Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Expunerea pe termen lung la acest tip de lumina asigura buna functionare a corpului uman

Expunerea pe termen lung la acest tip de lumina asigura buna functionare a corpului uman

Fara soare nu ar exista viata pe pamant, iar corpul uman are si el nevoie de expunere la soare pentru o sanatate optima. De fapt, soarele poate fi un mare vindecator, oferind beneficii mult mai mari decat sinteza de vitamina D. Asa cum a obser

Fara soare nu ar exista viata pe pamânt, iar corpul uman are si el nevoie de expunere la soare pentru o sanatate optima. De fapt, soarele poate fi un mare vindecator, oferind beneficii mult mai mari decât sinteza de vitamina D.

Asa cum a observat cercetatorul Alexander Wunsch, oamenii depind de lumina soarelui ca de un stimul complex care, in doza corespunzatoare, mentine sistemele biologice functionale.

Când vorbim despre expunerea la soare pentru optimizarea productiei de vitamina D, vorbim de fapt de un segment limitat de actiune a spectrului de lumina, pentru ca radiatia ultravioleta B (UVB) este singura portiune capabila sa foto sintetizeze vitamina D prin piele. Cu toate acestea, lumina solara contine multe alte lungimi de unda si cu siguranta avem inca multe de invatat despre activitatea biologica influentata de portiuni variate ale spectrului de lumina a soarelui.

Corpul are nevoie de lumina cu spectru complet oferita de soare

De exemplu, stim acum ca o intreaga pleiada de procese fiziologice sunt influentate de ritmul endogen circadian, care se regleaza prin expunerea la lumina naturala a soarelui si la intuneric. Expunerea continua la lumina artificiala conduce la dezechilibre in ceea ce priveste sanatatea noastra.

Un nou sistem receptor ce leaga retina de glandele endocrine ne permite sa ne adaptam la conditiile exterioare. Insa lumina artificiala, de exemplu, nu declaseaza acelasi raspuns ca in cazul luminii naturale, ceea ce duce la aparitia bolilor precum cancerul.

Becurile cu lumina fluorescenta emit prea multe unde scurte de lumina albastra care destabilizeaza echilibrul nostru hormonal.Aceasta este una din principalele cauze posibile pentru existenta anumitor tipuri de cancer, precum cel de sân si cel de prostata. De asemenea lumina albastra emisa de ecranele monitoarelor si televizoarelor este daunatoare vederii, pe termen lung . 

Dr. Auguste Rollier, care a scris carti despre helioterapie, evidentiaza importanta critica a compozitiei diferitelor parti din spectrul de lumina, nu numai pentru obtinerea unor beneficii de la soare, dar si pentru a proteja de un potential pericol.

De exemplu, desi UVB sintetizeaza vitamina D in piele, poate in acelasi timp sa afecteze structurile de ADN, iar razele ultraviolete A (UVA) din lumina soarelui pot produce specii de oxigen reactiv la nivelul tesuturilor, cauzând deteriorari.

Pentru a neutraliza aceste efecte, pielea are nevoie si de alte parti in spectrul de lumina, de lumina aproape-de-rosu si de lumina rosie, care transfera energia la celule.

De asemenea, pe de o parte, UVA este asociata cu deteriorarea tesuturilor si aparitia ridurilor, iar pe de alta parte, UVA genereaza oxid nitric in piele, care influenteaza corpul in multe moduri benefice.

Important de mentionat este ca oxidul nitric protejeaza inima prin relaxarea vaselor de sange si reducerea tensiunii. Acesta stimuleaza si creierul, omoara bacteriile si protejeaza corpul de celule tumorale — astfel incat nici UVA nu pot fi clasificate intrutotul "nocive", cu conditia de a nu fi in exces.

Oxidul nitric este un antioxidant natural, care, in exces, actioneaza ca un radical liber puternic, de aceea o expunere prea mare la UVA poate fi contraproductiva si poate duce la deteriorarea pielii.

lumina cu spectru complet beneficii

Pe scurt, intregul set de unde luminoase din lumina soarelui are asupra corpului efecte benefice si il ajuta sa reactioneze echilibrat, de aceea expunerea regulata la soare este o parte importanta dintr-un stil de viata sanatos indiferent de anotimp.

De asemenea, este important de retinut ca, in cazul expunerii la soare, este indicat sa expui cat mai mult din corp. Daca faci o plimbare in pantaloni lungi si camasa, nu beneficiezi de o expunere prea mare, chiar si in timpul verii. 

