Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Sfaturi practice
  4. Un cercetator de la Stanford despre 10 greseli pe care le facem cand incercam sa ne schimbam

Un cercetator de la Stanford despre 10 greseli pe care le facem cand incercam sa ne schimbam

Iti doresti sa ai cele mai bune obiceiuri care sa-ti faca viata sanatoasa, fericita si lunga? Cu totii ne dorim asta in procesul nostru personal de imbunatatire e propriei vieti si sanatati. Insa odata dobandite sau invatate, pastrarea unor astfel de

Iti doresti sa ai cele mai bune obiceiuri care sa-ti faca viata sanatoasa, fericita si lunga? Cu totii ne dorim asta in procesul nostru personal de imbunatatire e propriei vieti si sanatati. Insa odata dobandite sau invatate, pastrarea unor astfel de obiceiuri pozitive pe termen lung este frustranta pentru multe persoane .Si asta pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, isi saboteaza propriul succes.

Dupa parerea cercetatorului de la Stanford BJ Fogg, secretul reusitei in a dobandi obiceiuri constructive este stabilirea comportamentului dorit aplicand cateva principii si evitand greselile pe care le fac majoritatea oamenilor.

Fogg este fondatorul unui sistem numit Tiny Habits (Obiceiuri Marunte) care se bucura de un enorm succes si s-a bucurat de atentia mass mediei dar si a multor cercetatori.

Peste 20 de ani de lucru cu mii de oameni au scos la iveala urmatoarele greseli facute de cei care incearca sa-si dezvolte obiceiuri pozitive noi.

Iata-le in continuare, impreuna cu solutiile la aceste probleme:

  1. Te bazezi pe vointa pentru schimbarile pe termen lung.

BJ: Imagineaza-ti ca nu exista vointa. Este primul pas catre un viitor mai bun.

Desigur ca ramane provocarea de a gasi o cale de a schimba comportamentul fara a fi nevoie de vointa. Nu ar fi o enorma usurare daca acest lucru ar fi posibil?

  1. Faci salturi uriase in loc de pasi mici.

BJ: Urmareste sa obtii succese mici – unul dupa altul.

In NLP (PNL=Programarea Neurolingvistica) predam principiul “cu inghitituri mici” de ani de zile. Este uimitor ca pentru multi dintre noi nu este un proces care vine natural. Incercam sa inghitim un elefant intreg dintr-o inghititura imposibila.

  1. Ignori influenta mediului.

BJ: Schimba–ti mediul si-ti vei schimba si viata.

Dobandeste puterea de a te inconjura de oameni si locuri care scot ce-i mai bun din tine. Contextul este totul. De fapt, insasi semnificatia cuvintelor depinde de context.
Gandeste-te numai la cateva situatii in care folosesti cuvintele "Du-te, ca esti prost!" obiceiuri

•  Imagineaza-ti ca spui asta unui copil.
•  Imagineaza-ti ca spui asta unui arbitru in toiul unui joc aprins.
•  Imagineaza-ti ca spui asta unui bibliotecar care doar ce te-a rugat sa faci liniste.
•  Imagineaza-ti ca spui asta celui mai bun prieten dupa ce te-a batut cu 1-1 la baschet.

Sensul comportamentului se schimba, in functie de context. Este un concept puternic. Ceea ce faci si ceea ce esti sunt puternic influentate de locul in care esti si de persoanele cu care iti petreci timpul. Trebuie sa ne alegem contexte in viata care sa ne ajute sa dezvoltam obiceiuri bune.

  1. Incerci sa renunti la vechile obiceiuri in loc sa dezvolti unele noi.

BJ: Stai concentrat pe a face, nu pe a nu face.

Un alt principiu adevarat PNL testat. Trebuie sa te concentrezi pe ceea ce vrei, nu pe ceea ce nu vrei. Evita mentalitatea care te invata ca "nu trebuie sa te gandesti la culoarea rosie." Gandeste-te la verde daca vrei sa gandesti verde. Sau mai bine actioneaza verde (si incepe cu putin).

