Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. De ce afectiunile tiroidiene sunt mai frecvente la femei decat la barbati?

De ce afectiunile tiroidiene sunt mai frecvente la femei decat la barbati?

Desi milioane de barbati sufera de disfunctii tiroidiene, femeile sunt de 10 ori mai predispuse la un dezechilibru tiroidian. Nu este foarte clar de ce, motivul pare sa aiba legatura cu hormonii feminini, pentru ca dominanta estrogenului (situatie in care nivelul de estrogen este mai mare decat cel al progesteronului) este un factor de influenta.

Interactiunea dintre tiroida si hormonii reproducatori feminini este semnificativa: hipotiroidismul poate duce la infertilitate, pierderea sarcinii, sindrom premenstrual, osteoporoza, endometrioza, sindromul ovarului polichistic, cicluri neregulate, fibroame uterine, libido scazut si o menopauza dificila.

In cazul multor femei, problemele tiroidiene apar pentru prima oara in perioade de tulburari hormonale, cum ar fi sarcina sau o perioada prelungita de stres emotional, fizic sau mental. Conform specialistilor, femeile sunt mai vulnerabile dupa sarcina si in timpul perimenopauzei sau menopauzei. Tiropauza — o scadere in cantitate a hormonilor reproducatori care declanseaza deseori hipotiroidismul – este principala cauza a oboselii, luarii in greutate si a depresiei.

dezechilibru hormonal

Matricea hormonala a unei femei este ca povestea cu oul si gaina. Stimularea functionarii tiroidei are un efect benefic asupra ovarelor si suprarenalelor, pe de o parte, dar si opusul este valabil: rezolvarea dominantei estrogenului, a progesteronului scazut si a oboselii suprarenale poate reface echilibrul hormonilor tiroidieni. Toate organele si glandele comunica intre ele; de asemenea, se si compenseaza reciproc.

Toate aceste sisteme trebuie aduse la un numitor comun, spun specialistii. Altfel, functionarea tiroidei poate fi afectata de ovare si suprarenale, mai ales in prezenta dominantei estrogenului si a epuizarii suprarenalelor.

Dominanta estrogenului poate favoriza afectiuni asociate cu hipotiroidismul, mai ales in perioada menopauzei. Utilizarea contraceptionalelor bogate in estradiol poate duce, de asemenea, la slabirea functiei tiroidei.

Dar nici barbatii nu sunt imuni la hipotiroidismul declansat de dezechilibrul hormonal – testosteronul scazut poate duce la hipotiroidism, atat la barbati cat si la femei.

Până la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogTransport gratuit la  Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! - blogSare celtică blog
 

Analize utile pentru tiroida

Multi doctori nu testeaza disfunctiile tiroidiene si, chiar si cand o fac, se limiteaza la o singura analiza de sange (pentru hormonul de stimulare a tiroidei, TSH) care nu arata foarte multe despre functionarea generala a tiroidei. Drept consecinta, milioane de oameni sufera de disfunctii ale tiroidei, dar acestea nu sunt depistate.

Daca primesti de la medic o recomandare pentru analize, solicita trimitere pentru T3 liber (Free T3) (FT3), T3 reversibil (Reverse T3)(RT3) si analize pentru doi anticorpi tiroidieni, TPOAb si TgAb. T3 „liber” arata ce nu este legat si poate fi folosit de corp. T3 reversibil este exact ce arata si numele – opusul lui T3 – blocheaza receptorii tiroidieni si poate determina pacientii sa nu raspunda la niciun hormon tiroidian.

Exista pareri contradictorii cu privire la valorile acceptabile ale analizelor, in functie de doctor sau de laborator. Avand in vedere ca intervalul de valori de referinta este deseori invechit, pacientii aflati la limita hipotiroidiei trec deseori neobservati. In medicina functionala intervalele de referinta optime sunt 2.0–3.0 pg/ml pentru FT3, respectiv 90–350 pg/ml pentru RT3.

De asemenea, este bine sa se faca analize si pentru boala celiaca, pentru ca Hashimoto si boala celiaca sunt deseori in complicitate si trebuie acordata atentie si sensibilitatii la gluten. Daca medicul de familie sau specialistul iti spune ca aceste analize nu sunt necesare, este bine sa-ti cauti un alt medic.

 

SURSE

http://www.care2.com/greenliving/why-do-thyroid-disorders-affect-women-more-often-than-men.html

#hipotiroidism #hormoni #afectiuni ale tiroidei

Ce au mai parcurs alti cititori...

Remedii naturale pentru tinerea sub control a tiroiditei Hashimoto
Ce sa mananci pentru echilibrarea hormonilor
Simptomele endometriozei pot fi ameliorate substanţial prin alimentaţie
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101