Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Invatam impreuna
  4. Pepenele rosu: un pachet de nutrienti

Pepenele rosu: un pachet de nutrienti

ViataVerdeViu) A venit in sfarsit perioada atat de mult asteptata de multi dintre noi. Perioada in care la fiecare colt de strada, incep sa apara peste noapte, poate cele mai indragite gustari ale anotimpului cald. Ce poate fi mai bun intr-o zi tori

A venit in sfarsit perioada atat de mult asteptata de multi dintre noi. Perioada in care la fiecare colt de strada, incep sa apara peste noapte, poate cele mai indragite gustari ale anotimpului cald. Ce poate fi mai bun intr-o zi torida de vara decat o bucata rece si zemoasa de pepene rosu ?

Insa faptul mai putin cunoscut de multi este ca pepenele rosu nu este numai o gustare dulce si binevenita in lunile calde, ci o sursa excelenta de nutrienti datatori de sanatate. De fapt dintre alimentele obisnuite , pepenele rosu are cei mai multi nutrienti per calorie, chiar daca este format din 92% apa.

Daca pepenii organici sunt greu de gasit si mult mai scumpi, pepenii crescuti conventional nu se afla printre plantele foarte periculoase din punct de vedere al nivelului de pesticide si alte toxine sau ingrasaminte chimice. De fapt este unul dintre cele mai curate din acest punct de vedere.

De altfel pepenii sunt un fruct foarte raspandit si indragit in toata lumea, nu mai putin de 1200 de varietati fiind crescute in 96 de tari.

Ce au de oferit pepenii rosii

Pe langa gustul minunat si faptul ca au calorii putine, deoarece este format in majoritate din apa, acest minunat fruct este o sursa excelenta de vitamina C, care este un antioxidant important.  Este de asemenea bogat in vitamina A benefica pentru ochi si care previne glaucomul.

Consumul de cantitati mari de vitamina C si de betacarotene a fost demonstrat ca previne anumite cancere, boli de inima reduce artrita si minimalizeaza problemele de respiratie cauzate de astm.
Un nutrient surpriza este vitamina B, in special B1 si B6. Vitamina B1 este importanta pentru mentinearea electrolitilor si a transmiterii semnalelor sistemului nervos prin corp. Vitamina B6 este esentiala pentru convertirea alimentelor in energie celulara.

Pulpa sau miezul pepenelui este de obicei rosie sau roz. Aceste culori indica un continut bogat de licopen, un antioxidant laudat pentru efectele sale anticancerigene. Licopenul a fost in mod profund studiat si s-a descoperit capacitatea sa de a preveni boli precum: cancerul de prostata, de san, de plamani, sau cel colorectal.

Apoi avem minerale precum potasiu si magneziu. Potasiul este important pentru sanatatea cardiovasculara si cea a creierului, ajuta rinichii sa elimine pietrele si ajuta cu retentia fluidelor.

Magneziul este considerat mineralul maestru. Este implicat in peste 300 de functii metabolice celulare. Este destul de deficient in dieta de zi cu zi ceea ce rezulta in multe probleme de sanatate.  Simptome ale deficientei de magneziu sunt: iritabilitatea, tensiunea, probleme de somn sau crampele musculare.

vitamina C 20.5% (DZR) - *doza recomandata zilnic

vitamin A 17.2% (DZR)

potassium 4.8% (DZR)

magnesium 3.8% (DZR)

Efect de Viagra

Printre beneficiile importante ale pepenilor rosii este abilitatea acestora de a relaxa vasele de sange, in acelasi mod in care o face Viagra.

Oamenii de stiinta au descoperit ca atunci cand pepenele este consumat, citrulina din acestia este convertita in arginina cu ajutorul anumitor enzime. Arginina este un aminoacid care face minuni asupra inimii si a sistemului circulator si mentine un sistem imunitar in buna stare de functionare.

Relatia dintre citrulina si argintina ajuta inima, sistemul circulator si pare a fi benefica si celor bolnavi de diabet zaharat si care sufera de obezitate.

Ce facem cu semintele?

