Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Capata un echilibru sanatos cu Ayurveda

Capata un echilibru sanatos cu Ayurveda

Restarteaza-ti sanatatea prin renuntarea la modelul medical alopat de asteptare pana intervine boala si apoi tratarea ei. In loc de asta, invata sa amplifici si sa incurajezi sanatatea cu Ayurveda.

O paradigma diferita a sanatatii 

Cei mai multi oameni din societatile industriale occidentale abordeaza mai intai sanatatea holistica prin incercarea de a aplica modelul bolii din medicina alopata. Gandim in termeni de a lua planta aceasta pentru boala aceea, o alta planta pentru o alta problema de sanatate. Sistemele traditionale de sanatate vad boala ca pe un set de simptome care trebuie eliminate. In loc de aceasta, este mai bine sa vedem sanatatea ca o stare de echilibru care poate fi cultivata prin alegeri intelepte ale stilului de viata.

Ayurveda inseamna “stiinta vietii”. Acest stravechi sistem de vindecare, dezvoltat pe subcontinentul indian in decursul a cinci mii de ani, promoveaza “toate metodele care ne aduc intr-o mai mare armonie cu viata”(Frawley si Lad, “Yoga plantelor”). Atat medicina traditionala chinezeasca, cat si medicina tibetana s-au dezvoltat utilizand conceptele ayurvedice. Medicii in Grecia antica s-au bazat de asemenea pe textele medicale ayurvedice in scrierile lor care au format fundatiile timpurii ale vindecarii occidentale.

Comandă acum Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! blogSare celtică blogCoșul de cumpărături de 500 lei de pe Viața Verde Viu, vine cu 3 CADOURI la comanda ta! blog
 

Trei dosha, sase gusturi in Ayurveda

Ayurveda identifica trei tipuri constitutionale, cunoscute ca dosha: vata, pitta si kapha. La fel ca multe alte sisteme de vindecare traditionale, Ayurveda coreleaza sanatatea cu elementele, identificand vata cu aerul/eterul, pitta cu focul/apa si kapha cu apa/pamantul. Fiecare individ are un amestec unic de aceste trei dosha. Cineva care este in principal kapha, tinde sa aiba o structura solida si o abordare calma a vietii. O persoana in care predomina dosha vata tinde sa aiba o forma zvelta si schimbari dese de dispozitie. Un individ care are multa energie pitta are un aspect mai muscular decat vata impreuna cu o personalitate care se afirma puternic si este competitiva.

Multi oameni ar putea avea o combinatie dosha cum ar fi vata-pitta. O modalitate de cercetare care te-ar putea ajuta sa iti determini dosha este aici(in lb. eng.):http://doshaquiz.chopra.com/
Nici unul dintre cele trei tipuri nu este mai bun decat celalalt, fiecare poate exista intr-o stare de echilibru sau dezechilibru. Un exces de pitta se poate manifesta printr-un set de afectiuni inflamatorii. O supraaccentuare a vata s-ar putea dezvalui prin tensiune, piele uscata, dureri cronice de cap sau insomnie. Cresterea in greutate si congestionarea sinusurilor adesea se coreleaza cu dezechilibrul kapha. Unele probleme de sanatate se mai pot corela cu o deficienta a uneia dintre dosha.
Ayurveda vede consumul sanatos de hrana ca avandu-si radacina in echilibrul celor sase gusturi: dulce, acru, iute, amar sarat si astringent(care iti face gura punga). Gusturile dulce, amar si astringent au o calitate de racorire, in timp ce acru, sarat si iute ofera caldura. Gusturile dulce, acru si sarat tind sa adauge umezeala; cele picant, amar si astringent sunt mai uscate.ayurveda

Un individ alege dintre aceste gusturi atat potrivit propriei nevoi de a echilibra tendintele catre caldura sau raceala, uscaciune sau umezeala, ca si anotimpurile anului. Pe vreme rece, Ayurveda ne sfatuieste sa mancam alimente cu mai multa caldura – asa ca felurile de mancare cu gusturi picante, sarate sau acre ar trebui sa predomine iarna. Pe de alta parte, vara este timpul pentru consumul alimentelor cu gusturi astringente, dulci sau amare.

Puneti acestea in contrast cu dieta occidentala curenta care tinde sa ofere alimente care sunt fie foarte sarate, fie foarte dulci. Multi oameni crescuti cu dieta occidentala si-au pierdut abilitatea de a aprecia celelalte patru gusturi, aceasta insemnand ca ei pierd beneficiile alimentelor precum verdeturile mai amare. Unii oameni evita plantele si condimentele care au gust picant precum usturoiul sau ghimbirul

Cineva ale carui gusturi in materie de hrana sunt formate de Walmart si McDonald ar mai putea gasi dificil sa aprecieze astringenta multor fructe si legume crude. In cultura occidentala generala, cand oamenii incearca sa isi controleze sanatatea prin dieta alimentara, adesea urmeaza planuri pentru oricine, care esueaza in a tine cont de tipul lor individual, de anotimpul anului si de climatul in care ei traiesc.

Ayurveda cauta sa identifice starea ideala de echilibru a individului, sa indice orice dezechilibre si sa ofere sugestii pentru restaurarea echilibrului. Aceste sugestii ar putea include mancaruri specifice si plante, ca si masaj, aromaterapie, muzica si meditatie, desemnate a restaura perfectul echilibru al acelei persoane. Daca doresti sa investighezi acest sistem de sanatate, ai putea dori sa incepi cu una dintre sursele citate in cadrul acestui articol sau mai jos, sau sa gasesti un specialist ayurveda in zona ta pentru a te calauzi in cautarea unei sanatati echilibrate.

 

Surse:
http://www.holisticonline.com/ayurveda/ayv-basis-tri-dosha.htm
http://www.joyfulbelly.com/Ayurveda/article/taste/36 - ayurveda

#ayurveda #echilibru #nutritie #sanatate

Ce au mai parcurs alti cititori...

Top 5 alimente de evitat pentru a avea un corp sanatos
Sfaturi sanatoase in bucatarie
Un ten luminos si mai sanatos cu aceste 3 uleiuri esentiale

Ce spun cititorii despre "Capata un echilibru sanatos cu Ayurveda "

Viata in verde viu | Scortisoara - potiunea din camara24 April 2012 11:33Raspunde

[...] circulatia, precum si la cresterea bio-disponibilitatii altor plante medicinale. Vindecatorii Ayurveda, prescriu remedii pe baza doshei unui individ sau tip. Ayurveda vede scortisoara ca un remediu [...]

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101