Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Invatam impreuna
  4. Avocado are proprietati benefice remarcabile pentru inima

Avocado are proprietati benefice remarcabile pentru inima

Mai exista oameni care cred ca “inaltul continut de grasimi” al fructului de avocado este un pericol pentru sanatatea inimii. Cercetarile despre avocado nu sprijina insa acest punct de vedere lipidofobic. Luati de exemplu un studiu recent care si-a i

Mai exista oameni care cred ca “inaltul continut de grasimi” al fructului de avocado este un pericol pentru sanatatea inimii. Cercetarile despre avocado nu sprijina insa acest punct de vedere lipidofobic. Luati de exemplu un studiu recent care si-a indreptat atentia catre ce s-a intamplat cand avocado-ul a fost adaugat unei retete favorite americane care in timp poate duce la blocaje arteriale, hamburgerul. [i]

Cercetatorii de la UCLA Center for Human Nutrition au luat 11 subiecti umani sanatosi, si cu doua ocazii diferite, i-au hranit doar cu cate 250 g de chifteluta hamburger (cca. 436 cal. si 25 g grasimi) sau si cu pulpa de avocado, 68 g, (inca 114 cal. si 11 g grasimi pentru un total de 550 cal. si 36 g grasimi).

Cercetatorii au masurat apoi gradul de vasoconstrictie urmand ingestiei hamburgerului, doua ore mai tarziu la subiectii carora li s-a dat hamburgerul, fie cu, fie fara avocado. Cei care mancasera hamburger fara avocado au avut o vasoconstrictie semnificativa, in timp ce portia avocado+hamburger nu a determinat nici un fel de schimbari ale vaselor de sange.

Dupa aceea cercetatorii au izolat celulele sanguine mononucleare din sangele periferic pentru a masura nivelul proteinei cunoscuta ca Ikappa-B alfa, care este un indicator al autoinflamatiilor. La trei ore dupa masa, exista o semnificativa mentinere a nivelului de IkBa la cei ce consumasera avocado plus carne, comparativ cu cei ce mancasera doar carne, “consistenta cu o activare redusa a caii inflamatorii NF-kappa B (NF?B)”.

Un alt marker din sange, interleukina-6(IL-6) a sporit semnificativ la patru ore dupa consumarea hamburgerului, dar nu s-a observat nici o schimbare la cei ce adaugasera avocado la carne.

In cele din urma cercetatorii au gasit ca trigliceridele post-ingerare nu au crescut la grupul cu avocado, in ciuda grasimii suplimentare, in timp ce ele au sporit la cei cu hamburger fara avocado.

Cercetatorii au concluzionat: “aceste observatii sunt sugestive in legatura cu binefacatoarele efecte anti-inflamatoare si de sanatate vasculara ale ingerarii adaosului de avocado la chifteaua de hamburger.”

Discutie

Sunt doua motive principale pentru care grasimile sunt etichetate drept “rele”. Primul, alimentele grase cuprinzand o cantitate disproportionata de grasimi omega-6(comparativ cu cele omega-3) contribuie la formarea eicosanoizilor pro-inflamatorii, d. ex. Prostaglandina E2, leukotriena, tromboxanul, etc. Porumbul, soia, arahidele, strugurii, rapita si multe alte uleiuri din cereale, seminte si leguminoase sunt cu toate foarte bogate in omega-6 comparativ cu omega-3. Uleiul de arahide, de exemplu, are de cateva mii de ori mai mult omega-6 decat omega-3.

Aceasta este o profunda dezechilibrare cand te gandesti ca raportul ideal rezultat din evolutia noastre este mai aproape de 1:1-4:1 intre omega-6 si omega-3. Cand hranesti vitele cu aceste nutreturi bogate in omega-6, problema devine si mai exagerata. Vitele hranite cu cereale nu doar concentreaza grasimile omega-6 in carnea lor, dar si metabolitii inflaavocado si grasimilematorii ai grasimilor omega-6, precum acidul arahidonic, care este combustibilul ars de enzima Cox-2(tehnic il oxideaza) in timpul procesului inflamator. Aceasta explica de ce hamburgerul din vita hranita in mod obisnuit cu cereale poate fi atat de toxica in mod inerent.

Dar chiar si in cazul animalelor hrante cu iarba, cand raportul si tipurile de grasimi sunt in general “bune”, ele pot totusi suferi un proces numit peroxidarea lipidelor. Acesta este o a doua cale prin care grasimile pot deveni “rele”. Peroxidarea lipidica poate interveni atat in afara stomacului (gatire pe gratar/alte moduri) sau in stomac, in timpul procesului normal de digestie.

Cunoscuta sub celalalt nume, de rancezire, peroxidarea lipidica are ca rezultat destul de multe efecte negative pentru sanatate, inclusiv inflamatiile si chiar vatamarea arterelor. De aceea antioxidantii, asa cum a fost evidentiat de rolul avocado-ului in studiul de mai sus, sunt puternici inhibitori ai acestui proces.

In cele din urma, acest studiu vorbeste despre necesitatea echilibrului in ceea ce mancam. Modul nostru comun de utilizare a dressing-urilor, condimentelor si aromelor, cu alte cuvinte, nu reprezinta doar simple sporiri estetice ale meselor noastre, ci pot proteja si chiar amplifica acea capacitate nutritiva din ingredientele principale.Pentru cei care au ales pentru ei o dieta bazata pe carne, cheia ar putea fi cea de a se asigura ca animalele au fost crescute intr-un mod cat se poate de uman si sanatos posibil, si cand consuma carne, ei consuma si condimente antioxidante, asortand carnea cu alimente si garnituri pe baza de plante care previn rancezirea si vatamarile aferente. Ideal ar fi reducerea procentului de produse animale in favoarea celor vegetale.

Surse pentru acest articol cuprind:
[i]
Hass avocado modulates postprandial vascular reactivity and postprandial inflammatory responses to a hamburger meal in healthy volunteersZhaoping Li, Angela Wong, Susanne M Henning, Yanjun Zhang, Alexis Jones, Alona Zerlin, Gail Thames, Susan Bowerman, Chi-Hong Tseng, David Heber
http://www.greenmedinfo.com/blog/remarkable-heart-friendy-properties-avocados - avocado

#avocado #grasimi #inima #proprietati #studiu

Ce au mai parcurs alti cititori...

Sapte motive de netagaduit pentru a manca avocado in fiecare zi
Sfaturi practice pentru a mentine fructele de avocado proaspete mai mult timp
Stiati ca indragostitii isi sincronizeaza bataile inimii?
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101