Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Frumusete
  4. Top 20 ingrediente toxice din produsele cosmetice si de ingrijire corporala

Top 20 ingrediente toxice din produsele cosmetice si de ingrijire corporala

Etichetele de pe produsele cosmetice si de ingrijire corporala sunt un cod greu de spart. Industria este atat de nereglementata, ca de obicei este imposibil sa ai incredere in cele declarate si puse de producatori pe etichete. 

Intreaga industrie are o abordare de tipul “nevinovat pana la proba contrarie” in ce priveste ingredientele. Doar daca un ingredient utilizat in produsele de infrumusetare nu este dovedit ca vatamator pentru sanatate, este clasificat sigur. Aceasta clasificare este sustinuta de U.S. FDA – Administratia pentru Alimente si Medicamente a Statelor Unite si cu greu poate fi considerata ca avand in vedere interesul consumatorilor. Si daca la americani este asa, va dati seama cam cum este la noi.

toxine Cel mai bun lucru pe care il putem face noi, consumatorii, este sa citim cu atentie lista ingredientelor, cu scopul de a evita chimicalele care sunt cunoscute ca vatamatoare, chiar daca ele continua sa fie utilizate pe larg. Aici este o lista a topului 20 de toxine de evitat, conform cartii lui Gillian Deacon din 2011, There’s Lead in Your Lipstick: Toxins in Our Everyday Body Care and How to Avoid Them/Exista Plumb in Rujul Tau: Toxine din Produsele de Ingrijire Corporala Utilizate Zilnic si Cum sa le Evitam.

Gudron de carbune: un cunoscut cancerigen interzis in UE, dar inca utilizat in America de Nord. Utilizat in tratamentele pentru pielea uscata, sampoanele anti-matreata si anti-paduchi, de asemenea listat ca si colorant, d. ex. FD&C Rosu nr. 6. Deci atentie la produsele pe care le comandati din alte tari.

DEA/TEA/MEA (mon/di/tri etanolamine): banuite ca fiind cancerigene, utilizate ca emulgatori si agenti de spumare pentru sampoane, geluri de dus, sapunuri.

Surfactanti etoxilati si 1,4-dioxan: niciodata listat pe eticheta deoarece este un produs secundar creat prin adaugarea oxidului de etilena cancerigen pentru a face alte chimicale mai putin dure. Grupul de Lucru pentru Mediu/The Environmental Working Group (EWG) a gasit 1,4-dioxan intr-un procent de 57% in gelurile de dus pentru copii. Evitati orice ingrediente continand literele “et”.

Formaldehida: Probabil cancerigena si iritanta gasita in produsele pentru unghii, vopseaua de par, adezivii pentru gene false, sampoane, etc. Interzisa in UE.

Miros placut/Parfum: o smecherie pentru chimicalele ascunse, precum ftalatii. Mirosul placut este legat de dureri de cap, ameteala, astm si alergii.

Hidrochinona: utilizata pentru deschiderea la culoare a pielii. Interzisa in Marea Britanie, clasificata drept cea mai toxica de Baza de Date privitoare la Epiderma a EWG si pusa in legatura cu cancerul si toxicitatea aparatului reproducator.

Plumbul: cunoscut cancerigen gasit in ruj si vopseaua de par, dar niciodata listat pe eticheta, deoarece este un contaminant, nu un ingredient.

Mercur: Alergen cunoscut care afecteaza dezvoltarea creierului. Gasit in mascara (rimel) san in unele picaturi de ochi.

Ulei mineral: Produs secundar al petrolului care este utilizat in uleiul pentru bebelusi, creme hidratante, geluri de par. Creeaza o pelicula ce afecteaza capacitatea pielii de a evacua toxinele.

Oxibenzona: Ingredient activ din cremele antisolare si care se acumuleaza in tesuturile grase, este pus in legatura cu alergii, perturbari hormonale, vatamari celulare, greutate scazuta la nastere.

Parabeni: Utilizati drept conservanti, gasiti in multe produse. Pusi in legatura cu cancerul, tulburarile hormonale, toxicitatea aparatului reproducator.

Parafenilendiamina (PPD): Utilizata in produsele si vopselele pentru par, dar toxica pentru piele si sistemul imunitar.

Ftalati: Agenti de plastifiere interzisi in EU si California pentru jucarii, dar prezenti in multi agenti odorizanti, parfumuri, deodorante si lotiuni. Pusi in legatura cu perturbarile hormonale, vatamari ale ficatului/rinichilor/plamanilor, cancer.

Extract de placenta: Utilizat in unele produse pentru piele si par, dar pus in legatura cu perturbarile hormonale.

Polietilen glicol (PEG): Potentiator de penetrare utilizat in multe produse, este adesea contaminat cu 1,4-dioxan si oxid de etilena, ambele cunoscute substante cancerigene.

Emolienti cu derivati siliconici: Utilizati pentru a face ca produsul sa se simta mai putin dur, acestea nu se degradeaza biologic, si impiedica pielea sa respire. Pusi in legatura cu cresterea tumorala si iritarea pielii.

Sulfat lauril (eter) de sodiu (SLS, SLES): Un fost degresant industrial, acum utilizat pentru a face sapunul mai spumant, este absorbit in corp si irita pielea.

Talc: Similar ca si compozitie cu azbestul, este gasit in pudra pentru copii, rimel, fard, deodorant. Pus in legatura cu cancerul ovarian si problemele respiratorii.

Toluen: Cunoscut pentru faptul ca perturba sistemele imunitar si endocrin si dezvoltarea fetala, este utilizat in produsele pentru unghii si par. Adesea ascuns sub titulatura “agent de parfumare”.

Triclosan: Gasit in produsele antibacteriene, gelurile dezinfectante pentru maini si deodorante, este pus in legatura cu cancerul si perturbarile endocrine. Evitati marca Microban.

Citeste si articolul: Cat de sigur este rujul tau preferat?

Surse:

http://www.care2.com/greenliving/20-toxic-ingredients-in-makeup-body-care-products.html - toxine

#cancerigen #ingrediente #pericol #piele #top #toxice #toxine

Ce au mai parcurs alti cititori...

Ingredientele din Chicken McNuggets:mit sau realitate?
4 ingrediente esentiale pentru ingrijirea tenului
Afla cat de toxic este brandu-ul tau de haine preferat, conform Greenpeace!
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101