Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Tratează inflamaţia cronică plecând de la cauzele apariţiei acesteia

Tratează inflamaţia cronică plecând de la cauzele apariţiei acesteia

Inflamatia este considerata sursa tuturor bolilor, insa aceasta este, de fapt, un simpton, ci nu o cauza. Afla care ar putea fi posibilele cauze ale inflamatiei cronice.

Aproape toate bolile sau afectiunile de sanatate au la origine inflamatia. De aceea, in mod cu totul eronat, inflamatia este considerata sursa bolilor. 

Inflamatia este un raspuns natural si sanatos la deteriorarea celulara sau un raspuns imunitar sanatos si natural la o amenintare perceputa. Este impropriu sa spunem ca inflamatia apare de nicaieri, acest lucru nu este decat o scuza pentru a ignora si a nu trata adevarata cauza a unei boli. Un simptom nu poate fi cauza unei boli. Inflamatia cronica este un simptom.

Când una dintre partile corpului sau un organ sufera de pe urma inflamatiei, inseamna ca fie este afectata si se vindeca, fie este afectata si starea ei se inrautateste. Trebuie sa lasam la o parte ideea ca inflamatia este “ceva gresit” sau ca este “inutila” sau chiar ca poate scapa de sub control. Nu inflamatia este cea care scapa de sub control. Inflamatia este cea care aduce celule care lupta cu boala si care asigura nutritie suplimentara, necesara pentru vindecarea zonei. Fara inflamatie, nu ne-am mai vindeca.

Dar ce anume declanseaza aceasta stare initiala de deteriorare? In acest caz, trauma celulara. Celulele nu mai functioneaza corect din cauza unei traume cauzate de o forta externa sau din cauza unei traume interne cauzate de o anumita toxicitate si(sau) o lipsa de nutritie.

Este important de observat ca, desi deficientele nutritionale sunt una dintre principalele cauze ale disfunctiei celulare, nu dieta este intotdeauna de vina. Uneori problema consta in incapacitatea corpului de a absorbi si asimila nutritia datorita toxicitatii unor alimente. De exemplu, desi multi oameni sunt foarte atenti cu ceea ce consuma si au o alimentatie bogata in nutrienti, consuma in acelasi timp si prea mult zahar.

Candida cauzeaza inflamatia

Inflamatia nu este adevarata cauza a bolilor; Candida este de multe ori adevarata cauza a bolilor.

O suprapopulare cu Candida produce dezechilibru in intestine, care nu mai pot digera si asimila corect mancarea, iar Candida invadeaza captuseala intestinala, penetreaza peretele intestinal si da voie proteinelor, zaharurilor, microbilor infectiosi si altor particule sa patrunda in sânge.

Candida Albicans este un parazit foarte oportunist. Candida traieste in mod normal in tractul intestinal in armonie cu bacteriile. “In mod normal,” in acest caz, inseamna un mod natural, insa, in societatea de azi, un intestin echilibrat este tot mai rar. Dezechilibrele intestinale duc aproape intotdeauna la o masiva suprapopulare cu Candida, care perforeaza cu pricepere intregul perete intestinal, expunându-l intregului corp si lasând cale libera altor agenti infectiosi care in mod normal nu evadeaza din intestine si care pot cauza infectii si inflamatii in diferite zone ale corpului.

Candida si alti microbi infectiosi cauzeaza inflamatia datorita faptului ca sunt perceputi de corp ca agenti infectiosi (care necesita un raspuns imunitar din partea corpului) dar si ca urmare a toxinelor pe care le elibereaza pe perioada ciclului lor de viata.

Infectiile fungice si alte infectii parazitice coplesesc corpul cu cantitati masive de substante toxice, cauzând distrugeri celulare pretutindeni. Infectia se hraneste cu celulele moarte si cu cele afectate, distrugând si mai multe in acest proces. Se formeaza, astfel, un intreg cerc vicios.

