Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Invatam impreuna
  4. NASA: soarele s-a dat peste cap

NASA: soarele s-a dat peste cap

Soarele s-a „dat peste cap”, a anuntat NASA la sfarsitul lui decembrie. Desi steaua care defineste sistemul nostru solar nu s-a dat peste cap in mod fizic, polii ei nord si sud s-au inversat intr-un proces natural marcand mijlocul a ceea ce este cuno

Soarele s-a „dat peste cap”, a anuntat NASA la sfarsitul lui decembrie. Desi steaua care defineste sistemul nostru solar nu s-a dat peste cap in mod fizic, polii ei nord si sud s-au inversat intr-un proces natural marcand mijlocul a ceea ce este cunoscut drept ciclul solar.

Potrivit lui Todd Hoeksema, director al Observatorului Solar Wilcox de la universitatea Stanford, soarele trece printr-un ciclu natural cu o medie de 22 de ani. La fiecare jumatate de ciclu, zonele de intensa activitate magnetica solara, cunoscute ca pete solare, se misca treptat din regiunea ecuatoriala a Soarelui catre poli, in cele din urma tulburand campurile magnetice ale nordului si sudului solar. In final, campul magnetic al soarelui inceteaza complet, apoi reporneste cu polii pozitiv si negativ in partile opuse.

"Este precum o maree care vine sau pleaca dinspre tarm", a spus Hoeksema. "Fiecare mic val aduce putin mai multa apa spre tarm, si in cele din urma, se ajunge la miscarea in sens invers a apei."

Acest ciclu se repeta apoi, sfarsind atunci cand polii sunt inapoi la locatiile lor initiale. Inversarea recenta marcheaza punctul de mijloc al Ciclului Solar 24, care a inceput in 2002.

NASA prezinta un video aratand inversarea

Cu putin timp inainte, in decembrie, fizicienii ce studiaza soarele au anuntat ca „Polul Nord al Soarelui deja si-a schimbat semnul, in timp ce Polul Sud se grabeste sa il ajunga din urma.”

Ciclul Solar 24 a fost plin de surprize. Initial s-a prezis ca va ajunge punctul de mijloc in 2012, dar savantii au revizuit aceasta estimare la 2013, atunci cand 2009 a fost marcat de „o extrem de scazuta activitate”, care, daca ar fi continuat, ar fi dus la o alta Mica Glaciatie.

Pentru a marca indelung anticipata inversare solara, NASA a prezentat o simulare video a celei de-a doua jumatati a Ciclului Solar 23.

„O inversare a campului magnetic solar este, literalmente, un mare eveniment”, a spus Tony Phillips de la NASA.

Videoul incepe din 1997, aratand soarele cu polaritatea lui pozitiva (marcata cu linii verzi) deasupra si polaritatea negativa (linii violete) dedesubt. Videoul arata liniile ce se misca treptat catre capetele opuse ale soarelui, schimbandu-si complet locul in 2002. Aceasta a marcat sfarsitul nasa soareCiclului Solar 23 si inceputul actualului ciclu.

Puteti vedea acest video aici: http://www.youtube.com/watch?v=IsxFop3qZsk

Efecte cosmice

Inversarea solara va avea efecte semnificative care trec dincolo de propriul nostru sistem solar, desi putine dintre acestea vor fi resimtite pe Pamant.

La capatul fiecarei tumbe magnetice, soarele trece prin perioade de activitate solara mai intensa, in timpul carora sunt mai multe pete solare, si mai multe evenimente de tip eruptie, precum cele tipice si ejectiile de masa coronala”, a spus Karen C. Fox de la NASA.

Pentru noi, cei de pe Pamant, aceste efecte vor fi, in majoritatea lor, limitate la o sporire in extindere, frecventa si vizibilitate a aurorelor boreala si australa – Luminile Nordului si Sudului. Inversia magnetica ar putea sa mai duca si la furtuni geomagnetice ciudate, care sa perturbe temporar semnalele satelitilor sau pe cele radio.

„Nu este un eveniment catastrofic” a spus Hoeksema, „este un eveniment la scara larga, care s-ar putea sa aiba unele reale implicatii, dar nu ceva de care sa ne ingrijoram”.

Totusi in spatiul exterior, efectele s-ar putea sa fie resimtite mai puternic.

„Domeniul influentei magnetice a Soarelui (cunoscut si ca „heliosfera”), se extinde pana la bilioane de kilometri dincolo de Pluto”, a spus Phillips. „Schimbarile polaritatii campului vor crea unde de soc tocmai pana spre sondele Voyager, la pragul spatiului interstelar”.

„Si razele cosmice sunt afectate”, a spus ea. „Acestea sunt particule de inalta energie, accelerate pana aproape de viteza luminii, de exploziile supernovelor si de alte evenimente violente din galaxie”.

Aceste evenimente ar putea avea impact asupra explorarii spatiului. Razele cosmice intensificate, de exemplu, ar putea deteriora sondele spatiale, sau chiar ar putea pune in pericol fizic pe astronauti. Ele ar mai putea avea efect asupra climei Pamantului, desi natura exacta a acestor efecte ramane neclara.

Sursele pentru acest articol includ:

http://www.independent.co.uk/news/science/sun-will-flip-upside-down-within-weeks-says-nasa-8942769.html

http://www.independent.co.uk/news/science/video-sun-has-flipped-upside-down-as-new-magnetic-cycle-begins-9029378.html

http://au.ibtimes.com/articles/532396/20131231/sun-flips-down-magnetic-reversal-feared-little.htm

http://www.naturalnews.com/043408_NASA_magnetic_pole_reversal_solar_cycle.html - nasa

#nasa #soare

Ce au mai parcurs alti cititori...

Ce spun oamenii de stiinta de la NASA despre sfarsitul lumii in anul 2012!
Crainicul soarelui
Vindeca-te usor, regleaza-ti ritmul natural

Ce spun cititorii despre "NASA: soarele s-a dat peste cap"

Chris09 June 2016 05:39Raspunde

Puteti pune si un link catre declaratia oficiala a nasa de la dansii de pe site (sunt o agentie publica ce face declaratiile publice si la vedere). Ca altfel putem veni cu tot felul de aberatii si sa le atribuim cui vrem. Multumesc.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101