Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Invatam impreuna
  4. Ierbarul cu povești: Lintea

Ierbarul cu povești: Lintea

Haideți să parcurgem împreună un subiect de mare importanță în alimentația noastră sănătoasă, naturistă vie: Lintea. Pentru aceasta, să aflăm ce este Lintea, ce conține, care sunt beneficiile ei, dacă are sau nu efecte secundare sau reacții adverse, cum o alegem și funcție de ce și -mai ales, cum o consumăm.

Ce este Lintea și un scurt istoric


Lintea este o leguminoasă care a hrănit și întreținut omul de mii de ani prin prețul ei –relativ ieftin, prin faptul că este hrănitoare, sățioasă și cu un gust probabil cel mai aromat dintre toate leguminoasele, regăsindu-se în mai multe varietăți cromatice: Neagră, Maronie, Roșie, Galbenă, și Verde

Numele botanic al Lintei este „Lens culinaris esculenta” și provine din latinescul „lentilă” deoarece boaba are forma unei lentile duble convexe iar popular este cunoscută sub numele de Linte iar în India este cunoscută sub numele de dal sau dhal.

Se pare că originea Lintei vine din Orientul apropiat (mai degrabă zona mediteraneană) iar artefacte de Linte s-au găsit în săpăturile arheologice de pe malul râului Eufrat, datând încă din anii 8000-10.000 Î.Hr. ceea ce ne conduce la gândul că Lintea ar fi putut fi una dintre cele mai vechi leguminoase cultivate sub formă de culturi domestice, asemenea grâului sau orzului

De asemenea, există dovezi că egiptenii, romanii și evreii au consumat de asemenea această leguminoasă care apare chiar și în Vechiul Testament, în cartea Genezei (povestea lui Esau care a renunțat la dreptul său de prim nascut pentru ... un vas de linte roșie și o pâine). Până în mileniul al V-lea Î.Hr. Lintea era deja adaptată deja la mediile climatice mai reci și mai umede din Europa Centrală.

Ce conține Lintea?

Lintea este bogată în Proteine, fiind importantă pentru creșterea și dezvoltarea organismului, dar și pentru menținerea sănătății. Carbohidrații reprezintă componenta majoră a lintei, aducând un aport important de fibre solubile și insolubile organismului. Un procent important din carbohidrați este reprezentat de galactozide și rafinoză din familia oligozaharidelor iar rocentul de grăsimi este foarte redus.

De asemenea, boabele de linte sunt o importantă sursă de minerale, precum fierul, magneziul sau zincul. În plus, asigură organismului și doze importante de antioxidanti precum vitamina A sau vitamina C, care ajută la distrugerea radicalilor liberi, reducând stresul oxidativ celular, dar și complexul de vitamine B. Pe lângă acești macro- și micronutrienți se mai adaugă o cantitate ridicată de taninuri și fitonutrienți. Să vedem acum compoziția Lintei:

Compoziția nutritivă la 100 gr. linte fiartă, aduce un aport de 116 kcal și:

Pe lângă toți acești nutrienți, lintea este bogată și în polifenoli (chimicale naturale din plante) precum procianidină și flavonoizi, care au puternice proprietăți antioxidante și neuroprotectoare. Lintea mai este o sursa bogată de aminoacizi cum ar fi Metionina, Izoleuchina și Lizina. Polifenolii își păstrează efectele benefice chiar și după ce lintea este gătită, un motiv în plus pentru a o include mai des în alimentație.

Beneficiile Lintei

Deși când vorbim despre antioxidanți primul nostru gând se duce spre fructele sau legume de culoare închisă, aceștia se regasesc și în multiple alimente inclusiv în Linte. Apoi, Lintea are al doilea cel mai mare conținut de antioxidanți (după fasolea neagră) dintre toate leguminoasele testate și în plus oferă cantități semnificative de proteine, fier, zinc și folați.
Fiind bogată în Fitați (deși până de curând Fitații erau considerați antinutrienți, cercetări recente arată că fitații pot juca un rol benefic pentru sănătate) Lintea poate juca un rol important în reducerea cancerului de colon și neproliferarea cancerului de prostată. De asemenea Lintei i se atribuie un important rol antiinflamator.
Lintea și alte alimente care conțin amidon rezistent, pot ajuta la blocarea acumulării în colon a hidrogenului sulfurat, care este asociat cu bolile inflamatorii intestinale. De asemenea, reprezintă o bună sursă de fibre, contribuind la un tranzit intestinal normal prevenind astfel constipația.
Lintea conține atât fibre solubile cât și insolubile. Fibrele solubile din Linte formează o substanță ca un gel în tractul digestiv și intestinal, favorizând tranzitul și secreția biliară. De asemenea, conținând Acid Folic şi Magneziu Lintea ajută la relaxarea venelor, arterelor ușurând răspunsul inimii la efort, putând fi un protector al aparatului Cardio-vascular.

