Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Sfaturi practice
  4. 10 moduri de a trece peste singuratate

10 moduri de a trece peste singuratate

Te-ai simtit vreodata singur intr-o multime? Ai fost vreodata pe deplin multumit ca esti singur-singurel? Singuratatea este un fenomen mental si emotional complex care are la baza lui o emotie puternica cu o valoare de supravietuire pentru copii. Cu

Te-ai simtit vreodata singur intr-o multime? Ai fost vreodata pe deplin multumit ca esti singur-singurel?

Singuratatea este un fenomen mental si emotional complex care are la baza lui o emotie puternica cu o valoare de supravietuire pentru copii. Cu totii am experimentat un oarecare grad de abandon, chiar daca pentru scurt timp, si ne amintim sentimentul dureros si infricosator care il insoteste.

Oricand ni se reaminteste de acest sentiment sau il anticipam in viitor, capatam o furnicatura de stres datorat abandonului pe care il experimentam ca singuratate. Acest lucru se poate intampla in mijlocul unei multimi de prieteni, sau chiar dupa ce am facut dragoste. Poate fi destul de derutant si te poate scoate din joc daca nu stii ce se intampla.

Aici sunt cateva ponturi pentru recunoasterea singuratatii drept ceea ce este si cum sa o confrunti in modurile cele mai sanatoase.

1. Realizeaza ca singuratatea este un sentiment, nu un fapt. Cand te simti singur, este deoarece un lucru a declansat o amintire a acelui sentiment, nu fiindca tu esti, de fapt, izolat si singur. Creierul este proiectat sa acorde atentie durerii si pericolului, si asta include si sentimentele dureroase si infricosatoare; de aceea singuratatea capata atentia noastra.

Dar apoi creierul incearca sa vada ce sens are acel sentiment. De ce ma simt astfel? Este din cauza ca nimeni nu ma iubeste? Fiindca sunt un perdant? Fiindca toate au un inteles? Teoriile despre motivul pentru care te simti singur pot fi confundate cu faptele. Apoi acest lucru devine o problema mai mare, asa ca trebuie doar sa realizezi ca ai acest sentiment si sa il accepti fara sa reactionezi exagerat.

2. Cauta prezenta celorlalti, deoarece singuratatea este dureroasa si te poate deruta facandu-te sa crezi ca esti un perdant si un paria ai putea reactiona prin a te retrage in tine insuti, in gandurile si sentimentele tale de singuratate, iar acest lucru nu este de ajutor. In cel mai bun caz, anticiparea singuratatii ne poate motiva sa cautam prezenta celorlalti si sa cultivam prietenii, ceea ce este cel mai sanatos lucru de facut cand esti singur si trist. Cand esti copil, si tristetea te face sa plangi, ai putea trezi in ceilalti un raspuns de alinare. Daca esti adult, nu prea merge.

3. Observa-ti propriile ganduri cum se atenueaza singure. Adesea cream povesti centrate pe sinele nostru pentru a ne explica propriile sentimente, atunci cand suntem singuratatetineri. Nu este neobisnuit pentru un copil sa presupuna ca este ceva in neregula cu el daca nu este fericit. Daca sunt singuri si tristi, copiii ar putea presupune ca ceilalti nu ii plac, cand de fapt rareori este cazul.

Victimele hartuirii si intimidarii la scoala ar putea la fel de bine sa aiba fani si prieteni, dar adesea nu sunt constienti de asta, deoarece rusinea si singuratatea capata mai multa atentie. Presupunerile obisnuite despre statutul social continua si la maturitate, si daca vei cauta dovezi ca lumea este rea, intotdeauna le poti gasi.

4. Fa un plan pentru a lupta cu obiceiurile mentale si emotionale ale singuratatii. Daca realizezi ca ai de-a face u un obicei emotional, poti face un plan pentru a face fata singuratatii. Intrucat interactiunile sanatoase cu prietenii sunt bune, fa un efort sa cauti prezenta celorlalti, sa initiezi conversatii si intalniri fata in fata, chiar si cand singuratatea si depresia ta iti spus sa nu faci asta. Da, merge, merita sa faci efortul, exact asa cum exercitiul fizic merita chiar si atunci cand te simti obosit sau lenes.

