Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Motive mai putin obisnuite pentru care te simti mereu obosit si solutii naturale pentru a-ti recapata energia

Motive mai putin obisnuite pentru care te simti mereu obosit si solutii naturale pentru a-ti recapata energia

Simti ca oricat ai dormi, esti mereu obosit? Desigur, nimic nu se compara cu un somn bun cand trebuie sa-ti refaci energia, insa uneori aceasta nu depinde doar de un somn bun. Daca te zbati constant sa-ti mentii energia in limite normale, e bine sa i

Simti ca oricat ai dormi, esti mereu obosit? Desigur, nimic nu se compara cu un somn bun cand trebuie sa-ti refaci energia, insa uneori aceasta nu depinde doar de un somn bun. Daca te zbati constant sa-ti mentii energia in limite normale, e bine sa iei in considerare si alimentatia, echilibrul hormonal, activitatea fizica, factorii de stres mental si mostenirea genetica.

Toti acestia influenteaza nivelul hormonal intr-un fel sau altul si unii dintre ei pot impiedica odihna din timpul noptii si abilitatea de a face fata stresului din fiecare zi, ducand la o epuizare totala.

Din fericire, exista multe ajustari ale stilului de viata pe care le poti face pentru a combate oboseala si a-ti redobandi energia. Dar, intai si intai, trebuie identificata problema.

Afectiuni ale tiroidei

Afectiunile tiroidei sunt intalnite cu precadere in cazul femeilor si varstnicilor. Insa ce este mai important: foarte multa lume sufera de aceste afectiuni fara sa stie. Iata care sunt cele mai frecvente simptome:

Tulburarile tiroidei pot lua forme diferite deoarece glanda tiroida este o “glanda suverana,” care secreta hormoni ce afecteaza intr-un fel au altul aproape orice functie din corp. De exemplu, glanda tiroida raspunde de reglarea temperaturii in corp, a ritmului cardiac, productia de proteine si controleaza ritmul metabolic si nivelul de energie.

Cauzele principale ale bolilor tiroidiene:

Ce declanseaza bolile tiroidiene? Sunt patru cauze majore care contribuie la dezvoltarea bolilor tiroidiene si care pot reprezenta motivul pentru starea de oboseala permanenta:

Tratarea pe cai naturale a bolilor tiroidiene

O afectiune a tiroidei te poate face sa te simti vlaguit. Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru a imbunatati situatia:

Oboseala suprarenala sau sindromul oboselii cronice

Oboseala suprarenala se crede ca afecteaza 80 % dintre adultii de pe intreg globul si este cauzata de un dezechilibru hormonal, ca si afectiunile tiroidiene. Glandele suprarenale sunt glande endocrine extrem de importante care elibereaza peste 50 de hormoni diferiti, printre care si hormonii care regleaza nivelul de energie, cortizolul si adrenalina.

Sindromul de oboseala cronica are simptome similare cu oboseala suprarenala si se considera ca afecteaza aproape un milion de occidentali anual. Femeile sunt mai predispuse la sindromul de oboseala cronica, mai ales cele cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani.

Simptomele de oboseala cronica si cele ale sindromului de oboseala suprarenala sunt similare si includ:

Hormonii principali din corp cresc si scad in functie de volumul de stres la care este supus organismul. In consecinta, un nivel ridicat de stres si simptomele de oboseala suprarenala sunt strans legate intre ele — de aici senzatia de agitatie, incordare si senzatia de lipsa de timp care alimenteaza starea de oboseala constanta!

Cauzele oboselii suprarenale:

Cand suferi de mult stres din cauza unor circumstante de ordin emotional, fizic si mental — lucru des intalnit in societatea moderna — glandele suprarenale au de suferit si apare oboseala. Exista multe cauze ce pot declansa starea de oboseala suprarenala care te pot epuiza complet, iar printre acestea se numara:

Cauze ale sindromului de oboseala cronica:

Persoanele care sufera de sindromul de oboseala cronica prezinta si anumite afectiuni specifice, printre care:

Tratarea prin metode naturale a oboselii cronice suprarenale:

Ce poti face pentru a-ti redobandi energia si a scapa de oboseala suprarenala definitiv?

Un stil de viata sedentar 

In mediul de lucru din ziua de azi, bazat pe munca la birou, este usor sa dezvolti un stil de viata sedentar.