Dar, pe lângă toate cele mai sus, iată că mai sunt alte opt motive pentru care Lintea nu ar trebui să lipsească din alimentația noastră:

 

Lintea: efecte secundare, reacții adverse


Pe lângă toate beneficiile incontestabile ale Lintei, trebuie avute în vedere câteva aspecte nedorite legate de modul în care aceasta poate aduce și niște efecte secundare nedorite. Totul depinde de cât de bine ne cunoaștem corpul, cât de atent ne alegem hrana, cum și cât mâncăm și mai ales trebuie să cunoaștem modul în care reacționează propriul organism la unele alimente.

Sunt unele persoane care pot prezenta anumite aspecte alergene, cum ar fi alergia la nuci (unt de arahide de ex.) altele nu suportă bine varza, altele fasolea uscată sau mazărea care le pot provoca indigestii, balonare și/sau iritarea colonului.

Dacă vă știți cu probleme la rinichi, cu boala Crohn, gută, artrită, steatoză hepatică, diverticuloză colonică, (mai ales in faze acute ca Diverticulita) Colon iritabil în fază acută, Meteorism etc... ar trebui să fiți mai reticente cu consumul de Linte. Aveți însă alte soluții protectoare, tot naturiste, care vă sar în ajutor: Green Care (alfalfa, lucerna); Noni; Rhodiolin; Omega 3; Ac-Zymes (lactobacili). În general, la aceste tipuri de boli, nu numai Lintea provoacă reacții secundare nedorite ci și alte alimente pe care ar trebui deja să le cunoașteți și să le consumați cu circumspecție.
Sa nu uităm însă că Lintea este un important furnizor de proteine iar excesul folosirii ei în alimentație, poate aduce disfuncții organice ca și în cazul folosirii excesive, repetitive, doar a anumitor tipuri de alimente, a cărnurilor și/sau produselor din carne. O cale prin care reducem considerabil aceste efecte secundare ale Lintei este inmuierea ei cu o seară înainte de preparare și aruncarea apei în care s-au înmuiat.

În orice caz, regula de baza a alimentației, să mâncăm corect și echilibrat, ne poate scuti de orice neplăcere cauzată de efectele secundare ale oricărui aliment și în cazul nostru al Lintei. (să nu consumăm nesăbuit și repetitiv) Important rămâne însă repartiția corectă a alimentelor din meniurile noastre săptămânale, să asigurăm un aport echilibrat de proteine, vitamine și minerale, care să asigure necesarul nostru zilnic.

Cum alegem lintea?

 

Ca orice aliment și Lintea trebuie să își găsească locul și rolul pe care îl poate avea în hrana noastră, pentru păstrarea sănătății noastre având în vedere că toate meniurile noastre alimentare trebuie să se bazeze pe o logică elementară simplă: am nevoie de un aliment? De ce? Și mai ales când, cum și cât să consumăm dintr-un anume aliment.

Așadar, să facem cunostință cu soiurile Lintei, pentru a ști de unde și ce să alegem:

 

  • lintea neagră
  • lintea roșie
  • lintea galbenă
  • lintea verde
  • lintea brună

1. Lintea neagră

Este cea mai populară și mai scumpă Linte. Se numește „Beluga” datorită asemănării sale exterioare cu caviarul negru. Fructele soiurilor de linte negre sunt mici (doar 2-3 mm în diametru), lucioase. Soiul a fost dezvoltat în Canada, dar este deosebit de popular în India. Puteți distinge lintea după culoarea florilor (cum arată - în fotografie). Cerealele negre conțin cea mai mare cantitate de proteine (25%). Culoarea se datorează prezenței unui pigment special care are proprietăți antioxidante.
Lintea neagră este apreciată datorită conținutului ridicat de fibre, fier, magneziu, fosfor și proteine cu un conținuti extrem de scăzut de grăsimi. Aceasta aduce un aport caloric de cca. 110-160 kcal/100g. Datorită conținutului de 25% proteine, lintea este o bună alternativă pentru a înlocui carnea și produsele de carne.
Beluga are un aspect exotic, conține multe substanțe utile și, în comparație cu celelalte varietăți, această linte necesita un timp mai mare de preparare. Aceasta se pune la înmuiat de seara, iar fierberea durează 20-30 de minute (raportul apă/linte este de 3: 1). În afară de timpul de fierbere, aceasta se mai deosebește de celelalte tipuri de linte și prin faptul că este una dintre cele mai aromate cereale. Boabele sunt foarte mici și negre, consistente, ceea ce înseamnă că își mențin destul de bine forma atunci când sunt gătite.
Iată câteva dintre beneficiile consumului de Linte neagră: previne constipația; conținând antioxidanți importanți poate preveni cancerul și bolile de inima; datorită conținutului bogat în fibre, Lintea neagră poate ajuta la reglarea zahărului în sânge; ajută la arderea grăsimilor; îmbunătățește metabolismul celular; poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale (are capacitatea de a bloca enzima care conduce la contractarea vaselor de sânge.

