Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Boli si remedii
  4. Pelinul, o minunata planta care combate cancerul si ucide parazitii

Pelinul, o minunata planta care combate cancerul si ucide parazitii

Ce au in comun Edgar Degas, Vincent van Gogh si Pablo Picasso, in afara de talentul lor incredibil pentru pictura? Toti acesti trei artisti impartasesc aceeasi iubire pentru absint, o bautura alcoolica din plante, facuta din pelin, anason si fenicul

Ce au in comun Edgar Degas, Vincent van Gogh si Pablo Picasso, in afara de talentul lor incredibil pentru pictura? Toti acesti trei artisti impartaseau aceeasi iubire pentru absint, o bautura alcoolica din plante, facuta din pelin, anason si fenicul. Absintul este ilegal in SUA si in multe alte tari, insa este permis in Europa. Desi pelinul este faimos datorita acestei bauturi, acesta are multe abilitati terapeutice, fiind eficient contra unor boli grave.

Pelinul este folosit pentru eliminarea viermilor intestinali, in special a celor inelati si a oxiurilor. Ce altceva mai poate face? Ei bine, este sursa ingredientului principal din medicamentul de plante artemisinin, cel mai puternic medicament antimalaric de pe piata.

Si nu numai atat. Studiile stiintifice arata ca pelinul poate ucide si celulele de cancer. Poate fi folosit si in tratarea anorexiei, a insomniei, a anemiei, lipsei poftei de mancare, flatulentei, durerilor de stomac, icterului si indigestiei.

Pelinul este folosit in bauturile alcoolice si in Biblie se mentioneaza o stea cu numele de "pelin". Pelinul este o planta cu adevarat interesanta, insa chiar poate sa ucida parazitii si cancerul? Studiile spun ca da, iar efectele medicinale pozitive nu intarzie sa confirme acest lucru.

Consumul de pelin are si efecte secundare (absintul, de exemplu), insa este suficient sa cunosti tot ce trebuie despre tujona pentru a intelege ca nu toate produsele pe baza de pelin sunt la fel.

6 beneficii ale pelinului

1. Combate malaria

Malaria este o boala grava cauzata de un parazit, care se transmite prin muscatura tantarilor infectati si invadeaza celulele rosii ale sangelui. Artemisinina este un extract izolat din planta Artemisia annua, sau pelinul dulce. Artemisinin este un medicament pe baza de plante, cel mai puternic contra malariei. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda terapiile cu combinatii pe baza de artemisinin ca tratament primar pentru formele de malarie P. falciparum fara complicatii. 

Experimente recente au aratat ca artemisininul este eficient contra parazitului malariei pentru ca reactioneaza la nivelul ridicat de fier din parazit, producand radicali liberi. Acesti radicali liberi distrug, apoi, peretii celulari ai parazitului malariei.

2. Omoara celulele canceroase

Conform studiilor recente, artemisininul poate ucide celulele de cancer la san bogate in fier, in acelasi fel in care omoara si parazitii de malarie, fiind, astfel un potential tratament natural pentru femeile cu cancer la san. Celulele de cancer pot avea si ele o cantitate mare de fier, pentru ca il absorb in vederea diviziunii celulare. Cercetatorii au facut teste, in cadrul unui studiu din 2012, pe mostre de celule de cancer la san si celule de san normale, care initial au fost imbogatite cu fier. Celulele au fost supuse ulterior unui tratament cu o forma de artemisinin solubil in apa.

Rezultatele au fost de-a dreptul impresionante. Celulele normale nu au prezentat prea multe modificari, insa, in decurs de 16 ore, au fost ucise aproape toate celulele de cancer si doar cateva dintre cele normale. Bioinginerul Henry Lai crede ca acest lucru se datoreaza faptului ca celula de cancer contine de 5 pana la de 15 ori mai multi receptori de fier si, astfel, este mai vulnerabila la efectele artemisininului. 

3. Elimina parazitii 

Pelinul este folosit pentru eliminarea viermilor intestinali, in special a celor inelati si a oxiurilor. Infectia cu oxiuri este una dintre cele mai frecvente infectii parazitice si se raspandeste in mos direct de la persoana la persoana, prin intermediul oualor. Viermii inelati, sau nematodele, sunt alt tip de paraziti care infesteaza intestinele umane. Oxiurii dau mancarimi extreme in zona anala, in timp ce viermii inelati provoaca tuse, lipsa respiratiei, dureri abdominale, greata si diaree, sange in scaun, pierderea in greutate si prezenta unui vierme in voma sau in scaun.

