Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Natura
  4. Sunetele relaxante din natură au efect terapeutic asupra corpului

Sunetele relaxante din natură au efect terapeutic asupra corpului

Sunetele naturii se pierd in valtoarea vietii noastre moderne. Suntem intr-un continuu du-te-vino si nu ne mai gandim decat la ce lucruri ne-au ramas de facut. Studii recente arata ca sunetele din natura relaxeaza mintea si au un efect de calmare asupra corpului.

Acest fenomen are loc din mai multe motive, incepand cu expunerea initiala la stres si extinzadu-se pana la inevitabila reactie fizica care apare in etapele finale ale raspunsului la stres.

Studiu relevant asupra sunetelor relaxante din natura

Un studiu recent desfasurat de Universitatea din Sussex si-a propus sa analizeze legatura dintre natura si stres. Rezultatele au fost interesante si au aratat ca atunci cand o persoana se plimba pe malul marii, asculta sunete de pasari sau susurul unei ape curgatoare, in corpul sau au loc modificari fizice.

Aceasta noua descoperire sugereaza o legatura directa intre sunetele din natura si beneficiile reale pe care acestea le au pentru sanatate. Iar acest lucru nu poate decat sa ne bucure. Sunt multe cai prin care societatea ne incurajeaza sa facem fata stresului si unele nu sunt chiar cele mai bune variante. Orice remediu natural folosit pentru a elimina efectele stresului implica riscuri mai mici si presupune un potential mai redus de efecte secundare.

Natura si stresul

In cadrul studiului, grupul de artisti si medici a studiat impactul pe care atat sunetele inregistrate intr-un mediu natural cat si cele inregistrate intr-un mediu artificial il au asupra activitatii creierului. Expus la sunete artificiale, creierul a manifestat o atentie directionata spre interior, specifica starilor de anxietate, stresului marit si chiar tulburarilor de stres posttraumatic.

Pe de alta parte, cand aceiasi participanti au fost expusi la sunete din natura, s-a inregistrat o evolutie diferita in activitatea sistemului nervos. Acest tip de activitate se asociaza de obicei cu starea de relaxare si cu o capacitate marita de executie a unor sarcini ce necesita concentrarea atentiei spre exterior.

Pe langa dovada beneficiilor oferite de sunetele relaxante din natura, studiul a mai scos la iveala o variabila. Aceasta a fost faptul ca cei care au prezentat nivelul cel mai ridicat de stres inainte de expunerea la sunetele naturale au fost si cei care au experimentat starea cea mai profunda de calm dupa expunere. Acest lucru ar indica faptul ca utilizarea terapiei cu sunete pentru eliminarea stresului nu numai ca este benefica, dar ajuta cu atat mai mult cu cat nivelul de stres este mai ridicat.

Desi studiul aduce dovezi concludente in sprijinul utilizarii acestui tip de program pentru oricine sufera de un nivel ridicat de stres, trebuie precizat ca fiecare persoana este diferita si o solutie nu functioneaza la fel de bine in toate cazurile. Cei care nu sunt siguri ca aceasta metoda ar putea fi eficienta in cazul lor isi pot consulta medicul specialist (sau de familie) in prealabil. Sunt cazuri in care trebuie luate masuri mai drastice pentru a ameliora nivelul de stres.

Luand toate acestea in considerare, folosirea sunetelor naturale de relaxare ca metoda antistres este o terapie care merita incercata.

Citeste si articolul: 11 motive care te vor convinge sa mergi pe bicicleta

Până la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogProvocarea lunii recomandat Iulia Bledea! Comandă acum!Transport gratuit la  Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! - blogSare celtică blog

Atenuarea raspunsului la stres ca o consecinta a sunetelor relaxante din natura

Pentru a sti cum sa folosim sunetele de relaxare din natura ca metoda antistres trebuie sa intelegem procesul prin care corpul uman reactioneaza la factorii de stres. Raspunsul NeuroEndoMetabolic (NEM) la stres este mecanismul prin care se gestioneaza raspunsul la stres la nivelul intregului corp. Acesta se declanseaza ori de cate ori creierul depisteaza o amenintare si considera necesar sa pregateasca organismul pentru a se apara.

