Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Invatam impreuna
  4. Studiu: grasimile MCT prezente in uleiul de nuca de cocos pot stimula functia creierului cu o singura inghititura

Studiu: grasimile MCT prezente in uleiul de nuca de cocos pot stimula functia creierului cu o singura inghititura

S-a dovedit ca trigliceridele cu lant mediu (Medium Chain Triglycerides = MCT), principalul tip de grasimi prezente in uleiul de cocos, stimuleaza performanta cognitiva la adultii cu varste inaintate ce sufera de afectiuni grave asociate cu pierderea

S-a dovedit ca trigliceridele cu lant mediu (Medium Chain Triglycerides = MCT), principalul tip de grasimi prezente in uleiul de cocos, stimuleaza performanta cognitiva la adultii cu varste inaintate ce sufera de afectiuni grave asociate cu pierderea de memorie, precum Alzheimer – si nu dupa luni sau zile de tratament, ci dupa o singura doza de 40 de ml!

Un studiu inovator din 2004 publicat in revista Neurobiology of Aging a descoperit ca administrarea de trigliceridele cu lant mediu (MCT), principalul tip de grasimi prezente in uleiul de cocos, a imbunatatit aproape imediat functia cognitiva a adultilor cu varsta inaintata ce sufereau de afectiuni ale memoriei.

Studiul a implicat 20 de subiecti bolnavi de Alzheimer sau cu alte dizabilitati cognitive medii care, in zile diferite, au primit MCT emulsificate sau un placebo. Cercetatorii au observat o crestere semnificativa la nivelul plasmei sanguine a corpilor cetonici beta-hidroxibutirat (beta-OHB) dupa numai 90 de minute de tratament, si in functie de genotiparea apolipoproteinei E a subiectului testat, nivelul beta-OHB fie a continuat sa creasca ori a ramas constanta intre 90 si 120 de minute la analizele de sange facute in timpul tratamentului. In mod remarcabil, testarea cognitiva a demonstrat ca acest scurt tratament cu MCT a condus la rezultate mai bune pe Scara de Evaluare a Bolii Alzheimer –Subscara Cognitiva (ADAS-cog) la 4 subiecti din cadrul grupului studiat. Mai mult, "valorile ridicate de corpi cetonici au fost asociate cu imbunatatirea redarii paragrafelor la tratamentul MCT comparativ cu cel pe baza de placebo la toti subiectii (P=0.02)." [i]

Detaliile procedurii studiului sunt descrise mai jos:uleiul de nuca de cocos

Studiul s-a desfasurat conform unui model controlat dublu orb placebo cu doua sesiuni. La fiecare sesiune, subiectii au primit una din cele doua tipuri de isocalorii (690calorii) in ordine aleatorie: MCT emulsificate, sau trigliceride cu lant lung emulsificate sau un placebo. NeoBee 895 (Stepan, Inc.) a fost folosit pentru MCT. Pentru cresterea palatabilitatii, s-a folosit frisca solida ca sursa a trigliceridelor cu lant lung si ca sursa a mono- si di-gliceridelor cu lant lung pentru emulsifiere. MCT (40ml) au fost amestecate cu 152de ml de frisca solida pentru prepararea mostrei de test emulsificat. Pentru pregatirea placebo-ului a fost folosita doar frisca simpla (232ml).

Subiectii au tinut post de la orele 20:00 in seara precedenta sesiunii studiului. Au ajuns dimineata si li s-a luat sange pentru determinarea nivelului de plasma ?-OHB si genotipul APOE (doar la prima sesiune). Subiectii au consumat apoi bauturile din cadrul testarii si au asteptat linistiti timp de 90 minute, dupa care li s-a luat sange si au participat la o seisune de testare cognitiva timp de 30-min. Dupa testare li s-a luat iar sange.

