Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. 5 moduri in care scaunul iti spune cum stai cu sanatatea

5 moduri in care scaunul iti spune cum stai cu sanatatea

Stim ca e un subiect tabu sau jenant pentru multi oameni, insa examinarea propriului scaun ne poate oferi indicii importante despre starea noastra de sanatate. Iata 5 moduri prin care scaunul iti spune cum stai cu sanatatea!

Scaunul ne poate spune multe despre starea noastra de sanatate. Cat de des mergi la baie, cat de multe materii fecale elimini, toate acestea iti pot indica starea generala de sanatate digestiva.

"Tractul digestiv contine mai multe celule bacteriene decat celulele din intregul corp uman," spune Dr. Jean-Pierre Raufman, medic specialist gastroenterolog de la Scoala Medicala a Universitatii din Maryland. "Este foarte important ca intestinele sa functioneze bine pentru a absorbi nutrientii necesari, dar si pentru a elimina acele alimente, chimicale si microbi care ne-ar putea dauna."

Plasmă Marină cu Transport GRATUIT! -blog-Surpriza verii! Comandă In Green și primești un flacon personalizat! -blog-Remedii naturiste pentru sănătatea ficatului tău! - blog Până la 25% REDUCERE la deodorantele naturale Terralura! blogSare celtică blogVitamine lipozomale pentru o absorbție mai bună! Descoperă produsele Zooki cu până la 25% REDUCERE! - blog

Desi cei mai multi oameni nu acorda prea multa atentie scaunului lor, acesta reprezinta o functie importanta a corpului care ne atentioneaza atunci cand ceva nu este in ordine. O modificare in ritmicitatea scaunului poate fi datorata unei modificari in alimentatie, dar poate insemna si ca organismul se lupta cu o infectie sau cu o afectiune grava.

Iata cinci moduri prin care scaunul iti da indicii in legatura cu sanatatea ta:

Culoarea

Culoarea scaunului reflecta deseori ceea ce mananci. Nuantele de maro sunt considerate normale, in timp ce culori precum negru sau galben sunt anormale.

"Scaunul negru poate semnaliza sangerari la nivelul stomacului sau a intestinului subtire," spune Raufman.

Suplimentele cu fier pot inchide culoarea scaunului spre un verde inchis, adauga el. Medicamentele cu bismut, consumul de lemn dulce negru sau de afine pot, de asemenea, sa inchida culoarea scaunului.

Scaunul rosu inchis indica faptul ca exista scurgeri de sange din partea inferioara a sistemului digestiv, in intestinul gros, rect sau anus.

Un scaun alb deschis sau galben indica existenta unor probleme.

"Motivul pentru care scaunul este maro are legatura cu productia normala de bila," spune Raufman. "Daca sunt probleme cu circulatia bilei, acest lucru poate indica o problema precum cancerul ductului biliar, cancer la pancreas  sau hepatita."

Forma

O modificare in forma scaunului poate ridica semne de intrebare. Scaunele inguste si in forma de creion pot indica, dupa unii specialisti, dezvoltarea cancerului la colon.

"Poate semnala o obstructie in partea inferioara a colonului," ceea ce inseamna ca intestinul este partial blocat, impiedicand materia fecala sa treaca, explica Raufman.

Un alt semn al unei posibile probleme este si scaunul moale. Scaunele care se lipesc de bazinul toaletei sau nu se duc usor cand se trage apa la toaleta pot indica prezenta uleiurilor in exces.

"Uleiul pluteste, il poti vedea in apa," spune Raufman. "Arata ca niste picaturi de grasime, ceea ce poate indica faptul ca organismul nu absoarbe grasimile." Afectiunile precum pancreatita cronica impiedica organismul sa absoarba grasimile in mod adecvat.

Daca materia fecala pluteste depinde de cate gaze contine. "In general, materia fecala care se scufunda sau pluteste nu indica probleme grave" spune el.

Afla Cat de sanatos este scaunul tau?

Mirosul

Desi in mod normal mirosul materiei fecale este neplacut, daca apar mirosuri deosebit de neplacute sau ciudate, ar trebui investigate potentialele cauze.

"Este ciudat sa spui unei persoane ca materia fecala poate mirosi mult mai rau, dar se poate," declara Raufman. "Daca observati vreo modificare neobisnuita sau persistenta in mirosul scaunului, consultati medicul."

Scaunul este alcatuit din alimente nedigerate, bacterii, mucus si celule moarte. De regula miroase urat din cauza bacteriilor si a parazitilor, dar poate contine si anumite substante care sa produca un miros deosebit de neplacut.