Problemele apar atunci cand raspunsul NEM la stres este activat atat de des incat corpul nu mai are timp sa se refaca in mod corect sau eficient inainte de a se confrunta cu alta situatie stresanta. Circuitul neuro afectiv al raspunsului NEM la stres este controlat de sistemul nervos central, sistemul nervos autonom si sistemul gastrointestinal. In conditiile de stres, circuitul neuro afectiv este reglat prin diversi neurotransmitatori.

Raspunsul initial al neurotransmitatorilor poate fi afectat de stimuli diversi, atat interni cat si externi. Cand o persoana doreste sa ia masuri pentru reducerea nivelului de stres, trebuie sa identifice caile prin care se declanseaza raspunsul sau la stres si, in functie de acestea isi poate alege metodele potrivite.

Pe masura ce se cunosc sursele de stres si calea prin care acestea afecteaza corpul, se pot lua, in primul rand, masuri de prevenire a acumularii de stres.

Acest lucru poate fi destul de dificil si sunt oameni care nu reusesc niciodata sa-si identifice cu certitudine sursa de stres. In acest caz nu trebuie insistat pe identificarea factorilor declansatori, pentru ca acest lucru este si mai greu in conditii de stres.

Un prim pas ar putea fi initirea unui program de ascultare a sunetelor de relaxare din natura pentru a vedea daca produc un efect de calmare. Dupa cum arata studiul, sunetele naturale au efect de calmare si pot influenta sistemul nervos si, prin urmare, circuitul neuro afectiv.

Insa fiecare om reactioneaza diferit si lucrurile pot varia in functie de situatie. Metoda poate sa nu ii ajute in mod deosebit pe unii oameni sau poate fi extrem de eficienta pentru altii.

Indiferent de situatie, partea buna a acestor tehnici de reducere a stresului precum cea cu sunete din natura este ca nu presupun costuri mari. Pentru cei care nu pot iesi in natura, exista si inregistrari online, insa pentru cei suficient de norocosi contactul direct cu natura este cel mai eficient.

Natura ajuta la combaterea oboselii suprarenale

In conditii de stres cronic prelungit, o problema care apare in mod frecvent este oboseala suprarenala. Aceasta conditie vine insotita de mai multe complicatii care au efect ciclic, ceea ce nu face decat sa agraveze si mai mult starea de stres. Oamenii ajung sa sufere de oboseala suprarenala din diferite motive, insa cel mai frecvent este nivelul crescut de stres care pune o presiune marita asupra glandelor suprarenale.

Terapiile alternative de reducere a stresului pentru minte si corp diminueaza aceasta presiune exercitata asupra glandelor suprarenale si pot chiar combate oboseala suprarenalelor. Sunetele relaxante din natura sunt un prim pas in procesul de scadere a stresului.

Terapia prin sunete reduce in mod direct stresul si, implicit, oboseala suprarenala dar induce totodata si o stare de relaxare, pentru ca implica un efort constient de reducere a stresului.

Importanta constientizarii in procesul de eliminare a efectelor negative ale stresului este deseori trecut cu vederea, insa are un rol semnificativ pentru o vindecare completa. Cand masurile de imbunatatire a sanatatii se iau in mod constient, acest lucru in sine are efect terapeutic de calmare si de reducere a stresului. Iar acest lucru este minunat, pentru ca poate contribui in mod cumulativ la combaterea oboselii suprarenale.

Viitorul promitator al terapiei prin sunete

Desi modul in care stimulii artificiali produc modificari asupra sanatatii nu este inca pe deplin inteles, beneficiile incontestabile ale sunetelor naturale arata ca terapia prin sunete are un viitor promitator.