Statul pe parcursul intregii zilei afecteaza corpul si duce la acumulari de tensiune, dureri ale gatului, rigiditate, dureri de spate si dureri de cap cronice — si aceste simptome te pot face sa te simti mereu obosit! Corpul a fost construit pentru miscare, iar cand nu isi ia portia de exercitiu fizic,  dispozitia si starea de spirit iti sunt afectate si in timp se instaleaza oboseala cronica .

Miscarea regulata echilibreaza hormonii, imbunatateste rezistenta la insulina si calitatea somnului, toate cu impact pozitiv asupra energiei. Miscarea face minuni pentru corp eliberand endorfine, marind rezistenta fizica si imbunatatind dispozitia. In plus, tonifica muschii si ajuta corpul sa arda grasimile nedorite.

Dar care este principalul avantaj al stilului de viata activ?

Echilibreaza functiile hormonale care ajuta la un somn mai bun in timpul noptii. Conform studiilor, miscarea are un efect puternic asupra somnului. Cercetatorii care au efectuat un studiu in 2005 au concluzionat ca “nu exista niciun alt stimul care sa contribuie intr-o masura mai mare la epuizarea rezervelor de energie, refacerea tesuturilor sau cresterea temperaturii corporale. Miscarea este un tratament alternativ sau complementar foarte placut pentru insomnie … Miscarea poate fi un mod sanatos, sigur, ieftin si simplu de a imbunatati calitatea somnului.”

Chiar si cand esti obosit si crezi ca e mai bine sa renunti la rutina exercitiilor tale zilnice pentru o mai buna dozare a energiei, e bine sa te gandesti de doua ori asupra deciziei pe care urmeaza sa o iei, pentru ca miscarea are si efect de energizare.

Desi poate parea dificil sa dezvolti o rutina de exercitii fizice cand te simti mereu obosit, pe termen lung acest lucru va reechilibra functionarea hormonilor si iti va da o stare de energie persistenta.

Un studiu efectuat de Universitatea din Georgia, de exemplu, a descoperit ca adultii sedentari care au inceput sa faca miscare regulata usoara timp de sase saptamani - doar trei zile pe saptamana cate 20 de minute — au avut la finalul studiului mai multa energie decat in momentul inceperii.

Cum poti deveni mai activ:

Depresia 

Depresia este una dintre cele mai comune tulburari mentale din Occident si consuma rezerve mari de energie din corp. Se estimeaza ca in medie aproximativ 16 de milioane de adulti cu varste incepand de la 18 ani sufera anual de cel putin un episod grav de depresie.

Cauze ale depresiei:

Depresia poate fi declansata de mai multi factori:

Tratarea prin metode naturale a depresiei:

Unul dintre simptomele cele mai prezente si mai greu de tratat ale depresiei este lipsa de energie si motivatie. Din fericire, anumite modificari in alimentatie pot ameliora depresia. Acest lucru este posibil pentru ca alimentele influenteaza dispozitia sufleteasca prin intermediul neurotransmitatorilor din creier. Adopta o alimentatie antidepresie pentru a stimula productia de "hormoni ai fericirii”:

 Somn de proasta calitate (insuficient sau cu intreruperi)

Desi exista pareri impartite legate de numarul necesar de ore de somn pe noapte, majoritatea adultilor au nevoie de somn neintrerupt in fiecare noapte, pentru a functiona la nivel optim.

Cauzele unui somn de proasta calitate: 

Sunt o varietate de motive pentru care nu dormim suficient de mult sau de bine — si mult mai multe decat cele enumerate anterior. Este, insa, important sa adopti un ritual sanatos de dormit pentru o viata sanatoasa pe termen lung.

 “Studiile despre lipsa de somn arata in mod repetat cum aceasta are impact negativ asupra dispozitiei, functiilor cognitive si motorii,” afirma cercetatorii de la Departamentul de Neurologie a Scolii Universitare de Medicina Emory.

Desi este evident ca trebuie sa dormi pentru a nu te simti obosit, poate fi surprinzator de stiut ca o lipsa minora de somn se poate acumula in timp si iti poate afecta sanatatea si dispozitia.

Modalitati naturale de a adormi repede:

Anemia

Anemia este o afectiune caracterizata de un numar prea scazut de celule rosii in sange. Anemia are legatura cu un aport scazut de oxigen la celule si tesuturile din corp.