 

Alimente inflamatorii

Candida prospera in conditiile in care nu exista suficiente bacterii benefice in intestine. Candida supravietuieste mult mai usor in prezenta unor substante toxice decât bateriile. Sporii de Candida sunt aproape indestructibili. Consumul de alcool distruge aproape instant bacteriile benefice când alcoolul ajunge in intestine. Candida profita de situatie si acapareaza tractul intestinal, apoi invadeaza intreg corpul când intestinul devine “permeabil”. Alimentele toxice fie ucid bacteriile benefice din cauza toxicitatii, fie hranesc Candida si alti microbi infectiosi, care depasesc numeric bacteriile benefice.

Alimentele care hranesc Candida cauzeaza inflamatia alimentand Candida, insa acestea si multe alte alimente cauzeaza inflamatia si in alte moduri. Unele alimente au proprietati inflamatorii in mod natural si sunt benefice, asa cum este cazul cu grasimilor Omega 6. Aceste grasimi nu sunt “rele”, din contra, ele sustin vindecarea.

Pe de alta parte, un aliment anti-inflamator foarte benefic pentru sanatate este turmericul. Afla mai multe despre beneficiile turmericului.

Carbohidrati rafinati

Zaharurile hranesc Candida si aproape orice alt microb infectios. Aproape toata lumea consuma prea mult zahar. In natura, zaharul este mai greu de obtinut. Fructele sunt sezoniere, iar in zonele in care oameni consuma multe fructe zi de zi, dietele lor contin si alimente puternic antimicrobiene care sa tina flora intestinala sub control. Sa luam de exemplu papaya, care contine foarte mult zahar si poate declansa un dezechilibru intestinal (mai ales daca vorbim de intestine mai putin sanatoase de la bun inceput) daca se consuma frecvent. In zonele in care oamenii consuma mult papaya, ei consuma si frunzele si semintele de la papaya, care, pe langa alte beneficii, au proprietati antifungice si contracareaza zaharurile din fruct.

Intr-un proces de vindecare al intestinelor, este important ca zaharul sa fie eliminat din alimentatie, chiar si sucurile in intregime din fructe (chiar si cele proaspat stoarse), mierea (chiar si cea cruda), siropul de agave, siropul de orez brun si toti ceilalti indulcitori.

Alimente ce creeaza aciditate in corp (in general, alimentele rafinate)

Cand se elimina fibrele din alimente, odata cu ele sunt inlaturate si multe dintre mineralele care alcalinizeaza corpul si grasimi benefice.

Este imperativ sa se renunte la toti carbohidratii rafinati, cum sunt orezul alb, pastele, alte produse procesate din faina rafinata si cu continut ridicat de amidon. Acestea hranesc Candida, insa sunt si inflamatorii si acide, pierzându-si profilul de grasime antiinflamatoare si alcalina, datorita procesarii si inlaturarii fibrelor. De exemplu, partea maronie a orezului contine fibre si proprietati antiinflamatorii.

Produsele modificate genetic si stropite cu pesticide

Pesticidele si ierbicidele sunt create sa ucida daunatorii si microbii si fac acest lucru inclusiv in intestinele noastre. Produsele modificate genetic pentru a ucide “daunatorii” sau microbii care pot infesta culturile ataca si microbii benefici din intestine. Candida va prospera in aceste conditii, precum si alti microbi infectiosi, pentru ca intestinul devine un mediu vitreg pentru flora care este benefica in mod natural.

Produse animale din ferme industrializate

Animalele din crescatoriile industriale sunt hranite cu cereale modificate genetic care, oricum fac parte din categoria de produse inflamatorii, chiar si fara a fi modificate genetic. De exemplu, porumbul, grâul, ovazul, fânul si alte ierburi sunt inflamatorii, mai ales atunci când nu sunt echilibrate cu alte alimente naturale.

O vaca, de exemplu, va consuma in mod normal mai multe tipuri de iarba si alte plante care cresc pe camp. Acum, insa, carnea de vaca provine de la vaci hranite cu cereale toxice pe care in mod normal nu le-ar consuma si carora li se administreaza multe antibiotice. Chiar si vacile hranite cu iarba (mai ales cele din crescatoriile mari) au acces doar la un câteva tipuri de iarba. Lipsa diversitatii hranei nu acopera necesarul de nutrienti care sa le asigure o sanatate buna si un echilibru al florei bacteriene optim.

Lactatele au aceeasi poveste, in plus, prin pasteurizare si omogenizare se distrug multi nutrienti din lapte si se ingreuneaza digestia. 

