Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Hrisca, o uzina de nutrienti. Cum sa o gatesti si sa o germinezi

Hrisca, o uzina de nutrienti. Cum sa o gatesti si sa o germinezi

Hrisca este o samanta bogata in nutrienti si lipsita de gluten, care a devenit tot mai populara in ultimii ani. Afla ce beneficii are pentru sanatate si cum o poti consuma.

Hrisca (Fagopyrum esculentum) - o samanta bogata in nutrienti si lipsita de gluten – devine tot mai populara datorita beneficiilor sale pentru sanatate.

Desi majoritatea oamenilor cred ca hrisca face parte din categoria cerealelor, este de fapt o samanta bogata in fibre si proteine. Este buna pentru sanatatea inimii si contribuie la prevenirea diabetului si a tulburarilor digestive. Hrisca este foarte bogata in nutrienti si antioxidanti  printre care rutina, tanine si catehine.

Desi si-a castigat renumele de putina vreme, hrisca este un aliment stravechi. In ziua de azi hrisca este preferata de cei cu o alimentatie vegetariana precum si de cei care evita glutenul pentru ca este o sursa bogata in amino acizi, vitamine, minerale si antioxidanti – toate cu o cantitate redusa de calorii si fara grasimi. Un beneficiu major al boabelor de hrisca spre deosebire de cereale este compozitia unica de amino acizi care ii confera activitati biologice speciale. Acestea includ efectele de scadere a colesterolului, anti-hipertensiunea si imbunatatirea digestiei prin eliminarea constipatiei.

Comandă acum Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! blogSare celtică blog

Hrisca  se gaseste de regula sub forma de boabe sau  faina. Ambele sunt produse nutritive care nu trebuie sa lipseasca din bucatarie, putand fi folosite in numeroase feluri. Trebuie sa avem grija la un aspect: boabele de hrisca crude au culoarea bej - verzui in schimb cele de culoare bej-maroniu indica faptul ca acestea au fost coapte. Uneori, boabele de hrisca copate pot avea un gust neplacut, asa ca tine cont de acest aspect daca viitoare cand cumperi boabe de  hrisca.

Cum se gateste hrisca? Cele mai populare moduri sunt: adaugate in tocane, supe sau salate reci; inlocuiesc cerealele procesate la micul dejun; iar faina se foloseste la paine, briose si alte preparate de patiserie.

Hrisca nu are legatura cu cerealele, este o membra a familiei de poligonacee si nu contine gluten, ca graul, orzul sau secara. Din acest motiv, se foloseste in loc de faina de grau pentru aluaturi fara gluten pentru consistenta si nutrienti fara riscul de a cauza alergii sau probleme digestive.

Informatii nutritionale despre hrisca

O cana de hrisca contine: 

 

Beneficiile consumului de hrisca

Studiile clinice arata ca hrisca poate reduce inflamatia si nivelul ridicat de colesterol prevenind bolile cardiace. Consumul de hrisca este asociat cu un nivel mai scazut de colesterol total seric, in plus reduce nivelul de “colesterol rau” LDL marind nivelul colesterolului "bun" HDL. Rutin-ul, un fitonutrient prezent in hrisca, este un antioxidant important pentru sanatatea cardiovasculara. Acest fitonutrient, precum si continutul bogat de fibre din hrisca, ajuta sistemul circulator si combate presiunea arteriala si colesterolul marit.

Consumul de hrisca contine compusi protectori fenolici si antioxidanti care combat cancerul si previn bolile de inima, pe langa faptul ca sprijina sanatatea creierului, a ficatului si pe cea digestiva. Antioxidantii care includ flavonoide precum proantocianidine oligomerice se gasesc in semintele si coaja de la hrisca, precum si in faina de hrisca.

Antioxidantii polifenolici din hrisca actioneaza ca agenti terapeutici contra efectelor nocive ale radicalilor liberi, denumiti si specii de oxigen reactivi sau “stres oxidativ.” Antioxidantii sprijina functia celulelor protejand ADN-ul de efecte daunatoare si prevenind inflamatia sau formarea celulelor canceroase.

hrisca cruda

Boabe de hrisca crude

Consumul de hrisca este o sursa buna de proteine vegetale si contine doisprezece amino acizi —“blocuri de proteine” care furnizeaza energie si participa la cresterea si sinteza musculara. Hrisca are, de fapt, mai multe proteine decat orezul, graul, meiul sau porumbul. Boabele de hrisca contin 11-14 grame de proteine la fiecare 100 grame, ceea ce nu este la fel de mult ca quinoa sau fasolea si leguminoasele, insa este mai mult decat majoritatea cerealelor.

Pentru vegetarieni sau vegani hrisca este un aliment ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatie, pentru ca furnizeaza doua tipuri de amino acizi esentiali — tipuri pe care corpul nu le poate produce si trebuie sa le ia din alimente. Hrisca contine lizina si arginina. Acest lucru este important pentru ca acesti amino acizi specifici nu se regasesc in alte cereale, de aceea hrisca este o sursa buna care ofera corpului o gama larga de proteine esentiale necesare.

Hrisca furnizeaza cam sase grame de fibre alimentare la o cana, accelerand senzatia de satietate si tranzitul bolului alimentar prin tractul digestiv (important pentru regularizarea tranzitului intestinal). Hrisca poate proteja organele digestive de cancer, infectie si alte simptome negative prevenind stresul oxidativ din interiorul tractului digestiv.

