Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Incredibilele beneficii ale mestecatului mancarii

Incredibilele beneficii ale mestecatului mancarii

"Teme-te mai putin, nadajduieste mai mult; mananca mai putin, mesteca mai mult; plange-te mai putin, respira mai mult; vorbeste mai putin, spune mai mult; uraste mai putin, iubeste mai mult; si toate lucrurile bune vor fi ale tale" ~ proverb suedez

"Teme-te mai putin, nadajduieste mai mult; mananca mai putin, mesteca mai mult; plange-te mai putin, respira mai mult; vorbeste mai putin, spune mai mult; uraste mai putin, iubeste mai mult; si toate lucrurile bune vor fi ale tale"

~ proverb suedez

Multe studii stiintifice au explorat beneficiile mancatului mai lent si mestecatului mai indelungat. Cu totii cred ca ne putem amintii de mamele noastre cum ne spuneau sa mancam mai incet in timp ce noi o faceam pe nerasuflate ori pentru ca eram foarte flamanzi (veniti de la joaca, de la aer) sau pentru ca aveam “lucruri mai importante” care ne asteptau.
Dar poate ca mamele aveau dreptate. Poate ca ar trebui sa o luam mai incet La urma urmei, ce este mai important decat hrana? Nu poti infaptui nimic care sa aiba vreo importanta fara un corp bine hranit si o minte hranita.

Mananca mai incet si o sa mananci mai putin

Ultimul studiu care sa ilustreze importanta de a incetini mancatul a aparut in editia din ianuarie 2014 a Jurnalului Academiei de Nutritie si Dietetica/Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics1. Cercetatorii au gasit ca ai putea consuma mai putine calorii in decursul unei mese, daca mananci incet.
Studiul a fost diferit prin aceea ca nu doar a comparat aportul de energie cu viteza mancatului, dar a separat subiectii in doua grupe: “greutate normala” si supraponderali/obezi.

Ambele grupe au consumat mai putine calorii pe durata mesei cand au mancat incet, dar pentru cei cu greutate normala diferenta a fost mai mare. Grupa cu greutate normala a consumat cu 88 mai putine calorii pe durata mesei lente, iar grupul obez a consumat cu 58 mai putine calorii.
Cercetatorii pondereaza diferenta dintre cele doua grupe, intrebandu-se daca participantii obezi nu cumva ar fi mancat mai putin decat de obicei deoarece s-au simtit “constienti fata de sine” pe durata studiului.
Partea importanta totusi este ca ambele grupe au consumat mai putin doar prin incetinire.  De asemenea, ambele grupe au si baut mai multa apa pe durata meselor mai lente si s-au simtit mai putin flamande la sfarsitul acelor mese. Un alt studiu din editia noiembrie 2013 a aceluiasi jurnal a avut descoperiri similare. Si anume ca sporirea numarului de mestecari inainte de inghitire a redus consumul de hrana la adulti de toate dimensiunile corporale. O descoperire suplimentara a fost ca oamenii cu greutate normala tind sa mestece mai lent in general decat cei ce sunt supraponderali sau obezi.

Mestecatul lent si constient ar putea sa iti restranga talia

Cercetarile sunt clare: incetinirea vitezei cu care consumi alimentele la masa face tot felul de lucruri bune pentru corpul tau, inclusiv faptul ca te face sa mananci mai putin. Mancatul lent creeaza schimbari biochimice reale care sa te opreasca sa mananci exagerat. Chiar daca nu esti un fan al cercetarii stiintifice, cred ca vei aprecia mesajul de baza care provine in mod rasunator din aceste studii.

Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism/Jurnalul de Endocrinologie Clinica si Metabolism, 2 iulie, 2013 4 : Mancatul mai lent duce la o satietate imbunatatita (simti ca te-ai umplut)

PLOS One, 5 iunie, 2013 : Mestecatul prelungit ajuta la prevenirea diabetului

Appetite/Pofta de Mancare, martie 2013 :Mestecatul prelungit la pranz micsoreaza cantitatea gustarilor ulterioaremestecatul incet

The "Almond Study/Studiul Migdalelor" (Press Release IFT Annual Meeting & Food Expo in Chicago/Comunicat de presa IFT Intalnirea Anuala IFT & Alimentar Expo) : Migdalele mestecate de 40 de ori erau mai mult absorbite si utilizate de corp, datorita faptului ca dimensiunile mai mici ale particulelor le faceau pe acestea mai bioaccesibile; particulele mai mari (10-25 mestecari) au avut ca rezultat expulzarea lor din tractul digestiv, nedigerate. Cu cat mesteci mai mult, cu atat mai putina hrana este pierduta, inclusiv grasimile sanatoase!

