REDUCERI ÎN COȘ LA FINALIZAREA COMENZII | 29-31 MARTIE

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Invatam impreuna
  4. Carbohidratii cu eliberare rapida a energiei dau dependenta

Carbohidratii cu eliberare rapida a energiei dau dependenta

Cu siguranta ca nu este nici o surpriza: mancatul alimentelor procesate de tip junk food (hrana gunoi-termen aplicat mancarii de fast-food) este in detrimentul sanatatii tale. Putini oameni ar putea realiza totusi ca alimentele indulcite si zaharoase

Cu siguranta ca nu este nici o surpriza: mancatul alimentelor procesate de tip junk food (hrana gunoi-termen aplicat mancarii de fast-food) este in detrimentul sanatatii tale. Putini oameni ar putea realiza totusi ca alimentele indulcite si zaharoase, ca si painea de grau puternic procesata si fortificata, pastele si dulciurile de fapt schimba metabolismul cerebral intr-o maniera similara opiaceelor si narcoticelor.

Aceasta ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care asa de multi oameni se simt dependenti de favoritul lor dezmat culinar cu junk food, si motivul pentru care fabricantii de alimente intrebuinteaza o echipa de chimisti pentru a fabrica majoritatea snackurilor, pentru a incuraja cumpararea lor repetata.

O echipa de cercetatori de la Centrul de Prevenire a Obezitatii al Fundatiei Noul Echilibru (New Balance Foundation Obesity Prevention Center) de la Spitalul Pediatricdependenta junkBoston (Boston Children's Hospital) au raportat descoperirile lor in Jurnalul American de Nutritie Clinica. Savantii au determinat ca respectivii carbohidrati puternic procesati pot declansa acelasi mecanism cerebral asociat cu dependenta de substante. Alimentele puternic glicemice, gasite in mod tipic in snackuri si fainoase/paine declanseaza foamea la scurt timp dupa mancat, si stimuleaza regiuni ale creierului asociate cu recompensarea si poftele.

Carbohidratii puternic procesati si produsele ce contin grau declanseaza dependenta alimentara

La inceputul studiului, seful de proiect, dr. David Ludwig, a notat “Dincolo de recompensa si pofta, aceasta parte a creierului mai este legata de abuzul de substante si de dependenta, ceea ce ridica intrebarea daca anumite alimente nu ar putea fi creatoare de dependenta”. Ludwig si echipa lui au evaluat 12 participanti obezi sau supraponderali si au masurat nivelele glucozei din sange si foamei.

Fiecare subiect a fost supus unui examen imagistic prin rezonanta magnetica pentru a observa functionarea creierului si activitatea pe durata de patru ore dupa masa, o faza cunoscuta ca determinanta pentru comportamentul mancatului si a dorintei noastre de a manca.

Participantilor li s-a dat doua tipuri de milkshake-uri, fiecare continand acelasi numar de calorii, cu acelasi gust si nivel de indulcire. Unul dintre shake-uri continea carbohidrati cu inalt indice glicemic (eliberand rapid energia) in timp ce tipul alternativ de shake avea carbohidrati cu indice glicemic scazut. Cei care a primit shake-ul puternic glicemic au experimentat o crestere initiala brusca a zaharului din sange, urmata de o prabusire corespunzatoare (de nivel aproximativ egal) dupa circa patru ore.

Atunci cand a fost vizionata la imagistica prin rezonanta magnetica, prabusirea nivelului glucozei din sange a fost insotita de o foame coplesitoare si intensa activitate a nucleului accumbens, o regiune din creier implicata in comportamentele cu dependenta.

Dr. Ludwig a concluzionat: “aceste descoperiri sugereaza ca limitarea indexului inalt glicemic al carbohidratilor precum painea alba si cartofii, ar putea ajuta indivizii obezi sa isi reduca pofta lacoma si sa isi controleze impulsul de a manca exagerat de mult”. Studiile din trecut au implicat alimente pe baza de grau cu caracteristici de hranire compulsive, intrucat proteina gliadina gasita in grau incurajeaza comportamentul de dependenta similar dependentei de opiacee la indivizii sensibili.

Eliminarea alimentelor procesate gen snacksuri, paste, paine si dulciuri va minimaliza comportamentul de dependenta asociat cu junk food-ul pentru a ajuta la controlul greutatii si rezistenta la boli.

Sursele pentru acest articol includ:

http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/06/26/ajcn.113.064113

http://www.nhs.uk

http://www.medicalnewstoday.com/articles/262603.php

http://www.naturalnews.com/041096_junk_food_brain_chemistry_glycemic_index.html - dependenta

#carbohidrati #dependenta #energie #junk food

Ce au mai parcurs alti cititori...

Dependenta de mancare: metodele prin care industria alimentara ne controleaza!
Junk food-ul schimba biochimia creierului si creeaza dependenta la fel ca si cocaina
Fotografiile Kirlian: cum pastram energia alimentelor
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101