Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Spirit
  4. Cum învăţăm de la stoici să luăm ce este mai bun din viaţă

Cum învăţăm de la stoici să luăm ce este mai bun din viaţă

Folosim termenul de stoic pentru a descrie o persoana care indura durerea sau greutatile fara sa-si exteriorizeze sentimentele sau fara sa se planga, o persoana care isi tine emotiile pentru ea. Dar, desi aceste sensuri surprind mult din esenta stoicismului, filozofia originala este mult mai complexa si nu se rezuma la o simpla atitudine.

Stoicii erau de parere ca tot ce se intampla in jurul nostru urmeaza legea relatiei cauza-efect, ducand la o structura rationala a Universului, pe care ei o numeau Logos.

Weekend Inedit cu Transport Gratuit - Comandă minimă 50 lei! - blogPână la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogSare celtică blogComandă acum Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! blog
 

Cele patru virtuti de baza in stoicism

Aceasta filozofie straveche sustinea dezvoltarea personala prin patru virtuti de baza. Iata care sunt acestea si cum le putem aplica in propriile noastre vieti.

Intelepciunea

Intelepciunea inseamna sa stii cum sa traiesti. Un intelept este o persoana care are experienta vietii. Inteleptii si-au dezvoltat abilitatea de a trece peste situatii complexe cu logica, calm si in cunostinta de cauza. Intelepciunea este o virtute care se poate dobandi si perfectiona de-a lungul vietii.

Urmatoarea data cand te confrunti cu o situatie dificila, incearca sa vezi daca iti poti pastra cumpatul si poti aborda situatia calm si logic, fara sa te lasi coplesit de emotii.

Dreptatea

Asociem deseori ideea de dreptate cu o curte de justitie. Insa, in acest sens este vorba despre a duce o viata integra si de a manifesta loialitate fata de cele mai inalte idealuri. Este vorba despre respectul fata de oameni si despre a-i trata in mod corect chiar si cand simtim ca nu o merita.

Observa-ti comportamentul pe parcursul zilei. Reactionezi cu calm sau cu manie? Nu uita, sa ramai calm nu inseamna ca trebuie sa tolerezi un comportament nepotrivit, ci ca poti sa alegi cum sa reactionezi fata de la el.

Curajul

Curajul vine de la cuvantul ”cor” de origine latina, care inseamna ”inima” si este virtutea care le vitalizeaza pe toate celelalte. Nu ai nevoie de curaj doar cand te lupti cu un leu, ci si in viata de zi cu zi, cand ai nevoie de o minte limpede si un caracter integru pentru a depasi situatiile dificile.

Dupa cum spunea marele filozof stoic roman Seneca, “Uneori si sa traiesti e un act de curaj”. Ai nevoie de curaj pentru a avea o viata corecta si pentru a te confrunta cu situatii din fata carora ai prefera sa fugi. 

Tu ce atitudine ai in viata de zi cu zi? Dai piept cu viata plin de curaj sau dai inapoi tremurand de frica? Nu uita, pentru a evolua trebuie sa inveti sa te simti comod si in situatii incomode.

Moderatia

Moderatia tine de stapanirea de sine. Este abilitatea de a exercita autocontrolul si moderatia in toate aspectele vietii. Cine reuseste sa stapaneasca aceasta arta poate obtine tot ce isi doreste de la viata.

De exemplu, renunta la televizor, pune biscuitii pe care te pregateai sa-i savurezi inapoi in dulap si culca-te la o ora rezonabila. Asa te vei trezi mai usor dimineata pentru a apuca sa faci si miscare.

Principiul de baza in stocisim

Nu tot timpul putem controla ceea ce ni se intampla, dar putem controla felul in care reactionam la ce ni se intampla. In loc sa isi doreasca ca lucrurile sa fi fost altfel, Stoicul incearca sa accepte lumea asa cum este.

Filozoful grec Epictet ne explica astfel, “Nu conteaza ceea ce ti se intampla, ci felul in care reactionezi la ceea ce ti se intampla.”

In Stoicism este important sa identifici ceea ce poti si ce nu poti controla. Dupa Stoici, singurul lucru asupra caruia ai control este alegerea de a trai o viata plina de virtuti si de a-ti controla gandurile si comportamentul. Restul nu are nicio importanta.

Ne petrecem prea mult timp preocupandu-ne pentru lucruri pe care nu le putem controla (trecutul, consecintele propriilor noastre actiuni etc.), cand tot ce trebuie sa facem este sa invatam din cele intamplate si sa mergem mai departe.

Invata sa profiti la maximum de fiecare situatie cu care te confrunti. Cand ti se intampla ceva, nu trebuie sa reactionezi automat intr-un anumit fel. Poti alege cum sa abordezi situatia.

Nu stiu si nu ma intereseaza

Ideea este sa ne concentram atat de mult asupra atingerii propriului nostru potential, incat sa nu ne mai intereseze lucrurile lipsite de importanta din jur.

Cand vrei sa fii la curent cu toate stirile, cu muzica la moda etc, cu siguranta nu te mai poti ocupa de propria ta dezvoltare personala. Si vei trai o viata fara niciun sens. Trebuie sa invatam sa adoptam o mentalitate de tipul “Nu stiu si nu ma intereseaza.”

Vizionarea la nesfarsit a unor seriale de televiziune nu te va ajuta sa-ti atingi idealul de viata culta si integra. Nici programele de stiri pe care le urmaresti nonstop. Intreaba-te daca nu este timpul sa iei o pauza de la stiri.

Iar daca tot suntem la capitolul nepasare, nu trebuie sa acorzi prea mare importanta parerii oamenilor despre tine. Daca unei persoane nu ii place de tine, este problema ei. Oamenii care se iubesc pe sine ii iubesc si pe ceilalti. Si sa nu uitam ca atunci cand nu suntem fericiti, aratam celor din jur latura noastra cea mai putin buna.

Alege-ti un model spiritual 

Desigur, una este sa inveti despre aceste idei si alta este sa le pui in practica. Stoicii stiau acest lucru, de aceea intotdeauna se gandeau la ce ar face in locul lor cel pe care il alegeau ca model spiritual.

Uneori simtim ca nu stim cum sa ne comportam intr-o anumita situatie, insa daca ne gandim la ce ar fi facut Iisus, Buddha sau Dalai Lama in locul nostru, atunci vom gasi mai usor raspunsul.

Tu pe cine ai ales ca model spiritual?

Stoicismul ne ajuta sa ne dezvoltam anumite trasaturi mentale si de caracter pentru a ne mentine un standard inalt de viata.

In loc sa facem colectie de idei, trebuie sa incercam sa le punem in practica. Asa invatam sa ne atingem propriul potential.

Sursa utilizata: https://www.care2.com/greenliving/what-stoicism-can-teach-us-about-living-our-best-lives.html

 

#dezvoltare personala #filozofie #principii #spiritualitate #viata #stoicism

Ce au mai parcurs alti cititori...

5 motive pentru care dezvoltarea personala seamana cu urcatul pe munte
6 semne ca treci printr-un proces de transformare spirituala 
7 pasi pentru a atrage noi oportunitati in viata ta
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101