Parazitii nu sunt niciodata un lucru bun, insa din fericire pot fi tratati cu remedii naturale. Pelinul (Artemisia absinthium), nuca neagra (Juglans nigra) si cuisoarele (Syzygium aromaticum) sunt folosite de obicei impreuna pentru a combate o infectie parazitica. Atunci cand aceste trei ingrediente se folosesc impreuna, pot afecta ciclul de viata al unui parazit.

4. Trateaza boala lui Crohn

In Germania, un studiu dublu-orb a analizat eficienta unui amestec de plante ce continea o doza de 500 miligrame de pelin, in comparatie cu un placebo, ambele administrate de trei ori pe zi timp de 10 saptamani unor 40 de pacienti care sufereau de boala lui Crohn si care foloseau deja o doza zilnica stabila de steroizi. Doza initiala stabila de steroizi a fost mentinuta pana in saptamana 2, dupa care s-a initiat un program de diminuare treptata a steroizilor, pana in saptamana 10, cand toti pacientii au putut renunta la steroizi.

Cercetatorii au observat o imbunatatire progresiva a simptomelor de Crohn la 18 pacienti (90%) dintre cei care au primit pelin, in ciuda reducerii cantitatii de steroizi. Dupa opt saptamani de tratament cu pelin, simptomele au intrat aproape in remisie completa la 13 (65 %) pacienti din acest grup, comparativ cu cei din grupul care a primit placebo. Aceasta remisie a durat pana la terminarea perioadei de observatie, adica 20 de saptamani (12 saptamani mai tarziu), iar suplimentarea cu steroizi nu a mai fost necesara.

Rezultatele au fost impresionante si au aratat ca pelinul poate reduce sau elimina nevoia de steroizi la bolnavii de boala lui Crohn. In plus, rezultatele arata ca pelinul are efecte pozitive asupra dispozitiei si a calitatii vietii, ceea ce nu se obtine cu alte medicamente folosite in tratarea bolii lui Crohn. 

5. Are abilitati antimicrobiene si antifungice

Studiile in vitro au aratat ca uleiurile esentiale ale pelinului au activitate antimicrobiana. Cercetari publicate in "Revista de chimie alimentara si agricultura" au aratat ca uleiul de pelin manifesta o activitate antimicrobiana de spectru larg contra mai multor tulpini de bacterii, printre care si E. coli si salmonella. 

Pe langa bacterii, pelinul poate ucide si ciuperci parazitice. Uleiul esential distilat din partile aeriene ale plantei Artemisia absinthium a impiedicat dezvoltarea unui spectru larg de ciuperci (11, mai exact). Uleiul esential de pelin a demonstrat si proprietati antioxidante in timpul testarii. 

Un alt studiu publicat in "Planta Medica" a aratat ca uleiul de A. absinthium a oprit dezvoltarea ciupercii Candida albicans. Acesta este cel mai comun tip de infectie micotica prezent in gura, tractul intestinal si vagin, si poate afecta pielea si alte membrane mucoase. Candida albicans declanseaza o serie intreaga de simptome nedorite.

6. Trateaza suprapopularea cu bacterii a intestinului subtire (SIBO)

Multi oameni apeleaza la tratamente alternative cand vor sa-si vindece afectiunile gastrointestinale. Studiile arata ca remediile din plante, printre care si cele pe baza de pelin, sunt foarte eficiente, uneori chiar mai bune decat medicamentele, in combaterea simptomelor de suprapopulare cu bacterii a intestinului subtire.

Tratamentul obisnuit in aceste afectiuni include administrarea de antibiotice. Un studiu din 2014 a tratat 104 de pacienti diagnosticati recent cu SIBO cu o doza de rifaximina sau cu un remediu de plante timp de patru saptamani. Produsele din plante au fost atent selectionate si au inclus pelin, ulei de oregano, extracte din cimbru si berberina, pentru a avea o acoperire cat mai buna pentru toate tipurile de bacterii implicate in SIBO.

Dintre pacientii care au primit terapia cu plante, 46% nu au mai avut niciun semn al prezentei SIBO la testele finale, comparativ cu 34% dintre utilizatorii de rifaximina. Iar printre acestia din urma, efectele secundare raportate au inclus anafilaxia, iritatii, diaree si colita C. difficile, in timp ce in grupul cu terapia cu plante s-a raportat un singur caz de diaree si niciun alt efect secundar.

