Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Minte
  4. 7 cauze pentru care iti este greu sa meditezi

7 cauze pentru care iti este greu sa meditezi

Cum se poate ca ceva atat de simplu precum asezarea in liniste si urmarirea propriei respiratii sa provoace panica, teama si chiar ostilitate? Indiferent de cat de multe rapoarte ar exista, dovedind valoarea mentala, emotionala si fizica a starii de

Cum se poate ca ceva atat de simplu precum asezarea in liniste si urmarirea propriei respiratii sa provoace panica, teama si chiar ostilitate? Indiferent de cat de multe rapoarte ar exista, dovedind valoarea mentala, emotionala si fizica a starii de liniste - meditatia, pare sa existe un numar din ce in ce mai mare de persoane care refuza sa incerce.

Meditatia cu siguranta poate ridica provocari, si chiar cu atat mai mult, daca suntem nesiguri despre motivul pentru care noi o facem.

Poate parea foarte ciudat sa sezi si doar sa asculti la murmurul neincetat din capul nostru si cu usurinta devenim plictisiti daca nu facem nimic pentru prea mult timp, chiar daca sunt doar 10 minute. Dupa ani in care am auzit o multime de motive pentru care oamenii considera ca este greu sa meditezi, am redus gramada la doar cateva:

1. Sunt prea ocupat, nu am timpmeditatia

Ceea ce cu siguranta poate fi adevarat daca ai copii mici si o slujba care iti ocupa tot timpul si cu tot ceea ce implica aceasta situatie. Totusi vorbim doar de circa 10 minute pe zi. Majoritatea dintre noi petrecem mai mult timp decat atat doar citind ziarul sau surfand aiurea pe web. Doar pare ca nu avem timp, deoarece de obicei ne umplem fiecare clipa cu activitate si niciodata nu apasam butonul de pauza.

2. Gasesc cu adevarat necomfortabil sa stau linistit pentru prea mult timp.

Daca incerci sa stai cu picioarele incrucisate pe podea, da, asta va fi lipsit de comfort. Dar poti sta, in locul acestei pozitii, pe un scaun tare si comfortabil. Sau poti face meditatie in mers, ori yoga, ori tai chi. Meditatia in miscare poate fi la fel de binefacatoare ca cea sezand.

3. Mintea mea nu s-ar opri din gandit:

Nu ma pot relaxa. Nu pot medita. Nu pot si gata! Mintea mea nu va deveni linistita; zboara peste tot! Gandurile mele ma innebunesc! Incerc sa ma indepartez de mine insumi, nu sa privesc inlauntrul meu.
Suna familiar?

Destul de surprinzator, incercarea de a opri mintea din gandit este precum incercarea de a opri vantul – este imposibil. In invataturile orientale, a invata mintea este un fapt descris ca fiind precum o maimuta beata muscata de un scorpion, deoarece, precum o maimuta sare de pe o craca pe alta, asa si mintea sare de la un lucru la altul, constant distrasa si ocupata. Deci cand ajungi sa stai linistit si incerci sa iti reduci la tacere mintea, vei gasi ca aceasta activitate maniaca tot continua si pare innebunitor de galagioasa. Nu este de fapt nimic nou, doar ca acum ai devenit constient de aceasta, in timp ce inainte erai cufundat in ea, inconstient ca acest murmur era asa de constant.

Aceasta experienta a mintii care este atat de ocupata este una foarte normala. Cineva a estimat candva ca intr-o sesiune de meditatie de treizeci de minute am putea avea pana la trei sute de ganduri. Ani de minte ocupata, ani de creare si mentinere de drame, ani de stres si confuzie si concentrare asupra sinelui, si mintea nu are nici o idee cum sa stea linistita. Mai degraba tanjeste dupa distractie. Nu este ca si cum ai stinge-o ca pe un dispozitiv electronic atunci cand meditezi, inseamna doar ca tu esti ca toti ceilalti.

4. Sunt prea multe lucruri care distrag atentia, este prea multa galagie.

Duse sunt zilele cand puteam dispare intr-o pestera si puteam fi lasati netulburati pana cand ieseam dupa oarece timp pe deplin iluminati. In loc de asta, cu totii trebuie sa facem fata sunetelor si impunerilor lumii din jurul nostru. Dar – si este un mare dar – nu avem nevoie sa o lasam sa ne impuna ceva. Masini circuland pe afara? Bine. Lasati-le sa treaca, nu mergeti odata cu ele. Linistea pe care o cautati este inlauntru, nu inafara. Experienta nemiscarii linistite este acumulativa: cu cat stai mai mult, atunci incet, incet, mintea devine mai linistita, mai bucuroasa, in ciuda oricarei distrageri a atentiei care ar putea exista.