"Daca ai scaun cu sange, de regula are un miros specific," spune el. "De asemenea, si scaunul cu multa grasime miroase foarte rau."

Motivul pentru care un scaun poate fi urat mirositor sunt si anumite medicamente, alimente care au stat blocate in colon prea mult timp sau o infectie, spune medicul.

Citeste si Ce spune scaunul tau despre sanatatea sistemului digestiv

 

Constipatia

Scaunul greu de eliminat si uscat este un simptom ale constipatiei. Persoanele constipate pot avea scaun mai rar de trei ori pe saptamana.

Constipatia este o afectiune foarte frecventa si poate avea multe cauze: o alimentatie deficitara, lipsa miscarii, anumite medicamente, lipsa lichidelor sau diverse afectiuni intestinale.

Netratata, constipatia poate duce la complicatii precum hemoroizi sau sangerare rectala. Cel mai bun mod de a evita astfel de probleme este sa ai o dieta echilibrata si bogata in fibre, sa bei multa apa, sa faci sport si sa mergi la baie atunci cand simti nevoia sau să apelezi la suplimente naturale care combat constipația

Descopera Ce efecte are constipatia asupra corpului si cum se poate vindeca in mod natural

Diareea

Ai diaree atunci cand scaunul moale, apos si traverseaza intestinul prea repede. De obicei dureaza o zi sau doua si trece de la sine.

"Este calea naturala a corpului de a se curata de substante toxice, precum bacterii sau infectii virale," dar poate duce si la deshidratare, explica Raufman.

Parazitii din apa sau mancare pot patrunde in corp si dezechilibreaza sistemul digestiv, determinand aparitia diareei, care poate dura cateva zile.

Dar diareea poate fi si semnul unei afectiuni grave. Daca dureaza mai mult de patru saptamani, poate fi semnul unei afectiuni cronice, cum ar fi sindromul intestinului iritabil sau boala Crohn.

Diareea poate aparea si din cauza mestecatului de guma ce contine alcool din zahar, xylitol sau sorbitol, spune Raufman, "Oricine mesteca un pachet sau doua de guma fara zahar pe zi poate sa aiba diaree."

Stim ca este un subiect tabu sau jenant pentru multi oameni, insa examinarea propriului scaun nu trebuie sa fie ceva atat de neplacut, deoarece ne poate oferi indicii importante despre starea de sanatate.

*Acest material are scop informativ si nu inlocuieste sfatul medicului.

SURSE

http://www.livescience.com/36689-poop-health-signs-disease-infection.html

#antidiaretic #constipatie #scaunul

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cat de sanatos este scaunul tau?
Totul despre Constipație - Ce este, Când apare, Cauze și Tratament Natural
Stiai ca vitamina C este necesara pentru o absorbtie mai buna a fierului in organism?

Ce spun cititorii despre "5 moduri in care scaunul iti spune cum stai cu sanatatea"

maria onica23 November 2023 12:13Raspunde

daca dupa un episod diareic la un sugar hranit cu lapte praf eliminarea progresiva de mucus ce reprezinta?

Manuela Benea23 November 2023 12:38Raspunde

Bună, Maria, Dacă observi eliminarea progresivă de mucus în scaunele unui sugar este recomandat să consulți imediat un medic pediatru. Mucusul în scaune poate fi semnul unei varietăți de afecțiuni și poate necesita evaluare și tratament profesional deoarece poate fi vorba de Intoleranță la lactoză sau alergie la proteinele din laptele praf care poate provoca simptome gastrointestinale, inclusiv diaree și prezența de mucus în scaun. Din acest motiv e necesar să consulți medicul pediatru. Cu prietenie, Manuela - Viața Verde Viu

Bungardean Doru22 April 2021 22:51Raspunde

Am boala Chron,operat la colon(ileon),pus in tranzit,sunt ok,dar am scaun moale și urat mirositor.Cauza???

23 April 2021 11:07Raspunde

Doru, ne bucurăm că ai încredere, însă noi nu suntem medici, suntem doar o echipă pasionată de un stil de viață sănătos care crede cu tăriei în remediile naturale și în ceea ce ne oferă natura. In cazul acesta va trebui sa te consulti cu medicul inainte de ai administra orice suplimente. Sănătate multă! Cu prietenie, Ana - Viața Verde Viu

rotaru.petru27 April 2017 10:11Raspunde

am esit cu scaunul de 2 ori cu spuma alba si un miros neplacut ma simt slabit si cu mici dureri de cap

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101