Studiul a concluzionat ca terapiile sunt cel putin la fel de eficiente ca rifaximina pentru eradicarea SIBO. In plus, terapia de plante cu pelin pare la fel de eficienta ca terapia cu antibiotic triplu la persoanele care nu raspund la rifaximina. 

Originea pelinului si compusii chimici

Ce este, mai exact, pelinul? Artemisia absinthium este o planta perena, mirositoare, ce face parte din familia Asteraceae sau Compositae, cunoscuta mai mult ca familia crizantemei. Aceasta planta din specia artemisia emana un miros puternic si are un gust amar si iute. Multe plante din familia artemisia manifesta proprietati medicinale. Pelinul se inrudeste cu o alta specie de pelin, Artemisia vulgaris, care are si ea proprietati medicinale.

Pelinul este originar din Europa si parti ale Africii si Asiei. Pelinul creste salbatic in prezent in mu;te zone ale Romaniei, in special de-a lungul drumurilor. Artemisia absinthium este un tufis care poate ajunge la o inaltime de aproape un metru. Are tulpini gri-verzui acoperite cu perisori fini si frunze galben-verzui, matasoase si acoperite cu perisori mici. Frunzele plantei contin glande ce produc particule rasinoase ce depoziteaza un insecticid natural.

Pelinul dulce (Artemisia annua) poate fi folosit atat proaspat cat si uscat. Toate partile aeriene ale plantei (tulpina, frunze si flori) au utilizari medicinale. Uleiul esential este extras din frunze si din partile superioare ale florilor, prin distilare la abur. Un studiu a aratat ca uleiul de Artemisia absinthium contine cel putin 28 de compusi, reprezentand 93.3 % din ulei. Principalele componente sunt beta-pinena (23.8 %) si beta-tujona (18.6 %). 

Tujona este un compus cu potential toxic. Distilarea plantei in alcool mareste concentratia de tujona, din acest motiv absintul este o bautura atat de controversata.

Compusii activi din punct de vedere biologic ai pelinului includ: 

Istoricul pelinului si date interesante

In vremuri antice, in Egipt, pelinul era folosit ca planta medicinala, in special pentru durerile anale si ca aditiv in vin. Ulterior a fost preluat in medicina populara europeana pentru a induce nasterea. Pelinul, consumat sub forma de infuzie puternica, se foloseste in Europa si ca un leac amar pentru combaterea indigestiei.

O bautura alcoolica populara in Franta secolului 19, absintul a fost asociat cu mai multe efecte secundare grave sau cu o deteriorare ireversibila a sistemului nervos central si a fost considerat o bautura ce da dependenta.

Absintul a devenit popular datorita faptului ca era consumat de multi scriitori si artisti faimosi, printre care Ernest Hemingway, Henri de Toulouse-Lautrec, Édouard Manet, Edgar Degas, Vincent van Gogh, Pablo Picasso si Oscar Wilde. Pictorul depresivo-maniac Vincent van Gogh era dependent de absint si unii spun ca faptul ca a continuat sa-l consume a facut ca multe dintre picturile sale sa aiba o tenta verde sau galbena (datorita efectelor halucinogene ale tujonei) - si ca pelinul i-ar fi agravat epilepsia.

Absintul este o bautura alcoolica derivata din plante, cu aroma de anason. Printre ingrediente se numara florile si frunzele de pelin, anason si fenicul. Este ilegal in SUA si in multe alte tari. Nu este ilegal in tarile Uniunii Europene, cu conditia sa contina mai putin de 35 miligrame pe kilogram.

Tujona este un compus cu potential toxic continut de pelin. Distilarea pelinului in alcool mareste concentrarea tujonei. Extractul din pelin, dar fara tujona, este folosit in prezent ca aroma in unele bauturi alcoolice, ca vermutul.

Pelinul sau alti compusi chimici ai acestuia, au fost mentionati in romane, piese de teatru sau alte forme de arta, de la romanul "Dracula" al lui Bram Stoker pana la eseul "Romeo si Julieta" al lui John Locke.

