AcasaCopiiHrana VieCorpMinteSpiritReteteInvatam impreunaStiati ca..?
Despre noiEvenimente / programePoliticiContact
Tabra detox toamna 2017 - 12-19octombrie | 9-16 noiembrie

Revigoreaza-ti sanatatea cu ceaiul Kombucha

Probabil multi au auzit deja despre ceaiul Kombucha. Kombucha ramane inca un mister-in sensul ca detine numeroase proprietati benefice dintre care putine au fost descoperite pana in prezent, dar stim ca a existat timp de mii de ani in tari precum China, Tibet, Siberia si Rusia. Kombucha a castigat popularitate in Occident in anii ‘90, in special datorita beneficiilor sale pentru sanatate – care au facut ca acesta sa dobandeasca numele antic chinezesc de “Elixir al sanatatii nemuritoare.”

Kombucha ambalata in sticle poate fi scumpa, in America acesta ajungand pana la echivalentul a $8.00 sticla de 250 ml. Presupusele sale beneficii pentru sanatate includ o lista intreaga de calitati, de la prevenirea si tratarea cancerului, detoxifiere, artrita, pana la tratarea altor boli autoimune si degenerative.

Fermentul Kombucha poate fi usor de preparat acasa si este foarte ieftin, reducand necesitatea unei multitudini de tratamente medicamentoase. Exista, insa, tot mai multe dovezi conform carora bacteriile probiotice din bauturile pe baza de Kombucha ajuta la digestie si labuna  functionare a sistemului imunitar.

Despre Kombuchakombucha-revitalizant pentru sanatate

Oamenii de stiinta sovietici au fost primii interesati de Kombucha in anii 1950, datorita unui numar de rezidenti din regiunea Perm a Rusiei, aproape de raul Kama din Muntii Urali, care nu sufereau de nicio forma de cancer. In ciuda faptului ca zona era foarte contaminata cu plumb, azbest si mercur, foarte putini dintre locuitori sufereau de boli, spre deosebire de alte regiuni din Rusia. In urma unor cercetari s-a descoperit ca practic in fiecare locuinta se consuma ceai Kombucha in mod regulat.

Si cercetatorii germani au inceput sa studieze Kombucha la putin timp dupa aceea, cand bautura a devenit cunoscuta in tara. A devenit populara si in Statele Unite in anii ’90 cand pacientii bolnavi de SIDA au inceput sa-l consume pentru intarirea sistemului imunitar.

Prepararea primei culturi Kombucha

Ceaiul Kombucha se prepara utilizand un “SCOBY” (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast=o cultura simbiotica de bacterii si drojdie). SCOBY(fermentul) nu traieste in natura si trebuie obtinut dintr-o cultura “mama”. Fiecare ferment de Kombucha da nastere unui nou Scoby (ferment) si, in acest fel, noi culturi pot fi obtinute de la prieteni.

Exista si metode de preparare din culturile ramase in bauturile imbuteliate. Insa aceste metode nu sunt prea sigure, pentru ca multe retete Kombucha au fost recomercializate si probabil nu mai contin bacterii vii. Acest lucru se intampla pentru a pastra continuitatea fermentarii, care duce la niveluri reduse de alcool.

Odata obtinut fermentul, aveti grija sa nu atinga metalul sau ceramica, deoarece acestea pot ucide bacteriile si/sau produc reactii negative. Portelanul si sticla sunt vasele ideale pentru acest ceai. Se foloseste putin din ceaiul mama, pentru continutul sau acid, apoi se adauga fermentul in ceai verde sau negru, proaspat preparat si usor indulcit.

Ceaiul trebuie sa fie complet racit inainte de adaugarea fermentului. Nu uitati sa adaugati zahar brun / brut, necesar procesului de fermentare (nu poate fi folosita mierea pentru ca aceasta are actiune antibacteriana). Acoperiti cu un tifon sau un prosop de hartie si legati cu un elastic de cauciuc pentru a feri cultura de contaminare.

Lasati ceaiul la fermentat intre 7 si 10 zile inainte de a-l consuma. Desi rareori se intampla, verificati totusi ca fermentul sa nu dea semne de mucegai, caz in care trebuie aruncat cu totul. Daca apar semne de mucegai acestea vor fi vizibile. O a doua fermentare poate avea loc la imbuteliere (daca doriti sa-l imbuteliati) moment in care pot fi introduse si alte arome si ingrediente.

Savoarea unui ceai Kombucha

Un lucru este sigur, nu degeaba este consumata Kombucha de secole intregi. Kombucha a fost preparata in medii diferite si continua sa produca beneficii pentru sanatate.

Prepararea unei culturi acasa este net superioara celor comercializate in magazine, desi si acestea pot fi savurate cu placere. Ceaiul Kombucha este cu adevarat un elixir stravechi.Puteti intreba la farmaciile sau magazinele naturiste pentru ferment de Kombucha si exista chiar si un grup pe Facebook pentru cei ce cresc Kombucha si au ciuperci de dat.

Surse utilizate:

http://www.huffingtonpost.ca/2013/05/30/kombucha_n_3354612.html
http://www.npr.org/blogs/thesalt/2013/09/30/226531998/kombucha-magical-health-elixir-or-just-funky-tea
http://www.foodrenegade.com/kombucha-health-benefits/
http://store.kombuchakamp.com/Kombucha-Culture-SCOBY.html
http://ditchthewheat.com/how-to-grow-a-kombucha-scoby-from-bottled-kombucha/

Like Share Share Tweet13102 vizualizari

Postat in categoria Dieta

Etichete: ceai, Kombucha, probiotice, tonic,

Comentarii recente:
pascal05 September 2014 10:13Raspunde

Bun? ziua. Am ?i eu o problema la care poate m? ajuta cineva. Nu ?tiu de unde pot procura o cultura de kombucha pe Facebook nu am g?sit grupul respectiv, pe eBay nu se gaseste deci nu prea mai am variante.Vreau sa precizez ca locuiesc în germania.

Ana Blenche05 September 2014 12:23Raspunde

Grupul de pe facebook pentru cei interesati de cultivarea ciupercii de Kombucha https://www.facebook.com/groups/Kombucha.Romania/

David20 September 2014 12:04Raspunde

Gasesti sigur pe Ebay.de am cautat eu saptamana trecuta am vrut sa incep sa imi fac...Daca gasesti imi trimiti si mie un starter...))

09 November 2014 20:29Raspunde

Eu am pui de Kombucha dar cum ajunge la dvs ?

DANIELA POPA25 March 2015 21:10Raspunde

EU DE ACEASTA CIUPERCA STIU DE PRIN ANII1960ATUNCI ERA LA MODA TOATA LUMEA (cunostintele mele)BEIA CEAI SI CHEFIR DE PE ACESTE CIUPERCI.

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Comentariu
Abonati-va gratuit

pentru cele mai noi articole
si promotii periodice.

Articole Recente

10 remedii naturale pentru tratarea acneei

10 remedii naturale pentru tratarea acneei

10 alimente bogate in colesterol si cum sa mentii un echilibru sanatos

10 alimente bogate in colesterol si cum sa mentii un echilibru sanatos

9 beneficii surprinzatoare ale nucsoarei

9 beneficii surprinzatoare ale nucsoarei

Legatura dintre avort si aparitia cancerului la sân

Legatura dintre avort si aparitia cancerului la sân

Etapele de dezvoltare ale embrionului uman, de la conceptie pana la nastere

Etapele de dezvoltare ale embrionului uman, de la conceptie pana la nastere

Show / Evenimente

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE