Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Boli si remedii
  4. Dovleacul

Dovleacul

Denumire stiintifica: Cucurbita pepo. Denumire populara: bostan. Prezentare. Dovleacul este o planta anuala erbacee, apartinand familiei cucurbitaceelor. Are o tulpina lunga de cinci-sase metri, sub forma de vrej. Frunzele sunt mari, usor reniforme

Denumire stiintifica: Cucurbita pepo.
Denumire populara: bostan.

Prezentare. Dovleacul este o planta anuala erbacee, apartinand familiei cucurbitaceelor. Are o tulpina lunga de cinci-sase metri, sub forma de vrej. Frunzele sunt mari, usor reniforme, paroase, cu un diametru de circa 15 cm la maturitate, intreaga planta este dotata cu peri ceva mai tari, un fel de tepi care pot produce chiar mici iritatii persoanelor sensibile.

Florile sunt, aproape intotdeauna, galbene si incarcate de polen. Fructul, numit bostan, este de mari dimensiuni – uneori trece de 30 cm lungime – avand forma sferica sau ovala.

Dovleacul este folosit in hrana animalelor, oamenii consumand de la el doar semintele. Aflate in interiorul dovleacului, semintele au nu numai o mare valoare nutritiva, dar au si virtuti medicinale.

Pentru nevoi medicinale, semintele de dovleac se consuma ca atare sau se folosesc, zdrobite, pentru a prepara un decoct.

Tot pentru terapii medicinale se foloseste si pulpa dovleacului turcesc (Cucurbita maxima), care se poate gati pur si simplu sau din care se poate obtine un suc.
In general, pentru decocturi se folosesc semintele de dovleac turcesc, cultivat special pentru a fi folosit in hrana oamenilor, la prepararea unor produse de patiserie sau de alte mancaruri delicioase. Dovleacul turcesc se recunoaste usor, avand coaja gri, spre deosebire de dovleacul comun care are coaja galbena atunci cand este copt.
Substante active importante. Pulpa de dovleac contine saruri minerale, vitamina A, enzime, hidrati de carbon. Semintele sunt bogate in uleiuri (circa 33%), lecitina, enzime, protide, fitosterine.
Intrebuintari. Pulpa de dovleac, mai ales cea a dovleacului turcesc – intrat de mult timp in alimentatia oamenilor – are certe proprietati diuretice, laxative si chia sedative. Semintele au calitati vermifuge, laxative, diuretice, sedative, antiinfectioase. Cea mai importanta afectiune in care se aplica terapii medicinale cu seminte de dovleac este adenomul de prostata. Bolile in care dovleacul se dovedeste benefic sunt: insuficienta renala, enterita, diabetul, infectiile urinare, insomniile, chiar unele afectiuni cardiace, parazitozele intestinale, retentiile hidrice. Un colectiv condus de dr. Pavei Chirila, mare specialist naturist, relateaza despre necesitatea unor adevarate „zile de dovleac”, despre cure de dovleac.
Dovleacul are rolul de a usura, de a alina si de a ameliora o serie de suferinte, dintre care cea mai importanta, si in care semintele de dovleac si-au dovedit realmente eficienta, este adenomul de prostata (prostatita cronica).
Proprietati asemanatoare are si dovlecelul (Cucurbita pepo, var. oblonga), fructul acestuia avand o forma alungita. Dovlecelul se consuma atunci cand inca nu a ajuns la maturitate si, deci, coaja lui este inca verde si frageda.

#adenomul de prostata #antiinfectioase #bostan #Cucurbita maxima #Cucurbita pepo #diuretice #Dovleacul #dovlecelul #enterita #enzime #fitosterine #hidrati de carbon #infectiile urinare #insomniile #insuficienta renala #laxative #lecitina #parazitozele intestinale #prostatita cronica #protide #retentiile hidrice #saruri minerale #sedative #uleiuri #var. oblonga #vermifuge #vitamina A

Ce spun cititorii despre "Dovleacul"

irina01 December 2011 12:48Raspunde

Multumesc eu pentru articole frumoase si folositoare!

irina30 November 2011 15:26Raspunde

nu e vorba despre consumatori :) Eu daca citesc acest articol, raman cu ideea ca minunatele virturii terapeutice ale dovleacului se regasesc 100% si in placinta cu dovleac ( cu zahar alb, faina alba si fiarta in ulei la 100 gr Celsius :))

Alec Blenche30 November 2011 17:34Raspunde

da, ai dreptate, in nici un caz nu as vrea sa se inteleaga asta ... o sa ajustez :), multumesc pentru sesizare.... :)

irina29 November 2011 12:59Raspunde

"dovleac turcesc, cultivat special pentru a fi folosit in hrana oamenilor, la prepararea unor produse de patiserie sau de alte mancaruri delicioase. pulpa de dovleac turcesc (1,5-2 kg) se fierbe cu lapte, se amesteca si se face un terci gros," poi nu era vorba ca trebuie sa consumam crud? :)

Alec Blenche29 November 2011 16:28Raspunde

ehe... nu toata lumea se poate hrani crud, cel putin nu din prima, depinde foarte mult de care este situatia ta actuala. Nu e bine sa sari scarile trebuie sa le urci una cate una pe rand :)

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101