Denumire stiintifica: Syzygium aromaticum.
Denumire populara: caraboi.
Prezentare. Arborele de cuisoare este o planta ce creste în zonele calde, având înfatisarea unui arbust. Pentru utilizare în bucatarie, dar si pentru întrebuintari medicinale se recolteaza mugurii florali, care se usuca si, dupa caz, se prelucreaza. Deshidratati, acesti muguri au forma unor cuisoare. Pentru tratamente se prepara un extract apos, dar efecte medicinale se pot obtine si prin condimentarea diverselor alimente, folosindu-se cuisoarele ca atare. Dupa cum se stie, cuisoarele au o aroma cu totul deosebita.
Substante active importante: eugenol, farnesol, rezine, vanilina, acetat de eugenol. Important este compusul numit eugenol, care este un ulei volatil.
Întrebuintari. Cuisoarele au proprietati antiseptice, stomahice, tonice, sudorifice. Pot fi utilizate pentru provocarea poftei de mâncare, în reglarea activitatii tractului gastro-intestinal, ca tonic în caz de oboseala, pentru combaterea durerilor de cap. Uleiul de cuisoare este folosit, mai nou, în combaterea durerilor si inflamatiilor reumatice, în gingivite si stomatite, în tratarea ranilor, arsurilor, plagilor. Ceaiul de cuisoare este eficient în tratarea guturaiului si a gripei. Pentru a potenta efectele acestui ceai, se combina cu alte plante aromatice.
Cuisoarele au din ce în ce mai mare importanta si în aromoterapie. În practica obisnuita, cuisoarele se asorteaza nu numai cu alimentele, dându-le un gust bun, ci si cu vinul fiert, realizându-se astfel un tonic general de exceptie în sezonul rece. Consumate în cantitate mare, preparatele pe baza de cuisoare pot provoca neplaceri la nivelul plamânilor, al sângelui, al sistemului nervos.