 

2. Lintea roșie

Deși este mai puțin cunoscută în țara noastră, Lintea roșie nu ar trebui ignorată din bucătărie. Este ușor de gătit, poate fi inclusă într-o varietate de rețete și este foarte bogată în vitamine și minerale, dintre care, cele mai importante fiind Vitamina B1, Acidul folic (vitamina B9), și că minerale putem aminti Potasiul, Fierul.

Dintre toate soiurile de linte, cea roșie este cea mai dulce. are un gust asemănător cu cel al nucilor, iar culoarea poate fi roșiatică, portocalie sau chiar aurie. O caracteristică importantă ar fi conținutul bogat în proteine (aproximativ 35%), asemănător cu cel al cărnii roșii, al celei de pui sau al peștelui. Consumul regulat de Linte roșie ajută la o mai bună funcționare a digestiei, dar și a organelor interne si a mușchilor, datorită conținutului ridicat de proteine și aminoacizi. Iată care sunt principalele beneficii:

 

3. Lintea galbenă

Lintea galbenă decorticată este una dintre leguminoasele cele mai uşor de digerat. În amestec cu orez şi legume, alcătuiește un meniu vegetarian bogat in proteine şi sărac în grăsimi
având un conţinut excepţional de fibre alimentare.

Soiul de linte galbeană este, de asemenea, unul dintre soiurile care se gătesc rapid. Fără înmuiere, timpul de gătire este de numai 15 minute. Raportul apă / linte trebuie să fie de 2:1. Este potrivită mai ales pentru tocanite, ciorbe scăzute dar mai ales pentru supe creme
Spre deosebire de alte soiuri de linte, lintea galbenă mai este cunoscuta si sub numele de fasole Moong, decojită și despicată. Lintea galbenă este cel mai frecvent folosită în India ca Dal. Deși lintea galbenă arată foarte bine ca mazărea galbenă despicată, nu este deloc la fel, fiind soiuri diferite de leguminoase.

 

4. Lintea verde

Lintea verde are un gust delicat, destul de greu și ușor picant, necesită o fierbere mai îndelungată și lentă dar nu se destramă după fierbere. Este bogată în Vitamina B9 și B1, conținând și importante minerale ca Molibden, Fier, Fosfor și Potasiu.
Lintea verde este bogată în antioxidanți, fier și magneziu. Datorită gustului lor puțin piperat, merge deosebit de bine în salate sau ca garnitură caldă. Se gătesc cel mai mult dintre toate soiurile, aproximativ 45 de minute, dar păstrează bine forma. Lintea Puy este lintea verde originală și a fost recoltată în regiunea franceză Le Puy.
Are aceeași culoare gri-verde și este cunoscută pentru că are cea mai bună textură și aromă mai deosebita dintre toate soiurile de linte. Din acest motiv, tind să fie cel mai scumpă. O jumătate de cană de linte verde uscată oferă 24 g de proteine, 10 g de fibre, 80 mg de calciu și 4 mg de fier, conform USDA.

 

5. Lintea brună

Lintea maro este săracă în calorii, bogată în fier și folați și o sursă excelentă de proteine. Acestea conțin polifenoli care promovează sănătatea și pot reduce mai mulți factori de risc pentru bolile de inimă.

Lintea maro, având un gust caracteristic și expresiv este printre cele mai folosite tipuri de linte în bucătărie, atât datorită gustului nici dulce, nici picant, cât și timpului de fierbere (20-30 de minute). Spre diferență de cea roșie sau galbenă, își menține destul de bine forma în timpul gătirii. Este tipul de linte care se pretează cel mai bine la rețeta pateului vegetal cu linte.

 

Cum consumăm lintea?

Mai întâi, să discutăm puțin despre produsele postate aici, pe site-ul ViataVerdeViu care ne poate asigura o diversitate destul de mare cu produse de înaltă calitate de Linte fără gluten, neiradiate, de proveniență certificată ecologic, cultivată, recoltată și prelucrată după standardele de Agricultură Ecologică a Uniuni Europene.

Nu în ultimul rând, acum, că avem atâtea informații despre Linte, să facem câteva recomandări culinare pe care le puteți include în toate cele trei mese principale de peste săptămână. Am selectat de pe YouTube acele rețete, cât mai simple și care nu necesită complicații, mai ales cele care prezinta rețete cu Linte, alimente auxiliare și condimente pe care le puteți găsi în totalitate aici pe site-ul nostru. Deci, puteți face piața dintr-un singur loc, practic, eficient și –de ce nu? ... ieftin!, mai ales că toate produsele au marca Calității BIO:

***

Articol scris de Gheorghe SALAJAN, cristaloterapeut, designer (bijuterii handmade).

#consumul de linte #lintea #lintele #pate de linte #supa de linte #reteta supa de linte

Ce au mai parcurs alti cititori...

Consumul de linte ajuta la pierderea in greutate si reglarea zaharului din sange
3 Rețete vegane minunate cu linte roșie
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101