Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. 5 motive de a evita recipientele din plastic

5 motive de a evita recipientele din plastic

Marele romancier american Normal Mailer a spus odata “uneori cred ca exista o forta maligna eliberata in univers si care este echivalentul social al cancerului, iar aceasta este plasticul. El infiltreaza totul. Este o metastaza. Patrunde in fiecare por al vietii productive.”

Ai crede ca acesta este un citat recent, ceva ce ar fi spus el dupa ce miscarea verde, ecologista, a devenit populara. Dar nu – el a spus asta in 1983, inainte ca sa fi ajuns la descoperirile legate de substantele periculoase din plastic. Ce uimitoare previziune a facut acesta.

Plasticul isi are rolul lui intr-o societate moderna. Este parte esentiala a masinilor, calculatoarelor, telefoanelor mobile, a jucariilor pentru copii – si practic aproape orice folosim zilnic. Dar exista un caz in care plasticul nu este deloc binevenit – iar acela este cel al recipientului pentru mancarea pe care o mancam si apa pe care o bem.

Chestiunea decisiva este ca plasticul este facut din materiale toxice. Este un fapt cunoscut ca aceste toxine pot trece in orice substanta intra in contact cu ele. Si se stie, de asemenea, ca atunci cand respectivii compusi care constituie plasticul sunt ingerati, ei deterioreaza corpul la nivel celular si cauzeaza probleme de sanatate.

Iata 5 motive pentru care ar trebui sa incerci evitarea recipientelor din plastic.

1. Compusii toxici din plastic te pot imbolnavi.
A devenit ceva obisnuit ca, pe masura ce imbatranesti, sa suferi de o gramada de probleme de sanatate. Dar este aceasta doar “parte din a imbatrani”? Sau este poate rezultatul unei supraincarcari cu toxine a corpului?

Este arhicunoscut faptul ca tulburarile precum cancerul, Alzheimer-ul, artrita, bolile cardiace, afectarea vederii si multe alte probleme de sanatate sunt in crestere. S-ar putea ca acest lucru sa fie in vreun fel asociat cu sporirea cantitatii de plastic din vietile noastre? Recipientele din plastic pentru mancare si bauturi au devenit populare destul de recent (in anii ‘70) si au devenit de atunci omniprezente in vietile noastre. Tot mai multe cercetari dovedesc ca acesti compusi toxici gasiti in plastic provoaca probleme de sanatate, de la cancer si pana la sterilitate.

Utilizează paie din bambus organic reutilizabile şi biodegradabile şi ajută la protejarea mediului prin reducerea utilizării produselor plastice de unică folosinţă!

2. Nu exista recipient din plastic sigur.
Materialele plastice care contin compusul supertoxic bisfenol A (BPA) au tot fost prezentate in ultima vreme la stiri. Iar din acest motiv, consumatorii au fost pacaliti sa creada ca daca un produs este “fara BPA”, atunci el este foarte sigur. Dar asta nu este adevarat.

Multe companii au fost prinse asupra faptului ca pot vinde mai multe produse daca sunt etichetate ca “fara BPA”. Dar ghici ce? S-ar putea sa fie fara BPA, dar in locul acestuia, respectivele companii utilizeaza PBS, un var de-al BPA-ului, care este la fel de toxic!

BPS impartaseste multe dintre proprietatile benefice ale BPA-ului, dar din nefericire are o alta proprietate in comun cu BPA: imita estrogenul, ceea ce inseamna ca probabil este la fel de nesanatos pentru noi ca si BPA-ul pe care il inlocuieste. Desigur, nu toate produsele fara BPA contin BPS, dar necazul este ca nu exista nici un mod prin care sa stim pe care sa le evitam.

Concluzia finala este – nu poti avea incredere 100% ca vreun material plastic nu contine compusi care sunt toxici pentru corpul tau.

3. Plasticul poate cauza sterilitate si probleme ale aparatului reproducator.
Capacitatea de a produce un copil sanatos este un miracol minunat si un eveniment uimitor in viata cuiva. Dar compusii toxici gasiti in plastic ar putea sa faca acest lucru foarte dificil, daca nu imposibil, pentru milioane de oameni. Ceea ce odinioara era speculatie, acum devine fapt, pe masura ce tot mai multe cercetari dovedesc ca aceasta este o problema foarte reala.

De exemplu, aproape toate materialele plastice contin chimicale toxice care au un efect negativ asupra imunitatii si a regularizarii hormonale, ambele afectand in mod direct fertilitatea. In mod specific, s-a descoperit despre BPA ca poate cauza un risc crescut de avort spontan, ingreunand mult ducerea la bun sfarsit a sarcinilor.  Noi cercetari mai arata ca toxinele gasite in plastic pot provoca malformatii congenitale si probleme de dezvoltare la copii.

