Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Chimicalele ne afecteaza fertilitatea

Chimicalele ne afecteaza fertilitatea

Multe cupluri in ziua de azi inceraca in zadar aiba un copil si noi cercetari sugereaza ca pentru unii, intarzierea ar putea fi legata cu expunerea lor la substante chimice gasite in sol, in apa, alimente si produsele de curatat si igiena personala

Multe cupluri in ziua de azi inceraca in zadar aiba un copil si noi cercetari sugereaza ca pentru unii, intarzierea ar putea fi legata cu expunerea lor la substante chimice gasite in sol, in apa, alimente si produsele de curatat si igiena personala.

Aceste chimicale, numite poluanti organoclorurati persistenti, ar putea ramane in corpul nostru pentru zeci de ani. Unii, cum ar fi poluantii persistenti lipofilici organoclorurati, se acumuleaza in tesuturile grase ale animalelor, in timp ce compusii pefluorinati sau PFC, sunt utilizati la imbracaminte, mobila, adezivi, ambalaje alimentare, suprafetele nonadezive ale vaselor de gatit si izolatia cablurilor electrice.

Noul studiu arata ca barbatii si femeile cu nivel inalt al acestor chimicale in sange au avut nevoie de mai mult timp pentru a concepe un copil decat cuplurile cu nivele joase iar efectele par sa fie mai pronuntate la barbati.

E prea devreme pentru a spune cum, sau chiar daca expunerea la aceste chimicale gasite pretutindeni afecteaza capacitatea unui cuplu de a concepe copii. Nu sunt multe pe care sa le putem face pentru a reduce nivelul substantelor deja aflate in sange. Sunt totusi multe lucruri pe care le putem schimba sau face pentru a creste sansele de a deveni insarcinate, inclusiv renuntarea de la fumat si mentinerea unei greutati de om sanatos.

Descoperirile sunt publicate in Perspectivele Sanatatii Mediului/Environmental Health Perspectives.

Circa 500 de cupluri au fost monitorizate timp de un an, in timp ce incercau sa obtina o sarcina.chimicale

Cercetatorii au analizat sangele lor vizand o lista de chimicale, inclusiv organoclorurati si PFC. Femeile au tinut jurnale pentru a-si consemna ciclurile menstruale lunare si rezultatele testelor de sarcina. Cercetatorii au estimat probabilitatea de sarcina a cuplurilor in fiecare ciclu, bazandu-se pe concentratia in sange a compusilor.

“Multe dintre aceste chimicale sunt persistente in mediu, si le capatam prin produsele lactate si grasimea animala”, spune cercetatoarea Germaine Buck Louis, doctor in stiinte. Ea este directoare a Diviziei de Epidemiologie, Statistici si Cercetari pentru Prevenire la Institutul de Sanatate a Copiilor si Dezvoltare Umana Eunice Kennedy Shriver (Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development - NICHD) in cadrul Institutelor Nationale de Sanatate/National Institutes of Health in Rockville, Maryland.

Deci ce pot face viitorii parinti?

Pentru inceput, separati excesul de grasime de la peste si carne. “Daca mananci bucata aceea de carne cu grasime, o sa capeti mai multe chimicale”, spune Louis. S-au daca puteti eliminati de tot macar pentru o perioada consumul de produse din sau de la animale.

Deci cum se compara nivelele acestor chimicale cu alti factori cunoscuti ce afecteaza capacitatea de conceptie a cupurilor? “Ele fac cu circa 20% mai dificila conceptia pentru aceste cupluri in fiecare ciclu” spune ea. “Magnitudinea este comparabila cu fumatul”.

Multe cupluri care au probleme cu conceptia vor urma tratamente de fertilitate. “Unele studii au aratat ca, cuplurile cu concentratii mari ale unora dintre aceste chimicale au avut un succes scazut si cu tehnicile de reproducere asistata”.

Acum ehipa va sapa mai adanc in acelasi set de date si va cauta alti factori ai stilului de viata, precum alcoolul, cafeaua, si vitaminele. “Ar putea exista ceva in stilul tau de viata care ar mijloci efectele chimicalelor asupra conceptiei”, spune Louis.

Controlul variabilelor controlabile

Acest studiu este foarte important, spune Shanna Swan, doctor in stiinte. Ea este profesoara la departamentul de medicina preventiva al Mount Sinai School of Medicine din New York.

“Chimicalele  afecteaza fertilitatea ta. Asta este concluzia”, spune ea. “Acest studiu de referinta priveste la fereastra critica atunci cand cuplurile incearca sa obtina sarcina”. Alte studii s-au indreptat catre femeile deja insarcinate.

Multe dintre aceste chimicale sunt greu (daca nu chiar imposibil) de evitat. “Incercati sa evitati carnurile grase, dar nu este nimic de facut in legatura cu cele [deja] din corpul vostru”, spune Swan.

Sami David, doctor in stiinte medicale, este un endocrinolog pentru reproducere si pierderi de sarcina din New York City. El chestioneaza in mod obisnuit cuplurile in legatura cu expunerea lor la pesticide, solventi si alte chimicale in actiune peste tot.

Legatura este departe de a fi dovedita, si sunt necesare mai multe studii. Sfatul lui este de a evita chimicalele acolo unde se poate. Acest lucru include sa te feresti de fumatul pasiv, care contine chimicale toxice care pot afecta sanatatea si posibil si sansele de a ramane insarcinata.

Lectii de chimie
Descoperirile nu sunt un motiv de panica, spune Gilbert Ross, doctor in stiinte medicale. El este directorul medical al Consiliului American de Stiinta si Sanatate, un grup non-profit din New York.
“PFCurile sunt utilizate la fabricarea suprafetelor nonadezive, si cantitatea care apare in produsul final este abia detectabila, chiar si utilizand metodele analitice moderne” spune el. PCBurile au fost interzise in SUA din 1978. “Nu sunt dovezi ca minusculele cantitati de PCBuri inca in mediul inconjurator contribuie la vreun efect daunator asupra sanatatii

“Aceste urme de chimicale nu joaca nici un rol in reproducere, inclusiv fertilitatea”, spune el. Dar “aceste chimicale sunt numite ‘poluanti persistenti’ pentru ca persista in mediu, [deci] schimbarea dietei, renuntarea la grasime sau evitarea pestelui, nu vor avea nici un impact pe termen scurt asupra nivelului deja minuscul din corpurile noastre”.

Surse pentru acest articol cuprind:

http://www.webmd.com/baby/news/20121112/common-chemicals-fertility?src=RSS_PUBLIC - chimicale

#chimicale #copii #fertilitate #reproducere #studiu

Ce au mai parcurs alti cititori...

Pierderea in greutate reduce dramatic problemele de sanatate in cazul copiilor obezi
Noi studii arata cum sanatatea tatalui ii afecteaza pe copii
Importanta probioticelor in alimentatia copiilor
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101