Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Frumusete
  4. Pericolele din produsele cosmetice

Pericolele din produsele cosmetice

Oamenii, in ziua de azi si in special femeile, folosesc in jur de 6 pana la 8 produse cosmetice in medie in fiecare zi. De la sapun de fata , sampon, deodorante, parfum, gel de par, ruj, creme, oja de unghii si altele. Sa nu adaugam aici si alte mult produse care vin in contact cu pielea noastra zilnic , precum : produse de curatenie, de spalat cosmetice parvasele, detergenti, de parfumat aerul si tot felul de minunatii. Toate acestea intra in contact direct cu pielea noastra, sau le inhalam vaporii iar astfel ajung in sange. In mai toate aceste produse se gaseste cel putin un compus chimic care este carcinogen si care odata ajuns in sange poate face ravagii.

Intreaga industrie de cosmetice este in stare de alerta. Consumatorii sunt avertizati de experti sa aiba grija cu orice produs care contine coloranti sintetici, emulsificatori, plumb, copolimeri , urea pe post de conservant, aldehida formica , derivate din petrol si alte substante chimice daunatoare.

Fara sa fie cu atent supervizate mai ales in felul in care substantele chimice reactioneaza in combinatii unele cu altele, este infricosator cat de repede aceste produse cosmetice au devenit o problema pentru consumatori. Unele rujuri sunt pline de plumb. Daca te gandesti ca nu conteaza , ca sunt doar pe piele, ar trebui sa te mai gandesti odata. Si daca ne gandim ca deodorantele si sampoanele intra si ele in aceasta categorie, devine inspaimantator modul in care de cateva ori pe zi folosim produse care ne imbolnavesc, ne expun la tot felul de chimicale si reactii periculoase. Pentru a contracara aceste probleme sunt destule solutii , dar de unde ar fi mai bine sa incepem?

Comandă acum Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! blogSare celtică blog

Este bine sa incepem, atunci cand folosim cosmetice, gandindu-ne la aceste probleme ca la unele pe termen lung nu ca beneficii pe termen scurt. In acelasi timp trebuie avuta mare grija cand sunt folosite si produsele asa numite „naturiste”, deoarece desi nu sunt la fel de daunatoare , multe din ele contin cam aceleasi ingrediente.

Pentru substante gen dibutilflatat, ingredientul care confera senzatia de stralucire, neted, lucios consumatorii platesc un pret foarte mare si nu numai in bani . Interzisa in Europa, aceasta toxina periculoasa afecteaza sistemul nervos chiar si daca tot ce faci este sa inhalezi vapori de la ea. Femeile care stau cu orele in saloanele de frumusete si se relaxeaza, au o mare sansa sa iasa intoxicate de acolo. O atentie sporita trebuie sa o aiba femeile insarcinate. Efectele pe termen lung pot fi asociate cu dezvoltarea deficienta a fatului si mai ales a organelor de reproducere masculine.
O alta substanta numita triclosan si care este gasita intr-un numar mare de produse cosmetice reprezinte deasemenea un mare pericol pentru sanatate. Mai nou gasim triclosan si in pasta de dinti deoarece se spune ca ucide bacteriile. Ceea ce nu prea stim este faptul ca aceasta substanta a fost in mod original folosita ca dezinfectant pentru chirurgie si nu pentru a fi pusa pe fata sau in jurul ochilor , ori pentru a-ti spala dintii si gingiile in fiecarfe zi.

Studiile pe animale, din pacate, au demonstrat ca acest triclosan produce dereglari hormonale. Studiile pe bacterii au ridicat o alta problema: triclosan-ul contribuie la rezistenta bacteriilor la antibiotice. Chiar daca aceste studii au produs ingrijorare , nu s-a recomandat deocamdata de catre institutiile responsabile ca produsele ce contin triclosan sa fie evitate. Pe langa cosmetice triclosan-ul se gaseste deasemenea in haine, jucarii, mobila, saci menajeri, produse de curatare,.

