Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Spirit
  4. Cum sa impiedici gelozia si invidia sa iti distruga viata

Cum sa impiedici gelozia si invidia sa iti distruga viata

Gelozia si invidia sunt emotii pe care oricine le experimenteaza din cand in cand (fie ca o face in contextul prieteniei, al unei relatii romantice sau la munca), dar asta nu inseamna ca este usor sa ai de-a face cu aceste sentimente. Din fericire, s

Gelozia si invidia sunt emotii pe care oricine le experimenteaza din cand in cand (fie ca o face in contextul prieteniei, al unei relatii romantice sau la munca), dar asta nu inseamna ca este usor sa ai de-a face cu aceste sentimente. Din fericire, sunt modalitati de a le impiedica sa iti afecteze viata – si primul pas este intelegerea modului prin care ele difera una fata de cealalta.

Desi majoritatea oamenilor utilizeaza cuvintele “gelozie” si “invidie” pe unul in locul celuilalt, de fapt ele sunt doua emotii distincte. Gelozia este solicitata oricand exista o amenintare a ceva care este valoros pentru un individ (cu alte cuvinte, este sentimentul respingator pe care il capeti cand esti temator ca ceva iti va fi luat). Pe de alta parte invidia este o emotie solicitata atunci cand cineva are ceva pe care l-ai vrea pentru tine.

Un motiv pentru care oamenii adesea le confunda pe cele doua intre ele este pentru ca reactiile de gelozie si cele de invidie arata adesea asemanator, explica Yochi Cohen-Charash, lector la Departamentul de Psihologie al Colegiului Baruch si al Centrului pentru Licentiere de la City University din New York. Cu invidia, “prapastia exista intre ce ai si ce are cealalta persoana – celalalt are ceva ce tu vrei sa ai, dar nu ai”, explica Cohen-Charash . Deci telul devine micsorarea acestei prapastii prin aducerea celuilalt in jos (prin vatamare), sau ridicarea ta in sus. Dar cu gelozia, ideea este de a te proteja pe tine de a ti se lua tie ceva.

“Deci adesea ambele emotii au ca rezultat agresiunea, ceea ce face si mai confuza pentru majoritatea oamenilor diferentierea intre ele”, spune ea. “In invidie, vrei sa ranesti persoana, deoarece nu vrei ca ea sa iti fie superioara. In gelozie, o ranesti pentru ca nu vrei ca ea sa iti ia ceva de la tine”.

“In plus, gelozia este adesea – desi nu intotdeauna – insotita de invidie”, spune Cohen Charashs. De exemplu: daca cealalta persoana semnificativa pentru tine pare sa fie atras de alta femeie, tu s-ar putea sa te simti geloasa si sa fii speriata ca asta va duce la parasirea ta de catre partenerul tau – si s-ar putea si ca tu sa te simti invidioasa pe felul cum arata cealalta femeie, bogatia, educatia sau simtul umorului pe care aceasta le-ar poseda.
Invidia, pe de alta parte, poate foarte usor sa “traiasca” fara gelozie – de exemplu, poti invidia ceva ce are altcineva, dar asta sa nu dea nastere nici unor sentimente de gelozie, cand tie ti-ar fi frica sa nu ti se ia ceva de catre cineva.

Deci acum ca distinctia intre cele doua emotii este clara, ce putem noi face pentru a le opri pe amandoua sa se amestece in viata noastra? De ce unii oameni par sa fie de nepatruns pentru declansatorii geloziei si invidiei, in timp ce altii sunt mai deranjati? Si pot cumva aceste emotii sa fie vreodata pozitive? Iata ce trebuie sa stii:

Gelozia pare sa fie puternic inradacinata in respectul de sine.

“Principalul factor predictiv daca vreun individ o sa simta gelozie este constituit de sentimentele lui despre sine insusi”, explica Piercarlo Valdesolo, lector al Departamentului de Psihologie la Colegiul Claremont McKenna. “Respectul de sine, fie ca este ridicat sau coborat, este intr-o mare masura prezis de calitatea si taria relatiilor noastre”.

Schimbarea propriei tale perceptii despre sine poate ajuta la diminuarea sentimentelor de gelozie.

Intrucat gelozia si respectul de sine par sa fie atat de inrudite, focalizarea asupra propriilor tale atribute pozitive poate ajuta la sporirea acestui respect, spune Valdesolo. Totul este despre un termen din psihologie: “sinele-concept functional”. Aceasta este ideea ca sunt multe moduri de a te defini pe tine insuti – de exemplu poti fi un tata, un profesor si un jucator de fotbal, toate odata – dar nu vei lucra intotdeauna simultan cu toate aceste aspecte ale sinelui.

“Oamenii care sunt intr-adevar buni la comutarea modului in care ei se gandesc la sine pentru a sublinia intotdeauna aspectul pozitiv sunt intr-adevar buni la inabusirea geloziei”, explica Valdesolo. “De exemplu, sa spunem ca partenera mea ma inseala. Evident ca o importanta parte a sinelui meu este definita de relatia mea cu ea, dar daca sunt capabil sa ma gandesc la celelalte aspecte ale sinelui meu – cum ar fi ‘sunt un excelent profesor’ – atunci ma voi simti mai bine si nu ma voi simti atat de gelos”.

Gelozia este un semn ca pretuiesti relatia.

Desigur, gelozia poate scapa rapid de sub control – si adesea nu arata deloc frumos. Dar la sfarsitul zilei, gelozia inseamna protejarea unei relatii. “Ea semnalizeaza celorlalti – nu doar partenerului de relatie, ci si rivalului – ca ai de gand sa lupti pentru relatie”, spune Valdesolo. Deci desi “poate duce la consecinte rele, [cum ar fi] agresiune impotriva partenerului sau rivalului tau, la un alt nivel este inradacinata in aceasta dorinta de a proteja ceea ce este important pentru tine”.