Pielea este perfect adaptata pentru a interactiona cu lumina solara

O lucrare publicata in revista Dermato Endocrinology in 2012 arata ca un numar mare de molecule (cromofori) descoperite in straturile variate ale pielii absorb si interactioneaza cu razele ultraviolete, producând o serie de efecte complexe si sinergistice — multe dintre ele extrem de benefice pentru sanatate.

Deloc surprinzator, o serie de afectiuni ale pielii pot fi tratate cu fototerapie, printre care psoriazis, dermatita atopica si afectiuni sclerotice ale pielii precum morfeea, sclerodermia, vitiligo si micoza fungoida. Insa beneficiile nu se opresc aici. Literatura medicala arata ca expunerea la soare ajuta prin:

Stimularea dispozitiei si energiei prin eliberarea de endorfine

Protejeaza si neutralizeaza simptomele de scleroza multipla (SM)

Protejeaza de melanoma si reduce mortalitatea asociata cu aceasta

Induce oxid nitric (NO), care protejeaza pielea de efectele UV si inima, contribuie la vindecarea ranilor prin efectul antimicrobian si are si activitate anti-cancer 

Regleaza melatonina prin “al treilea ochi” a fotoreceptorilor glandei pineale

Trateaza icterul neonatal

Sterilizeaza axilele si elimina cauza mirosului corporal

Trateaza Asteniile de Sezon

Sincronizeaza bioritmuri importante prin lumina solara care patrunde ochiul si loveste retina

Regleaza temperatura corporala

 

Corpul uman este adaptat la conditii de lumina foarte specifice: lumina puternica nefiltrata in timpul zilei si lumina focului, mai slaba, in timpul serii, urmata de intuneric. Atentie - lumina nefiltrata! Geamul ferestrei filtreaza UVB, deci nu vei produce vitamina D in spatele unei ferestre. Acest ritm de lumina si intuneric este ceea ce ne influenteaza ceasul circadian. Neglijarea adaptarii biologice la lumina soarelui duce la deteriorarea sanatatii.

Lumina naturala a soarelui contine aproximativ 1500 lungimi de unda si te expune la o lumina cu spectru complet, care cuprinde intreg spectru de culori: violet, albastru, verde, galben, portocaliu si rosu.

Este important de mentionat ca este imposibil de reprodus un spectru complet de lumina artificiala, iar studiile arata ca exista si riscuri pentru sanatate asociate cu anumite tipuri de lumina de interior, in special lumina albastra si lumina "alba" LED, aceasta din urma avand tendinta de a da o lumina nenatural de puternica pe lungimea de unda albastra. Lumina albastra trebuie evitata seara, pentru a favoriza producerea de melatonina, necesara somnului.

Expunerea la lumina naturala a soarelui este extrem de benefica, nu numai pentru sinteza vitaminei D, care are nevoie de prezenta luminii UVB, dar si pentru perpetuarea ritmului circadian de zi si noapte (albastru pe timp de zi si rosu pe timp de noapte), productia de oxid nitric (lumina UVA) si respiratia mitocondriala (rosu si infrarosu). De asemenea, glanda pineala reactioneaza la contrastul de lumina in timpul zilei si intuneric pe timpul noptii pentru a furniza nivele sanatoase de melatonina.

Rolul vitaminei D in preventia bolilor

Tot mai multe dovezi arata ca vitamina D joaca un rol crucial in prevenirea bolilor si mentinerea unei sanatati optime. Exista aproximativ 20.000 de gene in corpul uman, iar vitamina D afecteaza aproape 3,000 dintre acestea, precum si receptorii de vitamina D localizati in corp.

Dupa cum arata un studiu la scara larga, un nivel optim de vitamina D poate reduce riscul de cancer cu pana la 60 %. Mentinerea unui nivel optim poate preveni cel putin 16 tipuri  diferite de cancer, printre care cel pancreatic, de plamani, ovarian, de prostata si de piele.

Surse:

http://www.brainfacts.org/sensing-thinking-behaving/senses-and-perception/articles/2012/light-and-time-the-discovery-of-a-new-photoreceptor-system-within-the-eye/

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/09/14/full-spectrum-light-benefits.aspx

#lumina soarelui #lumina solara #sanatate

Ce au mai parcurs alti cititori...

5 motive surprinzatoare pentru care e bine sa faci genuflexiuni in fiecare zi
Miscarea, un lucru necesar pentru existenta umana
Singurele 7 obiceiuri de care ai nevoie pentru o viata completa
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101