Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Minte
  4. 10 motive pentru care ar trebui sa citesti zilnic

10 motive pentru care ar trebui sa citesti zilnic

Cand ai citit ultima oara o carte sau un articol mai consistent dintr-o revista? Obiceiul tau zilnic de a citi inseamna postari pe Twitter, actualizari pe Facebook sau citirea instructiunilor de pregatire a pungii de cereale instant? Daca te numeri n

Cand ai citit ultima oara o carte sau un articol mai consistent dintr-o revista? Daca te numeri printre numerosii care nu au bunul obicei de a citi regulat, nu stii ce pierzi: cititul are numeroase beneficii si iata cateva dintre acestea:

1. Stimularea cognitiva

Studiile au aratat ca stimularea mentala poate incetini progresul bolii Alzheimer si dementei (sau le poate chiar preveni), pentru ca mentine creierul activ si implicat, prevenind deteriorarea acestuia. Ca orice alt muschi din corp, creierul are nevoie de practica pentru a ramane puternic si sanatos, de aceea cand vorbim de minte, se aplica sintagma “o folosesti sau o pierzi”. Completarea de puzzle-uri sau jocuri precum sahul s-au dovedit utile in ceea ce priveste stimularea cognitiva.

2. Reducerea stresului

Indiferent cat de mult stres ai la munca, in relatiile personale sau in alte aspecte ale vietii, toate dispar cand te cufunzi in paginile unei carti. O carte buna te poate transporta pe alte taramuri, in timp ce un articol incitant te va distrage si te va ancora in prezent, alungand tensiunile si ajutandu-te sa te relaxezi.

3. Mai multa cunoastere

Din tot ceea ce citesti iti raman in mintea tot felul de informatii, care nu stii niciodata cand iti vor fi de folos. Cu cat stii mai multe, cu atat esti mai pregatit sa infrunti tot felul de provocari.

Si inca un lucru important: daca vreodata te vei afla intr-o perioada de criza, nu uita ca poti pierde totul – locul de munca, proprietatile, banii, chiar si sanatatea – dar cunoasterea nu ti-o poate lua nimeni niciodata.

4. Un vocabular mai bogat

Acest punct este legat de cel anterior: cu cat citesti mai mult, cu atat descoperi mai multe cuvinte noi si acestea vor intra inevitabil in vocabularul tau. Sa stii sa te exprimi clar si elocvent este important in orice profesie si sa vorbesti cu superiorii tai plin de incredere iti intareste respectul de sine. Aceasta calitate te poate ajuta si in cariera, pentru ca oamenii cititi, care stiu sa vorbeasca si au multe cunostinte in diferite domenii sunt mai repede promovati (si mai des) decat cei cu un vocabular limitat si care nu cunosc prea multe despre literatura, ultimele descoperiri stiintifice sau evenimentele globale.

Cartile sunt vitale si pentru invatarea unei limbi straine, pentru ca cei care nu sunt vorbitori nativi invata cum se folosesc cuvintele in context, ceea ce la va imbunatati propriul vocabular si fluenta in limba respectiva.

5. Imbunatatirea memoriei

Cand citesti o carte, trebuie sa tii minte tot felul de personaje, trecutul lor, ambitiile, istoria, diversele rasturnari de situatie si intrigile care se intrepatrund in fiecare poveste. Sunt multe de retinut, insa creierul este o creatie minunata care poate memora toate aceste lucruri relativ usor. Interesant este ca fiecare nou lucru memorat va crea sinapse noi in creier si le va intari si pe cele existente, ceea ce ajuta la consolidarea memoriei pe termen scurt si la stabilizarea dispozitiei. Uimitor, nu?

6. Dezvoltarea unei gandiri analitice

Ti s-a intamplat vreodata sa citesti o carte politista si sa descoperi criminalul inainte de a termina cartea? Daca da, inseamna ca ai o gandire analitica foarte dezvoltata si tii cont de cele mai mici detalii, care te ajuta sa iti dai seama “cine a fost".

Aceeasi abilitate de a analiza detaliile te ajuta sa evaluezi corect o carte; sa iti dai seama daca a fost bine scrisa, daca personajele sunt bine create, daca povestea se desfasoara cursiv etc. Daca ai ocazia de a comenta cartea respectiva cu ceilalti, vei putea sa-ti impartasesti parerile intr-un mod clar, pentru ca ai avut timp sa analizezi toate aspectele implicate.

7. Atentie si putere de concentrare marite

In societatea noastra dominata de internet, atentia ne este distrasa in toate directiile instantaneu, prin multiplele sarcini pe care le facem zi de zi. In decurs de doar 5 minute, un om obisnuit poate lucra concomitent la un proiect, poate raspunde la un email, vorbi cu o persoana (pe skype etc.), arunca o privire pe twitter, verifica smartphone-ul si interactiona si cu colegii. Acest tip de comportament, similar cu tulburarea deficitului de atentie, duce la cresterea nivelului de stress si scade productivitatea.

Cand citesti o carte, insa, toata atentia este concentrata pe firul epic – lumea din jur dispare si te poti lasa absorbit de cele mia fine detalii ale povestii. Incearca sa citesti 15-20 de minute inainte de munca (in drum spre munca, de exemplu, daca mergi cu transportul in comun) si vei fi surprins cat de concentrat te vei simti la birou.

8. Abilitati de scriere imbunatatite

Acest beneficiu merge mana in mana cu dezvoltarea vocabularului: expunerea la o lucrare bine scrisa are impact asupra propriului stil, pentru ca observarea ritmului, fluiditatii si a stilului narativ ii va influenta si pe alti autori in munca lor. Asa cum muzicienii se influenteaza unul pe altul, pictorii folosesc tehnici create de predecesori, la fel si scriitorii pot invata cum sa-si desavarseasca proza citind opera altora.

9. Liniste sufleteasca

Pe langa sentimentul de relaxare pe care il poti simti citind o carte buna, este posibil ca subiectul despre care citesti sa-ti aduca o imensa liniste si pace sufleteasca. Textele sacre reduc tensiunea arteriala si aduc o stare de calm, in timp ce cartile despre dezvoltare personala au dovedit ca pot ajuta oamenii care sufera de anumite tulburari de dispozitie si boli mentale usoare.

10. Petrecerea timpului intr-un mod placut si ieftin

Desi multi dintre noi prefera sa cumpere carti pe care sa faca notite si in care sa lase pagini indoite pentru a le recite ulterior, acestea sunt destul de scumpe. Pentru o placere mai ieftina, poti frecventa biblioteca locala si te poti delecta cu miile de volume pe care cu siguranta el vei gasi acolo. Bibliotecile au carti despre orice subiect la care te poti gandi si, avand in vedere ca isi reinnoiesc in mod constant stocul si primesc regulat carti noi, nu vei epuiza niciodata sursa de materiale de citit.

Iar daca, din diferite motive, nu poti avea acces la o biblioteca locala, poti accesa o biblioteca online. Exista si cateva surse de carti gratuite online pe care le poti descarca sau citi direct pe internet.

Exista literatura pe gustul fiecarei persoane de pe planeta, fie ca este vorba de literatura clasica, poezie, reviste de moda, biografii, texte religioase, carti pentru tineri, ghiduri de dezvoltare personala, fictiune urbana sau romane, fiecare poate gasi ceva care sa-i capteze curiozitatea si imaginatia.

Lasa deoparte calculatorul pentru un timp, deschide o carte si hraneste-ti sufletul.

Surse:
http://www.huffingtonpost.com/2015/08/05/health-benefits-reading_n_4081258.html
http://www.rd.com/culture/benefits-of-reading/
http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/10-benefits-reading-why-you-should-read-everyday.html

#beneficii #carti #cititul #imbunatatirea memoriei #gandire analitica

Ce au mai parcurs alti cititori...

4 beneficii mentale si cognitive ale cititului
Care este atitudinea ta subconştientă vis-a-vis de viaţă?
6 beneficii pentru sanatate ale salviei
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101