Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Ce este ashwagandha? Top 10 beneficii ale acestui remediu ayurvedic stravechi

Ce este ashwagandha? Top 10 beneficii ale acestui remediu ayurvedic stravechi

Stiai ca ashwagandha este benefica impotriva stresului si anxietatii? Ashwagandha, cunoscuta si ca ginsengul indian, este un remediu ayurvedic foarte vechi, utilizat pentru o mare varietate de afectiuni, datorita proprietatilor antioxidante, antibacteriene si antiinflamatoare. Afla care sunt principalele beneficii ale acestei plante tamaduitoare si cum poate fi inclusa in alimentatie.

Ashwagandha, cunoscuta si ca ginsengul indian, este un remediu ayurvedic foarte vechi, utilizat pentru o mare varietate de afectiuni, datorita proprietatilor antioxidante, antibacteriene si antiinflamatoare. Printre cele mai importante beneficii ale ashwadanhei se numara capacitatea acesteia de a combate stresul, depresia si anxietatea, de a intari sistemul imunitar si de a reduce nivelul colesterolului si al glicemiei. Aceasta planta vindecatoare este folosita, de asemenea, pentru tratarea inflamatiilor si cresterea fertilitatii. Descopera in acest articol ce este ashwagandha, pentru ce este buna, cum poate fi consumata si ce contraindicatii are.

Cuprins

Weekend Inedit cu Transport Gratuit - Comandă minimă 50 lei! - blogPână la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogSare celtică blogComandă acum Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! blog

Ce este ashwagandha?

Ashwagandha (Withania somnifera) este originara din zonele aride ale Indiei, dar este cultivata si in Australia, Asia de Est si Africa. Radacina de ashwagandha este utilizata de peste 4.000 de ani in India si este considerata un remediu foarte important in Ayurveda.

Aceasta planta erbacee, cu inaltimea intre 60-120 cm, are frunze alungite, opuse doua cate doua, de culoare galben-verzuie. Fructele de ashwagandha sunt verzi cand sunt necoapte si portocaliu-rosietice dupa ce s-au copt.

Frunzele, fructele, dar mai ales radacina de ashwagandha sunt partile utilizate pentru consum si cu rol terapeutic. Aceasta are un gust si un miros complex – o combinatie de note amarui, florale si astrigente.

ce este ashwagandha

Ashwagandha (denumita si ginsengul indian) este diferita de Panax ginseng sau ginsengul coreean, avand alte substante active si proprietati terapeutice diferite. Desi seamana cu ginsengul, ashwagandha are ca substante active eleuterosidele, in timp ce Panax ginseng contine ginsenozide.

Ashwagandha se comercializeaza ca supliment nutritiv, sub forma de capsule de ashwagandha si pudra de ashwagandha. 

 

Compozitia nutritionala a ashwaganhei

Conform cercetarii publicate in International Journal of Home Science, 1000mg pudra de ashwaganha contin:

Ashwagandha contine multe substante benefice, inclusiv flavonoide si antioxidanti, cum ar fi catalaza si glutationul, cunoscut sub numele de "mama tuturor antioxidantilor". De asemenea, contine alcaloizi, aminoacizi (inclusiv triptofan), neurotransmitatori, steroli, lignani si triterpeni. Acesti compusi valorosi sunt responsabili de numeroasele beneficii de ashwagandhei.

 

Top 10 beneficii ale ashwagandhei

Ashwaganha este unul dintre cele mai vechi si mai valoroase remedii ayurvedice. Beneficiile sale se datoreaza puternicelor proprietati adaptogene, revitalizante, antioxidante, antiinflamatoare, imunistimulatoare si antibacteriene. Iata care sunt principalele 10 beneficii ale ashwagandei:

1. Combate stresul si starile de anxietate

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale ashwagandhei este acela ca ajuta in combaterea stresului si a anxietatii. Intr-un studiu publicat in anul 2009 in PLOS One, efectele ashwagandhei au fost comparate cu cele ale medicamentelor clasice (precum lorazepam si imipramine), dar fara a avea efecte secundare.

Studiul a fost realizat pe o perioada de 12 saptamani si in cadrul acestuia au participat 75 de persoane cu anxietate, care au fost impartite in doua grupuri. Primul grup a primit remedii naturale, consiliere privind dieta, tehnici de relaxare profunda a respiratiei, multivitamine si 300mg de ashwagandha de doua ori pe zi. Al doilea grup a primit psihoterapie, tehnici de relaxare a respiratiei si pilule cu pacebo de doua ori pe zi.

