REDUCERI ÎN COȘ LA FINALIZAREA COMENZII | 29-31 MARTIE

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Cum să alegi scorțișoară de calitate? Scorțișoara Ceylon vs Scorțișoara Cassia

Cum să alegi scorțișoară de calitate? Scorțișoara Ceylon vs Scorțișoara Cassia

Știai că există două tipuri de scorțișoară, Ceylon și Cassia? Hai să vedem care sunt diferențele dintre ele și care este recomandată pentru un consum regulat.

Iubesc aroma de scorțișoară pentru că îmi aduce aminte de copilărie și de Crăciun. O folosesc destul de des în plăcinta cu mere, la cozonac, la turmeric latte sau alte băuturi calde și o presat peste orezul cu lapte. Băiatul meu adoră toate deserturile cu scorțișoară.

Până acum ceva timp, știam că există condimentul numit scoțișoară și atât. Nu auzisem de scorțișoara Ceylon sau de cea Cassia. Nici nu știam că există mai multe sortimente de scorțișoară. Până într-o zi când, făcând research pentru un alt articol, am descoperit un studiu în care se menționa faptul că scorțisoara Cassia poate fi toxică pentru ficat atunci când este consumată în cantități mai mari. Știind că la noi în casă se consumă scorțișoară destul de des, mai ales copilul, am vrut să aprofundez acest subiect. Așa am descoperit toate informațiile pe care vreau să le împărtășesc cu tine în acest articol.

Cuprins

Condimentul denumit generic scorțișoară provine din scoarța unor arbori pereni numiți Cinnamomum. Scorțișoara este folosită de mii de ani atât ca mirodenie culinară, cât și ca remediu medicinal, fiind foarte apreciată pentru parfumul dulce, lemnos, dar și pentru proprietățile sale nutritive. Consumul de scorțișoară îți poate îmbunătăți imunitatea, dar și aspectul tenului tău, este un real ajutor în dietele pentru slăbit, pentru că reduce pofta de dulce, contribuie la reglarea glicemiei și la creșterea capacității de concentrare și memorare.

 

Scorțișoara Ceylon vs Scorțișoara Cassia

Așa cum îți spuneam, nu știam nici eu că există două specii de scorțișoară, folosite de regulă în scopuri culinare: Ceylon și Cassia. Scorțișoara Ceylon (Cinnamomum verum sau Cinnamomum zeylanicum), nativă din Sri Lanka, este denumită și “scorțișoară autentică.” Aceasta nu este însă varietatea predominantă care se găsește în comerț.

Sortimentul mai ieftin, predominant în supermarketuri, este Scorțișoara Cassia sau scorțișoara chinezească (Cinnamomun aromaticum, nativă din Burma, dar se cultivă și în China și Vietnam). Cassia este mai închisă la culoare decât Ceylon și are o aromă mai pregnantă, mai intensă. În foarte multe țări din Europa, scorțișoara chinezească e mult mai ușor de găsit decât cea de Ceylon, pentru că este mai ieftină și mai aromată.

Deși atât Cassia, cât și Ceylon, provin din scoarța arborilor Cinnamomum, scorțișoara Ceylon este mai apreciată de consumatori, fiind de o calitate mai bună și având o aromă mai fină și mai complexă.

Pe lângă aromă, o diferență substanțială între Ceylon și Cassia o reprezintă conținutul de cumarină. Scorțișoara Cassia este principala sursă de cumarină din alimentația omului. Cumarina este o substantă toxică naturală cu potențial nociv pentru ficat, dacă este consumată în cantități mari. Cassia conține un nivel ridicat de cumarină (aproximativ 1%), în timp ce Ceylon conține un nivel nedetectabil sau doar urme de cumarina (0,004%). Cumarina poate cauza toxicitate hepatică la anumite specii și s-a descoperit că are efect carcinogen la rozătoare.

Conform Institutului german federal de calcul al riscului, 1 kg de scorțișoară Cassia conține între 2,4 și 4,4 g de cumarină, ceea ce înseamnă că o linguriță de scorțișoară are între 5,8 și 12 mg de cumarină, mult peste limita zilnică recomandată de European Food Safety Authority (EFSA) (care este de 0,1 mg/kg corp, adică 1 mg pentru un copil de 10 kg și 5 mg pentru un adult. 

