Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Terapia prin muzica - cel mai blând tratament pentru un spectru larg de probleme de sanatate

Terapia prin muzica - cel mai blând tratament pentru un spectru larg de probleme de sanatate

Terapia prin muzica este o metoda de tratament care foloseste muzica pentru a spori sanatatea. Exista multe variante de a folosi in acest mod muzica de la a asculta pur si simplu muzica pana la a vorbi despre muzica, a dansa pe muzica sau chiar a cre

Terapia prin muzica este o metoda de tratament care foloseste muzica pentru a spori sanatatea. Exista multe variante de a folosi in acest mod muzica de la a asculta pur si simplu muzica pana la a vorbi despre muzica, a dansa pe muzica sau chiar a crea muzica.

Este considerata atat o arta cat si o stiinta, cu literatura de cercetare calitativa si cantitativa, care include domenii precum terapie clinica, acustica muzicala, biomuzicologie, teorie muzicala, psihoacustica, estetica muzicii, si muzicologie comparata.

Scurta istorie despre terapia prin muzica

Dar sa o luam cu inceputul. Muzica a fost folosita ca si forta vindecatoare de secole. Astfel terapia prin muzica se regaseste inca din timpuri biblice, cand David a cantat la harpa pentru a-l scapa pe regele Saul de un spirit malefic. Inca din anul 400 i.c. Hippocrates, parintele medicinii, canta muzica pentru pacientii sai cu probleme psihice iar Aristotel descria muzica ca pe o forta care purifica sentimentele.

In secolul al XIII-lea, spitalele arabesti aveau anumite camere de muzica care erau deosebit de benefice pentru pacienti. In Statele Unite, indienii nativiterapia prin muzica, obisnuiau adesea sa cante si sa danseze ca si metode de vindecare.
Terapia prin muzica , asa cum o cunoastem acuma, a inceput odata cu marile razboaie mondiale. Muzicienii obisnuiau sa calatoreasca prin spitale, in special in Anglia si sa le cante diferite melodii soldatilor raniti care sufereau, nu numai de rani fizice dar si de traume psihice adanci legate de razboi.

Pentru ce putem folosi terapia prin muzica

Desi terapia prin muzica este folosita de multe ori pentru a promova sanatea mentala si emotionala, se pare ca este destul de eficienta in a imbunatatii si calitatea vietii celor care se confrunta cu probleme fizice de sanatate.
S-a observat ca terapia prin muzica poate fi folosita cu succes pentru urmatoarele afectiuni :
• Alzheimer
• fobii
• deficit de atentie
• autism
• depresie
• insomnie
• Parkinson
• tinnitus

Pe langa acestea, terapia prin muzica este folosita adesea si pentru a creste starea de spirit, a reduce stresul si a indeparta durerea.

Ce implica?

O sedinta de terapie prin muzica poate include un numar de elemente precum : ascultarea, scrierea de cantece sau discutii, dansul, alte activitati in timp ce se asculta muzica. In timp ce terapeutii din acest domeniu incearca sa scoata la suprafata expresia emotionala a pacientului, pot exista si alte scopuri, precum imbunatatirea calitatii vietii celor care sufera de boli fizice.
Un lucru important este acela ca pacientii nu trebuie sa aiba nici un fel de abilitate muzicala pentru a urma o astfel de terapie. Nu trebuie sa fii un talent muzical pentru a putea trai muzica pe care o asculti. Oricine are capacitatea de a asculta si a simti muzica.

Beneficiile terapiei prin muzica.

1) Terapia prin muzica si depresia

Terapia prin muzica poate ajuta unii pacienti sa lupte cu depresia, dupa cum spune un raport publicat in Cochrane Database of Systematic Reviews in 2008. Pentru acest raport, cercetatorii au insumat date din alte 4 articole publicate anterior. Din acestea, in 4 s-a demonstrat ca participantii care au primit ca si terapie muzica au avut o scadere a simptomelor in comparate cu cei care nu au beneficiat de terapia prin muzica. Conform autorilor raportului, cele mai bune rezultate s-au inregistrat atunci cand s-au folosit tehnici terapeutice bazate pe teorie, precum pictatul ascultand muzica sau cantecul improvizat.