5. Nu vad beneficiul.

Din nefericire, aici trebuie sa ne crezi pe cuvant. Unii oameni realizeaza cat de benefica este meditatia doar dupa o singura sedinta, dar pentru majoritatea dintre noi, asta ia mai mult timp - ati putea observa o diferenta dupa o saptamana sau poate doua de practica zilnica. Ceea ce inseamna ca trebuie sa aveti incredere destul de mult in acest proces pentru a ramane in meditatie si a continua cu practica, chiar inainte de a realiza beneficiile.
Amintiti-va, muzica are nevoie sa fie cantata timp de ore in sir pana ca notele sa fie corect interpretate, in timp ce in Japonia poate sa fie nevoie de doisprezece ani pentru a invata cum se aranjeaza florile. A fi nemiscat, linistit si tacut se intampla intr-o clipa, dar ar putea lua ceva timp pana cand acea clipa sa vina – de aici nevoia de rabdare.

6. Nu sunt bun la asta; niciodata nu o sa fac bine.

De fapt, este imposibil sa esuezi in meditatie. Chiar daca stai pentru 20 de minute gandind non-stop ganduri fara inteles, este bine. Nu exista corect sau gresit si nu exista o tehnica speciala. Sunt instructori de meditatie care spun ca exista tot atat de multe forme de meditatie cati oameni o practica. Deci tot ce ai nevoie sa faci este sa gasesti modul care merge pentru tine (chiar daca preferi sa o faci stand in cap) si sa o tii asa.

Punctul important este ca tu sa te imprietenesti cu meditatia. Nu ar fi de absolut nici un ajutor daca simti ca trebuie sa meditezi, de exemplu, si apoi sa te simti vinovat daca ratezi timpul alocat sau faci 10 minute, cand ti-am promis sa faci 30. Este mult mai bine sa o practici doar pentru un scurt timp si sa te bucuri de ceea ce faci, decat sa stai acolo, cu dintii inclestati, fiindca ti s-a spus ca doar 30 sau chiar 40 de minute vor aveau vreun efect. Meditatia este un tovaras de dorit in viata, precum un vechi prieten catre care te indrepti cand ai nevoie de sprijin, inspiratie si claritate. Exista pentru a te bucura de ea!

7. Este doar un moft ciudat New Age.

Cu siguranta este usor sa te pierzi prin multimea de promisiuni New Age de eterna fericire, dar meditatia insasi este la fel de straveche precum dealurile. Cu mai mult de 2500 de ani in urma, Buddha s-a dedicat meditatiei, si a incercat si testat numeroase si diferite moduri de a da putinta mintii sa devina linistita si tacuta. Iar acesta este doar un exemplu. Fiecare religie are propria ei variatie pe aceasta tema, si toate se intind inapoi timp de secole. Asa ca nimic nou aici, si nimic ciudat sau prostesc.

Cu alte cuvinte, meditatia nu este despre fortarea mintii sa stea absolut linistita. Mai degraba, este o renuntare la rezistenta, la orice ar putea aparea: indoiala, ingrijorare, incertitudine, sentimentul de nepotrivire, nesfarsitele drame, teama si dorinta. De fiecare data cand descoperi ca mintea ti-a luat-o razna, visand cu ochii deschisi, amintindu-si trecutul sau planificand cu mai mult timp inainte, revino la aceasta clipa. Tot ce ai nevoie sa faci este sa acorzi atentie si sa fii cu ceea ce exista. Nimic altceva.

Merge la tine meditatia? Comenteaza mai jos.

Alte articole despre meditatie:
5 minute de meditatie
Activarea celui de-al 3lea ochi
Terapii de relaxare

Sursa pentru acest articol:
http://www.care2.com/greenliving/7-reasons-its-hard-to-meditate.html - ce este meditatia

#Meditatia #meditatie #relaxare

Ce au mai parcurs alti cititori...

Care este diferenta dintre arta constientizarii (mindfulness) si meditatie?
5 lucruri care fac experienta meditatiei mai placuta
Cel mai fericit om din lume:care sunt obiceiurile fericirii ?

Ce spun cititorii despre "7 cauze pentru care iti este greu sa meditezi"

nicu06 January 2016 13:41Raspunde

Buna ziua. Eu am incercat pentru prima data acum vreo 3 saptamani doar pt 5 minute. M-a asezat p eun scaun si in fata mea pe birou am arins o lumanare , am stins toate luminile din camera si am scos din priza calculatoru , am inceput sami acord atentia spre respiratie , dupa ceva timp au inceput sa simt niste furnicaturi de la palme spre coate dupa care mam oprit nestiind daca acest lucru e normal sau nu .

cornelia01 February 2015 20:30Raspunde

Da, eu fac acest lucru de un timp, ma simt mult mai relaxata si impacata cu mine, regret doar ca nu am descoperit acest minunat lucru cu ani in urma, dar voi continua multi, multi ani de acum incolo.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101