La finalul studiului au fost masurate nivelurile de anxietate ale ambelor grupuri. Grupul care a primit ashwagandha a inregistrat o scadere a nivelurilor de anxietate cu 55%, in timp ce grupul care a primit psihoterapie a avut o scadere de 30,5%.

Diferente semnificative intre cele doua grupuri s-au regasit, de asemenea, in ceea ce priveste sanatatea mintala, concentrarea, vitalitatea si calitatea generala a vietii, grupul care a primit ashwagandha prezentand rezultate clinice mai bune.

In plus, cercetatorii nu au identificat nici un efect secundar semnificativ, un beneficiu major al ashwagandhei fiind acela ca nu prezinta reactii adverse sau, daca exista, acesta sunt minime, spre deosebire de medicamentele clasice impotriva anxietatii care pot provoca: somnolenta, insomnie, pierderea apetitului sexual sau cresterea poftei de mancare.

Citeste si 5 plante adaptogene eficiente in reducerea stresului

2. Ajuta in tratarea depresiei

De proprietatile ashwagandhei pot beneficia nu doar persoanele care sufera de anxietate, ci si cele care se confrunta cu depresia. Aceasta planta ajuta in reducerea simptomelor depresiei, prin cresterea rezistentei organismului la factorii stresanti din mediul inconjurator, imbunatatind, astfel, calitatea vietii de zi cu zi.

Intr-un studiu experimental, care a implicat sobolani, eficacitatea ashwagandhei a fost comparata cu cea a medicamentului antidepresiv imipramina. S-a concluzionat ca aceasta poate fi utilizata ca stabilizator al starilor emotionale in conditii clinice de depresie.

 

Inapoi la cuprins

3. Intareste sistemul imunitar

Deoarece ashwagandha functioneaza ca un adaptogen, reducand hormonii de stres ai organismului, aceasta poate ajuta la fortificarea sistemului imunitar si la reducerea inflamatiei in organism. Studiile pe animale si cele de laborator arata ca ashwagandha are beneficii pentru sistemului imunitar, prin cresterea productiei de imunoglobuline. Este, de asemenea, capabila sa promoveze un mediu antiinflamator prin suprimarea citokinelor pro-inflamatorii. Asadar, ashwagandha poate fi utilizata cu succes de catre persoanele cu un sistem imunitar scazut, in perioada rece, cand apar racelile si gripa sau dupa un tratament cu antibiotice.

4. Imbunatateste memoria si abilitatile cognitive

Stresul emotional, fizic si chimic pot avea efecte daunatoare asupra creierului si sistemului nervos. Cercetarile recente arata ca ashwagandha protejeaza creierul impotriva procesului de degenerare a celulelor, responsabil de aparitia bolilor neurodegenerative precum Alzheimer si Parkinson. Unul dintre principalele motive pentru care ashwagandha este atat de eficienta in stimularea activitatii creierului se datoreaza continutului mare de antioxidanti puternici, care distrug radicalii liberi.

 

Un studiu pilot din 2017, publicat in Jurnalul suplimentelor dietetice, a aratat ca ashwagandha a imbunatatit in mod semnificativ atat memoria imediata, cat si memoria generala la persoanele cu insuficienta cognitiva usoara. Aceasta a fost, de asemenea, capabila sa imbunatateasca atentia, viteza de procesare a informatiilor si abilitatile mintale. Studiul a implicat 50 de adulti care au primit 300 miligrame de extract de radacina de ashwagandha sau placebo pentru o perioada de opt saptamani. Cercetatorii au concluzionat ca tratamentul cu ashwagandha a fost capabil sa stimuleze memoria si alte abilitati cognitive.

ashwagandha beneficii

Descopera Cele mai bune alimente, plante, vitamine si exercitii ce iti pot imbunatati inteligenta si sanatatea creierului

 

5. Creste randamentul fizic si intelectual

Studiile arata ca ashwagandha creste rezistenta organismului in timpul activitatii fizice, prin stimularea functiei creierului si reducerea durerii corporale. Datorita efectelor sale energizante asupra creierului si de reducere a hormonilor de stres, ashwagandha are beneficii pentru imbunatatirea concentrarii, a motivatiei si a rezistentei la efort fizic si intelectual.

Un studiu dublu-orb, controlat cu placebo, realizat in India, a evaluat eficacitatea extractului de ashwagandha in imbunatatirea rezistentei cardio-respiratorii la 50 de sportivi adulti sanatosi. Participantilor li s-a oferit, de asemenea, un chestionar despre sanatatea lor fizica si psihologica, despre relatiile sociale si factorii de mediu, pentru a putea evalua schimbarile in calitatea vietii dupa tratamentul cu ashwagandha. Cercetatorii au descoperit ca extractul de ashwagandha a imbunatatit atat rezistenta cardio-respiratorie, cat si scorurile privind calitatea vietii participantilor la studiu care au primit tratament cu ashwagandha.

