Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Chestiune doar de minute pentru o activitate fizica

Chestiune doar de minute pentru o activitate fizica

S-a tot batut toba zgomotos si constant in ultima perioada, invocand beneficiile profunde asupra sanatatii pe care le are chiar si cea mai simpla activitate fizica. Cred ca putem, si chiar ar trebui, sa alegem fiecare cate un tobosar si sa gasim o ca

S-a tot batut toba zgomotos si constant in ultima perioada, invocand beneficiile profunde asupra sanatatii pe care le are chiar si cea mai simpla activitate fizica.

Cred ca putem, si chiar ar trebui, sa alegem fiecare cate un tobosar si sa gasim o cale de a intra in ritmul sau.

Dintre cele mai recente articole de stiri, cel mai demn de mentionat a fost cel din Jurnalul Medical Lancet de acum cateva saptamani, care spunea ca lipsa miscarii se afla in prezent in topul cauzelor de moarte prematura la nivel global. 

Au fost si studii recente care ne-au spus ca statul prea mult ne omoara, si ca ridicatul si miscarea regulata pot servi ca antidot. Mai concret, un articol din Jurnalul Medical Britanic arata ca reducand statul jos la mai putin de trei ore pe zi ne poate prelungi cu pana la doi ani, in medie, speranta de viata.  Acum vine si vestea ca doar 20 de minute de exercitii fizice pe zi sunt suficiente pentru a face diferenta intre declansarea diabetului sau evitarea aparitiei acestuia la copiii predispusi.

Studiul, prezentat in JAMA, a supus aleatoriu peste 200 de scolari de gimnaziu obezi si supraponderali la 20 sau 40 de minute de activitate fizica (aerobica)activitate fizica supravegheata cinci zile pe saptamana, contra unui grup care a mentinut o activitate obisnuita (sau lipsa ei), timp de 13 saptamani. Rezultatul preliminar al studiului a fost receptivitatea la insulina, un factor puternic al riscului de diabet tip 2; urmatoarele masuri au inclus conditia fizica si grasimea.

Ambele doze de activitate fizica au imbunatatit semnificativ receptivitatea insulinei, sugerand prevenirea diabetului in timp.  Doza de 40 de minute a avut un efect mai mare, dar 20 de minute pe zi au fost suficiente ca sa conteze.

Doza de activitate fizica mai ridicata a fost mai eficienta decat cea mai redusa, pentru reducerea greutatii si grasimii corporale, dar ambele au fost mult mai bune decat abtinerea de la ea. Iar in ceea ce priveste conditia fizica, masurata oficial ca nivel de consum al oxigenului, ambele doze au fost in mod comparabil eficiente si mult mai bune decat abtinerea, care, cu alte cuvinte, inseamna ca nu faceau nimic.

Deci, desi exercitiile mai multe sunt mai bune, chiar si putine – si chiar in “cantitate” mica – tot pot face mult bine. Daca stim – si se pare ca stim – ca 20 de minute de activitate fizica in fiecare zi de scoala sunt suficiente pentru prevenirea diabetului la un procent larg si crescand de copii, este greu de crezut ca nu vom face nimc, cunoscand acest lucru.

Cu atat mai mult cu cat luam in considerare ca o doza zilnica de exercitiu poate duce la cresterea rezultatelor scolare, mai degraba decat sa le ingreuneze. “Minte sanatoasa in corp sanatos” suna mult prea familiar, pentru ca este genul de sfat bun pe care ni-l dadeau bunicii. Stiinta arata acum in aceeasi directie, doar ca ne-a luat mai mult sa ajungem aici.

Sa ajungi la 20 de minute pe azi nu e prea mult. Eu si colegii mei putem da un impuls de inceput cu un program numit ABC pentru Fitness, pus tuturor la dispozitie gratuit, prin Fundatia mea noprofit Turn the Tide. Creata exact in acest scop – sa le dea tuturor copiilor activitatea fizica zilnica pentru a-i imuniza impotriva unor boli cronice – ABC-ul Fitness impaca educatia fizica cu conceptul de zi de scoala moderna impartind activitatea fizica in pauze scurte de-a lungul zilei, efectuate chiar in clasa. Daca pauzele se folosesc pentru predare, timpul alocat acesteia poate fi chiar marit.