American Journal of Clinical Nutrition/Jurnalul American de Nutritie Clinica, august 2011 : Mestecatul prelungit are ca rezultat consumarea a mai putine calorii si nivele mai favorabile de hormoni regulatori de apetit care spun creierului cand sa se opreasca din mancat

Journal of the American Dietetic Association/Jurnalul Asociatiei Americane de Dietetica, iulie 2008 : Mancatul mai lent micsoreaza aportul de hrana, sporeste satietatea la femeile sanatoase

British Medical Journal/Jurnalul Medical Britanic, 21 octombrie 2008 : Mancatul pana la umplerea completa a stomacului si mancatul rapid tripleaza riscul de a deveni supraponderal

Cum mestecatul mai lent poate sa faca TOATE astea?

Ar putea reducerea mancatului excesiv sa fie asa de simpla? Ei bine, cand privesti la imaginea completa, are sens. Cand mananci repede, corpul tau nu are timp sa treaca prin procesul lui natural de semnalizare, ceea ce implica o multime de hormoni si bucle de feed-back intre intestinele tale si creierul tau.
Hormonii care iti spun cand ai avut hrana adecvata sunt produsi in timp ce mananci, dar ia un pic de timp ca acest lucru sa se petreaca. Daca mananci prea repede, poti cu usurinta sa mananci prea mult inainte ca corpul tau sa aiba vreo sansa de a semnaliza ca ai mancat destul.

“Receptorii de tensionare ai peretilor din stomac sunt activati pe masura ce acest organ se umple cu mancare sau apa; acestia semnalizeaza creierului in mod direct prin nervul vag ce conecteaza intestinele si trunchiul cerebral. Semnalele hormonale sunt eliberate pe masura ce hrana digerata patrunde in intestinul mic.
Un exemplu este colecistokinina sau cu alt nume – pancreozimina (CCK), eliberata de intestine in raspuns la hrana consumata in timpul unei mese. Un alt hormon, leptina, produs de celulele grase, este un semnal de adipozitate ce comunica cu creierul despre nevoile pe termen lung si satietate, dialog bazat pe depozitele de energie ale corpului.

mestecatul incet 1Cercetarile sugereaza  ca leptina interactioneaza si cu neurotransmitatorul dopamina din creier, pentru a produce o senzatie de placere dupa mancare. Teoria este ca prin mancatul prea rapid, oamenii s-ar putea sa nu acorde acestui sistem hormonal complex de intercomunicare destul timp pentru a functiona.”

Cat de mult timp ia acest proces? Cercetatorii par sa fie de acord ca ia creierului circa 20 de minute pentru a spune corpului tau ca este destul cat a mancat. Grelina, “hormonul foamei”, este produsa in principal de catre stomacul tau. Grelina pare sa actioneze asupra centrilor placerii din creier, facandu-te sa te repezi la acea a doua (sau a zecea) prajiturica cu ciocolata, deoarece iti reamintesti cat de minunat este gustul lor. Lipsa de somn sporeste grelina. Leptina se opune grelinei prin suprimarea foamei si ajuta la prevenirea mancatului excesiv.

Desigur, daca suferi de rezistenta la leptina, s-ar putea sa nu primesti acele semnale de satietate. Dar daca infuleci mancarea in cinci minute, cu siguranta NU vei primi acele semnale de satietate decat atunci cand este prea tarziu – de aceea s-ar putea sa te trezesti brusc ca te simti ca un balon ce sta sa explodeze. Deci cum optimizezi dansul hormonilor flamanzi? Mananca mai incet. Si cel mai bun mod de a face asta este de a mesteca mai mult. Desigur, alegerea alimentelor nutritive integrale, neprocesate si destula miscare/exercitii fizice sunt importante si ele.

#digestie #grelina #leptina #mancare #mestecat #mestecatul #studii

Ce au mai parcurs alti cititori...

Te imbatraneste mancarea?
10 semne ca ai o relatie nesanatoasa cu mancarea
Un medic specialist explica cum sa eviti supraalimentarea si sa atingi nivelul optim de greutate

Ce spun cititorii despre "Incredibilele beneficii ale mestecatului mancarii"

livia02 August 2014 13:47Raspunde

Cel mai important lucru nu e mentionat: mestecatul lent previne aparitia multor boli ale aparatului digestiv, printre care sindromul colonului iratabil, una din bolile acestui secol.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101