2) Terapia prin muzica si stresul

Terapia prin muzica poate reduce stresul la anumiti indivizi. De exemplu intr-un studiu din 2008 din Journal of Clinical Nursing s-a dovedit ca terapia prin muzica reduce stresul in timpul sarcinii. Studiul a implicat 236 de femei insarcinate sanatoase, in timp ce tratamentul a constat in ascultarea a jumatate de ora linistitoare de doua ori pe zi pentru doua saptamani. In comparatie cu grupul de control, femeile testate au aratat semne clare de reducere a stresului, anxietatii si depresiei.
Intr-un raport publicat in Cochrane Database of Systematic Reviews in 2009, cercetatorii au descoperit ca terapia prin muzica este un beneficiu si pentru pacientii care sufera de stres sever sau anxietate asociata cu boli grave de inima. Raportul face referire la doua studii facute pe pacienti tratati cu terapie prin muzica. Rezultatele au aratat ca ascultarea muzicii are un efect benefic asupra regularizarii presiunii arteriale , al ritmului inimii, ratei respiratorii si al durerii la cei cu probleme de inima.

3) Terapia prin muzica si autismul

music therapyEste posibil ca terapia prin muzica sa imbunatateasca capacitatea de comunicare a copiilor bolnavi de autism. Un raport publicat tot in Cochrane Database of Systematic Reviews in 2006 a scos la iveala rezultate pozitive in cresterea comunicarii copiilor cu autism. Desi autorii studiului spun ca este nevoie de mai multa cercetare in domeniu, se pare ca muzica poate patrunde acolo unde orice altceva pare ca nu are efect.

4) Terapia prin muzica si cancerul

Cercetarile sugereaza ca terapia prin muzica ofera o serie de beneficii importante celor bolnavi de cancer. De exemplu, un studiu publicat in Oncology Nursing Forum in 2011, a descoperit ca terapia prin muzica a reusit sa reduca anxietatea la pacientii ce faceau terapie prin radiatii. In timp ce un studiu din 1998 din acelasi jurnal spune ca terapia prin muzica poate alina starea de greata si starea de voma care rezulta in urma chimoterapiei.

5) Terapia prin muzica si durerea

Terapia prin muzica poate reduce durerea pentru cei care se confrunta cu diverse probleme de sanatate. Intr-un studiu din 2011 din Breast Cancer Research and Treatment , s-a descoperit ca terapia prin muzica are efect de alinare a dureri la cei care au facut masectomie.
Studiu a inclus 120 de paciente de cancer la san care facusera recent masectomie. Din prima zi de dupa operatie, 60 de paciente au urmat terapia prin muzica iar altele 60 au primit ingrijirea standard din partea asistentelor. Studiul a continuat pana la a treia internare a pacientelor pentru sesiunile de chimoterapie. Rezultatele au aratat o clara reducere a durerii la pacientele din grupul celor care au urmat terapia prin muzica fata de celalalt grup.
In plus , se pare ca terapia prin muzica poate reduce durerea celor cu arsuri pe corp. Conform unui studiu din 2010 publicat in Journal of Burn Care and Research, care a inclus 29 de pacienti, terapia prin muzica nu numai ca a redus durerile de la arsuri dar a redus si anxietatea si a relaxat tensiunea musculara.

6) Terapia prin muzica si boala Parkinson

Un studiiu publicat in Psychosomatic Medicine in 2000 a indicat faptul ca terapia prin muzica arata promisiuni pentru cei bolnavi de boala Parkinson. Pentru studiu, 32 de pacienti bolnavi de Parkinson au urmat cate 3 luni de terapie prin muzica (cant coral si exercitii vocale) sau terapie fizica. Rezultatele au aratat ca terapia prin muzica a imbunatatit considerabil functiile locomotorii si de comportament. Terapia prin muzica se pare ca a imbunatatit de asemenea si calitatea vietii.

Muzica dansanta ajuta sistemul imunitar.

Oamenii de stiinta au descoperit ca daca asculti numai 50 de minute de muzica „inaltatoare” de dans, nivelele de tratament cu terapia prin muzicaanticorpi cresc semnificativ. Ei au descoperit de asemenea, ca hormonii de stres care pot slabi sistemul imunitar , au scazut dupa ce au fost expusi la muzica.

