Stiati ca dovleceii se afla printre alimentele care ajuta in lupta impotriva procesului de imbatranire?
Sunt foarte bogati in apa, cam 95% din masa lor, dar pulpa si, mai ales, coaja contin mari cantitati de vitamina B9, vitamina A, magneziu, fosfor si potasiu si fibre alimentare.
Dovleceii au cele mai bune efecte terapeutice atunci cand sunt consumati in stare cruda si pentru ca in aceasta perioada inca gasiti in piata dovlecei crescuti in gradina de catre producatorii locali, va propunem sa ne bucuram de beneficiile lor intr-un preparat gustos si hranitor.
Ingrediente:
- 5 dovlecei medii
- 5 linguri seminte de in macinate
- 1 legatura de marar
- 3-4 catei de usturoi
- 1 lingurita de turmeric
- sare neiodata
- piper
Mod de preparare:
Spalati dovleceii si dati-i pe razatoare. Asezati-i intr-un vas si presarati deasupra lor o lingurita de sare, amestecati si lasati-i asa in jur de 10 minute pana cand ei vor elimina mare parte din apa.Stoarceti dovleceii de apa bine, puneti-i intr-un alt recipient in care veti adauga restul ingredientelor ( inul, turmericul, usturoiul strivit, mararul taiat marunt, sare si piper dupa gust) si omogenizati.
Formati bilute din aceasta compozitie, aplatizati-le cu podul palmei si asezati-le intr-o tava a deshidratorului pe hartie de paraflex sau foaie de copt. Vor iesi doua tavi.
Puneti chiftelutele la deshidratat 8 ore la 42 grade Celsius. In urma deshidratarii ele trebuie sa fie uscate la exterior si moi in interior.Daca nu aveti deshidrator le puteti pune la cuptor pe o tava acoperita cu hartie de copt. Setati cuptorul la temeperatura cea mai mica si coaceti-le ( eventual cu usa intredeschisa) pana cand obtinem textura dorita, coapte la exterior si moi in interior.
Surse reteta si imagini: Alina Barbu.
Pare ca au si seminte de floarea soarelui inauntru?
Sanatoase si gustoase.Mi-au placut mult.Multumesc de reteta .
Sunt foarte gustoase si usor de preparat.
Vara trebuie profitat de dovlecei, din plin! Sunt nu doar gustosi, ci si foarte ieftini. Plus,se pot face atatea mancaruri diferite, ca si chiftelutele acestea :>