Daca citesti pana adormi sau stai pe telefon pana dimineata iti creste riscul de cancer? Se pare ca da. Expunerea la lumina artificiala pe timpul noptii scade productia unui hormon important din corp, melatonina.
Melatonina are rolul de a preveni cancerul, intareste sistemul imunitar si poate incetini imbatranirea celulara; de fapt, a constituit tema de cercetare clinica a peste 100 de aplicatii in boli diferite. Este "Super eroina noptii" pentru corp, iar lumina este calcaiul lui Ahile pentru ea.
In urma cu aproape o suta de ani, lumea civilizata a inceput un experiment pe ea insasi, lungind zilele si scurtand noptile in dorinta de a deveni o societate super-productiva 24 de ore pe zi.
Insa poluarea luminii generata de tehnologiile moderne isi iau o revansa biologica dura de la oameni, la fel ca si de la alte forme de viata de pe Pamant.
Timp de peste 200,000 de ani, oamenii si alte forme de viata au dezvoltat organe care s-au orientat dupa natura. Am dezvoltat un ceas biologic guvernat de succesiunea luminii si a intunericului pe Pamant.
Lumina artificiala perturba ceasul biologic si productia de melatonina, cu efecte nefericite asupra sanatatii. Asa cum dr. Russel Reiter spune intr-una dintre prezentarile sale, "lumina te poate ucide."
Partea intunecata a noptii
La oameni, ca si la restul mamiferelor, ceasul biologic se afla in nucleul suprachiasmatic din creier , care este o parte a hipotalamusului. In functie de semnalele de lumina si intuneric,nucleul suprachiasmatic ii comunica glandei pineale cand sa secrete melatonina.
Lumina vine prin ochi si traverseaza nervii optici ajungand la nucleul suprachiasmatic , care este extrem de sensibil la succesiunea de lumina si intuneric.
Cand aprinzi lumina in timpul noptii, ii trimiti creierului o informatie gresita despre succesiunea de lumina-intuneric. Lumina inseamna pentru creier un singur lucru: zi. Crezand ca e deja zi, ceasul tau biologic comunica glandei pineale sa opreasca productia de melatonina.
Indiferent ca ai lumina aprinsa o ora sau doar o secunda, efectul este acelasi - iar pompa de melatonina nu isi reincepe activitatea daca inchizi lumina.
Pentru ca oamenii au evoluat in lumina focului, galben, portocaliu si rosu sunt lungimi de unda care nu suprima productia de melatonina, in timp ce undele de alb si albastru o fac. De fapt, spectrul de lumini care inhiba melatonina este destul de ingust - intre 460 si 480 nm. Daca vrei sa-ti protejezi melatonina, dupa apus ar trebui sa aprinzi o lumina de joasa intensitate de culoare galbena, portocalie sau rosie. Dr. Reiter sugereaza o lampa de sare luminata cu un bec de 5 watti cu gama de culori mentionata anterior.
Beneficiile masive pentru sanatate ale melatoninei
Melatonina este un hormon cu multe beneficii pentru sistemul imunitar. Este un puternic antioxidant si combate inflamatia prin inlaturarea radicalilor liberi. De fapt, melatonina este atat de bine integrata in sistemul tau imunitar incat lipsa ei genereaza atrofierea timusului, un component de baza al sistemului imunitar. Melatonina poate avea si un rol in incetinirea imbatranirii creierului.
Pe langa faptul ca te ajuta sa dormi mai bine si contribuie la o stare generala de confort si bunastare, melatonina s-a dovedit a avea si importante beneficii anticancer. Inhiba multiplicarea unei game largi de celule canceroase si declanseaza apoptoza acestora (autodistrugerea). Acest hormon blocheaza si alimentarea cu sange a tumorilor, necesara pentru evolutia rapida a acestora (angiogeneza). Melatonina poate mari eficienta si reduce toxicitatea chimioterapiei pentru cancer.
Melatonina este cel mai urat cosmar al cancerului la san
Studii autorizate in domeniu au aratat ca melatonina ofera in special o protectie foarte buna contra cancerului de natura reproductiva. Celulele din corp - chiar si cele canceroase - au receptori de melatonina. Si cand melatonina isi face turul de noapte, incetineste diviziunea celulara. Cand hormonul se ataseaza la o celula de cancer la san, s-a descoperit ca actioneaza prin contracararea tendintei estrogenului de a stimula cresterea celulara.
