de chimioterapie.

Vindeca raceli si gripe

Datorita calitatilor sale antivirale, astragalus a fost foarte des utilizat in tratarea racelilor obisnuite si a gripei. Se combina de obicei cu alte plante precum ginseng, angelica si lemnul dulce. Ca si in cazul altor remedii naturale de gripa, astragalus pare sa functioneze mai bine cand este folosit de persoane sanatoase ca supliment alimentar pentru prevenirea bolii, inainte ca aceasta sa se intample. O cura cu astragalus inainte de lunile reci ale iernii se spune ca previne numeroase raceli si boli ale aparatului respirator superior care apar de obicei in sezonul rece.

Tratament adiacent pentru astm cronic

Astragalus este folosit in tratarea astmului cronic si s-a dovedit a fi un tratament adiacent de succes si un remediu natural pentru astm. Dupa tratament, hipersensibilitatea de la nivelul cailor respiratorii a scazut simtitor iar productia de mucus si inflamatia au scazut si ele dupa cum arata studiile efectuate. Prevenirea sau reducerea atacurilor de astm este o modalitate de a ameliora problemele cronice cauzate de astm.

Exista dovezi care arata ca astragalus are si urmatoarele calitati:

Cum se foloseste astragalus?

Sunt mai multe feluri in care radacina de astragalus se poate folosi in scop medicinal. Astragalus este folosit in prezent ca adaos la tratamentele conventionale si nu trebuie sa inlocuiasca medicamentele decat la  recomandarea medicului.

Astragalus este disponibil in magazinele cu specific chinezesc sau in cele naturiste in urmatoarele forme:

Nu exista o doza recomandata pentru astragalus, dar medicul sau specialistul medical poate recomanda o anumita doza sau frecventa de consum. Dozele difera in functie de varsta, starea de sanatate si istoricul medical.

 

Efecte secundare si contraindicatii in cazul consumului de astragalus

Astragalus este in general sigur si nu are efecte secundare. Poate interactiona cu alte suplimente pe baza de plante, de aceea e bine sa incepeti cu doze mai mici pentru a preveni aparitia unor eventuale efecte secundare.

Femeile insarcinate si cele care alapteaza nu trebuie sa foloseasca astragalus, nefiind suficiente studii care sa confirme daca este sigur pentru mama si copil.

Cei care sufera de boli autoimune trebuie sa consulte medicul inainte de a folosi astragalus pentru ca acesta stimuleaza sistemul imunitar. De asemenea, cei care sufera de boli precum scleroza multipla, artrita reumatoida si alte afectiuni ale sistemului imunitar pot fi destul de sensibili la astragalus.

Unii specialisti recomanda utilizarea unui singur adaptogen timp de cateva luni si abia dupa aceea folosirea altuia.

Astragalus poate interactiona cu cateva medicamente:

SURSE

http://draxe.com/astragalus

#astm #astragalus #boli de inima #cancer #diabet #inflamatii #planta #radicalii liberi #sistem imunitar

Ce au mai parcurs alti cititori...

Astragalus pentru cancer si imunitate scazuta
Postura capului inainte, o conditie moderna ce poate deteriora sanatatea intregului corp
Grupa de alimente care poate neutraliza genele canceroase
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101