AcasaCopiiHrana VieCorpMinteSpiritReteteInvatam impreunaStiati ca..?
Despre noiEvenimente / programePoliticiContact

Stiinta in slujba binelui la nivel mondial

Organizatia Culturala, Stiintifica si Educationala a Natiunilor Unite (UNESCO) a desemnat 10 Noiembrie Ziua Mondiala a Stiintei pentru Pace si Dezvoltare. Scopul lor a fost sa demonstreze de ce stiinta este importanta in viata noastra de zi cu zi.

Tema pentru 2015 a fost “Stiinta pentru un Viitor Sustenabil; prezentarea Raportului Stiintific al UNESCO.” Raportul Stiintific monitorizeaza dezvoltarea stiintei, tehnologiei si inovatiei de pretutindeni.

UNESCO are in vedere patru domenii principale legate de tema anului 2015:

  • Sustenabilitatea prin stiinta
  • Dezvoltarea in oameni a capacitatilor necesare pentru a proiecta solutiile de care au nevoie
  • Stiinta pentru gestionarea resurselor sustenabile
  • Dezvoltare inclusiva si echitabila

Multe organizatii si programe internationale asociate cu UNESCO isi folosesc abilitatile stiintifice si cunostintele pentru a genera schimbari pozitive in aceste zone. Iata cateva exemple de inspiratie.

Programul de Instruire si Energie Regenerabila Globala(GREET)

Tarile in curs de dezvoltare duc in mod frecvent lipsa de oameni de stiinta si tehnologi cu experienta, mai ales cand vine vorba de instalarea si dezvoltarea unor sisteme de energie regenerabila.

Programul GREET ajuta tarile sa-si dezvolte educatia si specializarea pentru o gama larga de profesii in acest domeniu, cum ar fi ingineri, cercetatori si tehnicieni.

Ei incurajeaza tarile sa ia in considerare avantajul social si economic pe care il aduce producerea de energie regenerabila, pe langa beneficiile pentru mediu.

De exemplu, locurile de munca create de dezvoltarea energiilor regenerabile sunt mai multe decat cele din alte surse, ca gazele, carbunele, petrolul si energia nucleara. Prin crearea de profesii si locuri de munca pe termen, tarile creaza o forta de munca mai puternica si comunitati mai stabile.

Programul Memoria Lumii

Programul Memoria Lumii foloseste tehnologia moderna pentru a inregistra si distribui cunostintele culturale si traditionale din intreaga lume.

Misiunea acestui program este de a facilita pastrarea mostenirii documentate a omenirii, cum ar fi cartile istorice, manuscrisele, desene, dar si obiecte de informatie moderna, ca filme sau fotografii.

Registrul Memoriei Lumii contine copii digitale a tot ceea ce este considerat de valoare istorica. Aceste arhive sunt imbogatite constant si sunt disponibile publicului larg pe website-ul Registrului Memoriei Lumii.

Geo parcuri si rezerve ale biosferei

Un geo parc global este o zona cu o importanta mostenire geologica. Studiind aceste zone, cercetatorii arata cum evenimente geologice din trecut au influentat regiunea si cum o pot influenta si in prezent.

De exemplu, istoria geologica va arata daca o zona este predispusa la hazarde geologice precum vulcani, cutremure si tsunami. Acest lucru contribuie la stabilirea unor strategii pentru diminuarea impactului dezastrelor pe plan local.

Rezervele biosferei sunt zone care includ ecosisteme terestre, marine si de coasta. Rezervele au menirea de a testa si intelege interactiunile dintre sistemele ecologice si cele sociale.

Fiecare rezerva este studiata pentru a descoperi modalitati de conservare a biodiversitatii acesteia mentinand in acelasi timp utilizarea ei sustenabila. In prezent exista 651 rezerve ale biosferei in 120 de tari.

Sandwatch (Vegherea plajelor)

Initiat in Caraibe in 1999, Sandwatch este o retea de scoli pe baza de voluntariat care lucreaza impreuna pentru a monitoriza si dezvolta ecosistemele plajelor locale.

Aceste grupuri investigheaza aspecte diferite legate de plajele lor, precum eroziunea, impactul asupra activitatilor umane, poluarea si reziduurile, calitatea apei, plantele si animalele.

O atentie speciala este acordata impactului modificarii climatice si a dezastrelor naturale. Grupurile pot dezvolta abordari sustenabile pentru a se adresa oricarei probleme potentiale pe care o identifica. Participantii la Sandwatch contribuie in mod activ la consolidarea ecosistemelor si la adaptarea lor la modificarea climatica.