Desi este un domeniu relativ nou, cooperarea dintre artisti si comunitatea stiintifica in scopul descoperirii de moduri prin care oamenii se pot vindeca de stres prin film sau chiar multimedia, este inedita.

Nu exista un singur remediu pentru stres sau oboseala suprarenala, insa terapia prin sunete este un prim pas interesant. Pentru moment, trebuie sa apreciem progresul facut de stiinta de a ne indrepta atentia catre sunetele naturii.

Perspective generale asupra tratarii oboselii suprarenale

Este important sa fie investigate toate optiunile existente, nu doar terapia prin sunete cand se iau in considerare metode de reducere a stresului. Unele metode functioneaza foarte bine in unele cazuri dar pot sa nu aiba niciun efect in altele.

Scopul final si lucrul cel mai important este readucerea corpului la stadiul sau de echilibru si de functionare optima. Fie ca este vorba de terapia prin sunete de relaxare din natura sau adoptarea altor masuri precum modificari in alimentatie sau sport, o masura trebuie luata.

Oboseala suprarenala poate fi vindecata doar printr-un program complet de tratament, care sa se adreseze atat combaterii stresului cronic cat si problemelor asociate cu acesta. Exista si alte aspecte tot atat de importante ca relaxarea care pot impiedica corpul sa raspunda in mod adecvat la stres.

Astfel, deficitul de nutrienti poate impiedica productia necesara de hormoni, ceea ce va duce la un raspuns dezechilibrat al corpului la stres, la oboseala suprarenala sau chiar la epuizare suprarenala. Corpul are nevoie de toate celulele de baza pentru un raspuns potrivit la stres.

Concluzii

Stiinta a facut progrese impresionante in intelegerea modului in care corpul si mintea functioneaza pentru a procesa si internaliza informatia. Rezultatele studiului Universitatii din Sussex dau un nou sens frazei “ia o gura de aer proaspat” cand vine vorba de remediile antistres. Informatiile descoperite de acest studiu nu fac decat sa confirme o intelepciune straveche care ne-a ghidat o viata intreaga.

Uneori nu trebuie sa cautam prea departe pentru a descoperi un remediu natural care nu astepta decat sa fie descoperit. O simpla plimbare in natura si fosnetul frunzelor batute de vant sunt suficiente pentru a provoca modificari chimice in creier. Iar faptul ca aceasta informatie a fost dovedita in cadrul unui studiu cu mediu controlat ar trebui sa fie o motivatie in plus pentru a ne bucura de iesirile in natura.

In cazurile grave de oboseala suprarenala desigur ca sunetele din natura nu vor fi suficiente, insa constituie un inceput promitator.

Nu este niciodata prea tarziu sa iei masuri pentru a trata oboseala suprarenala, mai ales cand exista atatea optiuni, insa este bine sa ceri sfatul medicului inainte de adoptarea unei noi terapii.

O implicare activa in procesul personal de refacere a sanatatii este primul pas spre vindecare. Fiecare are un alt punct de pornire, insa scopul este acelasi pentru toti – sa ne bucuram de o stare cat mai buna de sanatate. Natura a fost intotdeauna extrem de generoasa cu noi si nu putem decat sa profitam de darurile ei pentru a ne recastiga starea de echilibru si de bunastare.

Tot ce trebuie sa facem este sa luam initiativa, pentru ca putem obtine rezultate uimitoare prin metode mult mai simple decat am crede.

 

SURSE

https://www.drlam.com/blog/understanding-the-benefits-of-relaxing-environmental-sounds/32994/

#oboseala suprarenala #stres #sunete relaxante din natura

Ce au mai parcurs alti cititori...

5 plante adaptogene eficiente in reducerea stresului
Afla cum sa folosesti carbohidratii, cafeaua si cortizolul pentru a pierde in greutate si a avea mai multa energie
Plante care combat stresul
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101