Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Retete
  4. O reteta cu aroma de sarbatoare: Kombucha cu scortisoara

O reteta cu aroma de sarbatoare: Kombucha cu scortisoara

Descopera o reteta cu aroma de sarbatoare: ceai traditional kombucha cu scortisoara.

Iubim condimentele dulci, precum: scortisoara, ghimbirul si cuisoarele. Si nu doar de sarbatori, ci in orice perioada a anului. Tocmai penrtu ca ne aduc aminte de copilarie si de perioada sarbatorilor. Le putem folosi in dulciurile facute in casa, in vin fiert sau chiar in sosurile vinegrete pentru salate. Un mod in care se pot folosi foarte bine aceste arome atat de apreciate este si pentru ceaiul kombucha. Scortisoara, ghimbirul si cuisoarele se combina foarte bine cu gustul acrisor si usor dulceag al ceaiului kombucha, dand nastere unei bauturi probiotice delicioase, foarte aromata si incantatoare. Ceaiul condimentat de kombucha poate fi turnat peste gheata.

kombucha mama

 

Kombucha este un ceai traditional fermentat care, la fel ca toate alimentele fermentate, este foarte bogat in bacterii benefice – aceleasi bacterii care mentin sanatatea intestinelor si functionarea sistemului imunitar. Si, la fel ca majoritatea alimentelor fermentate, kombucha este incredibil de usor de facut – cu doar putin mai mult efort sau cunostinte decat ai nevoie pentru un simplu ceai indulcit. Kombucha este fermentat cu ajutorul unei colonii simbiotice de bacterii si drojdie, care se mai numeste si mama (se poate vedea o kombucha mama in imaginea de mai sus).

Desi mai demult era relativ necunoscut, ceaiul de kombucha este in prezent foarte raspandit in magazinele naturiste si in multe magazine mari. Din fericire, este usor sa faci kombucha – trebuie sa fierbi apa, infuzezi ceaiul si-l indulcesti, dupa care il pui intr-un vas care contine deja un ferment mama de kombucha. Mama kombucha face cea mai mare parte din aceasta munca, pentru ca bacteriile bune si drojdia se hranesc cu zaharul din ceaiul indulcit si-l transforma intr-un ceai kombucha minunat, acrisor, bogat in probiotice.

Pasionatii de kombucha prefera sa-si inmulteasca continuu culturile de kombucha, adica, in loc sa faca ceaiul de kombucha pe portii, pastreaza un recipient cu kombucha, pe care-l umplu din cand in cand cu ceai indulcit proaspat. Acest lucru asigura conditii minime pentru mentinerea mamei kombucha, asigurand, in acelasi timp, o rezerva permanenta de kombucha.

De indata ce ti-ai stabilit un sistem de inmultire continua a culturii si dupa ce ti-ai pregatit prima portie de ceai kombucha, vei observa ca bautura este plata, nu carbogazoasa, precum cel pe care-l cumperi de la magazinele naturiste sau supermarketuri. Motivul este ca fermentarea initiala nu pastreaza gazele, precum dioxidul de carbon, care apare in procesul de fermentare. kombuchaPentru a face un kombucha spumos si carbogazos, aceste gaze trebuie pastrate in timpul celui de-al doilea proces de fermentare. La a doua fermentare a ceaiului kombucha se mai pot utiliza si alte arome, ierburi aromatice sau condimente. In timpul iernii, de exemplu, se poate aromatiza cu condimente dulci si cidru de mar dulce, care ofera suficienti carbohidrati care sa alimenteze bulele dorite din kombucha.

Kombucha cu scortisoara

Un ceai fermentat kombucha este o bautura probiotica usor acrisoara cu arome vagi de cidru de mere. In aceasta versiune, ceaiul clasic de kombucha trece prin a doua fermentare care ii infuzeaza si arome de scortisoara, cuisoare sau condimente dulci.
Cantitate: aproximativ 1 litru (echivalentul a 4 portii)

Ingrediente

• 2 cuisoare intregi
• 1 betisor sau pulbere de scortisoara
• 1 lingurita de ghimbir dat pe razatoare
• 3 linguri de suc de mere
• 1¾ cana de ceai kombucha

Mod de preparare

1. Pune cuisoarele si betisorul de scortisoara intr-o sticla cu capac etans de 0.5 litri.
2. Intr-o cana mare, amesteca ghimbirul dat pe razatoare si sucul de mere cu ceaiul kombucha. Adauga ingredientele lichide in sticla cu capac etans, lasand un spatiu in sticla cam de 3 cm. Inchide sticla, si aseaz-o intr-un loc cald din bucatarie. Lasa kombucha sa fermenteze timp de 5 zile, dupa care se muta in frigider.
3. Deschide sticla cu atentie deasupra chiuvetei, pentru ca face spuma, apoi strecoara kombucha printr-o sita fina. Serveste kombucha cu gheata.

Pentru a pregati aceasta reteta de Kombucha cu Scortisoara, trebuie sa ai la baza un ceai kombucha facut cu suc de mere si condimente, pentru efectul spumant si aromat.Citeste in articolul acesta mai multe detalii despre kombucha si modul in care poti realiza acasa ceaiul fermentat.

 

#probiotice #retete hrana vie #sanatate #scortisoara

Ce au mai parcurs alti cititori...

Scortisoara, potiunea din camara
10 Ierburi aromatice si condimente pentru o sanatate optima
10 imbunatatiri vitale de tranzitie pentru un corp mai sanatos si o viata mai fericita
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101