Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Parenting
  4. Ce trebuie sa stii despre nasterea acasa

Ce trebuie sa stii despre nasterea acasa

ViataVerdeViu) Din ce in ce mai multi parinti incep sa ia controlul asupra optiunilor de nastere alegand nasterea acasa. Asa arata un studiu facut de Centrul de Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii, care scoate in evidenta

Din ce in ce mai multi parinti incep sa ia controlul asupra optiunilor de nastere alegand nasterea naturala, in apa sau chiar nasterea acasa.

Multe femei sunt fericite cu idea de a naste acasa, pentru ca isi doresc o interventie cat mai simpla. Altele sunt speriate de procedurile complicate din spitale.

Statisticile arata ca femeile care nu sunt la prima nastere, prefera mai degraba o nastere acasa.

Dar de ce vor femeile sa nasca acasa?

Acum o suta de ani, nasterea acasa era ceva normal in toata lumea. Dar de indata ce am intrat in era tehnologiei, astfel de nasteri au scazut rapid. Asa se face ca in jurul anilor 1970, majoritatea din copii erau nascuti in spitale. In acest moment mai toti parintii credeau ca medicina moderna are toate raspunsurile pentru o nastere in siguranta. Din pacata acest lucru s-a dovedit a fi fals.

De atunci, nu putini au fost cei care au pus la indoiala multele interventii medicale in ceea ce ar trebui sa fie un process complet natural. Si in timp ce parintii au inceput sa descopere ca spitalele sau clinicile de specialitate nu sunt in mod neaparat cel mai bun loc pentru a naste, nasterile acasa au inceput sa aiba o revenire importanta.

Daca este facuta cu o pregatire atenta, o nastere acasa poate fi foarte sigura. Un ajutor experimentat, poate asista si poate decide daca este nevoie de o atentie deosebita sau ajutor special pe parcursul nasterii.

De fapt intr-un studiu din 2009  publicat in Jurnalul Asociatiei Medicale Canadiene, s-au observat 2889 de nasteri acasa asistate de o moasa experimentata si inregistrata si4752 de nasteri la spital asistate de o pleada de moase. Apoi Dr. Patricia Janssen de la Universitatea British Columbia si colegii ei au comparat rezultatele cu 5331 de nasteri la spitale asistate de doctori.

Rezultatele? Bebelusii nascuti acasa au avut un risc de deces mai mic decat cei nascuti in spitale. Iar mamele au suferit mai putine interventii sau rezultate neasteptate adverse specifice, deci si mai putine traume atat la mama cat si la bebelusi.

Multe cadre medicale sunt deasemenea de acord cu acest trend in ideea ca spitalul trebuie sa fie o solutie in principal pentru sarcinile ce se anunta complicate si trebuie sa fie tinute sub atenta observatie.

Mai mult decat o nastere

Nasterea de fapt inseamna aducerea pe lume a unei noi vieti. Este unul dintre cele mai magice momente de pe pamant. Este un fenomen pur natural si ar trebui sa fie lipsita de anestezia peridurala sau de administrarea de tot felul de analgezice. Este un moment de fericire si ar trebui sa se produca intr-un cadru fericit si plin de caldura. Un cadru in care noul suflet sa poate patrunde in lume linistit si inconjurat de pesoane care il iubesc.

Ce gandesc este intuitiv si ma gandesc oare cadrul ultra populat al spitalelor si clinicilor specifice si procedura in sine in astfel de institutii nu dauneaza acestui moment magic? Oare poti sa asisti pe banda rulanta la nasteri de copii si sa iti pastrezi bucuria si fericirea in suflet? Oare poti sa te ocupi de copiii altora asa cum te-ai ocupa de ai tai? Oare locul noului suflet nu este la pieptul mamei sale?

Cred cu tarie ca nasterea acasa (in conditiile unei sarcini fara complicatii si cu un ajutor calificat), este ceva normal. Iar noi trebuie sa ne intoarcem catre normalitate. Nasterea ca si inmormantarea sau casatoria , a devenit o mare afacere. Copiii nostri inca inainte de a fi conceputi incep sa produca bani, foarte multi bani. Iar nasterea in special a devenit un produs de lux foarte scump. Sistemul este facut astfel incat sa ne indrume sa cheltuim si sa cheltuim pentru a ne simti in siguranta.

In urma cu ceva ani se punea mai simplu „problema” venirii unui nou copil intr-o familie...”inca o gura de hranit”. Acuma nu mai este atat de simplu. Acum o nastere costa in jur de 1500 de euro, precedati de alte sute pe analize si consultatii. Apoi alte mii pe tot felul de produse specifice impuse de societate si de „noul” stil de viata. Rezultatul este unul pe care il stim majoritatea...este foarte scump "sa faci" un copil in ziua de azi.

Eu sunt nascut pe 5 martie 1977, la o zi dupa marele cutremur. Din povestile mamei, au fost momente destul de „zguduite”. Insa ce m-a impresionat cel mai mult si ce ma doare cand imi imaginez este felul in care, noile mame le rugau pe asistente sa le lase sa stea cu copiii lor. Cum poti sa desparti o mama de copilul ei ? Ce efecete trebuie sa aiba asta asupra acestor doua suflete legate prin legaturi pe care nu le cunoastem si nu le intelegem pe deplin?

Lipsa de moase

Din pacate in Romania, a naste acasa, este un procedeu asociat cu mediul rural, incojurat de sentimente de frica si nesiguranta chiar de saracie si ignoranta. Pe de alta parte sistemul este croit in asa fel incat este mult mai comod sa nasti la spital sau la o clinica. Lipsa moaselor dar mai ales a celor dotate cu aparate de resuscitare si specializate in nasterea la domiciului face aceasta varianta sa fie o alegere destul de rara.

Olanda este o tara in care pentru ca nasterea nu este considerata o boala si in concluzie nu sunt acoperite costurile sale in cazul in care se face la spital, dar si din alte considerente, 30% dintre femei aleg sa nasca acasa cu ajutorul unei moase.

In Romania insa pentru ca toata lumea sa poata lua in calcul aceasta optiune este nevoie sa fie refacut sistemul de educatie pentru moase. Insa nu are nimeni acest interes, pentru ca interesul este de a face bani si mai ales de a amortiza investitiile uriase facute in clinicile de specialitate din toata tara.

Poate ca in acest moment o nastere acasa nu este o optiune pentru toata lumea, dar o nastere naturala ar trebui sa fie. Se apeleaza mult prea mult si prea repede la cezariana. Se apeleaza la prea multa medicatie si analize. Prea multe nasteri induse si grabite. Am auzit povesti precum unii doctori grabesc nasterile pentru a putea pleca in concediile planificate.

Cum si cand sunt alegeri pe care le poate face doar mama intr-o consultatie deschisa cu partenerul. Nimeni nici doctorul nici moasa sau vecina nu poate face aceasta alegere pentru ea. Asa ca sfatul meu este sa fiti mame naturale.
Surse:

http://healthland.time.com/2012/01/27/why-home-births-are-on-the-rise/

http://gantdaily.com/2012/01/27/home-births-rise-nearly-30-percent/

http://yourlife.usatoday.com/parenting-family/pregnancy/story/2012-01-26/CDC-Home-births-rise-nearly-30-percent-in-US/52805556/1

http://www.naturalnews.com/026999_home_birth_births.html

#copii sanatosi #moase #nasterea acasa

Ce au mai parcurs alti cititori...

9 lucruri pe care orice viitoare mama ar dori sa le stie despre laptele matern
24 de motive mai putin cunoscute pentru care este bine sa-ti alaptezi puiul
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101