Voluntarii care au cantat la un instrument de percutie acompaniind muzica, au beneficiat si ei de o crestere a imunitatii.
Cercetatorii de la Universitatea Sussex si de la institutul Max Planck din Leipzig, Germania, spun ca cercetarile lor demonstreaza modul in care muzica poate fi de folos pentru a ajuta pacientii sa se recupereze mai repede cat sunt inca in spital.

In alte studii separate si nepublicate, acestia au descoperit faptul ca in timp ce un pacient se afla sub anestezie, in timpul operatiei, muzica a avut un impact important prin faptul ca a coborat hormonii de stres. Doctorul Ronny Enk, un expert de la institutul Max Planck, care a condus cercetarile, a afirmat: "Credem ca starea de placere in care ne poate induce muzica, duce la schimbari in corpul omenesc in ce priveste reducerea stresului si cresterea imunitatii” .

"Reducerea stresului joaca probabil un rol important, dar se pare ca are efect diferit pentru tipuri diferite de muzica.” Cercetatorii au testat 300 de oameni, pe care i-au rugat sa asculte pentru 50 de minute, ori muzica vesela dansanta sau alte genuri. S-a descoperit ca nivelele de cortizol (hormon de stres), au scazut considerabil la cei care au ascultat muzica vesela, dansanta , decat la cei din grupul de control. De asemenea la cei care au ascultat muzica, nivelele de anticorpi imunoglobina A, prima linie de aparare a sistemului imunitar, au crescut simtitor.

Se pare ca muzica vesela, dansanta este cea care are un rol important in imbunatatirea imunitatii, pe cand cea relaxanta isi pune amprenta in cazul reducereii stresului. Un alt lucru important de luat in seama este gustul ascultatorului. Muzica apreciata de pacient pare sa aiba un impact mai puternic asupra sanatatii acestuia.

Comentarii personale :

Un lucru este cert, tuturor ne place muzica. Nu am auzit pe cineva pana acuma sa zica ca nu ii place sa asculte muzica. Si nu numai ca ne place sa ascultam, dar ne place sa si cantam si sa dansam pe ea, sa gatim, sa facem exercitii, sa muncim, sa dormim, sa meditam, sa ne rugam si multe altele.

In concluzie muzica este atotprezenta in viata noastra, este un dar care ne vindeca in primul rand sufletul. Muzica ne influenteza comportamentul si starea de spirit. Daca folosesti un ceas cu alarma care are o melodie „stresanta”, trecerea din starea profunda de somn in cea de treaz se face brusc si cu siguranta vei avea o zi stresanta. Cautati sa va inconjurati
de cea mai frumoasa muzica, de muzica care va face sufletul sa vibreze de fericire. Redescoperiti ce melodii va trezesc amintiri placute, terapia prin muzica si sarcinaascultati clasicii : Beethoven, Mozart, Haydn... Se spune ca bebelusii pot auzi muzica pe care o asculta mamele lor inca pe cand se afla in burtica. Asa ca aveti mare grija ce muzica ascultati :).

Dar probabil ca cea mai placuta muzica este cea pe care o gasim in natura. Pentru mine cantecul copacilor, glasul vantului, susurul raului si ciripiurile pasarilor nu au egal. Muzica naturii este cea care ne vindeca si ne inspira. Marii compozitori si-au tras seva inspiratiei din sunetul naturii, asa cum au facut-o si alti artisti si oameni de stiinta.

Aveti povesti legate de muzica si vindecarea fizica sau emotionala? Asteptam sa le impartasiti cu noi . Scrieti-ne un comentariu la acest articol sau trimiteti povestea voastra la adresa : viata.in.verdeviu@gmail.com. Si o vom publica pe site.