Omogenizarea modifica moleculele proteinelor.

Grâu, paine, gluten

Daca am face pâine asa cum se facea cu mult timp in urma, am folosi culturi probiotice si drojdie pentru a descompune complet proteinele de gluten inainte ca acestea sa fie ingerate. Faina ar fi procesata manual si nu rafinata (si-ar pastra proprietatile nutritive). Zaharurile adaugate pentru fabricarea pâinii ar fi mai putin rafinate si bacteriile ar actiona asupra zaharului asa cum fac cu iaurtul, lasând in urma un produs final cu multe beneficii.

In ziua de azi, din cauza hibridizarii, exista un nou tip de molecula de gluten pe care o ingeram. Aceasta molecula de gluten din grâu este mai inflamatorie decat varietatile anterioare. Nu este singura molecula din pâine, dar este predominanta si nu se regasea in tulpinile stravechi.

Pâinea de azi este facuta din grau stropit cu Round-Up si alte chimicale, care apoi este rafinat si procesat, astfel incat isi pierde cei mai multi nutrienti si, desi este imbogatit cu vitamine si minerale, acestea sunt sintetice si corpul nu le poate asimila in mod corespunzator. La painea de azi se adauga si zahar, conservanti si coloranti.

Rezultatul final este o pâine care difera foarte mult de pâinea "cea de toate zilele" a bunicilor si strabunicilor nostri.

Grasimi “rele”

Grasimile Omega 6 nu sunt grasimi inflamatorii sau “rele”. Grasimile Omega 6 sunt la fel de importante ca si grasimile omega 3. Grasimile omega 6 sanatoase, natural “inflamatorii”, in combinatie cu grasimile omega 3 si omega 9, ajuta corpul sa raspunda adecvat la rani si, prin urmare, sa se vindece. Un dezechilibru al grasimilor produce un raspuns inflamator din mai multe motive, unul dintre acesta fiind proprietatile natural inflamatorii din anumite grasimi.

Pe de alta parte, exista si grasimi “rele”. Si nu, nu este vorba de grasimile saturate. Multi dintre cei bine informati stiu ca grasimile din nuca de cocos si avocado, dar si altele, au multe proprietati vindecatoare si nu contribuie in mod natural la obezitate. Grasimile rele sunt cele din produsele puternic procesate, râncede, trans (margarina), care se gasesc in multe din produsele din comert si care nu sunt naturale. Aceste grasimi produc inflamatii si contribuie la dezvoltarea bolilor autoimune.

Alte ingrediente toxice

Lecitina din soia, caseina si izolatii din proteine au in general profiluri de grasimi cu Omega 6 foarte concentrate si sunt producatoare de aciditate.

Excitotoxinele ca monoglutamatul de sodiu, aspartatul si glutamatii supraexcita nervii, daunând sistemului nervos.

In celule, glutamatul si aspartatul pot fi sintetizate unul de celalalt. Doua dintre principalele surse alimentare pentru excitotoxine sunt MGS (monoglutamatul de sodiu) si aspartamul. Cantitati mari de glutamat si aspartat se regasesc in mod natural in alimentele bogate in proteine, printre care glutenul si caseina. Desi acesti aminoacizi sunt necesari pentru functionarea normala a creierului, cantitatile in exces pot dauna corpului. 

Ar fi multe de spus si despre indulcitorii artificiali, colorantii artificiali, arome, conservanti si alti aditivi alimentari, insa este important de subliniat ca organismul uman are nevoie de produse naturale pentru a se vindeca, nu de mâncare procesata cu etichete pline de tot felul de ingrediente.

Inflamatia si radicalii liberi

Inflamatia produce radicali liberi, care dauneaza celulelor si produce si mai multa inflamatie.

Ne putem imagina radicalii liberi ca pe niste particule rosii ca focul care tot sar in interiorul unei celule si ard tot ce ating, inclusiv ADN-ul, membranele celulelor si proteinele din citoplasma.

Radicalii liberi sunt produsi de functiile noastre natural de zi cu si au multe roluri importante, cum ar fi eliminarea celulelor slabe din zona adiacenta (cum ar fi microbii infectiosi). Insa inflamatia in exces inseamna ca prea multi radicali liberi ar putea coplesi corpul, impiedicand vindecarea.