Studii recente au arătat că un consum regulat de scorțișoară Cassia sub formă de pudră ar putea ridica probleme, dacă nivelul de cumarină atinge un prag critic. Astfel, un studiu desfășurat în Norvegia a arătat că la copiii mici o porție de ovăz cu scorțișoară de câteva ori pe săptămâna poate depăși limita maximă de a unui consum sigur, atingând doze de cumarină de 1,63 mg/kg corp (adică de până la 20 de ori mai mult decât doza maximă recomandată). Studiul a arătat că același lucru este valabil și pentru adulții care consumă frecvent scorțișoară în mâncare, în ceai sau suplimente cu scorțișoară.

Încearcă această rețetă de ceai tradițional kombucha cu scorțișoară.

 

Beneficiile scorțișoarei Ceylon

Așadar, în alimentație cea mai sigură este varietatea de scorțișoară Ceylon, deoarece conține o cantitate nesemnificativă de cumarină. În plus, acest sortiment are o aromă mai delicată, mai fină, mai complexă și proprietăți terapeutice importante. De exemplu, scorțișoara Ceylon poate influența pozitiv nivelul de glucoză din sânge, fiind unul dintre cele mai vechi și răspândite suplimente naturale pentru reducerea glicemiei. Se cunoaște faptul că scoarța de Cinnamomum conține fitochimicale care măresc semnalele de insulină și favorizează consumul și stocarea de glucoză de către celulele corpului. Suplimentele cu pudră de scorțișoară și extractele din scorțișoară au dovedit în cadrul unor studii că pot reduce glicemia preprandială la diabetici.

Pe lângă capacitatea de a contribui la reglarea glicemiei, scorțișoara Ceylon oferă multe alte beneficii pentru sănătatea organismului nostru, atunci când este consumată în mod regulat:

Citește mai multe informații despre beneficiile scorțișoarei.

 

De unde poți achiziționa scorțisoară Ceylon autentică?

Atunci când cumperi scorțișoară, mai ales dacă o consumi în mod regulat, îți recomand să te asiguri că sortimentul ales este Ceylon, și nu Cassia. De obicei, pe plicurile cu pulbere din supermarketuri nu se precizează sortimentul sau țara de proveniență. În acest caz, mai mult ca sigur, este vorba despre scorțișoara Cassia, pentru că este cea mai prezentă pe piață. Reține faptul că scorțișoara Ceylon autentică provine din Sri Lanka, în timp ce Cassia vine din China.

Deși nu este atât de prezentă pe piață pecum Cassia, scorțișoara Ceylon se găsește și în România, în plafaruri sau magazine naturiste.

Poți achiziționa acum Scorțișoară Ceylon pulbere 100% naturală, autentică, din Sri Lanka, de pe rafturile magazinului nostru verde viu. Scorțișoara Ceylon de la Golden Flavours este de foarte bună calitate, am încercat-o și testat-o personal și ți-o recomand cu încredere pentru un consum sigur, dar și datorită aromei sale delicate, care îți va trezi amintiri dragi din copilărie. Este vegană, fără gluten, aditivi, alergeni, fără organisme modificate genetic sau alte ingrediente nocive ascunse, doar pulbere naturală de scorțișoară Ceylon.

Descoperă beneficiile combinației de miere și scorțișoară

Articol scris de Alina Mihalache - echipa Viața Verde Viu

SURSE

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22178604

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21480806

http://www.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303376904579135502891970942

#cassia #ceylon #scortisoara

Ce au mai parcurs alti cititori...

Miere si scortisoara – tratamente naturale si beneficii pentru sanatate
10 Beneficii ale Scorțișoarei, dovedite științific

Ce spun cititorii despre "Cum să alegi scorțișoară de calitate? Scorțișoara Ceylon vs Scorțișoara Cassia"

Ioana06 September 2021 08:33Raspunde

Buna ziua , as dori să știu dacă există scorțișoară de Celor vrac ( sau la kilogram) și a doua întrebare, cât costă aceasta ambalata la dumneavoastră. Multumesc.

08 September 2021 13:47Raspunde

Bună, Ioana, Din păcate nu avem scorțișoară de Ceylon la vrac, o avem ambalată doar la 70g iar un plic de 70g costă 13,50 lei. Acum este la reducere de la 15.90 lei. https://viataverdeviu.ro/pudre-pulberi-scortisoara-ceylon-pulbere-70g-golden-flavours

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101