Urmeaza apoi doua produse foarte greu de pronuntat de majoritatea dintre noi : dietanolamina(DEA) si trietanolamina (TEA) si care sunt folosite in mod aproape exclusiv pentru emulsificatoare.  In caz ca esti om de stiinta si le combini pe cele doua, voi avea o gramada de soareci de laboratori care vor muri de cancer. Recomandarea este sa fie folosite in cantitati mici, dar ce se intampla cu efectul cumulativ care creste in timp si cu lista de produse in special de detergenti care le contin? Studii facute in ultimii 10 ani demonstreaza clar legatura dintre aceste doua produse care se gasesc printre altele in detergenti si produse de curat de uz casnic; in productia ierbicidelor si insecticidelor; si in tratamente anti-coroziune, in creme, sapunuri si sampoane, in industria textila, in productia unor aditivi ai cimentului; apar in compozitia diluantilor, creme de protectie solara, produse de make-up (cel mai adesea rimel), sampoane, creme de barbierit si produse cosmetice pentru copii si diferite afectiuni acestea fiind alergice, fiind iritante pentru ochi, dermatite alergice de contact, cancerigene si  toxice pentru speciile acvatice,
Multi coloranti sintetici se gasesc in zilele noastre in oja de unghii, ruj, creme de piele si paste de dinti. Dioxidul de titan este gasit camuflat chiar si in scutece de bebelusi. In unele glosuri de buze gasim chiar si compusi din aluminiu. Cunoscutul D&C Rosu 6 poate contine pe langa plumb, mercur si arsenic Deasemenea zincul este folosit pentru a obtura porii pielii ceea ce nu le mai permite sa respire normal.

Încearcă Deodorantele roll-on naturale de la Terralura! 

Derivatele din petrol sunt folosite in produse care formeaza un strat uleios pe piele si impiedica evaporarea naturala a umezelii. Precum aluminiu in antiperspirante blocheaza in mod periculos transpiratia asa si derivatele din petrol au efecte adverse asupra sanatatii pielii si nu numai. Dar pentru ca este ieftin pentru producatori, este folosit chiar si in cremele pentru bebelusi si in ceara depilatorie.

In momentul de fata se gasesc peste 200 de ingrediente ce se afla sub umbrela asa numitelor ”miresme sau parfumuri” si astfel producatorii nu sunt obligati sa le faca publice formulele.

Insa nu trebuie sa ne pierdem speranta , deaorece natura ne daruieste posibilitatea de a avea cum sa ne ingrijim si sa ne curatam fara sa ne distrugem organismul. Exista pe piata si produse cu adevarat naturale si benefice. Iar in timp veti vedea cat de benefica este tranzitia catre astfel de produse , din toate punctele de vedere.

Cum sa ne ferim? Cum sa ne protejam? Trebuie in primul rand sa ne educam! Cititi etichetele, informativa si nu cumparati produse a caror eticheta contine compusi pe care nu-i puteti sa-i cititi.

 

#chimicale #coloranti sintetici #copolimeri #derivate din petrol #pericole #produse cometice

Ce spun cititorii despre "Pericolele din produsele cosmetice"

Nicoleta12 February 2013 14:57Raspunde

ptr par, putem folosi bicarbonatul de sodiu cu apa(dureaza pana gasesti proportia ideala...perfect ptr persoanele cu par gros, rebel, sanatos si des), sau macar sampon fara sulfati , silicon ,ca si crema de corp ...uleiul de cocos imbogatit cu uleiuri esentiale(ptr miros), si lista poate continua...dar cosmeticele nu prea ai cum le schimba...eu nu cunosc alternative sanatoase, toate contin substante nocive

29 November 2011 04:54Raspunde

gandeste-te in primul rand la cele mai simple masti si creme obtinute prin pisarea diverselor fructe sau legume,cum ar fi castravetele,avocado,strugurii si multe,multe altele; baile cu uleiuri esentiale, infuziile de plante, toate astea contribuie in mod natural la mentinerea si imbunatatirea sanatatii si frumusetii corpului. Daca vei urmari articolele viitoare, vom publica din ce in ce mai multe alternative culinare si cosmetice la produsele existente pe piata.

irina28 November 2011 20:04Raspunde

"natura ne daruieste posibilitatea de a avea cum sa ne ingrijim si sa ne curatam fara sa ne distrugem organismul." exemple?

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101