Unele deficiente nutritive pot produce o starea de inflamatie

Orice deficit nutritiv poate cauza o stare de inflamatie intr-un fel sau altul. Exista doua deficiente nutritionale despre care se stie ca pot produce in mod direct o stare inflamatorie:

Deficienta de vitamina D

Deficitul de vitamina D este asociat cu depresia, durerea, o stare de inflamatie marita, un sistem imunitar ineficient, boala intestinului inflamator, multe boli autoimune, multe forme de cancer si multe alte boli.

Deficienta de vitamine B (in special B6 si B 12)

Deficientele de vitamina B pot cauza sau agrava inflamatia sau pot fi o consecinta a acesteia. Cand sistemul digestiv nu este sanatos, asimilarea vitaminelor B este mai dificila, iar un supliment cu vitamine B deseori amelioreaza rapid starea de sanatate a persoanelor care sufera de inflamatie generala in corp. Acest lucru este in special valabil pentru cei care se confrunta cu mult stres.

Cum afecteaza greutatea in exces inflamatia

Cele mai multe studii care indica obezitatea ca si cauza a inflamatiei fac acest lucru in baza problemelor asociate cu obezitatea pentru a scoate in evidenta corelatia cu inflamatia. Acest lucru este problematic pentru ca obezitatea nu este o cauza a inflamatiei. Inflamatia apare ca o consecinta a unor factori cauzali care duc la obezitate. Daca ficatul gras duce la inflamatie, nu inseamna ca obezitatea face ca ficatul sa fie gras; o alimentatie incorecta face ca intregul corp sa fie supraponderal.

In acest context, grasimea in exces pune mult stres asupra corpului, ceea ce duce la deteriorari, care trebuie reparate si care cauzeaza inflamatia. Dar sunt si câteva studii interesante care arata o cauza directa.

Anxietate cronica

Anxietatea cronica este un caz clasic de “cine a fost primul, oul sau gaina”? Inflamatia din corp produce mult stres, atât fizic cat si emotional. Durerea cronica este stresanta! Pe de alta parte, si anxietatea cronica va crea in corp o stare inflamatorie. Cele doua se alimenteaza reciproc.

Când anxietate este prezenta o perioada mai lunga decat cateva zile, epuizeaza rezervele anumitor nutrienti, cum ar fi vitaminele B, care sunt necesare pentru a depasi anxietatea. Un deficit de B-uri poate, de asemenea, fi o cauza a anxietatii.

Anxietatea cronica va produce, in cele din urma, numeroase dezechilibre nutritionale si intregul sistem endocrin va incepe sa functioneze incorect. Toti cei care se confrunta cu stresul cronic trebuie sa-si hraneasca si sa-si vindece tiroida, suprarenalele si intestinele inainte ca inflamatia sa aiba sansa de a se instala in corp.

Alimentele naturale, care nu au nevoie de o lista de ingrediente pentru a sti ce sunt, vindeca organismul cu adevarat. Sunt multe conditii care cauzeaza reactii alergice, sensibilitati si alte reactii inflamatorii de la alimente considerate, in mod normal, sanatoase.

De exemplu, o persoana cu un hipotiroidism sever va avea de suferit daca va consuma legume din familia cruciferelor. Problema cu eliminarea alimentelor sanatoase si naturale din dieta este ca deficientele nutritionale, care sunt la radacina problemei, se vor agrava.

Elimina toate alimentele nesanatoase din dieta ta. Inlatura temporar si unele alimente mai sanatoase daca trebuie, dar include-le de indata ce este posibil.

Corpul poate suporta o cantitate destul de mare de toxine, cu conditia ca intestinele sa fie echilibrate si alimentatia sanatoasa.

 

SURSE

http://www.organiclifestylemagazine.com/issue/15-what-causes-chronic-inflammation-and-how-to-stop-it-for-good

#candida albicans #inflamatie #intestine sanatoase #remedii #stres

Ce au mai parcurs alti cititori...

Dieta anti-inflamatorie pentru incepatori
Slabeste inteligent prin aceste modificari ale stilului de viata
7 greseli comune care declanseaza poftele alimentare
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101