Cum functioneaza trigliceridele cu lant mediu

Cum a putut doar o doza de MCT (40 ml sau 2.7 linguri) sa provoace reactii aproape imediate in activitatea cognitiva a unor persoane cu dizabilitati atat de grave precum Alzheimer? Explicatia se regaseste atat in nevoile metabolice unice ale creierului, cat si in insasi configuratia trigliceridelor cu lant. In timp ce sursa principala de alimentare a creierului este glucoza, atunci cand in creier se dezvolta o rezistenta la insulina si un metabolism suboptimal (hipometabolism), atat structura creierului cat si functia acestuia sunt compromise. Corpii cetonici furnizeaza o alimentare alternativa a glucozei atat de necesara, care poate reface metabolismul creierului, avand ca si consecinta imbunatatirea aproape imediata a functiei cognitive.

MCT nu sunt ca toate grasimile pe care le consumam. De exemplu, datorita marimii lor mai mici, nu formeaza micelii si nu sunt depozitate in tesutul adipos. Pana la 97% din grasimile din dieta noastra sunt alcatuite din trigliceride cu lant lung (LCT) alcatuite din 14 si 18 carboni, [ii] MCT au lanturi mai scurte de 5 pana la 12 carboni, facandu-le mai usor de absorbit si de folosit. Sunt mult mai usor oxidat de ficat si, odata furnizati in cantitati generoase, dau nastere corpilor cetonici. [iii]

Care este cea mai buna cale de a lua MCT?

In calitate de avocati ai alimentelor integrale, uleiul de cocos este sursa noastra preferata a acestor trigliceride, cu un continut de circa 2/3 de MCT pe volum. Uleiul de cocos are si multe alte beneficii pentru sanatate, pe care le-am evidentiat in articolul anterior "13 proprietati ale uleiului de cocos sprijinite de dovezi medicale."

De asemenea, in loc sa tratati uleiul de cocos sau MCT ca pe noul “glont magic” in materie de sanatate, aproape la fel ca si cum am incarca gloante adevarate intr-o arma invechita alopatica, incercati sa-l introduceti in dieta voastra intr-un mod care sa inlocuiasca grasimi mai putin sanatoase. De exemplu, inlocuiti “uleiurile vegetale” rancede, inflamatorii (cum sunt cele de floarea soarelui, samburi de struguri, arahide, rapita) pe care le folositi pentru a praji un ou sau la gatit, cu sublimul ulei de cocos saturat, rezistent la rancezeala. Sau, bucurati-va de un curry delicios pe baza de lapte de cocos. Luand in considerare ca 25% din laptele de cocos sunt grasimi, iar circa 66% din aceste grasimi sunt MCT, tot luati o doza sanatoasa. Este intotdeauna mai bine sa consumati cantitati mai mici din alimente terapeutice, de care sa va bucurati in timp ce pregatiti o mancare buna, astfel incat sa nu fiti nevoiti niciodata sa folositi eroica abordare "mancarea ca medicament" de indata ce contractati o boala grava. Ganditi-va: folositi mancarea in asa fel incat sa nu ajungeti sa aveti nevoie de medicamente.

Surse utilizate:
[i] Mark A Reger, Samuel T Henderson, Cathy Hale, Brenna Cholerton, Laura D Baker, G S Watson, Karen Hyde, Darla Chapman, Suzanne Craft. Efecte ale beta-hydroxybutiratului asupra capacitatii cognitive la adultii cu probleme de memorir. Neurobiol Aging. 2004 Mar; 25(3):311-4. PMID: 15123336
[ii] Anonymous: Trigliceride cu lant mediu. Alt Med Rev 2002, 7:418-420.
[iii] Lauren C Costantini, Linda J Barr, Janet L Vogel, Samuel T Henderson. Hypometabolismul ca scop terapeutic in cazul bolii Alzheimer. BMC Neurosci. 2008; 9 Suppl 2: S16. Epub 2008 Dec 3. PMID: 1909098 - uleiul de nuca de cocos

#Alzheimer #boli #grasimi #ulei de cocos

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cum am vindecat-o pe mama de cancer acasa
Afla cat de importanti sunt acizii grasi omega 3 pentru dezvoltarea creierului
Uleiul de coriandru ar putea sa fie arma numarul 1 in lupta pentru o mai buna sanatate
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101