Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Spirulina, banca ta de nutrienti

Spirulina, banca ta de nutrienti

Spirulina este foarte bogata in proteine: in 100 gr de Spirulina se gasesc 60-70 gr de celule, adica de trei ori mai mult decat in aceeasi cantitate de carne de porc, de doua ori mai mult decat in carnea de vita si cu 50% mai mult decat in soia. Org

Spirulina este foarte bogata in proteine: in 100 gr de Spirulina se gasesc 60-70 gr de celule, adica de trei ori mai mult decat in aceeasi cantitate de carne de porc, de doua ori mai mult decat in carnea de vita si cu 50% mai mult decat in soia.

Organismul uman prelucreaza foarte usor celulele de Spirulina, cantitatea absorbita atingand 65-80%, in timp ce, de exemplu, proteinele din boabele de soia ajung in organism in proportie de numai 40%. In plus, Spirulina contine si 18 tipuri de aminoacizi, dintre care 8 esentiali, adica indispensabili organismului.

Continutul in minerale si oligoelemente al algelor este printre cele mai ridicate din lumea vie de pe Pamant. Spirulina contine fier, calciu, sodiu, potasiu, cupru, mangan, magneziu, zinc, fosfor, seleniu si, intr-o cantitate foarte mare, iod.

Algele, printre care si algele verzi-albastrui, contin in cantitati mari numeroase vitamine: toate vitaminele complexului B, vitamina C si E. De asemenea, Spirulina constituie o sursa naturala de vitamina A. Alte componente continute in Spirulina sunt: acizi nucleici (ARN si ADN), acizi grasi nesaturati (acid linoleic), colinesteroza, algina, polioze, manitol, clorofila, fenol, enzime si multe alte substante biologic-active. Algele contin mari cantitati de iod si potasiu si de aceea sunt recomandate persoanelor care utilizeaza preparate diuretice. Datorita continutului crescut in iod, Spirulina contribuie si la functionarea optima a proceselor metabolice. Anumite cazuri de hipofunctie tiroidiana pot fi tratate cu ajutorul consumului de alge.

In forma organica complexa, algele contin si fier, de aceea reprezinta o sursa naturala de suplimentare a fierului in organism. Se stie ca, la copii, carenta de fier poate provoca frecvent modificari care influenteaza si capacitatea psihica, in urma studiilor efectuate pe sportivi, s-a descoperit ca majoritatea acestora prezinta carente de fier, algele reprezentand un excelent supliment alimentar in acest sens.

Exista mai multe specii de Spirulina. Unele alge marine au un continut ridicat de polioza, datorita caruia se diminueaza efectele nocive ale radiatiilor asupra celulelor. De asemenea, alegele accelereaza inmultirea celulelor din maduva osoasa si cresc imunitatea organismului.

Spirulina are un continut ridicat de acid linoleic. Aceasta substanta ajuta la formarea prostaglandinelor. Prostaglandinele regleaza tensiunea arteriala, favorizeaza inmultirea celulelor, previn si amelioreaza diferitele procese inflamatorii, afectiunile cardiovasculare si diabetul zaharat. Enzimele si substantele active din Spirulina accelereaza vindecarea traumatismelor si metabolismul pielii, si previn aparitia fisurilor epidermice. Clorofila este un regenerant excelent, cu efect dezinfectant si antibacterian.spirulina

Carbohidratii din Spirulina

Sursa cea mai importanta de energie a organismului sunt hidratii de carbon. Prin arderea a un gram de hidrat de carbon se obtin 4.1 cal. Carbohidratii ( hidratii de carbon) se clasifica in functie de numarul de zaharide in mono-, di- sau polizaharide.

Carbohidratii din Spirulina se aseamana cu amidonul, un polizaharid asemanator cu glicogenul. Spirulina contine in compozitia sa intre 10-18 % carbohidrati. Consumul de carbohidrati simpli duce la cresterea rapida a glicemiei, fapt care nu se intampla in cazul polizaharidelor din Spirulina. Consumul de oligo-zaharide mareste pericolul de diabet consumand insulina. Metabolismul transforma surplusul de carbohidratiin grasimi.

Aceste grasimi pot deveni foarte periculoase pentru organism prin producerea de hormoni activi sau pot produce diferite inflamatii in organism. Reglarea nivelului de zahar din organism se produce fie prin insulina din pancreas, fie prin eliberarea glicogenului din depozitele de grasimi.

Anumite activitati zilnice cresc nevoile de energie din organism. Aceasta nevoie se compenseaza gresit prin consumul de carbohidratidin alimentatia cu paste sau dulciuri. Astfel de alimente la inceput cresc glicemia dar dupa intrarea in activitate a insulinei, glicemia scade sub valorile initiale. Solutia ideala este ca alimentatia noastra sa contina si alge.

Algele accelereaza transportul glucidelor spre ficat si muschi, duc la cresterea eficacitatii metabolismului si duc la regenerarea fizica si psihica a organismului. Aceste alge au efecte foarte benefice in detoxifierea si revitalizarea organismului, precum si in normalizarea metabolismului.

Continutul de proteine la Spirulina

Compozitia algelor in comparatie cu plantele mai complicate este influentata de mediul inconjurator. De exemplu faina de grau contine 12% proteine care insa difera in functie de conditiile de sol, cultivare si depozitare. La Spirulina si alte alge aceasta diferenta creste pana la 20-30 %. proteine in compozitia lor. Proteinele sunt componente esentiale ale alimentatiei noastre. Cele doua componente ale metabolismului, anabolismul si catabolismul, sunt in echilibru.

Munca fizica, sportul, perioadele de refacere sau crestere necesita mai multe proteine, catabolismul fiind mai intens. Organismul poate sintetiza din grasimi carbohidrati si invers dar proteinele se pot asigura numai prin alimentatie. Dupa apa, care reprezinta 60% din corpul uman, proteinele reprezentand 20% joaca rolul al doilea in constructia organismului. Proteinele joaca rol important in constructia organismului si in functionalitatea lui. Fara proteine nu se poate inchipui coordonarea functiilor diferitelor organe. Ar fi ca si o orchestra fara dirijor.

Activitatea musculara nu se poate inchipui fara proteine, in sistemul imunitar joaca rolul principal. Toate enzimele sistemului digestiv sunt constituite din proteine ca si toate enzimele care dirijeaza metabolismul. Proteinele regleaza si presiunea osmotica mentinand echilibrul dintre tesuturi si lichidul interstitial. Lipsa proteinelor ar putea duce la aparitia de edeme.

In lumea animala proteinele contin 20 de aminoacizi 9 esentiali, pe care organismul nu ii poate sintetiza. Proteinele furnizeaza 4,1 Kcal la gram. Continutul in proteine al Spirulinei este intre 62% si 68%. Aceasta cantitate depaseste continutul in proteine al oricarui aliment. Continutul in aminoacizi la Spirulina este aproape ideal privind cisteina, metionina si lisina. Necesarul zilnic de 0,7-1 g la adulti pe kg/corp si zi adica aprox.2 lingurite pe zi. Aceasta cantitate se poate depasi cu max. 20 gr.

Pentru mentinerea sanatatii noastre este important sa includem un meniu variat.

#proteina #spirulina #superaliment

Ce au mai parcurs alti cititori...

Proteina, o cultura!
Spirulina: aliment minune bogat in proteine care amplifica imunitatea si sporeste buna dispozitie
Descopera cele sapte alimente cu cea mai mare densitate nutritiva de pe pamant

Ce spun cititorii despre "Spirulina, banca ta de nutrienti "

gigi19 November 2017 18:49Raspunde

are efect diuretic!

gigi19 November 2017 18:48Raspunde

are efect diuretic!

George02 July 2017 18:33Raspunde

Am auzit de spirulina mai mult ca este utila atunci cand trebuie sa inveti pentru examene. Ca ar ajuta pe acest plan. Nu stiam ca are si alte proprietati.

Spirulina06 December 2013 18:34Raspunde

Spirulina este de asemenea si o sursa bogata de fier!

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101