Am studiat programul aplicat unui numar de peste 1000 de copii, jumatate primind ABC pentru Fitness, cealalta jumatate un curriculum standard. Pauzele de activitate zilnica au avut ca rezultat o conditie fizica mai buna, reducerea problemelor de comportament, mentinerea rezultatelor scolare, consumul redus de medicamente pentru astm, si o scadere de 33 % la retetele pentru ADHD.

Pauza e o solutie mult mai buna pentru copiii necontrolabili decat Ritalinul! Avem toate motivele sa credem ca beneficiile sunt aceleasi si pentru adulti. Stim, de exemplu, din Programul de Prevenire a Diabetului, ca mici imbunatatiri aduse greutatii, activitatii si dietei pot preveni diabetul aproape in doua din trei cazuri la adultii cu risc marit.

Mai stim, din cea mai mare baza de date accesibila a pierderii sustinute in greutate, Registrul National de Control al Greutatii, ca si cea mai modesta activitate zilnica pare sa fie un element aproape universal pentru mentinerea cu success a greutatii pe termen lung. In acest mod se creaza si o protectie impotriva tuturor bolilor cronice majore pentru care obezitatea reprezinta un factor de risc, cum ar fi: bolile de inima, cancer, atacul cerebral si diabetul.

In acest scop, eu si colegii mei am dezvoltat un program gratuit pentru adulti, pentru a-i ajuta sa includa cateva sau chiar toate acele minute in fiecare zi: ABE for Fitness.

Sunt tentat sa propun sa ne luam cu totii un angajament: angajamentul celor 20 de minute. O zi are 1.440 de minute. Din acestea 20 de minute reprezinta mai putin de 1.4 %.  Daca o zi ar fi un dolar, ar costa mai putin de un penny si jumatate pentru a tine departe diabetul pentru tine si copiii tai. Nu e o garantie absoluta, dar e mult mai aproape de ea decat orice alta investitie la care ma pot gandi.

Deci intrebarea este: daca o zi AR FI un dolar, ai fi dispus sa cheltui un penny si jumatate din ea pentru a reduce drastic riscul familiei tale de a avea diabet? Daca da, atunci probabil esti pregatit sa iti iei angajamentul de 20 de minute. In orice mod ai prefera sau s-ar potrivi cu programul tau, te angajezi sa faci o activitate moderata de cel putin 20 de minute in cel putin cinci zile pe saptamana, si te asiguri ca si copiii tai fac la fel.

Vad doar o singura problema fundamentala la toti cei care detinem aceasta simpla solutie. Este problema preotului care predica corului bisericesc. Cei care parcurg zilnic paginile Vietii Sanatoase de aici au probabil mult mai putina nevoie decat publicul larg de acest impuls. Deci, daca puteti, dati-l mai departe.

Si mai bine, ne putem angaja in multitudinea de capacitati pe care le avem – parinti iubitori, bunici, matusi, si unchi – sa insistam ca fiecare scoala din tara sa ofere fiecarui copil o doza minima si sanatoasa de activitate fizica. Stim cat este de valoroasa si stim ca practicarea ei incurajeaza mai degraba decat sa incurce rezultatele scolare. Si poate fi facuta fara nicio cheluiala. De ce sa ne gasim vreo scuza?  Daca am transforma aceasta cunoastere in puterea unei activitati regulate, ne-am proteja copiii de boli cronice, in timp ce am cultiva un obicei sanatos care sa dureze o viata si de beneficiile careia sa ne si bucuram pe tot parcursul ei.

Totul nu este decat o chestiune de minute, minute care pot face diferenta intre diabet si sanatate. Este, cu siguranta, o diferenta ce conteaza. Toti avem aceeasi invitatie, chiar daca fiecare dintre noi alege sa marsaluiasca pe ritmul altui tobosar: de a investi putin din timpul nostru zilnic pentru o recompensa mare in sanatate, pentru copiii nostri si pentru noi in aceeasi masura.

Sursa:
http://www.huffingtonpost.com/david-katz-md/exercise-pledge_b_1923795.html - elogiu pentru o activitate fizica

#activitate #activitate fizica #miscare #sanatate #tobosar

Ce au mai parcurs alti cititori...

5 ponturi pentru a-ti pastra mintea
Efectele nevazute ale exercitiilor fizice
Beneficiile mai putin cunoscute ale unei activitati fizice regulate
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101