 

6. Stimuleaza functia sexuala si creste fertilitatea

In medicina ayurvedica, ashwagandha este folosita ca afrodiziac natural pentru imbunatatirea disfunctiei sexuale. Aceasta este, de asemenea, utilizata pentru cresterea nivelului de testosteron si imbunatatirea fertilitatii la barbati.

Un studiu care a analizat activitatea ashwagandhei asupra a 47 de pacienti cu concentratii scazute ale spermatozoizilor si posibila infertilitate a concluzionat ca aceasta planta a crescut semnificativ atat volumul spermatozoizilor, cat si motilitatea acestora, imbunatatind astfel fertilitatea.

Un alt studiu pilot de opt saptamani, publicat in BioMed Research International si realizat pe 50 de femei sanatoase pentru a determina eficacitatea si siguranta a 600 de miligrame de extract de radacina de ashwagandha pe zi, a ararat ca aceasta planta este benefica in imbunatatirea functiei sexuale a femeilor.

Inapoi la cuprins

7. Imbunatateste functionarea glandei tiroide

Unul dintre avantajele importante ale plantelor adaptogene, cum este ashwagandha, este acela ca ajuta in cazul afectiunilor glandei tiroide. S-a demonstrat ca aceasta stimuleaza functionarea tiroidei la persoanele cu boala Hashimoto. Ashwagandha este benefica si datorita faptului ca ajuta la pierderea kilogramelor in plus, deoarece se cunoaste ca aceste persoane se confrunta adesea cu fluctuatii ale greutatii.

 

Un studiu pilot, realizat in 2017 si publicat in Journal of Alternative and Complementary Medicine, a evaluat efectele ashwagandhei asupra pacientilor cu hipotiroidism. Cei 50 de participanti au fost diagnosticati cu tulburari tiroidiene, dar nu au prezentat simptome evidente ale deficientei tiroidiene. Timp de opt saptamani, grupul de tratament a primit zilnic 600 miligrame de extract de radacina de ashwagandha, iar grupul de control a primit amidon ca placebo. Cercetatorii au descoperit ca ashwagandha a imbunatatit semnificativ nivelul seric al hormonului de stimulare a tiroidei (TSH) si al tiroxinei (T4), in comparatie cu placebo. S-a concluzionat ca ashwagandha poate fi benefica pentru normalizarea nivelurilor tiroidiene la pacientii cu hipotiroidism.

 

ashwagandha proprietati

Cercetarile sugereaza ca, deoarece ashwagandha creste functia tiroidiana, este posibil ca aceasta sa nu fie potrivita pentru persoanele cu tiroida hiperactiva, cum ar fi cele cu boala lui Graves.

Citeste si 5 Remedii naturale pentru sanatatea tiroidei

8. Stabilizeaza nivelul glicemiei din sange

Ashwagandha a fost evaluata pentru efectele sale anti-diabetice, datorate prezentei compusilor fenolici, inclusiv a flavonoidelor. Cercetarile arata ca flavonoidele poseda activitati hipoglicemice, iar un studiu care a implicat rozatoare a concluzionat ca, atat extractul de radacina de ashwagandha, cat si extractul din frunze, au ajutat la atingerea valorilor normale ale zaharului din sange la sobolanii diabetici.

Un alt studiu pe animale, publicat in Rapoartele de Biochimie si Biologie Moleculara, a constatat ca, atunci cand ashwagandha a fost administrata sobolanilor hraniti cu fructoza, a inhibat cresterile induse de fructoza in glucoza, rezistenta la insulina si inflamatia. Aceste date sugereaza ca extractul de ashwagandha poate fi de ajutor in imbunatatirea sensibilitatii la insulina si reducerea markerilor inflamatorii la om.

9. Indeparteaza oboseala suprarenala

Cercetarile arata ca ashwagandha poate fi utila in sprijinirea functiei suprarenale si ajuta in combaterea oboselii suprarenale.

Glandele endocrine sunt responsabile pentru eliberarea hormonilor, in special a cortizolului si a adrenalinei, ca raspuns la stres. Daca glandele suprarenale sunt suprasolicitate din cauza stresului emotional, efortului fizic sau mental, acest fapt poate duce la o stare numita oboseala suprarenala. Atunci cand glandele suprarenale se epuizeaza, au de suferit si alti hormoni din organism, inclusiv progesteronul, care poate cauza infertilitate.

