Pentru multi oameni, zilele reci si adesea mohorate de iarna se pot adesea traduce in tulburarea afectiva de sezon (TAS, in eng. seasonal affective disorder - SAD), cunoscuta ca si “melancolia de iarna”. Dar o modalitate de a te ajuta pe tine si pe familia ta ca sa evitati “melancolia de iarna” si sa ramaneti sanatosi si fericiti in aceasta iarna este sa mancati multe ciuperci.
Desi initial ar putea suna straniu, consumul de ciuperci poate sa faca pentru sanatatea voastra mai mult decat v-ati imagina. Vitaminele, mineralele si substantele nutritive din ciuperci va vor ajuta sa va mentineti sanatatea vibranta, va vor pazi de excesul in greutate, va vor amplifica nivelul energetic si vor inviora gustul mancarurilor, ca sa nu mai pomenim de evitarea cancerului.
Parte a “melancoliei de iarna” include si expunerea foarte limitata la lumina solara naturala. Lumina soarelui s-a dovedit nu doar a face oamenii fericiti, ci a declansa in corpul uman producerea de vitamina D, un component necesar pentru o buna sanatate . Iar ciupercile sunt pline de vitamina D, fiind singurul articol din zona produselor vegetale care o contine.
Ciupercile mai sunt bogate in seleniu si ergotioneina, doi antioxidanti care s-au dovedit a amplifica functia imunitara si a ajuta evitarea imbolnavirilor. Seleniul mai este cunoscut in mod specific ca ajutand la lupta impotriva cancerului, la prevenirea bolilor de inima si chiar de a ajuta la evacuarea mercurului toxic din organism.
Daca alegeti sa nu consumati carne, ciupercile sunt un foarte bun inlocuitor, deoarece ele sunt in acelasi timp carnoase si satioase. Ele mai adauga si o aroma placuta alimentelor, deoarece sunt bogate in umami, cunoscut ca si savurosul “al cincelea gust”. Impreuna cu faptul ca sunt bogate in potasiu si vitaminele energetice B, ciupercile sunt un supliment extraordinar pentru orice hrana sanatoasa pentru inima.
“Ciupercile champignon au constituit o sursa sanatoasa de hrana inca din perioada preistorica”, explica Michael Murray si Joseph Pizzorno in cartea lor, Enciclopedia alimentelor vindecatoare(The Encyclopedia of Healing Foods) “Vechii egipteni credeau ca ciupercile poseda cheia nemuririi… Multe popoare din intreaga lume aveau parerea ca ciupercile confera o putere supraomeneasca.”
David Wolfe considera ciupercile unul dintre cele mai miraculoase alimente. Acestea pe langa ca sunt considerate "karma free", adica nu au un impact karmic, deoarece se hranesc prin recliclare , se pare ca sunt capabile sa comunice intre ele la distante foarte mari prin intermediul copacilor pe care cresc, a radacinilor si a pamantului.
Asa ca pofta mare la ciuperci!
Surse pentru acest articol:
http://www.prnewswire.com/news-releases/ease-winter-blues-with-superf...