Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Pasta de susan (tahini) iti poate salva viata. Afla cum!

Pasta de susan (tahini) iti poate salva viata. Afla cum!

Nu ne gandim la pasta de susan ca la un “salvator de vieti”, dar studii recente arata ca este capabila sa reduca indicatorii sangvini in cazul riscului de boli cardiovasculare  cu pana la  39% in doar sase saptamani.

Din pacate, in lumea occidentala cand omul de rand vrea sa previna aparitia unei boli de inima, aspirina si medicamentele pe baza de statine sunt deseori printre primele optiuni – daca nu chiar primele – pe langa sport si o alimentatie mai buna. Decenii intregi de marketing intens si dezinformare au convins milioane de oameni ca ucigasul #1 este o forta inevitabila; una impotriva careia fluturam pastile si variate potiuni farmaceutice pentru a  'minimiza riscul,' dar niciodata nu ne adresam problemei ca sa o rezolvam o data pentru totdeauna.

Acesta este unul dintre motivele pentru care medicina naturala continua sa castige popularitate, pentru abordarea sa paliativa, care nu necesita un consum de chimicale patentate (cum ar fi produsele farmaceutice) ale caror efecte secundare sunt deseori mai grave si cu implicatii mai mari decat presupusele lor efecte terapeutice. In medicina naturala, in loc sa controleze si/sau sa suprime simptomele, scopul este sa stimuleze capacitatea corpului de a se vindeca singur, prin eliminarea acelor obstacole ce il opresc sa o faca. Si deseori, este vorba doar de o simpla modificare a dietei – adaugi o planta medicinala aici, elimini un aliment nesanatos colo.

Unul dintre cele mai promitatoare studii date de biomedicina, o piatra rara, publicat recent in revista Arhivele medicinei Iranului, a analizat mancarea-medicament pe baza de susan cunoscuta sub denumirea de Ardeh sau Tahini, pentru abilitatea sa de a reduce factorii de risc cardiovascular la diabeticii de tip 2 – un grup cu o rata a mortalitatii crescuta datorita cantitatilor de lipide din sange asociate cu o conditie cronica de mult zahar in sange, glicatiune si rezistenta la insulina.pasta de tahini

Intitulat "Ardeh (Sesamum indicum) poate imbunatati parametrii serului trigliceric si a lipidelor aterogenice la bolnavii de diabet de tip 2: un test clinic aleatoriu ",[i]  studiul a implicat participarea a 41 de bolnavi de diabet de tip 2, impartiti aleatoriu in doua grupuri: grupul A (Ardeh 28 g/d, n = 21) si grupul B (control, n = 20).  Pacientii din grupul A au primit 28 grame (doua linguri) de Ardeh la micul dejun, iar pacientii din grupul B si-au luat in continuare micul dejun obisnuit, ambele grupuri pe o perioada de sase luni (gradul de energie a fost pastrat la fel in ambele grupuri).

Ambele grupuri au inregistrat valori de pornire si de final dupa sase saptamani, pentru presiune arteriala, colesterol (TC), trigliceride (TG), LDL-C, HDL-C, si asa-numitul indice aterogenic (indicele de promovare a bolilor de inima), plasma (AIP; log TG/HDL-C), procente de TC/HDL-C si de LDL/HDL-C.

In mod remarcabil, dupa o perioada de sase saptamani, s-au observat semnificative modificari pozitive:

Dupa sase saptamani s-au inregistrat scaderi semnificative la serul TG (15.3 mg/dL) si AIP (39 %) in grupul A. Mai mult decat atat, au fost scaderi usoare la serul TC, LDL-C, si alti parametri ai lipidelor aterogenice si o crestere usoara in HDL-C, toate sesizate pe parcursul suplimentarii dietei cu Ardeh. Valorile antropometrice si presiunea sangelui au fost neschimbate pe perioada observatiei in ambele grupuri." [sublinierea a fost adaugata]

In baza acestor observatii promitatoare cercetatorii au concluzionat: "Ardeh ar putea avea efecte favorabile in reducerea factorilor de risc CVD la bolnavii de diabet de tip 2." Retineti ca s-a notat o scadere de 39% in asa-numitul indice al plasmei (AIP), ceea ce nu este putin avand in vedere ca a fost vorba doar de o schimbare minora in alimentatie. De mentionat ca tipul de tahini folosit in cadrul studiului (Firma Oghab Halva) nu a avut niciun aditiv sau ulei. Erau doar seminte de susan macinate, simple. Daca ar fi fost vorba de un test pentru un medicament, astfel de rezultate ar fi fost mediatizate in intreaga lume, fiind promovat ca un medicament miraculos (si castiguri imense).

Acesta nu este primul studiu clinic pe oameni pentru demonstrarea efectului benefic al susanului in sanatatea cardiovasculara si diabet. Iata si altele:

Susanul este cu adevarat un super star printre alimentele medicament. De fapt, s-au publicat recent rezultatele unui studiu conform caruia consumul de 40 de grame de seminte de susan, sau doua linguri de tahini, depasea cu mult in eficacitate Tylenolul in reducerea durerii suferinzilor de artrita la genunchi. Semintele de susan au peste 40 de beneficii pentru sanatate si acestea pot fi usor descoperite la o cautare pe site-urile specializate. Puteti citi mai multe despre beneficiile semintelor de susan in articolul: Semintele de susan, o fabrica de nutrienti sau Susanul, 10 beneficii uimitoare pentru sanatate.

