Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Proteina, o cultura!

Proteina, o cultura!

De unde va luati proteinele? Aceasta este intrebarea pe care o pune oricine intra prima data in contact cu hrana vie.  Pentru cei care sunt la curent cu asa zis-ul „mit al proteinei”, este deja o intrebare amuzanta bazata pe lipsa informatiilor concr

De unde va luati proteinele?

Aceasta este intrebarea pe care o pune oricine intra prima data in contact cu hrana vie.  Pentru cei care sunt la curent cu asa zis-ul „mit al proteinei”, este deja o intrebare proteinaamuzanta bazata pe lipsa informatiilor concrete despre proteine si felul in care sunt ele folosite de organism. Exista multa confuzie pe tema aceasta , cate proteine trebuie sa consumam  pe zi si ce fel si din ce surse?.. Sunt proteinele din plante la fel de bune ca cele de origine animala? Este bine sa iei suplimente de proteine? Unele proteine sunt mai bune decat altele? Pot creste copii fara proteina animala? ..etc..iar multa din aceasta confuzie este intretinuta cu un scop clar. Cand oamenii nu inteleg exact ce trebuie sa faca sunt tematori  si cu atat mai greu o sa aleaga schimbarea daca ea nu este sustinuta de toata lumea. In acest caz confuzia este cea mai buna arma. Iar pe de alta parte industria carnii genereaza anual numai in Statele Unite in jur de 900 miliarde de dolari.

Asa ca haideti sa incercam sa facem putina lumina daca nu la toate aceste intrebari, macar sa aflam cum a ajuns proteina la acest rang!. Cuvantul proteina se trage din cuvintul grec proteios. Care inseamna „de prima importanta”. Inca din secolul al 19-lea proteina a fost  sinonima cu carnea si aceasta legatura a ramas neschimbata timp de 100 de ani. Foarte multi oameni si in ziua de astazi cand spui proteina se gandesc la carne , in primul rand la carnea de vita.  Doctorul Colin Campbel in cartea sa revolutionara „Studiul China” face referire la cum s-a instalat ideea in mintea oamenilor , precum proteina inseamna carne si care au fost efectele acestui fapt. „Primii savanti, cum ar fi Cari Voit (1831-1908), un renumit cercetator german, au fost promotori fideli ai proteinelor. Voit a descoperit ca „omul" are nevoie de doar 48,5 g pe zi, insa cu toate acestea el a recomandat o cantitate foarte mare, si anume de 118 grame pe zi, din cauza influentelor culturale ale vremii. Proteina insemna carne, si toata lumea aspira la a avea carne pe masa, asa cum noi aspiram sa avem case mai mari si masini mai rapide.

Voit a intuit ca nu poti avea prea mult dintr-un lucru bun, el continuand sa fie mentorul mai multor cercetatori renumiti de la inceputul secolului XX, printre care Max Rubner (1854-1932) si W. O. Atwater (1844-1907). Amandoi acesti studenti au urmat sfaturile profesorului lor. Rubner a afirmat ca aportul de proteine, adica de carne, constituia un simbol al civilizatiei in sine: „o portie mare de proteine este dreptul unui om civilizat". Atwater a mers mai departe si a organizat primul laborator de nutritie din cadrul Departamentului pentru Agricultura al Statelor Unite (USDA).

Ca director al USDA, el a recomandat 125 grame pe zi (acum sunt recomandate doar 55 grame pe zi)…

O influenta culturala care a ajuns sa fie puternic aparata. Daca erai civilizat, mancai multe proteine. Daca erai bogat, mancai carne, iar daca erai sarac mancai in principal alimente vegetale, cum ar fi cartofii si painea. Clasele de jos erau considerate de unii ca fiind lenese si neputincioase din cauza ca nu mancau suficienta carne, adica proteina. Elitismul si aroganta dominau in mare parte domeniul nutritiei aflat la inceputurile sale in secolul al XlX-lea. Intregul concept, cu cat mai mult cu atat mai bine, mai civilizat si poate chiar si mai spiritual, patrundea in aproape fiecare gand cu referire la proteine…” Va recomand cu caldura aceasta extraordinara carte.

Proteina animal este intr-adevar o cultura o cultura a mortii. O cultura care a creat atatea boli si atatea dereglari in noi si in jurul nostru, incat ne-am ratacit de tot.

Este curios cum in ziua de azi oamenii din patura de jos sufera de bolile oamenilor din patura de sus de acum 100. Si asta se explica prin faptul ca acum mancarea de zi cu zi a oamenilor cu venituri modeste este bogata in alimente procesate, majoritatea de provenienta animala asa cum era in trecut cea a celor bogati care erau singurii care isi permiteau sa manance carne.

Si astfel incet incet s-a creat o idee general valabila si logica in randul multora PROTEINA=CARNE. Dar CARNE=MOARTE…va invit sa realizati singuri ce rezulta mai departe...

Suntem extrem de eficienti in a promova lucruri care ne fac rau si a le ignora pe cele care ne fac bine.

Accept cu mare placere intrebarile si nelamuririle oricui, stiu ca sunt un mod bun de a impartasi pareri si impresii. Iar cand intrebarea cu proteinele apare…presimt mereu ca urmeaza …multa teorie.

Insa am si eu intrebarile mele la care astept raspunsuri …iar intrebarile care imi vin in minte acum sunt : Daca modul in care umanitatea s-a hranit pana acuma este modul corect, de ce suntem atat de bolnavi? Credem oare ca Dumnezeu atunci cand ne-a creat dupa chipul si asemanarea Sa, nu a creeat o fiinta sanatoasa? De ce atatia doctori si specialisti ? Care este rolul lor? Care este rolul dentistilor? Sa vindece urmele lacomiei ale ignorantei si nepasarii? …

Astept parerile voastre pro sau contra , nu conteaza , aici invatam impreuna! J

Sursa:

“Studiul China” – Dr. T Colin Campbell - proteina

#carne #cultura #hrana vie #industrie #proteina #studiul china

Ce au mai parcurs alti cititori...

Spirulina, banca ta de nutrienti
Proteinele animale sau vegetale, care sunt mai sanatoase?
Proteina utilizabila este cheia
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101