Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Invatam impreuna
  4. Care sunt cele mai sanatoase si cele mai nesanatoase grasimi

Care sunt cele mai sanatoase si cele mai nesanatoase grasimi

Lipidele sau grasimile sunt o categorie de macronutrienti destul de ocolita si despre care nu se vorbeste intotdeauna de bine, iar acest lucru este nedrept. Si asta pentru exista anumite grasimi , care fac grasimile "de ras".  Ati ghicit este de vorb

Lipidele sau grasimile sunt o categorie de macronutrienti destul de ocolita si despre care nu se vorbeste intotdeauna de bine, iar acest lucru este nedrept. Si asta pentru exista anumite grasimi , care fac grasimile "de ras".  Ati ghicit este de vorba de grasimile saturate de provenienta animala sau mai bine zis grasimile de care corpurile noastre s-au cam saturat.

Grasimile ca de altfel toti macronutrientii si carbohidratii si proteinele sunt compuse din carbon, oxigen si hidrogen . Proteinele mai au si azot in compozitie. Aranjarea hidrogenului determina daca o grasime este saturata sau mononesaturata ori polinesaturata. Cu cat este mai mult hidrogen prezent cu atat este mai saturata grasimea. De regula grasimile de provenienta animala sunt saturate(solide) iar cele din plante sunt nesaturate (lichide). Binenteles ca mai exista si exceptii cum este uleiul de peste sau uleiul de cocos.

Cele mai bune grasimi saturate sunt : ulei de cocos presat la rece, untul de cocos, si uleiul de palmier.

Cele mai bune mononesaturate : avocado, masline, nuci(nucie sunt polinesaturate), uleiul de masline virgin.

Cele mai bune polinesaturate : ulei de canepa, seminte de canepa, chia, in, ulei de in, nuci.

Dintre seminte : dovleac, floarea soarelui, susan, cocos, in, chia, canepa.

Dintre nuci: mai toate nucile crude si untul facut din ele si boabele de cacao

Grasimile de provenienta animala  si uleiuri gatite

Grasimile si in special uleiurile vegetale gatite, margarina si grasimea animala sunt cele mai periculoase alimente care exista. Acestea trei in special in primul rand penavocado si grasimile tru ca nu sunt miscibile cu apa. Iar pentru ca oamenii sunt o forma de viata bazata pe apa(suntem intre 65 - 90 % apa), acest lucru face metabolizarea acestora foarte dificila. Astfel acestea duc la acnee, probleme de piele, stagnarea ficatului, miros urat al corpului si deficiente nutritionale. Pe langa acestea , ele ingrasa, sunt inflamante pentru tesuturi, intetosaza creierul, ranesc sistemul cardiovascular si accelereaza procesul de imbatranire. Sa nu uitam ca grasimile animale sunt cauza bolilor cardiovasculare , care sunt pe locul 1 in topul deceselor in lumea moderna.

Gatitul cu si in ulei de orice fel ne afecteaza in mod negativ pielea si duc la acnee si alte probleme dermatologice. Sunt deosebit de distructive pentru ten.

Cand ii recoltezi sange unui om si il lasi sa stea o perioada, vei observa ca sangele gros se va lasa pe fundul tubului iar serul din sange, de culoare galbuie,  se va ridica la suprafata. Acest lucru este ceva normal , sanatos. Insa serul unui om care a mancat recent un cheesburger, va fi tare si unsuros albui. Pe langa aceasta se va lipi de peretii tubului precum lipiciul. Aceasta este grasimea din burger si din branza(cascaval). Specialistii numesc acest fenomen lipemie si se intampla de fiecare data cand consumi o masa bogata in grasimi. Sangele ramane in starea asta pentru aproape 4 ore , pana cand ficatul reuseste sa-l curete.

Haideti  sa ne gandim un pic! Daca intr-o zi mananci o placinta cu branza la micul dejun, un hamburger sau o shaworma la pranz, pui prajit cu cartofi prajiti in baie de ulei la cina si o inghetata ca si desert, ce crezi ca se va intampla? Sangele tau va fi  in aceasta stare de lipemie toata ziua. Iar sangele care nu are sansa sa curete reziduurile de grasime pentru perioade indelungate de timp le va lipi de peretii arterelor iar acestea vor bloca circulatia normala a sangelui.

#boli cardiovasculare #grasimi #mononesaturate #polinesaturate #ulei #uleiuri

Ce au mai parcurs alti cititori...

Chipsuri de cartofi, E-uri, grasimi, sare, calorii si acrilamida!
Stresul la locul de munca: un risc foarte mare!
Dependenta de mancare: metodele prin care industria alimentara ne controleaza!
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101