Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Sfaturi practice
  4. Hranirea solului: o introducere la metoda de gradinarit fara lucrarea in profunzime a solului (no-tilling)

Hranirea solului: o introducere la metoda de gradinarit fara lucrarea in profunzime a solului (no-tilling)

Gradinaritul fara lucrari in profunzime este o metoda naturala de gradinarit care respinge mijloacele mecanice ale horticulturii, precum compactarea, aratul, erodarea si degradarea pamantului utilizand unelte si masini, in favoarea unor mijloace mai

Gradinaritul fara lucrari in profunzime este o metoda naturala de gradinarit care respinge mijloacele mecanice ale horticulturii, precum compactarea, aratul, erodarea si degradarea pamantului utilizand unelte si masini, in favoarea unor mijloace mai putin agresive care incurajeaza fertilitatea solului. Sustinatorii metodei fara lucrari in profunzime cred ca lucrarea in profunzime a terenului este rea pe termen lung pentru teren, deoarece rupe structura solului, ducand in cele din urma la eroziune. Mai distruge si fungii, ramele, materialul organic si bacteriile, care cu toate joaca un rol important in ecologia naturala a unui sol sanatos.

Origini

Originile gradinaritului fara lucrare profunda sunt uneori atribuite ecologistei conservationiste australiene Esther Deans, care a faurit o metoda de gradinarit ce implica asezarea de ziare sau cartoane peste un petic de iarba sau buruieni. Atunci cand mulciul (materie organica in descompunere, cum ar fi cojile de legume) a fost asezat peste acel strat, au fost produse conditii pentru crearea de sol natural. Totusi microbiologul japonez Masanobu Fukuoka a fost si el etichetat “parintele” gradinaritului fara lucrari in profunzime, intrucat cartea lui, “Revolutia unui singur pai (The One-Straw Revolution)”, pledeaza pentru o metoda de creare a solului care era separata de masini si chimicale. In Statele Unite, gradinarita Ruth Stout este adesea considerata cea care a dat nastere gradinaritului fara lucrari in profunzime. Ea a pledat pentru o metoda de gradinarit ce implica straturi de compost peste un strat initial de carton sau hartie de ziar, care in cele din urma se descompunea si oferea conditii fertile de crestere pentru plante.

Crearea unei gradini prin metoda fara lucrari in profunzime

Daca ti-ar place sa creezi o gradina folosind metoda fara lucrari in profunzime, urmeaza acesti pasi:

1.) Dupa ce ai selectat locul unde vrei sa fie gradina ta, inlatura din zona orice tufisuri sau buruieni care pun probleme. Acest lucru nu este esential in cazul buruienilor mici, intrucat acestea vor fi sufocate oricum de primul strat pe care il vai adauga, dar daca ai reprezentanti mari ai florei in zona, ar fi cel mai bine sa ii inlaturi, pentru a asigura un spatiu plat de marime rezonabila.

2.) Adauga un strat de carton sau hartie de ziar pe spatiul ales si uda-l. Apoi adauga un strat de mulci (cum ar fi iarba taiata, paie, resturi vegetale, frunze, resturi de hartie, gradinarit fara profunzimesau o combinatie dintre acestea) peste cartonul sau stratul de hartie care este umezit. Aceste doua straturi initiale vor incuraja conditiile corecte pentru un sol fertil si vor atrage de asemenea ramele in zona.

3.) Dupa ce au fost adaugate aceste doua prime straturi, poti continua sa adaugi mai multe straturi de mulci peste straturile existente. Potrivit metodei lasagna, este o buna idee sa alternezi straturile maronii (turba sau ziarele maruntite) cu cele verzi (iarba sau cojile de legume).

4.) Odata ce straturile de mulci au ajuns la o inaltime de aproximativ 60 cm, poti inceta sa adaugi noi straturi si sa astepti pana totul se composteaza. Ai putea fi surprins/a de cat de repede are loc acest proces. Odata ce straturile s-au “aplatizat” prin compostare, gradina ta fara lucrari in profunzime este gata. Acest proces va fi creat o calitate excelenta a solului pentru plantele ce vor creste. Intrucat este un fapt obisnuit ca primul strat (cartonul sau hartia de ziar) sa mai existe inca atunci cand compostarea s-a terminat, s-ar putea sa fie nevoie sa tai gauri circulare in acest strat inainte sa poti planta seminte sau rasaduri in solul moale si afanat de dedesubt.

Iar acesta este practic procesul de gradinarit fara lucrari in adancime. Poti crea o gradina folosind aceasta metoda in orice perioada a anului, si aproape toate fructele si legumele vor creste in ea. Multi gradinari prefera sa planteze rosii de soi traditional si alti hibrizi unici in aceste gradini, intrucat solul fertil, bogat in minerale tinde sa amplifice calitatile lor unice estetice si nutritive.

Sursele pentru acest articol includ:

http://www.organicgardening.com/learn-and-grow/no-till-gardening

http://eartheasy.com/blog/2009/01/no-till-gardening/

http://notillgardening.com/

http://www.onestrawrevolution.net - gradinarit fara profunzime

#Ceara de albine #gradinarit #ingrediente naturale

Ce spun cititorii despre "Hranirea solului: o introducere la metoda de gradinarit fara lucrarea in profunzime a solului (no-tilling)"

Voinea Traian17 December 2013 11:36Raspunde

Luat Gradinareste, Care este scopul acestui strat protector? De ce trebuie sa aplicam aceasta metoda?. Scopul este clar definit. Definitia se refera la faptul ca exista posibilitatea sa reduci substantial anumite costuri cu privire la etapele infiintarii unei eventuale culturi legumicole. In concluzie mulcirea se face etapizat in raport cu aceste etape. Prima etapa sau prima aplicare a mulcilor o vei face la momentul plantarii rasadurilor. Din acest punct pleaca totul. Hai sa luam drept etalon un mic....exemplu: Sa presupunem ca vrei sa infiintezi mai multe parcele legumicole. Cum ar fi cele de ardei, tomate, vinete etc. Mulcirea o vei face in functie de cerintele plantelor in raport cu factorii de umiditate, resurse de hrana(elemente nutritive), aer si lumina. Mulcirea nu se face oricum si oricand. Felicitari pentru articol !

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101