Sa fim sinceri. Acum, cand studii clinice pe oameni, revizuite de specialisti si publicate in reviste respectate arata ca modificari simple de dieta – da, la fel de simple ca o portie zilnica de pasta de susan (tahini) – pot avea un impact urias asupra factorilor de risc ale celor mai comune boli generatoare de moarte, este timpul sa ne intrebam ce se ascunde, de fapt, in spatele medicinei practicate in prezent. Medicamentele nu vindeca bolile, asa cum gloantele nu pot inceta razboiul. Alimentele, pe de alta parte, pot vindeca, si ne pot ajuta sa punem capat odata si pentru totdeauna “razboiului contra afectiunilor de inima” – pentru ca “razboiul cu cancerul” a fost pierdut.

Cautati retete pentru tahini si luati in considerare acest aliment cu proprietati atat de minunate pentru inima, pe care le puteti potenta adaugand usturoi, un alt aliment ce poate salva vieti.

Ce experiente aveti in bucatarie folosind tahini sau semintele de susan! Scrieti-ne in comentariile de mai jos, ne dorim sa aflam parerile voastre!

 

SURSE

[i] Parvin Mirmiran, Zahra Bahadoran, Mahdieh Golzarand, Asadolah Rajab, Fereidoun Azizi. Ardeh (Sesamum indicum) poate imbunatati parametrii serului trigliceric si a lipidelor aterogenice la bolnavii de diabet de tip 2: un test clinic aleatoriu .  Eur J Prev Cardiol. 2013 Apr;20(2):202-8. doi: 10.1177/2047487312437625. Epub 2012 Jan 25.

[ii] Kalliopi Karatzi, Kimon Stamatelopoulos, Maritta Lykka, Pigi Mantzouratou, Sofia Skalidi, Nikolaos Zakopoulos, Christos Papamichael, Labros S Sidossis. Consum de ulei de susan are efecte benefice asupra functiei endoteliale la barbatii hipertensivi. Eur J Prev Cardiol. 2012 Jan 25. Epub 2012 Jan 25. PMID: 22345690

[iii] Devarajan Sankar, Amanat Ali, Ganapathy Sambandam, Ramakrishna Rao. Uleiul de susan are un efect sinergetic cu medicatia anti-diabet la bolnavii de diabet de tip 2 mellitus. Clin Nutr. 2011 Jun ;30(3):351-8. Epub 2010 Dec 16. PMID: 21163558

[iv] D Sankar, M Ramakrishna Rao, G Sambandam, K V Pugalendi. Un studiu pilot asupra consumului uleiului de susan la diabetici hipertensivi. J Med Food. 2006 Fall;9(3):408-12. PMID: 17004907

[v] D Sankar, M Ramakrishna Rao, G Sambandam, K V Pugalendi. Efectul uleiului de susan asupra medicamentelor diuretice sau  beta blocante in modularea presiunii sangvine, antropometrie, spectrul de lipide si stadiul redox. Yale J Biol Med. 2006 Mar;79(1):19-26. PMID: 17876372

http://www.greenmedinfo.com/blog/why-eating-sesame-seed-paste-tahini-could-save-your-life - pasta de tahini

#diabet #sanatate #semintele de susan #susanul #pasta de susan

Ce au mai parcurs alti cititori...

Afinul, o planta cu beneficii importante pentru sanatate
Relatia dintre consumul de peste si diabet
13 argumente care te vor pune pe ganduri cu privire la consumul de carne rosie

Ce spun cititorii despre "Pasta de susan (tahini) iti poate salva viata. Afla cum!"

Mihai05 September 2017 11:38Raspunde

Monica,ai auzit de STUDIUL CHINA Atenție la lactate

monica13 September 2016 19:50Raspunde

Interesant articolul! Multumim :) eu fac un suc' răcoros,pun la blender un iaurt grecesc,tahina, miere, apa gazoasă si scortisoara.

DOINA07 September 2015 15:00Raspunde

Eu amestec pasta de susan cu seminte de canepa, germeni de grau si seminte de chia macinate. Este un deliciu!

zoicas viorica01 April 2015 21:42Raspunde

eu fac salata de vinete cu tahini, este minunata

Alina22 January 2015 18:51Raspunde

Eu amestec pasta de susan cu miere de manuka si o ung pe paine la micul dejun.E delicioasa!

