Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Stiai ca sofranul este un condiment important pentru sanatatea creierului?

Stiai ca sofranul este un condiment important pentru sanatatea creierului?

Un condiment care merita multa atentie, dar care este mult mai putin cunoscut in lume este sofranul. Sofranul provine de la floarea plantei Crocus (de fapt e stigmatul plantei uscate), are un rosu aprins ca  aspect, si este o sursa bogata de antioxid

Un condiment care merita multa atentie, dar care este mult mai putin cunoscut in lume este sofranul. Sofranul provine de la floarea plantei Crocus (de fapt e stigmatul plantei uscate), are un rosu aprins ca  aspect, si este o sursa bogata de antioxidanti carotenoizi.

Folosit inca din antichitate pentru o varietate de scopuri medicinale (sofranul este cunoscut pentru stimularea sistemului imunitar), in ziua de azi, este utilizat pe scara larga in Persia, in bucataria  Europeana, Indiana si Turceasca, pentru gustul si aroma sa atat de dulci si unice si pentru capacitatea sa de a adauga culori vibrante galben-portocaliu in produsele alimentare.

Destul de multe studii au evidentiat faptul ca proprietatile sofranului sunt benefice, iar una dintre cele mai recente au aratat promisiuni pentru tratamentul afectiunilor usoare ale Alzheimer –ului moderat. Intr-un studiu de  22 de saptamani, pacientii carora li s-a dat un supliment de sofran, au avut aceleasi reactii ca si cum le-ar fi fost administrat medicamentul „donepezil” dar cu efecte secundare mai scazute.

Cercetatorii au remarcat:

"Acest studiu de faza II ofera dovezi preliminare ale unui posibil efect terapeutic al extractului de sofran in tratamentul pacientilor cu boala usoara pana la moderata Alzheimer."

Este din ce in ce mai clar ca suplimentarea dietei cu alimente si suplimente bogate intr-o varietate de compusi, cum ar fi vitamina E, acid folic, DHA (acid docosahexaenoic), si ALA (acid alfa-lipoic), poate ajuta la reducerea stresului oxidativ si intarziere progresia de varsta legata de declinul cognitiv. Si se pare ca sofranul nu este o exceptie.

Cercetarea separata a aratat ca sofranul ajuta la prevenirea si tratarea dementiei si inhiba agregarea plachetara (care poate duce la formarea cheagurilor de sange) si peroxidarea lipidelor (care provoaca deteriorarea celulelor). Este, de asemenea, recunoscut ca ar avea proprietati chemopreventive impotriva cancerului, care sunt puternic asociate cu curcuma comuna - alternativa sofranului (care este adesea mentionat ca sofranul indian).

In timp ce se afla in China, Marco Polo in 1280 AD inregistra informatii cu privire la turmeric (curcuma) in jurnalul sau:

"Exista, de asemenea, o leguma care are toate proprietatile de sofran adevarat, precum si mirosul si culoarea, si totusi aceasta nu este cu adevarat sofran."

Deci, curcuma a fost folosita ca un substitut pentru sofran (un condiment al lumii vechi), in Europa pentru peste 700 de ani, iar acest condiment a fost dovedit a avea multe avantaje de sanatate similare, inclusiv incurajatoarele rezultate in ceea ce priveste   Alzheimer-ul.

Grecii antici ii pretuiau la fel de mult calitatile, in acea perioada sofranul fiind un soi de simbol asociat cu “hetaerae”, curtezanele rafinate, sofisticate si educate ale timpului, care il utilizau pentru a-si inmiresma apa, la prepararea diferitor uleiuri, farduri si parfumuri, precum si in scopuri medicinale.

Daca nu ati incercat sofran pana acum, un motiv ar putea fi faptul ca acesta a castigat atributul de "cel mai scump condiment din lume." O floare de Crocus sativus are doar trei stigmate, de un rosu intens, o culoare care la sofranul de calitate este uniforma, lipsita de pete sau portiuni decolorate. Datorita delicatetii lor acestea trebuie culese manual, cerand multa migala si rabdare. Iata o prima motivatie care face ca sofranul sa fie atat de pretios.

O a doua motivatie ar fi ca stigmatele astfel adunate au, bineinteles, un grad ridicat de umiditate, motiv pentru care este nevoie de uscarea lor, un proces in urma caruia din filamentele de sofran culese se va obtine doar o cincime de condiment. Asadar, dintr-un kilogram de stigmate culese cu mare truda, de la peste 100.000 de flori, se vor obtine in urma procesului de uscare numai 200 g de sofran destinat comercializarii.

Insa se poate spune ca sofranul merita fiecare banut! Fiecare filament de sofran este in sine o capsula care contine un set de chimicale complexe (crocina, picrocrocina si safranal), ce ii confera condimentului aroma de miere, usor amaruie, parfumul delicat si capacitatea de a imprumuta mancarurilor acea minunata culoare galben-oranj, atat de deosebita fata de rosul purpuriu al filamentelor de sofran.

Sofranul indian este mult mai usor procurat, de asemenea, mult mai putin costisitor, oferind in acelasi timp multe din aceleasi beneficii potentiale de sanatate, precum si de aceeasi culoare caracteristica galben.

Astfel, aveti  un motiv foarte bun pentru a va „condimenta viata” !

 

#Alzeheimer #condiment #crocus #galben #scump #sofranul #turmeric

Ce au mai parcurs alti cititori...

Eşti supărat şi stresat? Iată câteva metode simple care te pot ajuta să te calmezi singur
Sofranul, ajutor dovedit in vindecarea depresiei,  disfunctiilor sexuale si a sindromului metabolic
7 nootropice naturale care ajută creierul să funcţioneze mai bine
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101