Sistemul Global de Observare a Oceanului (GOOS)

GOOS este un sistem global de observare si analiza a oceanelor lumii. Este alcatuit dintr-o retea de nave internationale, geamanduri, balize submarine, hidrometre si sateliti care colecteaza date despre caracteristicile fizice precum si profilul biogeochimic al oceanelor lumii.

GOOS ofera descrierea starii prezente a oceanelor, inclusiv harti si prognoze pentru conditiile viitoare, precum invazii de alge daunatoare, evaluarea vulnerabilitatii populatiei salbatice de pesti si a celor de cultura, masuratori si a prognoze ale caderilor de precipitatii, si informatii de baza pentru previziunile de modificare climatica.

Website-ul GOOS  contine statistici curente despre multe subiecte diferite legate de oceane, cum ar fi Supravegherea Nivelului Marii, Supravegherea Recifului de Corali si Supravegherea Ghetii Arctice. Toate acestea sunt informatii publice.

Reteaua Tinerilor Producatori TV despre HIV si SIDA

Tehnologia si comunicarea pot juca un rol important in raspandirea informatiilor cu privire la sanatate si cercetari stiintifice.

Reteaua Tinerilor Producatori TV despre HIV si SIDA are ca scop imbunatatirea abilitatii profesionale a tinerilor producatori de televiziune care fac reportaje despre HIV si SIDA. Organizatii de televiziune din intreaga Africa, Asia Pacifica, America Latina si Caraibiana, si din Europa participa la acest program.

Unul dintre produsele acestui program sunt filme si documentare de scurt metraj. Aceste productii sunt inregistrate pe un DVD si distribuite in baza unui contract de distributie gratuita fiind puse la dispozitia organizatiilor de televiziune si a institutiilor de pregatire din domeniul media.

Programul incurajeaza televiziunile regionale si organizatiile de educatie in media sa sprijine preventia, tratamentul si asistenta legate de HIV si SIDA.

Premiul L’Oreal-UNESCO “Pentru femei in stiinta”

Unul dintre scopurile principale ale UNESCO este promovarea egalitatii intre sexe in stiinta. Femeile sunt mai putin reprezentate in stiinta datorita unui complex de factori, printre care pierderea oportunitatii in perioada anilor de sarcina in multe parti ale lumii.

Astazi, femeile reprezinta numai 30% dintre oamenii de stiinta din intreaga lume, si la nivul factorilor de decizie procentul este chiar mai scazut.

Pentru a promova intreaga participare a femeilor la stiinta si munca de cercetare globala, UNESCO si Fundatia L’Oreal au creat in parteneriat premiul “Pentru femei in stiinta”.

In fiecare an, premiul este acordat unui numar de cinci femei de stiinta de marca (cate una pe continent) pentru studii inovatoare si contributii aduse societatii. Din 1998, Premiul L’Oreal-UNESCO  a fost acordat unui numar de 83 de femei in intreaga lume si doua dintre ele au luat si Premiul Nobel.

Sursa utilizata: 

http://www.care2.com/greenliving/how-science-is-used-for-good-around-the-world.html#ixzz3ugEhmf1Y

Like Share Share Tweet116 vizualizari
loading...
loading...

Postat in categoria Invatam impreuna

Etichete: program, unesco, ecologic,

Articole similare

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Comentariu
Abonati-va gratuit

pentru cele mai noi articole
si promotii periodice.

Articole Recente

Lăptișorul de matcă pur - 8 funcții vitale pentru organism

Lăptișorul de matcă pur - 8 funcții vitale pentru organism

Plasma Quinton, secretul uitat al vindecarii si vitalizarii organismului

Plasma Quinton, secretul uitat al vindecarii si vitalizarii organismului

7 Sfaturi practice pentru creşterea imunităţii copiilor la schimbarea de sezon

7 Sfaturi practice pentru creşterea imunităţii copiilor la schimbarea de sezon

8 probleme ale pielii pe care le poți trata cu miere de Manuka

8 probleme ale pielii pe care le poți trata cu miere de Manuka

Uleiul esential de geranium (muscata) - beneficii si proprietati

Uleiul esential de geranium (muscata) - beneficii si proprietati

Show / Evenimente

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere de toamna - Plaiul Foii 2018

Tabara verde viu de detoxifiere de toamna - Plaiul Foii 2018

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE