Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Ai grija de unde iti iei vitamina D. Cele mai bune surse naturale.

Ai grija de unde iti iei vitamina D. Cele mai bune surse naturale.

Preocuparea pentru vitamina D, denumita candva "vitamina soarelui" a transformat sute de milioane de oameni in pacienti, cu o stare de sanatate mai proasta in loc sa fie mai buna. Cele mai recente si, probabil, ultimele analize asupra studiilor efect

Preocuparea pentru vitamina D, denumita candva "vitamina soarelui" a transformat sute de milioane de oameni in pacienti, cu o stare de sanatate mai proasta in loc sa fie mai buna. Cele mai recente si, probabil, ultimele analize asupra studiilor efectuate pe oamenii tratati cu suplimente de vitamina D au demonstrat ca aceasta afacere de miliarde, pur si simplu nu functioneaza.

Autorii, dupa examinarea atenta a rezultatelor a 46 de teste mari randomizate efectate pe un sfert de milion de oameni, concluzioneaza:

"Rezultatele arata ca suplimentarea cu vitamina D cu sau fara calciu nu reduce consecintele scheletice sau non scheletice la indivizi din comunitati neselectionate cu mai mult de 15%. Testele viitoare cu structuri similare nu vor putea obtine rezultate diferite."

Suplimentele cu vitamina D sunt atat de ineficiente incat beneficiile acestora pot fi vazute numai in situatii de nevoie extrema, cum e cazul unor femei varstnice institutionalizate (si chiar si atunci beneficiile se vad datorita combinatiilor vitaminei D cu calciu, nu vitamina D simpla).

Cu alte cuvinte, daca bunica este transportata cu caruciorul ori de cate ori are nevoie, isi va reduce riscul de fracturi mult mai mult decat daca va primi suplimente injectabile sau sub forma de pastile cu vitamina D.

Suplimentele cu vitamina D pot  mari riscul aparitiei fracturilor osoase

Doua mari studii controlate randomizate au aratat un risc marit de fracturi in urma suplimentarii anuale cu vitamina D.
1) In studiul britanic ''Wessex'', 9,440 localnici, cu varste intre 75–100 de ani, au primit aleatoriu o injectie anuala cu 300,000 UI de vitamina D2 sau doza echivalenta de placebo in fiecare toamna timp de trei ani. Grupul cu vitamina D a prezentat un risc cu aproape 50% mai mare de fracturi la sold si picior (femur).

2) In studiul Australian 2,256 femei cu varste cuprinse intre 70–92 ani au primit aleatoriu o doza pe cale orala de 500,000 UI vitamina D3 sau placebo. Cele care au primit suplimentul au prezentat o rata cu 15% mai mare de caderi si cu 26% mai mare de fracturi.
O explicatie pentru modul in care au evoluat lucrurile nu poate fi data, insa este posibil ca suplimentarea sa slabeasca muschii si sa creeze un dezechilibru la nivelul sistemului nervos care duce la mai multe caderi si fracturi. Cercetarile stiintifice arata ca suplimentele cu vitamina D pot mari si colesterolul "rau" LDL (boli de inima), cancerul la prostata, suprimarea sistemului imunitar, bolile autoimune, simptomele gastrointestinale, bolile renale, precum si pietrele la rinichi.

distributia-geografica-afectiuni

Distributia geografica a afectiunilor cronice precum: diabet, boli de inima

Mitul bolii cauzate de lipsa vitaminei D

Fascinatia lumii medicale si a industriei farmaceutice pentru vitamina D a inceput cand cercetatorii au observat in mod corect ca incidenta bolilor cronice mai des intalnite, precum obezitatea, bolile de inima, diabetul de tip 2 si scleroza multipla era mai mare la populatiile care traiau mai departe de ecuator si mai aproape de Polul Nord si Sud. Si cum pana si un copil stie ca soarele este mai cald la ecuator, in atentia tuturor a intrat expunerea la soare ca o cauza principala a acestor boli epidemice. De fapt, nu chiar expunerea la soare, ci mai degraba un produs metabolic al luminii soarelui: 25-hidroxivitamina D serica in sange. In loc sa recomande ceea ce era evident mai simplu - mai multa expunere la lumina soarelui - medicina alopata a ales sa produca vitamina D sub forma de pastile si injectabila. In occident, intre anii 2002 si 2011, vanzarile de suplimente cu vitamina D au crescut de peste 10 ori.