  1. Justifici esecurile cu lipsa de motivatie.

BJ: Solutia este sa faci astfel incat comportamentul sa fie usor de facut.

Ai sa iubesti solutia asta. Te chinui sa te motivezi sa faci sport cate o ora pe zi? Fa o singura flotare – si una simpla, de pe genunchi. E atat de usor, ca nu trebuie sa te motivezi. Daca vei combina aceasta regula cu cea de la numarul 6, va deveni extrem de interesant.

  1. Subestimezi puterea factorilor declansatori.

BJ: Niciun comportament nu are loc fara un factor declansator.

Ti-e sete. Bei.
Culoare rosie. Opresti.

Pui soseste. Pui pantofi.

Stabilirea factorilor declansatori duc la comportamente automate. In PNL o numim ancorare – procesul de cuplare a raspunsului dorit cu un factor declansator ales.

Factorii declansatori pot determina si obiceiuri pozitive. Tot ce trebuie sa faci este sa introduci in rutina pe care deja o ai noi obiceiuri pe care doresti sa le dezvolti. Ziua ta este deja plina de factori cu potential de declansare a comportamentelor dorite. Un bonus nesperat!

  1. Esti convins ca informatia duce la actiune.

BJ: Noi oamenii nu suntem chiar atat de rationali.

Este adevarat. Daca stim ceva nu inseamna ca neaparat vom si pune in practica ceea ce stim. Cu totii stim ce e bine si ce nu, cu toate acestea de multe ori alegem varianta mai putin buna.

La o analiza mai profunda, nu este chiar lipsit de logica. Tindem sa alegem ceea ce ne este familiar. Daca optiunile mai bine cunoscute duc spre nefericire si nu spre fericire, deseori alegem optiunea care ne este mai cunoscuta, chiar daca o facem in detrimentul fericirii. Nefericirea cunoscuta este deseori perceputa ca fiind mai sigura decat fericirea necunoscuta. Acest lucru sta la baza sabotarii de sine.

  1. Te concentrezi pe teluri abstracte, nu pe comportamente concrete.

Abstract: Trebuie sa-ti recapeti conditia fizicaConcret: Mergi pe jos 15 minute azi.

Curat, clar si simplu. Stii exact ce inseamna o plimbare de 15 minute. Stii cum sa o faci. Daca o combini cu un factor declansator deja existent in viata ta, vei avea mari sanse sa o si pui in practica. Nu la fel sta cazul cu " Trebuie sa-ti recapeti conditia fizica."

  1. Vrei sa schimbi un comportament pentru totdeauna, nu pentru o perioada scurta de timp.

BJ: O perioada de timp limitata suna mai bine decat “pentru totdeauna."

Revenim la principiul inghititurilor mici aici. Imagineaza-ti ca faci ceva pozitiv pentru tot restul vietii. Acum, imagineaza-ti ca o faci doar pentru cinci minute. E mai usor sa o faci pentru cinci minute, nu? Stabileste-ti teluri pozitive pentru perioade de timp limitate, care ti se par realizabile. Apoi reinnoieste-ti telurile daca esti multumit de ele. Simplu.

      10. Te gandesti ca este foarte greu sa te schimbi.

BJ: Sa te schimbi nu este greu daca o faci corect.

Gata cu oftatul cand auzim despre schimbare. Gata cu victimizarea. Sa dezvolti obiceiuri noi si sanatoase este mult mai usor decat ti-ai imaginat, daca o faci corect.

Instrumentele corecte fac diferenta. Ai incerca vreodata sa tunzi iarba cu un briceag?

Atunci, de ce ai vrea sa dezvolti obiceiuri noi, pozitive, fara a folosi TinyHabits (Obiceiuri Marunte)?

Sursa utilizata:

http://www.naturalnews.com/046265_habits_changing_behavior_self_improvement.html - obiceiuri

#nemotivat #probleme de sanatate #sfaturi #te simti neinspirat

Ce au mai parcurs alti cititori...

Sfaturi simple pentru o piele frumoasa si sanatoasa
7 lucruri care te storc de energie si cum sa ti-o refaci
21 de trucuri pentru sanatate pe care sa le invete corpul tau
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101