Melatonina are un efect de calmare asupra mai multor hormoni reproductivi, ceea ce ar putea explica de ce protejeaza contra cancerelor ce implica hormonii sexuali, inclusiv cancerul ovarian, endometrial, la san, la prostata si cel testicular. GreenMedInfo publica douazeci de studii care demonstreaza foarte clar felul in care melatonina isi exercita efectele sale de protectie impotriva cancerului de san.
Insa efectele anticancer ale melatoninei nu se opresc aici. Desi determina celulele canceroase sa se autodistruga, melatonina promoveaza si productia de substante imunostimulante precum interleukin-2, care contribuie la identificarea si atacarea celulelor modificate ce duc la aparitia cancerului. Prin aceste actiuni duale, melatonina lanseaza un atac dublu! Cele mai multe cercetari stiintifice de pana acum legate de melatonina sunt in legatura cu cancerul la san. Iar cele mai impresionante dintre aceste studii arata urmatoarele:
- Revista Epidemiologia raporteaza un risc marit de cancer la san la femeile care lucreaza in ture de noapte
- Femeile care traiesc in vecinatati cu multa lumina nocturna sunt mai predispuse la cancer la san decat cele care traiesc in zone unde predomina intunericul nocturn, arata un studiu efectuat in Israel
- Dintre participantii la Studiul despre Sanatatea Asistentelor, s-a descoperit ca asistentele care lucreaza noaptea au un risc cu 36% mai mare de a avea cancer la san
- Femeile oarbe, ai caror ochi nu pot detecta lumina si au o productie consistenta de melatonina, au un procent mai scazut de cancer la san
- In urma analizei studiilor epidemiologice in intregime, s-a descoperit ca femeile care lucreaza noaptea au riscuri cu 60% mai mari decat rata normala de cancer la san, chiar si atunci cand au fost luati in considerare si alti factori, precum diferentele din alimentatie.
Melatonina imbunatateste longevitatea pacientilor de cancer
Glioblastom este o forma agresiva si foarte neplacuta de cancer la creier cu un pronostic sumbru si foarte putine alternative de tratament. Cu toate acestea, melatonina ofera o speranta. Intr-un test clinic, pacientii cu glioblastom au fost tratati fie cu radiatii si melatonina, fie doar cu radiatii. Douazeci si trei de procente dintre pacientii care au primit melatonina erau in viata si un an mai tarziu, in timp ce niciunul dintre cei care au fost tratati cu radiatii nu a supravietuit.
Un alt studiu a descoperit ca melatonina a redus cresterea cancerului la prostata. Studiile arata rezultatele la fel de incurajatoare si pentru cancerul la plamani, la pancreas, la colorect, precum si alte tipuri de cancer. Un articol din Revista Prelungirea Vietii contine un tabel cu rezultatele unor studii asupra tipurilor de cancer cu rate de supravietuire de un an de zile si arata o semnificativa imbunatatire atunci cand melatonina se foloseste ca metoda de tratament. Autorii unei analize sistematice asupra melatoninei in tratarea tuturor tipurilor de cancer au concluzionat:
"Efectele au fost consistente, pentru doza de melatonina si tipul de cancer. Nu a fost raportat niciun efect secundar. Reducerea substantiala a riscului de deces, rata scazuta a efectelor secundare si costurile mici legate de aceasta interventie sugereaza un potential enorm pentru utilizarea melatoninei in tratarea cancerului."
In urma dovezilor stiintifice, in 2007, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si-a anuntat decizia de a clasifica munca in ture ca "potential carcinogena." Turele de noapte sunt astfel incluse in aceeasi categorie de risc precum expunerea la substantele toxice cum ar fi tricloroetilena, vinil clorida si bifenolii policlorinati (PCB). Daca nici acest lucru nu este o marturie a importantei melatoninei pentru sanatatea umana, spuneti atunci ce este!
Cum sa-ti optimizezi nivelul de melatonina
Doi factori de mediu des intalniti care pot "bruia" somnul sunt poluarea si temperatura. Urmatoarele sugestii iti pot imbunatati calitatea somnului si contribuie la optimizarea productiei de melatonina.
- Evita sa te uiti la TV sau sa folosesti calculatorul seara, cel putin cu o ora inainte de culcare. Aceste dispozitive emit lumina albastra, care comunica creierului ca este inca zi. In mod normal creierul incepe sa secrete melatonina intre 9 si 10 pm, iar aceste dispozitive emit o lumina care poate bloca procesul.
- Trebuie sa te expui la lumina solara STRALUCITOARE in mod regulat. Glanda pineala produce melatonina in principal in functie de contrastul dintre lumina puternica a soarelui pe timpul zilei si intunericul complet din timpul Daca stai in intuneric toata ziua, glanda nu poate aprecia diferenta si nu va optimiza productia de melatonina.