 

 

 

 

 

 

 

 

Conexiunea alimentara este pierduta din vedere

Peste 100 de ani de studii clinice si de laborator au stabilit o relatie cauzala intre regimul alimentar din Occident (bogat cu alimente de origine animala si uleiuri vegetale) si bolile cronice. Modificarile geografice observate in relatie cu vitamina D si, mai evident, cu cantitatea de soare, sunt in ton cu aceste cercetari incriminatorii. Adevaratul motiv al acestei corelatii este ca pe masura ce populatiile migreaza dinspre ecuator spre zone cu clima mai temperata, lantul alimentar se modifica in mod firesc.

distributia-geografica-alimenteAnotimpurile de toamna, iarna si primavara sunt perioade de productivitate scazuta pentru plante: fructele se coc pana spre sfarsitul verii; graul si porumbul sunt culese in toamna. Pentru a supravietui, oamenii care traiesc departe de ecuator s-au bazat mai mult pe carne, peste si lactate pentru a-si procura caloriile necesare.

Bogatia financiara este concentrata in prezent in latitudinile nordice si sudice, perpetuand aceasta inegalitate a distributiei alimentare. Oamenii bogati mananca alimente mai bogate. Tarile mai sarace sunt de regula mai aproape de ecuator, iar hrana lor a fost furnizata de fasole, porumb, cartofi, orez si alte amidonoase.
Cantitatea de lumina solara este incidentala iar nivelul de vitamina D din sange este irelevant. Mancarea este cauza principala a bolilor cronice: obezitatea, bolile de inima, diabetul, scleroza multipla si cancerul.

Bolile cronice scad nivelul de vitamina D

O alimentatie occidentala poate duce la aparitia unor boli cronice grave. In incercarea de a se vindeca, corpul raspunde cu procese de refacere care includ inflamatia. Una dintre reactiile la aceasta inflamatie este reducerea de 25-hidroxivitamina D serica din sange. Astfel, un nivel scazut de vitamina D in sange este rezultatul unei boli, nu o cauza a bolii.

Din acest motiv studiile care au folosit suplimente cu vitamina D nu au avut niciun fel de beneficiu pentru pacientii cu boli cronice. Dezechilibrul metabolic creat prin administrarea unei substante nenaturale poate fi responsabil pentru cresterea caderilor, a fracturilor si a altor efecte la fel de neplacute. (Vitamina D este un hormon sintetizat cu ajutorul luminii solare; nu este menita sa fie inghitita sau injectata.)

Studiile arata, pe langa procesele de vindecare, ca pana si cele mai simple alegeri alimentare pot duce la aparitia inflamatiei. Consumul de carne si alte produse de origine animala maresc inflamatia, in timp ce legumele si fructele reduc inflamatia. Astfel, nivelul redus de vitamina D nu va cauza obezitate, boli cardiace, diabet, scleroza multipla si cancer, insa va fi un rezultat al acestor boli (si al alimentelor care au cauzat aparitia acestor conditii cronice).

Raspandirea epidemica a obezitatii a contribuit la deficienta epidemica de vitamina D. Pentru ca vitamina D este solubila in grasime, grasime corporala in exces va scoate vitamina D din circulatie, contribuind la un nivel scazut al acesteia.

Exista soare pentru toata lumea

Pentru o sanatate buna, oamenii trebuie sa stea la soare; nu exista alta varianta. Cantitatea de soare depinde de pigment. O persoana cu tenul mai deschis poate sta la soare cinci minute la pranz de doua sau de trei ori pe saptamana, primavara sau vara produce suficienta vitamina D. Asiaticii-indieni au nevoie de o expunere de trei ori mai mare, iar persoanele de culoare necesita o expunere de 10 ori mai mare in aceleasi conditii de soare. Pe timpul iernii, aceasta vitamina solubila in grasime poate fi depozitata perioade lungi de timp, in special la nivelul ficatului si al tesuturilor grase.

distributia-geografica-soareMulti oameni se plang ca traiesc in zone in care nu beneficiaza de suficient soare. Ceea ce nu este adevarat; intotdeauna a existat suficient soare pentru o sanatate buna. Ganditi-va doar la oamenii care au trait in inalte latitudini nordice si sudice din Canada si pana in Noua Zeelanda peste 15,000 de ani, fara sa ia suplimente cu vitamina D. Si multi dintre acestia aveau un pigment mai inchis spre deosebire de europenii caucazieni nordici cu pielea foarte deschisa la culoare.

Studiile de mediu de inalta tehnologie asupra penetrarii luminii soarelui pe intreaga suprafata a globului pamantesc confirma abundenta radiatiilor ultraviolete capabile sa produca vitamina D in oameni, chiar si pentru cei ce traiesc la latitudini inalte.