Pe cealalta parte, a nu se simti gelos ar putea fi un semn ca persoana nu pretuieste relatia.invidie

In special in contextul unei relatii, a nu se simti gelos ar putea fi perceput ca un semn ca unei persoane nu ii pasa. “De exemplu, daca ai avut un prieten bun si cineva apare si pare sa capteze atentia prietenului tau”, emotiile negative pe care ai putea sa le simti fata de acest nou rival sunt semne ale geloziei, spune Cohen-Charash. “Nu cred ca multi oameni nu vor reactiona la [asa ceva], doar daca lor nu le pasa intr-adevar de relatie”. Desigur, este o diferenta intre reactia emotionala de gelozie si actiunea agresiva datorita geloziei.

Reamintirea despre relatiile excelente pe care le ai te poate ajuta atunci cand te simti gelos.

Daca te inconjori de adevarati prieteni si de familie, asta te poate ajuta pentru a-ti reaminti de interactiunile sociale pretuite pe care le ai – atunci cand simti ca gelozia ta iti scapa de sub control, spune Valdesolo.

In esenta ei, invidia este precum durerea.

“Invidia este o durere emotionala, si adesea durerea emotionala se traduce in durere fizica. Este atat de dureros sa fii inferior cuiva, incat nu mai poti suporta. Si de aceea noi incercam sa spunem ‘Nu, nu se intampla, nu sunt intr-adevar invidios’, spune Cohen-Charash. “Telul persoanei invidioase este de a reduce durerea, si ea va face tot ce ii sta in putinta pentru a ajuta la diminuarea durerii”, chiar daca asta implica a face ceva rautacios, precum raspandirea unui zvon sau “infigerea cutitului in spate”.

Dar desi invidia este considerata a fi o emotie “rea” (este unul dintre cele sapte pacate mortale/capitale, la urma urmei!) este de asemenea si una extrem de importanta. “Nu vrei sa fii lipsit de abilitatea de a simti invidie, intocmai precum nu vrei sa fii lipsit de abilitatea de a simti durere, deoarece durerea te alerteaza despre ceea ce este periculos in jurul tau”, spune Cohen-Charash. “Deoarece invidia este pe deplin corelata cu statutul relativ comparat cu al altcuiva, aceasta este o foarte importanta emotie care are multe functii in termeni de supravietuire si mentinerea statului relativ”.

Invidia si competitivitatea par sa fie intercorelate.

Competitivitatea pare sa fie puternic legata de invidie, desi inca nu se cunoaste care dintre ele o provoaca pe cealalta. “Se poate ca oamenii competitivi sa fie mai plini de succes datorita invidiei lor, care ii impinge sa reuseasca, sau poate ca datorita faptului ca sunt invidiosi, sunt considerati a fi competitivi”, spune Cohen-Charash.
Poate ajuta la crearea distantei intre tine insuti si cel invidiat.

Tindem sa invidiem oamenii pe care ii vedem ca similari noua insine. Gandeste-te la asta: cat de “invidios” esti tu intr-adevar pe cei ce au inalte realizari, precum Bill Gates sau Warren Buffet, comparativ cu colegul tau de munca, cel care castiga cu mult mai mult decat tine, chiar daca veti experienta de munca similara?

“Deci o modalitate de a reduce invidia este ca sa iti spui tie insuti ca aceasta “cealalta” persoana nu este asa de similara cu tine pe cat crezi tu ca este”, spune Cohen-Charash. “Prin crearea unei distante intre cel invidios si invidiat, de exemplu prin concentrarea asupra diferentelor, mai degraba decat asupra similaritatilor. Odata ce ai subliniat diferentele, atunci este OK faptul ca cealalta persoana are lucruri [mai bune] decat tine”.

Oricat de dureros este, admiterea invidiei tale te poate ajuta sa faci pasi constructivi catre diminuarea ei.

Nu este usor sa admiti ca esti invidios. “Inseamna a admite ca esti rau, ca esti inferior... dar a o admite fata de tine insuti permite de fapt sa faci multe lucruri”, spune Cohen-Charash. De exemplu, iti permite sa iti schimbi prioritatile, astfel incat sa poti redefini ceea ce este important pentru tine – si apoi sa lucrezi pentru a realiza asta. Iti mai permite sa gasesti alte domenii in care sa poti excela, intrucat “invidia nu spune ‘Acea persoana este mai buna decat mine in orice face’”, explica ea. “Invidia este foarte specifica unui singur lucru/aspect din viata cuiva”.

Surse pentru articol:

http://www.huffingtonpost.com/2014/04/24/jealousy-envy_n_5186248.html - invidia, gelozia

#emotii #gelozia #invidia #sentimente #viata

Ce au mai parcurs alti cititori...

10 metode pentru o viata fara atasamente
Apelezi la mancare pentru a evita infruntarea propriilor emotii si sentimente?
 Decoperiri ale fizicii cuantice, cu impact major asupra vietii noastre

Ce spun cititorii despre "Cum sa impiedici gelozia si invidia sa iti distruga viata"

Iza10 June 2014 07:43Raspunde

Gelozia si invidia sunt o mare pierdere de timp...De ce le-am acorda atata atentie si putere? E mult mai simplu sa ne focalizam pe sentimentele benefice si sa dam energie si putere acestora: prietenie, iubire, altruims, intelegere! "Stiu de existenta raului dar am ales sa ma focalizez asupra binelui!"

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101