Cand cercetatorii de la Departamentul de Hrana si Nutritie de la Universitatea Bucheon din Korea au testat efectele pe care le are hrisca pe animale, au observat o activitate antioxidanta mai mare la nivelul ficatului, colonului si rectului la animalele care au consumat hrisca. Antioxidantii protecori glutation peroxidaza si glutation S-transferaza au fost descoperiti in sistemele digestive ale animalelor care au primit hrisca.

Cand hrisca este fermentata pentru bauturi alcoolice sau anumite tipuri de paine din aluat acru, poate furniza probiotice valoroase care hranesc tractul digestiv alimentand flora intestinala cu bacterii sanatoase. Studiile arata ca prin consumul produselor din hrisca fermentate se poate imbunatati nivelul pH-ului, sau echilibrul dintre aciditate si alcalinitate care previne formarea bacteriilor sanatoase si aparitia bolilor.

In comparatie cu alti carbohidrati si cereale integrale, hrisca are un index glicemic redus. Carbohidratii complecsi din hrisca sunt absorbiti lent in sange, contribuind la senzatia de satietate si furnizand energie. Acest lucru combate dezechilibrele de zahar din sange, care duc la inflamatie, oboseala si chiar diabet sau sindromul metabolic.

Studiile arata ca atunci cand bolnavii de diabet au consumat hrisca pe o perioada de o luna, au avut un nivel mai stabil al zaharului in sange si o rezistenta redusa la insulina fara niciun medicament.

Hrisca este foarte similara la gust, aspect, dimensiune si textura cu orzul insa consumul de hrisca are avantajul ca nu contine deloc gluten. Hrisca nu prezinta riscuri pentru cei ce sufera de boala celiaca sau au sensibilitate la gluten si poate fi folosita in locul cerealelor cu gluten, precum graul, arpacasul, orzul, secara si ovazul care este contaminat cu gluten, alacul si graul dur.

Nu uitati, hrisca nu este o cereala, este o samanta! Hrisca si graul apartin unor familii foarte distincte botanice insa pot fi folosite in acelasi fel. Evitarea cerealelor care contin gluten si inlocuirea acestora cu hrisca poate contribui la prevenirea unor tulburari digestive precum balonarea, constipatia, diareea si chiar si sindromul intestinelor permeabile.

Hrisca si faina din hrisca sunt ambele surse foarte bune de vitamine B revigoratoare, precum si minerale ca mangan, magneziu, zinc, fier si folat. Continutul de magneziu din hrisca poate contribui la imbunatatirea digestiei, ajuta la dezvoltarea si refacerea musculaturii si protejeaza contra impactului negativ pe care stresul il are asupra corpului. Vitaminele B, manganul, fosforul si zincul toate ajuta la o mai buna circulatie si la functionarea vaselor de sange, in plus acestea sunt necesare pentru neurotransmitatorii catre creier care combat depresia, anxietatea si durerile de cap.

Cum se gateste hrisca?

Hrisca este versatila si se foloseste in diferite tipuri de produse alimentare - orice de la musli la taitei japonezi. In Franta, din hrisca de fac clatite; in Asia, se foloseste pentru taitei, adaugati in supa sau in feluri de mancare trase la tigaie; in SUA faina de hrisca se foloseste in briose, prajituri, paine si alte gustari bogate in proteine si fibre, insa lipsite de gluten.

Pentru a gati hrisca trebuie sa o clatesti bine si apoi sa o combini cu apa in proportie de 2:1, astfel incat sa fie doua cani de apa la fiecare cana de hrisca. Gateste-le la abur la foc mediu timp de 20 de minute, verificand sa vezi cand ating dimensiunea si consistenta dorita. Daca nu absorb toata apa si raman apoase, incearca sa scurgi apa in exces (pentru a evita acest lucru se poate folosi doar 1.5 cana de apa la o cana de hrisca).

 

 

Cum germinezi hrisca?

 

Una dintre metodele cele mai bune pentru a imbunatati capacitatea de absorbtie a nutrientilor din hrisca, plus digerabilitatea lor, este germinarea boabelor.

Astfel, se reduce din “antinutrientii” care blocheaza o parte din vitaminele si mineralele din hrisca.

 

Germinarea reduce si enzimele care fac hrisca mai dificil de digerat pentru unele persoane.

Pentru a inmuia si germina hrisca, urmeaza acesti pasi:

  1. Inmoaie intai boabele de hrisca crude intr-un castron mare cu apa intre 30 de minute pana la sase ore. Apoi spala-le si strecoara hrisca uscata. Lasa-le intr-un castron mai larg pe masa din bucatarie sau un alt loc unde sa fie expuse la aer.
  2. Mentine umezeala adaugand putina apa in castron, dar fara sa fie acoperite complet cu apa. Se pot pune cam 1–2 linguri.
  3. Se lasa cam 2–3 zile, verificand daca au aparut germenii. Acestia pot fi intre 0.30 - 5 cm. Cand au germinat, se clatesc bine, se scurg de apa si se pun intr-un borcan.
  4. Se tin la frigider pana la sapte zile, insa trebuie spalati in fiecare zi ca sa nu prinda mucegai sau bacterii.

 

SURSE

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11170616
http://www.sciencedaily.com/releases/2003/11/031118072746.htm
http://wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/buckwheat-health-benefits

#gluten #hrisca #proprietati #sanatate

Ce au mai parcurs alti cititori...

Hrisca, o alternativa mult mai sanatoasa la cerealele clasice
Năutul - beneficii, proprietăți și rețete
De ce painea si carbohidratii rafinati creeaza dependenta
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101