5. Concentreaza-te pe nevoile si sentimentele celorlalti, cu mai putina atentie acordata gandurilor si sentimentelor tale de singuratate. Pot merge pe strada si sa ma gandesc la mine insumi, la singuratatea si deznadejdea mea, cu ochii pironiti in trotuar si oftandu-mi de mila sau pot merge pe strada recunoscator fata de diversitatea oamenilor cu care ajung sa impart trotuarul, dorindu-le in tacere sanatate si noroc, si zambind fiecarei persoane pe care o intalnesc. Ultima varianta este mult mai amuzanta, chiar daca uneori trebuie sa imi reamintesc pentru ca sa o fac voit.

6. Gaseste pe altii ca tine. Astazi exista mai multe instrumente ca niciodata pentru a gasi unde se aduna cei pasionati de crosetat, de alpinism sau de kiteboarding, astfel incat sa te intalnesti cu cei care iti impartasesc interesele. Asta face mai usor de indentificat grupuri cu care tu vei avea ceva in comun, o baza naturala pentru a incepe o prietenie.

7. Intotdeauna fii prezent. Nu trebuie sa candidezi pentru prezidentia societatii de crosetat de la prima ta participare. Dar trebuie sa iti faci aparitia. Nu mai amana.

8. Fii curios, dar nu te astepta la perfectiune sau aplauze. De fiecare data cand te arati, este un experiment, o microaventura in stabilirea de legaturi sociale. Daca esti curios in legatura cu ceilalti si interesat de ei, ei vor fi atrasi catre tine, deoarece tu le acorzi atentie. Deci si tu vei capata atentie in schimbul celei acordate de tine. Curiozitatea despre altii iti mai si abate atentia de la acele sentimente dureroase care tind sa te faca sa te ascunzi si sa te posomorasti.

9. Bunatatea are de parcurs un drum lung. “Nu suntem aici decat noi, puisorii speriati”. Aceasta este una din replicile mele favorite din Ghidul lenesului pentru iluminare/The Lazy Man’s Guide to Enlightenment de Thaddeus Golas. Sub fatada impresionanta a somitatilor sociale exista acelasi set de emotii cu care ne nastem toti. Celebritatile sufera si ele de trac si depresie.

Tu ai puterea de a oferi bunatate si generozitatea spiritului tuturor celor cu care intri in contact. Nu este ceva instinctiv sa fii bun cu strainii sau cu oamenii care te sperie. Dar este o alegere.  Si pe termen lung este o alegere castigatoare. Alternativa: sa fii rautacios sau zgarcit cu cei pe care nu ii cunosti bine, poti capata o reputatie nedorita.

10. Fii staruitor. Chiar daca un grup anume nu pare sa fie capatul cautarilor tale, incearca altul.  Daca esti staruitor, confruntandu-te cu provocarea presupunerilor si sentimentelor care iti spun sa renunti si sa te resemnezi cu o viata de singuratate, si te arati si esti curios si bun cu ceilalti, incercand tot mai multe grupuri, sansele sunt in favoarea ta.

Iar odata ce ai un prieten sau doi, alimenteaza acele prietenii cu timp si atentie. Nu fii exagerat de precaut, daca la inceput dai mai mult decat primesti. Daca iti faci mai multi prieteni si unii dintre acestia sunt dintre cei ce iau, poti alege sa iti petreci mai mult timp cu prietenii care iti rasplatesc prietenia.

Surse pentru acest articol cuprind:

http://www.care2.com/greenliving/all-by-yourself-10-ways-to-overcome-loneliness.html - singuratate

#a depasi #modalitati #sfaturi #singuratate

Ce au mai parcurs alti cititori...

Sfaturi simple pentru o piele frumoasa si sanatoasa
8 moduri de a-ti imbunatati tranzitul intestinal
Sfaturi pentru reducerea celulitei

Ce spun cititorii despre "10 moduri de a trece peste singuratate"

Realitatea05 December 2016 00:05Raspunde

Mihai...imi pare rau sa te dezamageac insa nu exiata nimic dupa viata asta..pur si simplu mori.mor toate celulele tale, si totodata neuronii si celwlalte tipuri de celule care te ajuta sa gandesti si iti formezi de mic gandurile si personalitatea ta.deci cauta sa fii fericit in viata asta!

marius12 November 2016 21:58Raspunde

sunt singur de o vesnicie sper sa existe un motiv serios ptr mine si sa existe ceva dupa viata asta care sa ma faca fericit vesnic..Daca nu exista !!blestemat sa fie cine ma facut sa sufar degeaba ..

12 June 2015 09:55Raspunde

SINGURATATEA...DA ESTE UN SENTIMENT...CAUZE SUNT MULTE ...DAR CELE MAI GRELE SUNT DESPORTIREA ...DE FINITIV

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101