Simptomele ale anemiei includ:

Iar in cazuri extreme:

Cauzele anemiei:

Daca suferi de anemie, corpul nu primeste suficient oxigen din sange. Prin urmare, te poti simti obosit si slabit. Poti manifesta si alte simptome,mai grave, ca insuficienta respiratorie, ameteli sau dureri de cap.

Tratarea pe cale naturala a anemiei:

Simptomele de anemie pot fi reduse semnificativ prin imbunatatirea alimentatiei cu alimente bogate in fier, vitamina B12 si folat. Printre acestea se numara:

Sindromul intestinelor permeabile

Sindromul intestinelor permeabile apare cand tractul digestiv se deterioreaza si captuseala acestuia este perforata. Particule mici ce nu pot patrunde in mod normal prin peretele intestinului, precum proteine de tipul glutenului, bacterii nocive si particule nedigerate de alimente, evadeaza si ajung in sange.

Simptomele intestinelor permeabile includ:

Cauze ale sindromului intestinelor permeabile:

Cand vine vorba de energie, intestinele permeabile reprezinta o problema pentru ca pot cauza absorbtia deficitara a nutrientilor - vitamine si minerale - slabind astfel functionarea organismului.

De exemplu, vitaminele B sunt deosebit de importante pentru producerea de energie pentru ca raspund de transformarea unor substante de baza prezente in alimentele consumate — ca glucoza, amino acizi si acizi grasi — in "combustibil" utilizabil de catre corp. Nivelele de fier si zinc (nutrienti importanti pentru circulatia oxigenului in corp) pot fi si ele scazute in corp din cauza acestei afectiuni.

Tratarea in mod natural a sindromului intestinelor permeabile:

Sunt cateva modificari in alimentatie si stilul de viata care trebuie facute pentru tratarea sindromului intestinelor permeabile in mod eficient:

Deshidratarea

Deshidratarea apare in cazul pierderii excesive de lichide, in special apa si electroliti — sau al unui aport insuficient de apa. Cand apare senzatia de sete, corpul este deja deshidratat.

Cauze ale deshidratarii:

Cauza cea mai frecventa a deshidratarii este un aport insuficient de apa sau inlocuirea acesteia cu bauturi carbogazoase sau sucuri. Aceasta greseala este critica pentru ca nu numai ca da peste cap echilibrul glicemic, dar nici nu alimenteaza celulele din corp cu apa necesara functionarii!

Electrolitii importanti din corp — sodiu, potasiu, clorul si bicarbonatul — sunt compusi ionici care efectiv ajuta corpul sa se incarce cu energie prin forta electricitatii care mentine organele si celulele functionale. Anumite parti ale corpului au nevoie de mai multi electroliti si apa printre care  creierul, inima, sistemul nervos si muschii.

Deshidratarea afecteaza vascozitatea (grosimea) sangelui si numarul de batai cardiace pe minut, prin intermediul carora inima trimite oxigen celulelor.

Cand esti deshidratat, inima trimite oxigen creierului, muschilor si organelor intr-un ritm mai lent, motiv pentru care poti simti:

Conform cercetatorilor de la Scoala Universitara de Psihologie din Barcelona, “o deshidratare de doar 2 % afecteaza capacitatea de executie a sarcinilor ce necesita atentie, abilitati psihomotorii si memorie imediata.”

Tratarea pe cale naturala si prevenirea deshidratarii:

Bea mai multa apa pe parcursul zilei, mareste consumul de legume si fructe si consuma alimente cu electroliti. In ceea ce priveste consumul de legume si fructe, cele mai bune optiuni si surse de electroliti sunt urmatoarele:

Daca faci mai multa miscare, trebuie sa maresti si consumul de apa in mod proportional.

Stres emotional

Stresul emotional este un mare consumator de energie, mai ales daca atinge faza de anxietate sau tulburare a somnului.

Cauzele stresului emotional:

Tulburarile de anxietate pot fi cauzate de un set complex de factori de risc, printre care:

Tratarea pe cale naturala a stresului emotional:

Pentru a combate stresul emotional, in afara de modificari in alimentatie trebuie luate in considerare si urmatoarele:

Surse:

#oboseala #remedii #stil de viata

Ce au mai parcurs alti cititori...

6 solutii naturale sigure pentru a scapa de migrene, dureri de cap, chin
13 semne ca ai probleme cu glanda tiroida si cum le poti remedia
10 semne ca esti in pragul unei epuizari fizice
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101