mirela01 December 2014 19:35Raspunde

Am gatit o reteta personala in care am combinat pestele cu tahini si ghimbir, adica o combinatie de stil chinezesc, romanesc si oriental. Sosul se poate manca cu spaghete sau ideal taitei asiatici care fierb mai repede si sunt mai Ingrediente : * Filet de peste(pangasus) * Tahini * Ulei de masline * Ghimbir * Zeama de la jumatate de lamaie * Sare afumata(nu este obligatoriu) * Paprika afumata Se face un sos din ulei, condimente preferate, ghimbirul dat prin razatoare mica sare si paprika si se da pestele taiat in cuburi de marimea dorita. Se incinde tigaia si cand este foarte incinsa se pun bucatile de peste si se calesc pe ambele parti pana cand devine auriu. Dupa preferinte se poate adauga zeama de la jumatate de lamaie cand pestele este prajit bine. In functie de consistenta sosului tahini se poate subtia cu putin lapte de soia pana cand are consistenta unei smantani lichide . Se adauga sosul tahini dupa ce zeama de lamaie sa evaporat si pestele este corcant prajit pana cand se omogenizeaza. Se adauga peste pastele fierte si strecurate si se serveste cald. Sper sa va placa! :)

aura02 December 2014 10:22Raspunde

Reteta este interesanta, multumim. Ai grija insa ca pangasius nu este deloc o idee buna. Cauta pe net informatii despre unde si cum este crescut...

Manuela01 December 2014 14:18Raspunde

Tahini se gaseste de obicei la AUCHAN,uneori la BILLA si la magazine arabesti. Se poate folosi la: -sos pentru peste: 1 lingura se amesteca cu zeama de lamaie,sare,piper,usturoi pisat,1-3 linguri apa minerala si optional patrunjel tocat. -humus:300g naut boabe fiert se toaca(in blender sau robot de bucatarie) cu 1-2 linguri tahini,sare,piper,zeama de lamaie,usturoi pisat dupa gust.se adauga apa in care a fiert nautul pana devine ca o pasta.Se serveste intins pe o farfurie plata si deasupra se picura ulei de masline.Se decoreaza cu frunze de menta sau patrunjel sau castraveti murati taiati in fasii subtiri. -vinete :se coc vinete ca pentru salata obisnuita dar in loc de ulei si ceapa se adauga pasta de susan(1-2 linguri la 500g vinete),iaurt(grecesc),sare,piper,usturoi pisat dupa gust. -bruschete: se prajesc felii de paine neagra si se ung cu pasta formata din 1-2 linguri de tahini,1-2 linguri de apa, zeama de lamaie,sare,piper,usturoi pisat (optional).Deasupra se orneaza cu rosii taiate cubulete si patrunjel Pasta de susan se intareste cand este amestecata cu apa si zeama de lamaie deaceea cantitatea acestora din urma se stabileste in functie de consistenta pe care doriti s-o aiba sosul.

01 December 2014 10:33Raspunde

se foloseste la mancare asiatica,se gasesc in magazine la raioanele cu produse asiatice.

01 November 2014 21:02Raspunde

unde se gaseste TAHINI multumesc

01 December 2014 11:46Raspunde

poti sa-l faci si singura acasa

01 December 2014 11:41Raspunde

In magazinele arabesti

03 November 2014 01:56Raspunde

La Lidl se gaseste din cand in cand atunci cand este promovata saptamana greceasca de obicei,in Grecia in magazinele Lidl am gasit-o mereu

01 December 2014 21:04Raspunde

.

08 October 2014 18:31Raspunde

prajit putin si dupa aceea macinat , da un gust deosebit in salate , si in salata de conopida cu maioneza. eu mai pun si in salata de naut e super!!

Anonim01 October 2014 23:36Raspunde

Pasta de susan amestecata cu patrunjel tocat si zeama de lamaie..

sirbu georgeta01 October 2014 22:21Raspunde

susanul este f bun pt calciul pe care il detine iar eu am facut lapte de susan si hummus cu tahini

01 October 2014 20:58Raspunde

Tahini se mai fol la vinetele coapte cu adaos de zeama de lamiie si usturoi ...se amesteca toate in blender si se intinde pe farfurie si se orneaza cu ulei de masline si frunze de menta

ana01 October 2014 20:25Raspunde

am descoperit tahini de putin timp si sincer nu imi place deloc dar am gatit cu acest produs pt prieteni si familie o pasta pentru gustarile reci si toti s-au aratat incantati. 100gr tahini + 250gr naut fiert sau stors din conserva + un praf sare + 1 lingurita boia dulce sau iute dupa preferinta + zeama de la 1 lamaie + 70ml ulei de masline se amesteca toate si se face o pasta cu ajutorul unui blender.se poate folosi in loc de margarina sau unt la ungerea feliilor de paine.

RobertR02 October 2014 09:23Raspunde

margarina?!? mai consuma cineva acest tip de plastic?

01 October 2014 20:08Raspunde

folosesc pasta de susan la naut fac mereu humus

01 October 2014 20:08Raspunde

folosesc pasta de susan la naut fac mereu humus

Mircea Sangriu01 October 2014 18:39Raspunde

Se pun 3 linguri mari de tahini In procesor, 3 / 4 catei de usturoi, zeama de la o jumatate de lamaie,si un praf de sare, apoi porniti motorul,si adaugati apa rece ,putin cate putin,pana devine totul ca o maioneza, cremoasa, se serveste rece alaturi de o salata mixta si lipie araba subtire. .

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101