Descopera 3 pasi pentru vindecarea oboselii suprarenale

Inapoi la cuprins

10. Poate ajuta in tratarea cancerului

Cercetarile sugereaza ca ashwagandha are efecte anti-tumorale promitatoare, fiind, astfel, de ajutor in reducerea celulelor tumorale si prevenirea cresterii celulelor canceroase. S-a demonstrat ca extractul de ashwagandha contribuie la inhibarea proliferarii celulelor canceroase, in special a celulele cancerului de san, plamani, stomac si colon, care se numara printre cele mai frecvente tipuri de cancer din lume. Se crede ca ashwagandha ajuta la prevenirea cresterii celulelor canceroase, in principal, datorita proprietatilor sale antioxidante si de stimulare a imunitatii.

In plus,  cercetatorii afirma ca ashawaganha poate fi benefica in reducerea efectelor secundare ale tratamentelor anti-cancer. Potrivit unui articol publicat in Jurnalul african de medicamente traditionale, complementare si alternative, ashwagandha actioneaza ca un imunomodulator, sporind durata de viata a pacientilor cu cancer, care sunt in mod special expusi riscului de scadere a imunitatii.

 

Un studiu efectuat pe animale si publicat in Journal of Ethnopharmacology a constatat ca tratamentul cu ashwagandha a fost avut ca efect cresterea numarului de celule albe din organism. Acest lucru indica faptul ca sistemul imunitar este mai in masura sa protejeze organismul impotriva bolilor si a agentilor patogeni atunci cand se consuma aceasta planta.

Cum se consuma ashwagandha?

Ashwagandha se comercializeaza ca supliment nutritiv sub forma de capsule de ashwagandha și pudra de ashwagandha.

Capsulele de ashwagandha sunt de obicei de 300 sau 500 mg si contin extract standardizat din radacina plantei, astfel fiind mai eficiente.

Pudra de ashwagandha poate fi adaugata in smoothie-uri, sucuri de fructe sau de legume. Deoarece ashwagandha are un gust usor amarui, poate fi indulcita cu miere, sirop de artar, sirop de agave, consumata cu dulceata sau piure de fructe.

Descopera retete simple si sanatoase cu ashwagandha

Doze uzuale recomandate:

Aswagandha capsule

  • 2-3 capsule pe zi, in cure de minimum 3 luni

Ashwaganda picaturi

  • 30 de picaturi, de 1-3 ori pe zi, dizolvate in suc sau in apa

Ashwaganda pudra

  • 1 lingurita/zi in ceai, sucuri sau smoothie-uri
ashwagandha administrare

 


Cum se depoziteaza corect ashwagandha?

Produsele cu ashwaganda (sub forma de capsule, pudra sau picaturi) se pastreaza la temperatura camerei, la loc uscat, ferite de lumina directa a soarelui.

Inapoi la cuprins

Ashwagandha contraindicații

Consumul de ashwagandha nu este recomandat copiilor sub 16 ani si femeilor aflate in perioada sarcinii si a alaptarii. De asemenea, persoanele care sufera de ulcer stomacal nu ar trebui sa consume ashwagandha, deoarece aceasta poate amplifica simptomele acestei afectiuni. Nu se recomanda nici in cazul celor care sufera de boli autoimune, precum lupus eritematos sau artrita reumatoida, deoarece poate intensifica activitatea sistemului imunitar si poate agrava simptomele acestor boli. Anumite medicamente, precum imunosupresoarele, sedativele si terapia hormonala, nu ar trebui utilizate in combinatie cu ashwagandha.

Asadar, ashwaganha este un remediu ayurvedic cu multiple beneficii pentru sanatatea si vitalitatea organismului nostru, care se gaseste acum si in tara noastra si care ar trebui sa faca parte din dieta noastra, a tuturor.  Cu cat o vei consuma mai des, cu atat te vei putea bucura mai mult de efectele sale terapeutice. Foloseste-o in ceaiuri, sucuri si smoothiuri de fructe si legume, sau o poti adauga in diverse prajituri, budinci sau placinte.

Articol scris de Alina Mihalache - Echipa Viata Verde Viu

*Acest material are scop informativ si nu inlocuieste sfatul medicului. 

SURSE

https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-ashwagandha-benefits#section5

https://chopra.com/articles/what-is-ashwagandha

https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-ashwagandha-or-indian-ginseng.html

https://draxe.com/ashwagandha-benefits/

#ce este ashwagandha #ashwagandha beneficii
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101