4. Chimicalele din plastic pot duce la obezitatebpa plastic
Exista o gramada de motive pentru care traim intr-o lume in care tot mai multi oameni sunt supraponderali sau chiar obezi. Dar unul dintre aceste motive ar putea fi cantitatea vasta de plastic cu care hrana si bauturile noastre intra in contact. La urma urmei, toate recipientele de unica folosinta in care este consumata mancarea sau bauturile sunt facute din sau contin plastic.

Noi si interesante cercetari, publicate in Environmental Health Perspectives/Perspective de Mediu in Sanatate explica faptul ca o substanta chimica folosita frecvent in plastic, numita bisfenol A di-glicidil eter (BADGE), ar putea de fapt sa determine celulele stem sa devina celule grase. Potrivit unuia dintre autorii studiului, “Expunerea la aceste feluri de chimicale poate reprograma metabolismul tau si sa te determine sa stochezi calorii in loc de a le trece spre consum”.

5. Plasticul este teribil pentru planeta noastra.
Fie ca esti un ecologist inrait sau ecologia este in josul listei tale de prioritati, miezul problemei este ca traiesti pe planeta Pamant si tot asa si copiii tai, si copiii copiilor tai. Cu totii avem responsabilitatea de a pastra planeta cat mai locuibila posibil.

Mai intai de toate, plasticul este, in majoritatea cazurilor, facut din petrochimicale printr-un proces energointensiv care prin el insusi creeaza o gramada de poluare si evacuare de reziduuri toxice. Ideea este ca fiecare recipient de plastic pe care il utilizezi face planeta mai putin locuibila. De asemenea, majoritatea plasticului din lume nu este reciclat si ajunge la gropile de gunoi, unde se degradeaza foarte lent, in sute de ani.

Care ar fi cele mai bune solutii pentru tine?
Cum am spus mai inainte, plasticul este o parte aproape inevitabila a vietii noastre zilnice. Dar este o mare diferenta intre plasticul din calculatorul tau si plasticul ce ar putea veni in contact cu pranzul tau. Tu nu iti mananci calculatorul.

Cea mai buna solutie la un pret permisiv, convenabil si care este intr-adevar una sigura, este sticla si anumite tipuri de metal. Aici sunt unele dintre solutiile excelente de inlocuire.

Recipiente pentru apa din sticla rezistenta: Aceasta sticla pentru apa are un strat de cauciuc care o face rezistenta la spargere. Apa are un gust uimitor, cand e bauta din ea!
Paie de baut din otel inoxidabil sau din sticla: In special pentru copii, care prefera sa isi bea bauturile cu paiul, aceste solutii sunt foarte bune.

Utilizează paie din bambus organic reutilizabile şi biodegradabile şi ajută la protejarea mediului prin reducerea utilizării produselor plastice de unică folosinţă!


Recipiente din otel inox: Renunta la vasele din plastic si foloseste in locul lor recipiente din inox. Recipientele din sticla sunt si ele excelente, dar multe inca au capace din plastic.
Rezervoare de apa din sticla sau ceramica: Daca ai un dozator de apa acasa sau la serviciu, tot mai multe companii ofera unele cu rezervoare de sticla in locul celor din plastic.
Alternative la vasele de gatit anti-aderente: Stratul antiaderent al vaselor tale s-ar putea sa fie un tip de plastic. In locul acestora, alege vase ceramice sau din fonta emailata.

Surse de BPA ascunse

Chiar daca inlaturi tot plasticul ce vine in contact cu apa si mancarea ta, sunt inca modalitati ascunse prin care BPA-ul extrem de toxic poate sa isi croiasca drum in viata ta. Aici sunt cele mai comune:
Chitantele de la casa de marcat: acest lucru socheaza, de obicei, majoritatea oamenilor. Dar cand pui mana pe o chitanta si apoi mananci mancarea tot cu mainile goale, BPA-ul ajunge in corpul tau. Evita chitantele sau spala-te pe maini imediat dupa ce ai atins vreuna.
Stratul de captuseala din majoritatea conservelor. Cauta marci care nu utilizeaza BPA.
Unele sticle si biberoane.
Multe jucarii si alte produse pentru copii.
Unele sticle de apa din aluminiu (de obicei inoxul este sigur).
Bauturile carbogazoase si bere la doza

Stiu ca este apropae imposibil sa eviti folosirea obiectelor de plastic. Insa de fiecare data cand apare o astfel de situatie , puneti urmatoarea intrebare. Cum pot face ceva bun pentru planeta si pentru propria sanatate?

Voi ce alte solutii mai folositi pentru a inlocui plasticul?