Ca si in cazul altor fructe , de obicei, semintele , daca nu sunt adunate pentru replantare, mai mult ca sigur sunt aruncate. Dar exista tari in care colectarea si consumul semintelor de pepene este un obicei vechi si des intalnit. De exemplu, in Asia si in Orientul mijlociu, semintele de la pepenele rosu sunt adunate si prajite, apoi sunt servite pe post de snack. Iar in Nigeria semintele de pepene sunt folosite in supa. Si toate astea pentru simplul motiv ca  semintele la randul lor au o serie de nutrienti valorosi precum :proteine, grasimi, fier si destule calorii. Astfel o cana de seminte de pepene cuprinde 602 calorii, in contrast cu o cana de orez brun gatit care contine doar 216 calorii.

Nutrientii din seminte

Grasimi

Din cele 602 de calorii , 428 provin din grasimi. Semintele sunt compuse din aproximativ 50% ulei ceea ce explica continutul destul de mare in grasimi- 15 g de grasimi /108 g de seminte. Din aceste grasimi 11 grame sunt grasimi saturate.

Proteine

Semintele pepenelui contin aproximativ 35% proteine, ceea ce este o proportie foarte buna. Intr-o cana de seminte gasim 31 grame de proteine. Iar valoarea acestor proteine este destul de mare. Cu exceptia unui singur aminoacid esential, lizina, restul de 8 aminoacizi esentiali fiind prezenti din plin..

Alti nutrienti

Semintele contin de asemenea vitamine si minerale. La o cana de seminte gasim valori semnificative de vitamine: tiamina(14% din doza zilnica recomandatat - DZR), riboflavina(9%), niacina(19%), acid folic(16%). In ceea ce priveste mineralele, putem gasi calciu(6%), fier(44%), magneziu(139%), fosfor(82), potasiu(20%), zinc(74%), cupru(37%) si mangan (87%).

Datorita marimii si a invelisului dur, semintele trebuie neaparat mestecate bine, altfel este o mare sansa ca acestea sa treaca prin tractul digestiv nedigerate si astfel sa nu prezinte nici un beneficiu pentru organism. 

Cum ii alegem si ii depozitam

Cand sunt taiati, trebuie sa observati cu atentie culoarea miezului. O culoarea intensa de rosu/roz este cea mai buna. Daca nu sunt taiati, luati un pepene in brate , ridicati-l in dreptul urechii si ciocaniti in el ca si cum a-ti bate intr-un lemn. Ce trebuie sa auziti este un sunet ca un ecou adanc. Incercati de mai multe ori  pana cand prin repeteari succesive o sa intelegeti exact care este sunetul potrivit.

Un alt lucru la care putem fi atenti este sa cautam un fruct care este destul de greu pentru marimea lui. Pe langa asta, pe o parte pepenele trebuie sa aiba o culoare diferita galbejita. Aceasta este burta, cu care pepenele a stat pe pamant in timp ce s-a copt. Daca fructul nu are aceasta zona, inseamna ca a fost cules prea repede si nu a apucat sa se coaca, ceea ce ii va afecta in mod negativ atat gustul cat si textura si nutrientii.

Pepenii nu isi pierd prea mult din valoarea nutritionala daca sunt taiati si tinuti in frigider. Dar este intelept sa nu-i consumati direct din frigider , ci sa lasati o perioada de timp necesara pentru ca fructul sa revina la o temperatura apropiata celei din camera.

Surse pentru acest articol:

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=31#nutritiona...

http://naturalhealthnews.blogspot.com/2010/07/enjoy-your-holiday-gmo-...

http://www.watermelon.org/health.asp

http://abcnews.go.com/GMA/story?id=8315650&page=1

http://www.naturalnews.com/029157_watermelon_nutrition.html#ixzz1zqXnjosM

What Are the Benefits of Watermelon Seeds? | eHow.com http://www.ehow.com/about_5092722_benefits-watermelon-seeds.html#ixzz1zrKFZqb8

#nutrienti #pepenele #pepenele rosu #seminte

Ce au mai parcurs alti cititori...

Pe urmele mercurului
Fitoestrogenii din semintele de in determina regresia cancerului
Legea fundationala - semintele mintii
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101