- Dormi pe un intuneric cat mai deplin. Chiar si cea mai mica raza de lumina din dormitor poate perturba ceasul biologic si productia de melatonina a glandei pineale. Pana si cea mai mica palpaire a radioului cu ceas poate interfera cu somnul, asa ca mai bine inchide radioul sau renunta la el. Muta toate dispozitivele electrice la cel putin 1 m distanta de pat. Iti poti acoperi ferestrele cu draperii sau jaluzele opace.
- Pune un bec cu intensitate mica, de culoare galbena, portocalie sau rosie daca ai nevoie de o sursa de lumina pe timpul noptii. Lumina din acest spectru de culori nu opreste productia de melatonina, spre deosebire de alb si albastru. Lampile de sare sunt foarte utile in acest scop.
- Mentine temperatura din dormitor la o temperatura de cel mult 21 grade C. Multe persoane mentin temperatura prea ridicata in casele lor (mai ales in dormitor). Studiile arata ca temperatura optima pentru somn este intre 15 si 20 de grade C.
- Fa o baie fierbinte cu 90 - 120 de minute inainte de culcare. Se mareste temperatura corpului si cand iesi din baie, aceasta va scadea brusc, anuntand corpul ca te pregatesti de culcare.
- Nu folosi ceasuri desteptatoare zgomotoase. Trezitul cu mare zgomot poate fi foarte stresant. Daca dormi suficient de mult, nici nu ai nevoie de un ceas desteptator.
- Profita de soarele de dimineata, daca se poate. Sistemul tau circadian are nevoie de lumina pentru a se reprograma. 10 - 15 minute de soare dimineata sunt suficiente pentru a semnala ceasului tau biologic ca s-a facut zi si va fi mai putin derutat de semnalele de lumina mai slaba din timpul noptii. Cu cat inaintezi in varsta ai nevoie de tot mai multa expunere la soare.
- Ai grija la campurile electromagnetice (CEM) din dormitor. Acestea pot perturba glanda pineala si productia de melatonina si pot avea si alte efecte negative asupra corpului. Poti masura nivelul de (CEM) cu un gaussmetru in diferite zone din casa ta.
Cand e cazul sa iei suplimente cu melatonina?
Cercetarile stiintifice curente sugereaza ca deficientele de melatonina sunt insotite de profunde dezavantaje biologice, cum ar fi nivelul ridicat de inflamatie, un sistem imunitar slabit, precum si un risc marit de cancer. Una dintre metodele cele mai sigure de a compromite producerea naturala de melatonina in corp este expunerea la lumina artificiala noaptea - fie si pentru scurt timp. Studii multiple arata ca cei care lucreaza in ture de noapte au rate mai mari de cancer, in special cancer la san.
Suplimentarea poate ajuta, insa ar fi MULT mai benefic si mai ieftin ca melatonina sa fie produsa de corp in mod natural. Astfel vei primi doza "perfecta" pentru tine, nici prea mult, nici prea putin, pentru ca organismul are propriul sau sistem de evaluare si stie cum sa regleze dozarea. Daca, din diverse motive, nu poti stimula in mod natural productia de melatonina, poti lua in calcul o suplimentare cu melatonina, insa cel mai intelept ar fi sa ramai fidel sugestiilor de mai sus.
Conform studiilor, melatonina ajuta oamenii sa adoarma mai repede, sa fie mai linistiti si previne oboseala de peste zi. Tine cont de faptul ca ai nevoie doar de o doza foarte mica — in mod normal 0.25mg sau 0.5mg pentru inceput, dupa care poate fi modificata. Doze mai mari, de 3 mg, pot sa te tina treaz, in loc sa te ajute sa dormi, de aceea e bine sa-ti dozezi atent suplimentarea.
Sursa utilizata:
- 1 GreenMedInfo.com, Melatonin Research Database
- 2 Brain World September 9, 2012
- 3 Neuro Endocrinol Lett February-April 2004
- 4 The Cancer-Light Connection January 2004
- 5 National Cancer Institute: Melatonin, Chronobiology, and Cancer
- 6 Eu J Cancer November 1999
- 7 Epidemiology January 2001
- 8 Cancer Causes Control December 2010
- 9 J Natl Cancer Inst August 2001
- 10 Epidemiology September 1998
- 11 Washington Post February 20, 1008
- 12 Oncology January-February 1996
- 13 Prostate April 1, 2005
- 14 Life Extension Magazine January 2004
- 15 J Pineal Res November 2005
- 16 NBCNews November 29, 2007
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/03/19/melatonin-benefits.aspx - melatonina