Nivelul scazut de vitamina D

Unii medici, constienti de ineficienta suplimentarii cu vitamina D, nu incurajeaza oamenii sa-si faca analize de rutina pentru vitamina D (25-hidroxi vitamina D). Pentru ca nu au nimic de castigat; lumina solara si o buna alimentatie sunt tot ce le trebuie, indiferent de rezultatele analizelor. Iar multi medici considera valorile cuprinse intre 12 si 100 ng/ml, suficiente. Indiferent ca se expun sau nu la soare, analizele de sange de multe ori pot arata un deficit de vitamina D. Si, cel mai important, tratarea deficientelor de vitamina D cu suplimente face mai mult rau, cel putin in ceea ce prieste riscul cresterii numarului de fracturi.

Este recomandata expunerea la soare in limite moderate. Expunerea excesiva trebuie insa evitata, pentru ca poate declansa arsuri ale pielii, duce la aparitia unor afectiuni grave si la cancer de piele si grabeste procesul de imbatranire.

Medicii, nutritionistii si alti specialisti in domeniu pot rezolva problemele pacientilor lor recomandandu-le regimuri bazate pe plante. Alimentele inflamatorii trebuie evitate si, astfel, bolile cronice se vor imbunatati sau chiar vindeca. Iar, ca un efect secundar benefic, nivelul de vitamina D ( 25-hydroxyvitamina D) va creste pana la limite considerate "normale" de domeniile medicale si farmaceutice.

Sursa utilizata:

https://www.drmcdougall.com/misc/2015nl/mar/vitamind.htm - vitamina D

#boli #furnicile #sanatate #soarele #studii #vitamina D

Ce au mai parcurs alti cititori...

5 elemente cheie pentru cei ce sufera de boli autoimune
Vitamina D poate preveni scleroza multipla.
Relatia dintre deficienta de vitamina D si diabet

Ce spun cititorii despre "Ai grija de unde iti iei vitamina D. Cele mai bune surse naturale."

02 December 2021 18:06Raspunde

Interesanta perspectiva insa nu vad nicio sursa sigura de informare in aceasta privința. Mai mult, după cum observ, comercializați vitamina D cât si alte vitamine pe site. Deci care este ideea cu acest articol?

03 December 2021 09:51Raspunde

Da, avem și suplimente cu vitamina D pentru că în momentul în care ai o carență mare de Vitamina D doar un supliment va putea să te ajute, de multe ori doar alimentar nu reușești să suplinești. Ideea este că în prevenție te poți ajuta de alimente bogate în vitamina D.

Camelia24 January 2017 11:44Raspunde

Buna ziua!Am dat copilului(10 ani) Vigantoleten si Actival si I a dat simptome de sindr.dispeptic,colon iritabil fara diaree si cel mai rau TROMBOCITE MARITE!!!

Flori20 February 2016 21:47Raspunde

Tocmai am citit un articol total in contradictie cu acesta, cred ca de fapt suntem manipulati in functie de interesele trusturilor farmaceutice. Oricum vitamina D nu este atat de scumpa precum tratamentele bolilor care provoaca aceasta deficienta. Deci, parerea mea e ca mai bine optez sa incerc a ma proteja cu o suplimentare de vit. D, decat sa constat ca m-am imbolnavit (doamne fereste) si mi-a scazut cantitatea de vit. D. Am citit un articol in care se spunea ca vitamina B17 este foarte importanta in tratarea cancerului, vitamina care se gaseste in samburii de caise, dar ar fi prea usor si ieftin sa ne protejam in acest fel de o uriasa maladie. iar pierderile ar fi imense pentru producatorii de citostatice si alte medicamente extraordinar de scumpe. Va doresc tuturor sanatate.

Mihai_NSD01 September 2015 21:46Raspunde

Recomand celor carora le pasa de propria sanatate si de cea a membrilor familiilor lor, sa nu se increada orbeste in ce le spun si le prescriu medicii. Iata doua carti extrem de utile: Dr.Robert Morse "Sa traim sanatos fara toxine"Ed. Paralela45 si Dr.Bernard Jensen "Ghidul pentru detoxifiere intestinala"

Mihai_NSD01 September 2015 21:40Raspunde

Subscriu la cele aratate in articolul de mai sus: cantitatea scazuta de vit.D din corp, se datoreaza unei alimentatii incorecte( exces de proteine animale, consumul de zahar, legume fierte). Omul, conform ultimelor cercetari, legate de anatomia sistemului digestiv si compozitia sucului gastric, este FRUGIVOR si nu omnivor cum era considerat pana acum cativa ani.

Anca Pop02 June 2015 14:28Raspunde

Citesc cu foarte mare interes articolele publicate. Ca si recomandare, poate ar fi util sa nu publicati articole a caror cuprins sunt antagonice. In acest articol http://viataverdeviu.ro/pericolele-deficientei-de-vitamina-d/, suplimentele de vit D nu sunt recomandate, in alt articol sunt indicate.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101