SURSE

environmentalhealthnews.org/ehs/newscience/2012/05/2012-0605-bpa-brain-cancer-meningioma

anh-usa.org/is-bpa-free-a-lie

blogs.webmd.com/health-ehome/2012/04/pvc-unhealthy-for-our-childrens-health-and-schools

en.wikipedia.org/wiki/Polyvinyl_chloride

cnbc.com

fastcoexist.com/1679908/chemicals-arent-why-youre-fat-but-theyre-making-you-fatternatural-fertility-info.com/plastic-infertility

en.wikipedia.org/wiki/Plastic

1800recycling.com/2011/03/history-plastic-bottles-recycle

http://www.foodmatters.tv/articles-1/5-reasons-to-avoid-plastic-containers

#alternative #estrogen #microunde #pba #pericol #plastic #sarcina #supe #surse

Ce au mai parcurs alti cititori...

8 motive surprinzatoare pentru care iti cade parul
Mii de chimicale in apa imbuteliata
7 moduri de a va asigura casa impotriva surselor de cancer

Ce spun cititorii despre "5 motive de a evita recipientele din plastic"

Anca14 January 2017 13:33Raspunde

Unde in Romania se pot gasi paie de baut din sticla sau din otel? Multumesc.

Lavinia08 March 2017 00:41Raspunde

Buna seara.In magazine nu prea am vazut separat, ci doar la set impreuna cu cana sau recipientul de cafea din ceramica(model asemanator cu cele oferite la magazine, localuri, respectiv cu capac prin care se poate bea si care impiedica varsarea bauturii), ori la set cu ''borcanele'' foarte des intalnite acum pt bauturi racoritoare etc.Astea le-am vazut atat in carturesti cat si in magazinele de decor pt casa din malluri, dar au preturi foarte mari si mai bine cumparati de pe net un set de mai multe bucati de acei bani (exemplu:mi s-a pus pata pe un borcan de bauturi racoritoare care avea capac de metal cu lacas pt pai care de asemenea era din metal;pret:60 de lei! :(( ) Si eu caut de ceva saptamani si pana la urma tot la cumparaturi online am ajuns.Aveti aici mai multe siteuri pe care le-am salvat si eu : http://www.lightinthebox.com/ro/inoxidabil-paie-de-baut-din-otel-4buc-cu-o-perie-de-curatare_p4871335.html?category_id=61279&prm=1.2.1.1 , http://www.sbb.ro/konsumativi/konsumativi-bar/2015-10-23-11-52-49/pai-metal-127mm-detail. Cat despre paie de sticla, eu am cumparat aceste pahare din sticla care au incorporat si paiul, fabricate manual , la un pret foarte accesibil zic eu, de un domn din Cluj,Turda si voiam sa-i cer o comanda de cateva paie din sticla : https://www.facebook.com/pg/mirceasin.glassblower/posts/

Anne24 May 2015 11:28Raspunde

Asa este. Dar sa caram dupa noi sticle de sticla, la scoala, gradinita.... Si medicamentele contin coloranti, arome, conservanti mai ales cele pt copii, cu ele ce facem? Fara sticle putem sta dar fara medicamente? De acest lucru nu vorbeste nimeni, doar de plastic. La ce este mai bun un medicament rosu decat unul fara culoare adaugata?

Lavinia07 March 2017 23:37Raspunde

Buna seara.Din cate stiu eu, un copil tot trebuie sa care apa dupa el la scoala/gradinita, iar un recipient de sticla nu e asa o alegere grozava dar o sticluta de otel inoxidabil da.Mai ales ca se gasesc si la 0,35 L la kaufland.Nu mi se pare asa o greutate in plus.Nu se sparge si nu e asa toxica precum sticlutele din plastic pe care toti copiii le vor imediat cand le vad pe rafturi,cu personajele favorite din desene animate,etc.

Maria30 January 2015 18:00Raspunde

Un articol excelent,pentru cei care vor sa -si imbunatateasca sanatatea ,de foarte mult timp stiu ca plasticul cauzeaza cancerul.Am schimbat de cativa ani buni seturile de gatit (oale,cratite ,tacamuri ,etc..),foloseac numai din inox 18/10, lemn pentru a amesteca in mancare ,bem din pahare de sticla si portelan (sant lacuite,nu prea cred ca sunt asa bune lacuite )pe cat posibil evitam plasticul ! Da,sunt convinsa ca plasticul este foarte toxic !!!

Carmen23 June 2014 03:41Raspunde

Excelent articol! La inceputul anului, un prieten foarte bun, imi zicea ca e convins, ca plasticul cauzeaza cancer. Si, ca renuntase la toate produsele din plastic de vreo 6 luni. Surpriza, sanatatea lui s-a imbunatatit. Eu, privindu-l surprinsa, tipul un geniu de fapt, dar totusi credeam ca exagereaza :) Sunteti a doua sursa, pe net, care zice acelasi lucru. Incep sa cred ca asa e :)

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101