Pelinul este mentionat si in Biblie. Cuvantul apare de mai multe ori in Vechiul Testament, tradus din termenul ebraic la’anah (care inseamna “blestem” in araba si ebraica). Este mentionat si in Noul Testament in Cartea Revelatiei: “Ai treilea inger a sunat trompeta si o stea mareata, stralucind ca o torta, a cazut din cer pe o treime din rauri si ape curgatoare - numele stelei era Pelin. O treime din ape au devenit amare si multi oameni au murit din cauza apelor care au devenit amare.” (Rev 8:10–11)

Recomandari de utilizare a pelinului

Pelinul se gaseste in magazinele naturiste si online, sub forma de ulei esential, capsule, tablete, tinctura si extracte lichide. Se poate consuma proaspat sau uscat, ca infuzie sau ceai.

Forma cea mai indicata este cea uscata, fara tujona, sau cu o cantitate foarte mica. Pentru a face ceai sau infuzie de pelin, se pune o jumatate de lingurita sau o lingurita plina de pelin uscat sau proaspat la o cana de apa clocotita si se lasa la fiert 15 minute. Nu trebuie folosita o cantitate mai mare de o lingurita, pentru ca frunzele sunt foarte amare la gust. Cu cat se lasa mai mult la fiert, cu atat este mai tare ceaiul, dar si mai amar. Pelinul trebuie consumat neindulcit pentru un efect mai puternic, dar i se poate imbunatati gustul cu putina menta uscata sau anason.

Ceaiul de pelin este foarte util pentru digestie, mai ales inainte de mesele copioase, care pot cauza gaze si balonare. Ceaiul se soarbe incet, pentru ca gustul amar este un component important pentru efectul terapeutic. Poate fi folosit si ca tonic, ocazional. Pentru paraziti, este mai bine sa fie consumat sub forma de pastile.

Pelinul trebuie administrat numai sub supravegherea unui specialist. Trebuie luat in doze mici si nu mai mult de o perioada de patru saptamani.

Efectele secundare ale pelinului, alergii si interactiuni

Pelinul nu este indicat pentru un consum prelungit. De asemenea, nu trebuie depasite dozele recomandate pentru ca un consum excesiv poate avea efect toxic. Cel mai bine se consuma uscat si, pe cat posibil, fara uleiul volatil tujona.

Consumul de pelin pe o perioada mai lunga de patru saptamani sau in doze mai mari decat cele recomandate poate cauza greata, voma, stari de agitatie, insomnie, ameteli, tremurat si convulsii.

Produsele cu pelin care contin tujona, asa cum e cazul absintului, nu sunt sigure pentru consumul oral. Absintul poate avea efecte secundare, precum stari de agitatie, dificultati de somn, cosmaruri, convulsii, ameteli, tremur, slabiciune musculara, insuficienta renala, crampe stomacale, retentie urinara, amorteala in arme si picioare, paralizie si deces.

Femeile insarcinate si care alapteaza nu ar trebui sub nicio forma sa consume pelin. Raportari despre pelin arata ca are efecte abortifaciente si emenagoge.

Pentru cei care au alergii la buruieni si plante din familia Asteraceae/Compositae, pelinul poate cauza o reactie alergica.

Pentru cei care au porfiria (un grup de tulburari care apare in urma unei acumulari de substante naturale care produc porfirina in corp), este bine sa stie ca tujona din uleiul de pelin poate mari productia acestor substante in corp, ceea ce poate agrava profiria.

In caz de epilepsie sau alte boli care implica convulsii, trebuie consultat medicul inainte de consumul de pelin. Tujona poate favoriza declansarea crizelor.

Pelinul nu se recomanda persoanelor care sufera de boli renale. Uleiul de pelin poate favoriza insuficienta renala. Inainte de consumul plantei, trebuie consultat medicul.

Uleiul esential de pelin nu ar trebui folosit in aromoterapie, pentru ca poate contine o cantitate mare de tujona, care poate provoca convulsii si este o neurotoxina.

Se consulta medicul inainte de a combina pelinul cu un medicament anticonvulsivant, pentru ca ambele afecteaza substantele chimice din creier, iar pelinul poate reduce eficienta anticonvulsivantelor.

Sursa utilizata: https://draxe.com/wormwood/

#amar #anticancer #antimicrobiana #antiparazitar #ceai #infuzie #pelinul #plante medicinale #tonic

Ce au mai parcurs alti cititori...

Ce spune știința despre Ayahuasca
6 plante medicinale pe care le poti cultiva usor
Citronela (lemon grass), o planta parfumata cu beneficii vindecatoare
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101