Surse pentru acest articol cuprind :
Bradt J, Dileo C. "Music for stress and anxiety reduction in coronary heart disease patients." Cochrane Database Syst Rev. 2009 15;(2):CD006577.
Chang MY, Chen CH, Huang KF. "Effects of music therapy on psychological health of women during pregnancy." J Clin Nurs. 2008 17(19):2580-7.
Ezzone S, Baker C, Rosselet R, Terepka E. "Music as an adjunct to antiemetic therapy." Oncol Nurs Forum. 1998;25:1551-1556.
Gold C, Wigram T, Elefant C. "Music therapy for autistic spectrum disorder." Cochrane Database Syst Rev. 2006 19;(2):CD004381.
Li XM, Yan H, Zhou KN, Dang SN, Wang DL, Zhang YP. "Effects of music therapy on pain among female breast cancer patients after radical mastectomy: results from a randomized controlled trial." Breast Cancer Res Treat. 2011 Jul;128(2):411-9.
Maratos AS, Gold C, Wang X, Crawford MJ. "Music therapy for depression." Cochrane Database Syst Rev. 2008 23;(1):CD004517.
Pacchetti C, Mancini F, Aglieri R, Fundarò C, Martignoni E, Nappi G. "Active music therapy in Parkinson's disease: an integrative method for motor and emotional rehabilitation." Psychosom Med. 2000 May-Jun;62(3):386-93.
Smith M, Casey L, Johnson D, Gwede C, Riggin OZ. "Music as a therapeutic intervention for anxiety in patients receiving radiation therapy." Oncol Nurs Forum. 2001 28(5):855-62.
Tan X, Yowler CJ, Super DM, Fratianne RB. "The efficacy of music therapy protocols for decreasing pain, anxiety, and muscle tension levels during burn dressing changes: a prospective randomized crossover trial." J Burn Care Res. 2010 Jul-Aug;31(4):590-7.
http://altmedicine.about.com/od/musicsoundtherapy/a/Music-Therapy.htm?nl=1
http://en.wikipedia.org/wiki/Music_therapy - despre terapia prin muzica

#muzica #terapia #terapia prin muzica #trauma

Ce au mai parcurs alti cititori...

7 motive pentru care muzica este benefica pentru sanatate
Cele trei parti ale procesului catre o sanatate stralucita si o viata lunga
Care este cea mai buna sursa de calciu?

Ce spun cititorii despre "Terapia prin muzica - cel mai blând tratament pentru un spectru larg de probleme de sanatate"

pista08 February 2014 12:46Raspunde

intradevar functioneaza.........e super

george15 February 2014 08:57Raspunde

Dincolo de absolut toate beneficiile sunetului placut urechii,exista o anumita acordare a sufletului doar la anumite sunete sau melodii care-ti raman vesnice emotii de nedescris deoarece sufletul vibreaza pe anumite frecvente -amintiri ancestrale ale unei lumi in care candva a trait,iar cand se intampla ca acestea (sunete) sa fie accesate AICI si ACUM,in inima sa se declanseze trairi si stari emotionale inexprimabile in saracul trup al cuvintelor,de aceea cei care cititi asta ,va spun ca este imposibil sa nu fi trecut macar odata printro astfel de traire si emotii cpolesitoare ,ca un dor nemarginit spre ceva atat de profund dar imposibil de redat verbal. E chiar foarte bine sa identificam gama de vibratii in care sufletul iti trimite feedbak,cautand acele frecvente SANATOASE -care dincolo de a resimti stari de inaltare si sentimente sublime sant si energii care deblocheaza anumite meridiane,cheacre si toti ceilalti biostimulatori,deblocand traseul - MAMA PAMANT (GEEA) CU SUBLIMUL-ENERGIE CREATOARE-INALTUL COSMIC.Mergand pe aceeasi idee, beneficiile armonizarii sufletului tau cu anumite sunete rezonatoare care numai tie-ti sant utile -e vorba despre rezonanta personala- face mai usor accesul catre ceilalti semeni,fiind calea cea mai sigura si acceptata de comun acord de a creea LOCALITATILE INTENTIONALE. Dar despre acest subiect pentru cei real interesati putem detalia intro alta discutie. Tuturor ARMONIE IN SUNET.

Mario01 May 2017 21:47Raspunde

Poti detalia mai mult? Suna interesant si chiar am mai citit saptamana asta din intamplare despre terpia prin muzica. Multumesc frumos!

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101